Direktlänk till inlägg 6 juni 2020

THE ATHLETIC OM GLAZER-FAMILJEN DEL III AV III

Av Mikael Holmkvist - 6 juni 2020 16:10

"De har på sig Super Bowl-ringarna de vann med Tampa Bay Buccaneers. Men de har inte varit nära att vinna något sedan dess, så kanske räckte det med en gång."



Glazer-familjen skulle hånskratta åt det påståendet. Det finns en genuin tro inom klubben på att Solskjaer håller på att bygga ett lag som kan utmana om pokaler.



På den kommersiella sidan var tröjsponsoravtalet med Chevrolet, värt £450 miljoner (5,26 miljarder kr) över sju säsonger, en stor framgång. Men avtalet kommer inte förnyas bortom 2021 och personen ansvarig för affären på General Motors, Joel Ewanick, avskedades strax efter det att avtalet annonserades 2012, och en talesman sade att han hade "misslyckats med att leva upp till förväntningarna företaget har på en anställd".



Det har varit turbulens hos United också, detta då flera exekutiva på marknadsavdelningen lämnat United efter att ha haft problem med att passa in i Glazer-familjens strategi. Hatton säger: "De var väldigt krävande och det stod snabbt klart att en strategisk avvikelse av den omfattningen alltid skulle kräva annorlunda personer. Vi slutförde några fantastiska affärer men vi var aldrig försäljningskillar."



Andra medlemmar av personalen som Glazer-familjen ärvde gick vidare. T o m några av dem som de anställde gjorde samma sak. I april 2007 lämnade Lee Daley, ett livslångt United-fan, en prestigefylld roll som vd på Saatchi & Saatchi UK för att bli Uniteds gruppkommersiella director. Han anlände till Old Trafford med en långsiktig vision om att revolutionera klubbens kommersiella strategi genom att exploatera social medier-boomen, men han avgick efter endast fyra månader, desillusionerad över att ha blivit vad en källa beskriver som "en glorifierad chef för sponsorförsäljningen".



Hatton försvarar Glazer-familjens stil. "De var inte mer krävande än man kunde förvänta sig att de skulle vara, detta efter att ha gått in i en fotbollsklubb där de visste att den seniora ledningen och exekutiva kommittén aktivt hade kritiserat allt de gjort i 18 månader," säger han. "De skapade ingen fientlig miljö. De är väldigt trevliga människor och fenomenalt smarta, Joel, Bryan och särskilt Avie. De hade en riktig förståelse för sportens affärsverksamhet."



En annan kollega ger eko åt det intrycket och säger att bröderna är duktiga på att minnas släktingarnas namn när de samlas till cupfinaler. Andra beskriver Joel som "fundersam och genomtänkt", någon som alltid ställer frågor. När coronaviruskrisen började var han nära involverad i besluten gällande goodwillbetalningar till vanliga arbetare och att personalen inte skulle permitteras. Han sägs vara "stolt" över att klubben aldrig har blivit utredd för brott mot financial fair play-reglerna eller avstängda för transferöverträdelser.



"Joel vill överväga andra människors åsikter innan han kommer till en slutsats," tillägger en källa.



Men en annan f d exekutiv som känner till deras metoder på affärssidan målar upp en lite annorlunda bild. "Joel pratade mest men Bryan var den mest högljudde. Avie skulle vara finanskillen. De var alla lite som Donald Trump. Massor av aggressivt och högljutt snack, men inte så mycket mer."



I början misstänkte vissa i personalen att Glazer-familjen "bestämde allt runt familjens matbord" - en åsikt etablerad när Darcies man Joel Kassewitz närvarade vid styrelsemöten och den misstanken eldades på ytterligare efter det att Kevin Glazer fick jobbet att uppdatera klubbens webbsida från dess 2005 version, trots att han aldrig visat något intresse för United. Det pratades om att få Microsoft eller Apple involverade men det ändrades inte förrän 2018. Under samma period hade Manchester City uppgraderat deras sida vid fyra separata tillfällen.



I styrelsens nuvarande gestalt ses Joel som "the big boss" och spenderar större delen av sin arbetsdag med United - runt åtta timmar. Avie har fortfarande ett intresse men Bryan tog ett steg bakåt efter att ha gift sig 2015. Källor säger att Joel vill bli informerad om allt och har ett genuint intresse för fotbollen, han tittar på massor av Premier League-matcher på NBC, inte bara Uniteds.



Den synen är anledningen till varför flera källor säger att Glazer-familjen, från starten, har velat ha sista ordet i "varje liten detalj" men att deras beslut ofta rör sig glacialt. "Det görs så många analyser innan något kommersiellt beslut fattas," säger en källa. "Men det betydde också att jag aldrig var ansvarig om dessa beslut inte fungerade, för jag kunde alltid peka på det faktum att det var Glazer-familjen som till sist och syvende godkände det."



Ett exempel dök upp när United skulle byta tröjsponsor och närmade sig Nikes produktionsdeadline. "Man planerar 18 månader i förväg," säger en källa. "Det fanns flera företag men vi hade inte bestämt oss än. Det fanns en fara att tiden skulle rinna iväg bortom tidpunkten för att hinna bygga upp ett lager, med rätt logo på, redo för starten på den nya säsongen.



"De satt i diskussioner med Nike, som sade, 'Vi behöver ett beslut nu' och Glazer-familjen sade, 'Well, vad kostar det att få problemet att försvinna?' De tittade på logistiken, försökte hitta ett sätt att ge oss mer tid för att fatta ett beslut. De var inte rädda för att spendera mer pengar om det fanns en bra anledning."



The Athletic kan avslöja att en potentiell tröjsponsor var Etihad Airways, det Abu Dhabi-baserade nationella flygbolaget ägt av Förenade arabemiraten, som har prytt Manchester Citys tröjor och arena sedan 2009. Affären med United var "väldigt nära", säger källor och det var först när Glazer-familjen ändrade sig som den kollapsade.



På annat håll i klubben beskriver en insider ett system för utgifter anpassat efter de lägsta nivåerna, vilket innebär att det kan ta flera veckor "att hoppa genom alla ringarna" bara för att få tillbaka £10 (117 kr).



En agent säger att den inställningen har smugit sig in på fotbollssidan, där chefsförhandlaren Matt Judge, som jobbade med Woodward på JP Morgan, har minimal handlingsfrihet: "Glazer-familjen mikrostyr allt. Det är därför det tar så lång tid att köpa spelare eller erbjuda nya kontrakt. Det är ingen tillfällighet att flera spelare har kommit ner till det sista året i deras kontrakt. Det går från Matt till Ed till Joel till Ed till Matt. Det är olidligt. Och under den tiden har Liverpool köpt en ny spelare."



Men United anser att det är bättre att noggrant överväga rätt spelare istället för att rusa in och Joels intresse för analyserna från scoutsystemet ger en balans.



Glazer-familjen har, hemma i Amerika, blivit kända för att be om en presentation av möjliga transfers via videolänk från Uniteds högkvarter i London. Systemet, en uppslukande storskärmsapparat, sammankopplar även med Manchester. Så fort pengarna är rättfärdigade sanktioneras köpet.



I en mindre skala av detta har några agenter pratat om svårigheterna att få fram välfärdspaket för att assistera föräldrar med skjuts av akademibarn till Carrington. "Svaren blev, 'Vi måste ta upp det med styrelsen'," säger en agent. "Det är struntsummor jämfört med vad de spenderar på transfers och löner - ett par hundra pund (£100 = 1,158 kr) i veckan som skulle innebär en enorm skillnad. Men jag accepterar att så fort en spelare får det och andra hör talas om det, då är det en eld man har att bekämpa."



I processen kan detaljer missas under förhandlingarna. En källa berättar om en spelare som skulle få ett nytt kontrakt - men det initiala erbjudandet från Woodward och Judge var £10,000 (115,817 kr) lägre än hans dåvarande lön. "Det var inget avsiktligt trick," insisterar källan. "För 30 minuter senare dubblade de hans lön." Woodward förnekar detta.



Andra agenter som står United nära säger att diskussioner kan utvecklas smidigt och att Woodward stått fast vid sitt löfte om omedelbar omförhandling för framväxande talanger.



Men det fanns interna agitationer då förhandlingarna blev utdragna med Sporting Lissabon för Bruno Fernandes i vinterfönstret. Sporting krävde €80 miljoner (833,9m kr). Woodward gick in mycket lägre men menade att United skulle betala hela prislappen om vissa insatsbetingade mål möttes. Det mest troliga är att United till sist kommer att få betala runt €65 miljoner (677,5m kr). Fernandes skrev på den 30 januari.



Efter att ha blivit stuckna förut finns det en definitiv känsla av att Glazer-familjen inte vill bli utnyttjade av Uniteds status som en rik klubb.



Andra har en annan tolkning. "De kan faktiskt anklagas för att stötta managers för mycket," säger en källa. Ett transferutlägg på nästan £900 miljoner (10,4 miljarder kr) sedan Ferguson gick i pension är bevis på det, men en misstanke som lever kvar är att de blygsamma utläggen på marknaden mellan 2005 och 2013 (totalt runt £150 miljoner - 1,73 miljarder kr - netto) kom som ett resultat av behovet att betala av på skulden. I dokument relaterade till deras omfinansiering 2006, som The Athletic har sett, avsätter Glazer-familjen £25 miljoner (289,7m kr) i netto till spelarköp, en rejäl kontrast mot Manchester Citys pengapåse för transfers. United sade aldrig nej till Ferguson, understryker källor.



"Som någon utifrån som tittar in tycker jag de har gjort ett ganska bra jobb om man tittar på strategin de lade fram för alla dessa år sedan," säger Hatton. "Det enda jag skulle säga, vilket de kanske skulle hålla med om om man pratade med dem, är att nivån på belåningen i deras affärsplan och den initiala skuldbetalningen under de första två eller tre åren då de satte sig till rätta var tuff.



"Förändringen av tv-intäkterna, som kom från ingenstans och som det är omöjligt att de kunde haft med i en affärsplan, hjälpte dem enormt mycket." Enbart i Storbritannien steg Premier League-rättigheterna 2007 från £1,024 miljarder (11,8 miljarder kr) till £1,706 miljarder (19,7 miljarder kr) och nådde 2016 £5,136 miljarder (59,5 miljarder kr). Källor insisterar på att Glazer-familjen hade räknat med en sådan ökning tack vare deras erfarenhet av US-amerikansk sport.



Att höja biljettpriserna var definitivt en del av Glazer-familjens initiala strategi. I de där dokumenten från 2006 presenterade de deras tro på att biljetterna på Old Trafford fortfarande var "undervärderade" trots att de under deras första säsong vid makten i genomsnitt höjt biljettpriserna med 12,5 procent. De ansåg särskilt att Uniteds biljettpriser var för låga jämfört med de hos olika London-klubbar och "medan man historiskt har sett på Premier League-lag i norra England som lag med fans som har lägre inkomster", så visade klubbens forskning på området att "den föreställda klyftan mellan olika fans inkomster inte är enorm". Deras plan inkluderade en höjning med ytterligare 36 procent till starten på säsongen 2012-13. "De introducerade teaterinspirerade priser," som en director beskrev det. "Desto bättre sikt, desto mer betalar du."



Men United har låtit vissa biljettpriser vila sedan 2012 och det förklarar, delvis, varför de årliga matchdagsintäkterna har planat ut på ungefär £115 miljoner (1,3 miljarder kr).



De som går på matcherna är tacksamma att klubben stått emot suget att höja priserna men ihållande klagomål riktas istället mot bristen på uppfräschning av själva arenan. Även om Glazer-familjen har fått beröm för beslutet att öka Old Traffords kapacitet till 76,000 genom att utveckla de nordvästliga och nordöstliga kvadranterna på arenan så fanns bygglov och byggkontrakt redan klara innan övertagningen. Sir Roy Gardner, aktiebolagets ordförande, sade 2005 att den beräknade kostnaden för utvecklingen, £43 miljoner (498,1m kr), skulle vara betald inom sex år. Men nu blev det så att eftersom Glazer-familjen höjde biljettpriserna betalades det av betydligt snabbare än så.



Men Glazer-familjen gick med på att spendera lite extra på kvadranterna. "När de först tog över var kvadranterna fortfarande på planeringsstadiet," säger en f d kollega. "Det fanns en möjlighet att klä in kvadranterna med korrugerad plåt istället för att sätta in glas. Det skulle ha sparat en halv miljon pund (5,7m kr). Jag minns att Glazer-familjen sade, 'Nej, förstör det inte om det är vad det kostar för att få det att se rätt ut'."



"Det var definitivt vår ambition att göra mer med arenan," säger Hatton."De verkade förstå det tidigt och delade åsikten att den borde vara en av de bästa, kanske t o m den bästa arenan i Storbritannien."



En annan källa säger: "När de först kom hade de intentionen att bygga om Old Trafford. De var desperata att köpa upp all mark runt arenan. Och den enda biten de inte köpte var där Gary Neville och co byggde deras hotell, och ingen trodde att man kunde göra något med den skräpmarken då.



"Men de har gett upp tankarna på arenan. Jag tror de insåg att kostnaden, förmodligen £1 miljard (11,5 miljarder kr), är för mycket för att rättfärdiga. Det är inte som the Emirates eller hos Tottenham, där du kan sälja boxar för stora pengar - det finns helt enkelt ingen marknad för det i Manchester. Men deras försummelse av Old Trafford är ändå en stor besvikelse. Korridorerna under läktarna är väldigt trötta och kundservicen är fruktansvärd. Hos Manchester City behandlar säkerhetsvakterna dig som en värdefull kund. Hos United skäller de bara på dig. Det är en kulturell grej och det kommer från toppen."



United tillbakavisar detta å det starkaste och pekar på de £20 miljoner (231,5m kr) som spenderats det senaste året på uppgraderingar, inklusive £11 miljoner (127,3m kr) på faciliteter för funktionshindrade. I november sade Woodward följande till fanzinet United We Stand: "Vi tittar på en investeringsplan medan vi bibehåller det som gör Old Trafford speciellt."



Klubben vårdar kontakten med fansen på andra sätt också. Ett robust fansforum, som hålls en gång i kvartalet, resulterade i att rail-seating godkändes på prov, så 1,500 sådana platser ska installeras innan säsongen 2020-21 sparkar igång. Vidare har introduceringen av en sjungande sektion på Stretford End lett till en bättre atmosfär på arenan. (Ironiskt nog var det där protestsångerna startade mot Norwich.)



Woodwards årslön på £3,16 miljoner (36,6m kr) - den högsta för en Premier League-director - hade avslöjats dagen innan Norwich-matchen. När Burnley vann mot ett United-lag med en desperat brist på kreativitet den 22 januari, då var humöret på arenan mörkt.



Glazer-familjen var inte där vid Burnley-matchen som hade en atmosfär lika upprorisk som någon annan under det senaste årtiondet. Avie är den ende brorsan som närvarar vid matcher under hela säsongen, men familjen får regelbundna bulletiner, så de måste ha varit medvetna om likheterna med 2010, när den gula och gröna kampanjen var som hetast.



Mottot "Love United Hate Glazers" satt uppsatt över hela Manchester då men om sanningen ska fram så stördes Glazer-familjen inte av klistermärken, halsdukar eller sånger. Den enda meningsfulla interventionen mot deras ägarskap kunde komma från ett övertagningsbud och under några flyktiga få veckor kändes det som en genuin möjlighet när en grupp rika United-fans samlades som ett konsortium för att göra ett närmande. De Röda Riddarna var seriösa affärsmän men kom inte långt med Glazer-familjen.



"Så fort alla började prata om dem höjde Glazer-familjen deras pris," säger en källa. "Deras styrka var att de var 50 stycken - det fanns några riktiga storspelare där som media aldrig fick reda på - och de var filantropiska. Men det var också deras svaghet.



"Det fanns många egon och vissa var mer sugna på det än andra men alla hade en gräns för hur långt de var beredda att gå. Glazer-familjen klargjorde tydligt att de ville ha mer än vad gruppen var beredd att betala och sen var det klart."



Efter det misslyckade budet sade en medlem följande till en vän: "Det sänker mig verkligen. De är mitt livs fördärv och det är förmodligen mitt största misslyckande. Jag misslyckades med att få ut dessa hemska människor ur klubben jag älskar."



Det sägs att några i gruppen skämtar om att de är "vilande aktiva eller aktivt vilande". Pratet landar ibland i vad som skulle motivera Glazer-familjen att sälja United.



När de Röda Riddarna startades var Glazer-familjen fortfarande skyldiga en beräknad summa på £220 miljoner (2,56 miljarder kr) till de personliga PIK-lånen som användes för att ta över klubben, dessa hade dessutom ränta på straffande 16,25%. Men trycket lättade i november 2010 när Joel skrev till långivarna och sade att den återstående summan skulle betalas tillbaka inom sju dagar.



Vissa branschkällor säger att Glazer-familjen hade "en väldig tur" och kunde dra nytta av timingen på kreditkrisen, vilket till sist uppmuntrade den globala ekonomin att låna till låg ränta, men de var tvungna att hålla sina nerver i styr genom kraschen 2008.



Glazer-familjens status i United har varit solid sedan 2012 års public offering (IPO) på New York-börsen (NYSE). Så fort banker började köpa aktier gav det ett godkännande till deras modell och gav ett värde som rejält överskred övertagningspriset. Under den första dagens handel stängde aktien på $14 (129 kr), vilket värderade United till $2,3 miljarder (21,1 miljarder kr).



"Kriget var förlorat," suckar en United-kampanjarbetare.



Glazer-familjen planerade initialt att börsintroducera klubben i Hongkong eller Singapore sent 2011 men City of London-källor säger att de planerna lades på hyllan av en kombination av att börserna ville ha en fullskalig genomgång av finanserna, bekymmer gällande Glazer-familjens förslag att ta hand om den största delen av avkastningen och en brist på köpare för den sortens pris de hade i tankarna. Detta ledde dem till the NYSE, då sugna på nya företag och en blygsam försäljning sommaren 2012.



Efter att en gång i tiden ha hoppats på att kunna locka asiatiska investerare att hosta upp mer än £600 miljoner (6,9 miljarder kr) för privilegiet att få associeras med United, fick Glazer-familjen nöja sig med £150 miljoner (1,7 miljarder kr) i New York, av det satte de in hälften på banken och resten användes för att betala av en del av övertagningsskulden som de hade tippat på klubbens räkenskaper.



Många fans trodde att hela avkastningen skulle ha gått till klubben. Men The Athletic förstår att ursprungsplanen var att Glazer-familjen skulle ta alltihop. Det sägs att the NYSE uttryckte reservationer, vilket tvingade dem att tänka om, samtidigt som branschkällor beskriver hela processen som "problematisk". United säger att det fanns "noll problem" med the NYSE.



Börsintroduceringen var en blandad påse då aktiepriset startade på $14 (129 kr), under måltavlan som låg mellan $16 och $20 (147 och 184 kr). Men det innebar ändå en signifikativ vinst för Glazer-familjen till en väldigt låg kostnad när det gäller transparens. Klassade som ett "framväxande tillväxt"-företag blev United undantagna från att behöva avslöja all deras finansiella data till marknaden, en position de förstärkte genom att flytta företagsregistreringen från Old Trafford till Caymanöarna



Precis som Uniteds senaste årsrapport noterar så behöver företag registrerade utomlands inte följa standarden för företagsstyrning hos the NYSE. "Följaktligen följer vi vissa företagsstyrningar för vårt hemland, Caymanöarna," slår rapporten fast. "Specifikt så har vi ingen styrelse med directors sammansatt av en majoritet av oberoende directors, eller någon ersättningskommitté sammansatt helt av oberoende directors."



Glazer-familjens grepp om Uniteds framtid är fortfarande säkert för att de delar upp aktierna i klass A och klass B. De behåller alla klass B-aktierna som har 10 gånger så hög rösträtt som klass A-aktierna tillgängliga på the NYSE. Totalt äger de 78 procent av klubben.



Då börsen stängde förra veckan låg aktiepriset på $15,69 (144,31 kr), vilket värderar United till $2,7 miljarder (24,8 miljarder kr). United-källor anser att Glazer-familjen har adderat £3 miljarder (34,9 miljarder kr) till klubbens värde. Inför en sådan summa på papper, för att inte tala om vad Glazer-familjen skulle kräva, ställer det en fråga: vem har råd att köpa United nu?



"Nationalstater," säger en branschinsider. Ett rapporterat bud på £1,5 miljarder (17,4 miljarder kr) från Qatar var inget som lockade 2011; i november förra året fördes diskussioner med Saudiarabien, vilket satte igång en rejäl spekulationskarusell när Arnold besökte landet.



Men källor säger att Glazer-familjen bara vara beredd att ge upp 20 procent av klubben. Saudiarabien ville ha kontroll och har nu riktat sin uppmärksamhet mot Newcastle United. Klubben insisterar på att konversationerna aldrig gick vidare till ägarskap, de stannade vid enbart prat om sponsormöjligheter.



"Jag är säker på att de skulle gå om någon erbjöd dem $5 miljarder (45,9 miljarder kr) och jag misstänker att $3,5 miljarder (32,1 miljarder kr) skulle inleda en konversation... det är bara det att det inte finns många människor med den sortens pengar," tillägger en informerad källa.



"Det måste bli en stat, såvida inte Jeff Bezos är sugen på dem," säger en annan. "Det kommer aldrig ge någon vettig avkastning på investeringen för nästa ägare, eller hur? Det är en sak som är säker. Anledningen till köp är inte, 'Jag kommer spendera X och sälja det för Y om 10 år', så det finns en handfull potentiella ägare. Med det sagt, förväntar jag mig att klubben kommer hamna i andra händer inom en överskådlig framtid? Ja, förmodligen."



Det beror på att Glazer-familjen, spekulerar källan, kommer vilja "realisera deras investering" - casha in deras casinomarker, så att säga.



"Värderingsmässigt är det kanske på väg ner kortsiktigt, med tanke på pandemin, men det kommer vara en kort nedgång. Jag kan föreställa mig att de någon gång vill likvidera. De kanske säger, 'Ni pratar strunt', men det slog mig det de gjorde i Tampa under försäsongen, då de plockade in Rob Gronkowski och Tom Brady. Det ser ut som att de omfokuserar i Tampa."



En annan källa tror att Glazer-familjen kanske väntar för att se om det kommer någon ytterligare höjning av sändningsintäkterna. "De vill ha en helt sjuk summa pengar för att dra och det finns helt enkelt inte många köpare där ute som kan betala det priset. Jag kan bara anta att de väntar för att se om Apple, Netflix, Facebook eller någon liknande verkligen ger sig in i live-sportvärlden och får värdet att skjuta i höjden igen."



Det finns fortfarande möjligheter för en rik samling individer att gå ihop, kanske om de Röda Riddarna kunde organisera sig på ett liknande sätt som Fenway Sports Group, som äger Liverpool och Boston Red Sox. Men ett sådant försök skulle kräva koordination, kompromisser och väldigt, väldigt mycket pengar.



Så, 15 år senare pekar alla indikationer på att Glazer-familjen kommer fortsätta vara Manchester Uniteds ägare under en ganska lång tid framöver.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards