Direktlänk till inlägg 6 juni 2020

BUNDESLIGA: "GEISTERSPIELE", "GEGENPRESSING" OCH ANDRA ANVÄNDBARA TYSKA FOTBOLLSORD

Av Mikael Holmkvist - 6 juni 2020 19:25

Nu i helgen startar Bundesliga om bakom stängda dörrar med "Geisterspiele," som tyskarna kallar det. DW förklarar det ordet - och andra praktiska tyska fotbollstermer som skulle kunna berika det engelska (och svenska) språket.

 

 

 

AV: Matt Ford, DW, torsdag 14 maj, 2020:

 

 

När tyska politiker gav Bundesliga grönt ljus att bli den första stora europeiska fotbollsligan att återgå till spel fanns det ett oundvikligt villkor: matcherna måste spelas på tomma arenor, utan supportrar.

 

 

Turligt nog hade det underbara tyska språket redan ett ord för det: Geisterspiele, vilket bokstavligen betyder "spökmatcher." Mycket mer koncist och effektivt än "bakom stängda dörrar" på engelska (och svenska), det är jag säker på att vi alla håller med om.

 

 

Så, i tillägg till "spökmatcher", vilka andra användbara tyska fotbollsuttryck kan vi importera till engelskan (svenskan) för att göra allas liv lite mer effektiva? Och vilka unika koncept och förvirrande anglicismer behöver du se upp med när Bundesliga återvänder?

 

 

Här har du DW:s ordlista:

 

 

Köln och Borussia Mönchengladbach spelade den första "Geisterspiel" i Bundesligas historia.

 

 

 

Das Geisterspiel

Betyder bokstavligen en spökmatch, en "Geisterspiel" (plural: "Geisterspiele") är ett informellt ord för en fotbollsmatch spelad utan supportrar inne på arenan.

 

 

Den officiella tyska motsvarigheten till "bakom stängda dörrar" skulle bli det lika efterhängsna "Unter Ausschluss der Öffentlichkeit," vilket bokstavligt talat betyder "under exkludering av allmänheten."

 

 

Men den genomsnittliga tysken föredrar hellre det enkla "Geisterspiel." Här på DW föreslår vi att den engelsktalande världen följer tyskan, så vi inleder nu officiellt en kampanj för introduceringen av "spökmatch" i den engelska fotbollens språkbruk.

   

Jadon Sancho pressar Nico Elvedi som en del av Borussia Dortmunds "Gegenpressing"-strategi.

 

 

 

Das Gegenpressing

Först predikad av det ledande tyska fotbollsljuset Ralf Rangnick på 1990-talet, "pressa" är konstformen då man sätter motståndaren under press när de har bollen på ett aggressivt men noggrant uträknat sätt, med målet att vinna tillbaka bollen och snabbt inleda ett kontringsanfall innan motståndaren kan omgruppera sig.

 

 

"Gegenpressing", gjord populär av Jürgen Klopp i Borussia Dortmund, involverar att omedelbart pressa motståndaren från det ögonblicket ett lag har blivit av med bollen, därav den ordagranna betydelsen "antipresspel."

 

 

En gång i tiden var det uteslutande för taktiknördar och laptop-tränare, men koncepten för "presspel" och "Gegenpressing" är nu väletablerade inslag i fotbollsfansens vokabulär.

 

 

Ibland refererar man på engelska till det som en "hög press," en "aggressiv press" eller t o m en "kontringspress," men vi föredrar fortfarande det originaltyska ordet: Gegenpressing.

   

Efter att ha delat på poängen med Hertha Berlin i "Hinrunde" vann Bayern München med 4-0 i den tyska huvudstaden då "Rückrunde" inleddes.

 

 

Die Hinrunde, die Rückrunde

Precis som i de allra flesta fotbollsligorna utgörs Bundesligasäsongen av att samtliga 18 lag möter varandra två gånger - hemma och borta. Men i Tyskland är säsongen väldigt ordentligt indelad i två halvor som består av 17 matchdagar var där matchordningen halvvägs vänder och sedan börjar om på samma sätt.

 

 

De två halvorna heter "Hinrunde," "gå ut rundan", och "Rückrunde," "komma tillbaka rundan." Tänk dig framåtnian och tillbakanian på en golfbana.

 

 

Som ett exempel så sparkade Bayern München igång "Hinrunde" hemma mot Hertha Berlin på matchdag 1 och avslutade den hemma mot Wolfsburg på matchdag 17. De inledde sedan "Rückrunde" borta mot Hertha Berlin på matchdag 18 och kommer avsluta säsongen borta mot Wolfsburg på matchdag 34.

 

 

Den precisa uppdelningen av Bundesliga i två halvor är användbar för sammanställningen av all sorts statistik, för att inte tala om den långsiktiga planeringen för resande fans. Men det är inte bara det, det ger även möjligheten till ett unikt tyskt pris...

 

 

RB Leipzig blev "Herbstmeister" säsongen 2019-20.

 

 

 

Der Herbstmeister

... "Herbstmeister," eller "höstmästare!"

 

 

Det översätts ofta till engelska som "vintermästare", för att december (eller ibland januari) i allmänhet anses vara vinter och inte höst. "Herbstmeister" är laget som toppar ligan när man spelat klart "Hinrunde" - med andra ord, efter halva säsongen.

 

 

Identiteten på Herbmeister kan ibland ge en indikation på vem som kommer vinna ligan i maj, som Bayern München mellan 2012-13 och 2017-18. Men det kan även ge falska förhoppningar, fråga bara Borussia Dortmund förra säsongen.

 

 

Säsongen 2008-09 orsakade nyuppflyttade Hoffenheim oreda när de kröntes till "Herbstmeister" under deras debutsäsong i Bundesliga, men till sist slutade de sedan sjua medan Wolfsburg vann ligan.

 

 

Den här säsongens "Herbstmeister?" Det lika populära RB Leipzig.

 

 

Bayern Münchens fotbollsuppdelning är "ausgegliedert" från resten av klubben så de kan attrahera investeringar.

 

 

 

Die Ausgliederung

Vilket tar oss vidare till ett annat unikt koncept inom tysk fotboll - och var uppmärksamma här för det här är komplicerat: "Ausgliedrung."

 

 

1998 bestämdes det att klubbarna kunde bryta sig loss från deras professionella fotbollskretsar och in i en separat operation, vanligtvis i form av ett privat aktiebolag. Processen är känd som Ausgliederung, kanske bäst översatt som "out-sourcing" eller generellt att "separera bort från någonting."

 

 

Tanken var att dessa "outsourcade" (eller "augegliedert") fotbollsföretag skulle bli mer attraktiva för investerare som kunde pumpa in pengar och stärka prestationerna och konkurrenskraften. Det enda villkoret var att den ursprungliga moderklubben var tvungen att behålla 50 procent av aktierna i den outsourcade fotbollskretsen, plus en aktie. Detta är känt som 50+1-regeln.

 

 

Som exempel så separerade 2001 Bayern München deras professionella fotbollskrets in i ett aktiebolag (Bayern München AG), men den ursprungliga moderklubben har 75% av aktierna. De stora aktieägarna Audi, Allianz och Adidas har 8,33% var.

 

 

För närvarande finns det bara fem Bundesligaklubbar som inte har genomgått processen att outsourca: Schalke, Freiburg, Düsseldorf, Mainz och Union Berlin. De är stolta över deras status som fullständigt originella "registrerade föreningar" - "eingetragene Vereine," eller förkortat "e. V."

 

 

Mycket av den fientliga inställningen mot "Herbstmeister Hoffenheim" och RB Leipzig kommer från dispensen från, eller kringgåendet av, 50+1-regeln och "Ausgliederung"-processen.

 

 

Union Berlin uppnådde deras första uppflyttning någonsin till Bundesliga efter att ha besegrat Stuttgart i "Nedflyttningen."

 

 

 

Die Relegation

En falsk vän!

 

 

På tyska refererar Nedflyttningen till interdivisionsmatcherna mellan det tredje sista laget i Bundesliga och ligatrean i Bundesliga 2.

 

 

En "Nedflyttning" sker också mellan division två och tre, och även mellan mästarna i de fem regionala ligorna som utgör den fjärde nivån, detta för att få fram de tre klubbarna som går upp till tredjedivisionen.

 

 

Det tyska ordet för nedflyttning är "Abstieg." Ett lag som blir nedflyttat kallas ett "Absteiger," ett ord som motståndarfans ofta sjunger mot dem för att håna deras misslyckande.

 

 

Köln besegrar Eintracht Frankfurt under en "Englische Woche" i december 2019.

 

 

 

Die Englische Woche

En "Englische Woche" (eller "Engelsk vecka") är en vecka där klubbarna spelar tre matcher på sju dagar, vanligtvis helg, mitt i veckan och efterföljande helg.

 

 

Detta beror oftast på den inhemska cupen eller matcher ute i Europa, men det kan även inträffa när en normal ligaomgång läggs in mitt i veckan.

 

 

Uttrycket kommer från det faktum att de engelska ligadivisionerna har fler lag (20 i Premier League och 24 i the Championship) samt att det finns två cupturneringar (FA-cupen och Ligacupen), vilket betyder att de måste spela fler matcher mitt i veckorna.

 

 

Faktum är att tysk fotboll ofta har tittat mot England när det gäller landets fraseologi genom historien...

 


Stuttgarter Kickers mötte Borussia Dortmund i den första rundan av Tyska cupen 2014-15.

 

 

 

Der Kicker

På tyska är en "Kick" (spark) inte bara vad Eric Cantona gav ett oförskämt fan 1995, det är även ett informellt ord för en fotbollsmatch.

 

 

På samma sätt kan man referera till en fotbollsspelare som en "Kicker", vilket även är namnet på Tysklands viktigaste fotbollsmagasin.

 

 

Under fotbollens tidiga dagar kallade de tyska klubbarna ofta sig själva för "Kickers", de kändaste exemplen idag är Stuttgarter Kickers, Würzburger Kickers och Kickers Offenbach.

 

 

Bayern Münchens "Sportdirektor" Hasan Salihamidzic sitter bredvid klubbens "Trainer" Hansi Flick.

(DW9)

 

 

Der Manager, der Trainer

Och anglicismer är än idag väldigt mycket på modet, särskilt bland tränarpersonalen, men deras titlar betyder nödvändigtvis inte samma saker, vilket delvis beror på hur tyska klubbar är strukturerade.

 

 

Det är vanligt i Tyskland att en fotbollsklubb har en "Sportdirektor" eller "Manager" ansvarig för truppbygget, transfers och annan byråkrati.

 

 

Men nere på långsidan eller ute på träningsplanen ser man en "Trainer", det är han som tar ut laget, bestämmer taktiken och sparkas först när allt går fel.

 

 

Freiburgs spelare firar med klubbens "Aktive Fanszene."

 

 

 

Die Fanszene

Sist men inte minst, fansen.

 

 

"Aktive Fanszene" - direkt översatt som "aktiv fansscen" - består av den hårda kärnan supportrar som är organiserade i fansgrupper och fanklubbar och vars engagemang för deras klubbar går långt bortom bara de 90 minuterna på en lördag.

 

 

Ofta inkluderas, men långtifrån begränsade till, de högljudda ultras-grupperna, den "Aktive Fanszene" är inte bara ansvarig för den otroliga atmosfären på Bundesligamatcherna, de håller även koll på deras klubbar och spelet, särskilt när det gäller saker som biljettpriser, fotboll på måndagskvällar, övertagningar och t o m "Geisterspiele!"

 

 

Hos många klubbar har "Aktive Fanszene" en direkt kommunikationslinje till klubben och kan t o m vara representerade i vissa styrelser. De upprätthåller även länkar till fans i andra klubbar, inklusive rivaler, för att koordinera rikstäckande kampanjer och de är engagerade i deras lokalsamhällen.

 

 

När Bundesligas "Rückrunde" nu i helgen startar om med "Geisterspiele" kan du höra "Trainer" ropa på mer aggressivt "Gegenpressing" för att undvika att hamna i "Nedflyttningen" och frånvaron av "Aktive Fanszene" kommer vara lätt för alla att se.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards