Alla inlägg den 17 september 2020

Av Mikael Holmkvist - 17 september 2020 01:26

AV: Stephanie Busari och Eoin McSweeney, CNN, uppdaterat 18:56, onsdag 16 september 2020

   

 

 

 

 

(CNN) - Barnrättsorganisationen UNICEF har fördömt domen på 10 års fängelse för en 13-årig pojke för hädelse i norra Nigeria.



Omar Farouq dömdes i en shariadomstol i Kano-staten i norra Nigeria efter att han anklagats för att ha använt ett fult språk mot Allah under ett gräl med en kompis.



Han dömdes den 10 augusti av samma domstol som nyligen dömde en studioassistent, Yahaya Sharif-Aminu, till döden för att ha hädat profeten Muhammed, detta enligt jurister i landet.



Farouqs straff strider mot den Afrikanska stadgan för rättigheter och omsorg för ett barn och den nigerianska konstitutionen, detta sa pojkens advokat Kola Alapinni, som berättade för CNN att de lämnade in en överklagan å hans vägnar den 7 september.



Alapinni berättade också för CNN att han och andra jurister som jobbar med fallet inte fått träffa Farouq för myndigheterna i Kano-staten.



Han sa att det var en tillfällighet att han fick höra talas om Farouqs fall när han jobbade med fallet med Sharif-Aminu, som dömdes till döden för hädelse i Kanos högre shariadomstol.



"Vi fick reda på att de dömdes samma dag, av samma domare, i samma domstol, för hädelse och vi fick reda på att ingen pratade om Omar, så vi var tvungna att agera snabbt för att lämna in en överklagan åt honom," sa han.



"Hädelse erkänns inte i nigeriansk lag. Det är oförenligt med Nigerias konstitution"



Advokaten sa att Farouqs mamma flytt till en grannstad efter att en arg folkhop begett sig mot deras hem när pojken greps.



"Alla här är rädda för att prata och lever i skräck för hämndattacker," sa han.



Under onsdagen släppte UNICEF ett uttalande där de "uttrycker djupa bekymmer" gällande straffet.



"Straffet för det här barnet - 13 år gamla Omar Farouq - på 10 års fängelse med hårt arbete är fel," sa Peter Hawkins, UNICEF:s representant i Nigeria. "Det motsäger också alla underliggande kärnprinciper för barns rättigheter och barnrättvisa som Nigeria - och därmed även Kano-staten - har förbundit sig att efterleva."



Kano-staten använder, precis som många andra övervägande muslimska stater i Nigeria, sharialagar tillsammans med sekulära lagar.



CNN kontaktade en talesman för Kano-statens guvernör gällande en kommentar, men vi hade inte fått någon återkoppling vid tiden för publicering.



UNICEF har uppmanat den nigerianska regeringen och Kano-statens regering att omedelbart ta sig en ny titt på fallet och upphäva domen, detta säger organisationen i ett uttalande.



"Det här fallet understryker ytterligare behovet att accelerera Kano-statens antagande av lagförslaget gällande skydd av barn, detta för att se till så att alla barn under 18 år, inklusive Omar Farouq skyddas - och att alla barn i Kano behandlas i enlighet med standarden för barns rättigheter," sa Hawkins.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards