Direktlänk till inlägg 6 juni 2020

NYA VITTNEN KASTAR TVEKSAMHETER ÖVER DOMINIC CUMMINGS NEDSTÄNGNINGSPÅSTÅENDEN

Av Mikael Holmkvist - 6 juni 2020 18:36

Exklusivt: ögonvittnen säger att Nummer 10:s toppmedhjälpare lämnade isoleringen för att åka 30 miles (48,2 km) till den populära turiststaden

   

Nummer 10 försvarade Dominic Cummings 264 miles (424,8 km) långa resa medan han hade Covid-19-symptom. Fotograf: Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images

 

 

 

 

EXKLUSIVT AV: Matthew Weaver, the Observer, söndag 24 maj, 2020:

 

 

Förödande nya påståenden har kommit fram om att Dominic Cummings brutit ännu mer mot nedstängningsreglerna, detta då Downing street hamnat under utdragen press om att avskeda premiärministerns mest seniora rådgivare.

 

 

Det nya vittnesmålet säger att Cummings lämnade hemmet där han bodde i Durham för att besöka en stad 30 miles (48,2 km) bort den 12 april.

 

 

Sedan ska han ha setts tillbaka i Durham den 19 april, några dagar efter att han fotograferats i London då han återhämtat sig från viruset, detta pekar på att efter hans första tripp genom landet i slutet av mars gjorde han en andra resa från huvudstaden till nordöstra England. Vid den tiden, då Storbritannien befann sig på toppen av pandemikurvan, insisterade regeringen på att folk skulle stanna hemma.

 

 

Då Cummings åkt på uppmaningar från hela det politiska spektrat har regeringen tvingats försvara hans agerande.

 

 

Ministrar insisterade på att han hade hållit sig hemma så fort han anlände i Durham, dit han reste efter att ha fått symptom på coronaviruset för att få stöd från sin familj.

 

 

Men de nya påståendena ser ut att krossa det försvaret och intensifiera frågorna gällande hans påstående att han fått tillstånd att åka för att han behövde barnpassning medan han var sjuk.

 

 

De nya vittnesmålen reser nya frågetecken gällande hans insistering på att den initiala 264 miles (424,8 km) långa resan till Durham var rättfärdigad, dessutom ledde det till en ny runda av uppmaningar till spinndoktorn att avgå.

 

 

De två nya vittnena avslöjades i en gemensam utredning mellan the Guardian/Observer och the Sunday Mirror. Ett vittne såg honom i Durham den 19 april, några dagar efter det att Cummings fotograferades i London då han återhämtat sig från viruset.

 

 

Utredningen har fått reda på att en vecka tidigare sågs Cummings av ett annat vittne i Barnard Castle på påskdagen, 30 miles (48,2 km) ifrån Durham. Staden är en populär destination för utflykter.

 

 

Robin Lees, 70, en pensionerad kemilärare från staden, säger att han såg Cummings och hans familj promenera vid the Tees innan de hoppade in i en bil runt lunchtid den 12 april.

 

 

Lees sade: "Jag blev väldigt förvånad att se honom, för jag vet hur han ser ut. Och resten av familjen såg ut att passa in - en fru och ett barn. Jag var ganska övertygad om att det var han och det kändes inte rätt för jag antog att han borde vara i London."

 

 

Han tillade: "Jag gick hem och berättade för min fru, vi tyckte att han måste vara i London. Jag letade upp nummerplåten senare den dagen och sökhistoriken på min dator visar det."

 

 

"Självklart borde han avgå nu. Man tar inte viruset från en del av landet till en annan."

 

 

På frågan om han tycker att Cummings borde avgå svarade Lees: "Självklart borde han det. [Catherine] Calderwood [Skottlands f d chefsläkare] avgick efter att ha varit korkad och besökt sitt andra hem, [Regeringens vetenskaplige rådgivare professor Neil] Ferguson gick inte ens någonstans, det var hans älskarinna, och han var också tvungen att avgå.

 

 

"De gjorde inget i närheten så oansvarigt som Cummings. Man tar inte viruset från en del av landet till en annan. Det går liksom emot allt förnuft hur man faktiskt kan köra när rådet var att stanna hemma, rädda liv. Det kunde inte ha varit tydligare."

 

 

När Cummings ska ha setts den andra gången, den 19 april, hade han på sig sin typiska mössa och hördes kommentera hur "underbara" blåklockorna var under en tidig söndagspromenad med frun Mary Wakefield.

 

 

Det andra ögonvittnet, som inte vill bli omnämnd vid namn, sade: "Vi blev chockade och överraskade att se honom för sist vi gjorde det var tidigare i veckan på Downing street."

 

 

Cummings fotograferades den 14 april på Downing street, första gången han sågs tillbaka på jobbet sedan han återhämtat sig från viruset.

 

 

"Vi tänkte att han borde inte vara här under nedstängningen," sade källan.

 

 

"Vi tänkte att det var dubbelmoral, en regel för honom som senior rådgivare till premiärministern och en annan för resten av oss."

 

 

Vid lördagens dagliga presskonferens på Downing street sade transportministern Grant Shapps att Cummings aktioner, först avslöjade av the Guardian och Daily Mirror, var acceptabla för att han och hans familj hade hållit sig i isolering efter att ha anlänt vid hust i Durham, och inte rest bort från stället.

 

 

"Beslutet här var att åka till den platsen och stanna på den platsen," sade han. "Sedan flyttade de inte runt därifrån."

 

 

Den ställföreträdande medicinchefen, Jenny Harries, sade att målet med rådet kring självisolering var att hålla sig "utanför cirkulationen".

 

 

Shapps sade att premiärministern gav Cummings sitt fulla stöd. Han tillade att han inte visste när Boris Johnson fick reda på omständigheterna kring Cummings beslut att åka till Durham.

 

 

På frågan gällande Cummings påstående om att polisen inte hade pratat med hans familj, trots ett officiellt uttalande som hävdar motsatsen, betydde att Durham-polisen ljuger sade han att han "inte är säker på var förvirringen i det kommer in".

 

 

Durham-polisen står fast vid deras uttalande som de släppte i fredags om att Cummings familj påmindes om nedstängningsreglerna den 31 mars, efter att han setts i området.

 

 

Efter det att Downing street gick emot det officiella polisuttalandet och sade att "vid inget tillfälle blev [Cummings] eller hans familj tilltalad av polisen," gav Durham-polisen ut detaljer från en konversation med Cummings pappa som säger att "på begäran av herr Cummings pappa tog en polis kontakt" och att Cummings pappa bekräftade att hans son hade rest till huset.

 

 

Downing street har även anklagats för en mörkläggning efter initiala rapporter om att någon på Nummer 10 visste att Cummings hade gjort resan.

 

 

Labour, the Scottish National party och the Liberal Democrats har skrivit till chefen för civilförvaltningen, sir Mark Sedwill, och kräver en utredning gällande vad som har hänt. De senaste påståendena ledde till nya uppmaningar om att Cummings måste avgå.

 

 

SNP:s ledare i underhuset, Ian Blackford, vill att kabinettssekreteraren ska utreda "regelbrotten och Tory-regeringens mörkläggning" av Cummings resa till Durham.

 

 

Ställföreträdande ledaren för Lib Dem sir Ed Davey sade: "Om Dominic Cummings nu tillåts stanna kvar ett ögonblick längre, då kommer det alltmer bli premiärministerns omdöme som hamnar i strålkastarljuset."

 

 

Samtidigt anklagades kabinettets mest seniora ministrar för att sätta politisk lojalitet framför allmänhetens hälsa, detta efter att de dragit igång en organiserad kamp för att försvara Cummings. Michael Gove, Matt Hancock, Dominic Raab och Rishi Sunak återfanns bland de som försvarade spinndoktorn.

 

 

En Labour-källa, som kommenterade de senaste påståendena för nyhetsagenturen PA Media, sade: "Om de här senaste avslöjandena är sanna, varför i hela friden skickades då kabinettsministrar ut i eftermiddags [igår] för att försvara Dominic Cummings?

 

 

"Vi behöver en brådskande utredning av kabinettssekreteraren för att gå till botten med det här fallet. Det kan inte vara rätt att det finns en regel för premiärministerns rådgivare och en annan för det brittiska folket."

 

 

Polisen varnade för att påståendena kommer vid ett avgörande ögonblick i nedstängningen, detta då polisen försöker upprätthålla reglerna under en solig bank holiday. George Peretz, högt uppsatt jurist och advokat inom offentlig rätt, menar också att Cummings kan ha brutit mot lagar framtagna för att upprätthålla nedstängningen.

 

 

Downing street avstod från att kommentera de nya påståendena innan vår publicering.

 

 

Men i lördags kväll, efter den initiala online-publiceringen, släppte de det här uttalandet: "Igår [i fredags] skrev the Mirror och Guardian felaktiga berättelser om herr Cummings. Idag [lördag] skriver de fler felaktiga berättelser inklusive påståenden om att herr Cummings återvände till Durham efter att ha återvänt till Downing street 14 april. Vi kommer inte slösa bort vår tid på att besvara en ström av falska anklagelser om herr Cummings från kampanjförande tidningar."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards