Alla inlägg den 26 september 2020

Av Mikael Holmkvist - 26 september 2020 22:08

• En man och en kvinna skadades allvarligt med en köttyxa i Paris i fredags

 

• Attacken ägde rum nära platsen för terroraktionen mot Charlie Hebdo 2015

 

• Den huvudmisstänkte, känd under namnet Ali, trodde att tidningen fortfarande trycktes där 

 

• Terrorpolisen sköter fallet p g a platsen och för att attacken skedde samtidigt som rättegången gällande attentatet mot tidningen för fem år sedan 

 

• Inrikesministern Gerald Darmanin sa att det "helt klart var en islamistisk terroraktion" 

   

Den huvudmisstänkte för två attacker med en köttyxa i Paris (bilden) berättade för utredare att han utförde dådet i ilska över att karikatyrerna föreställande profeten Muhammad nyligen återpublicerats av den satiriska veckotidningen Charlie Hebdo.

 

 

 

 

AV: Peter Allen i Paris och Jack Newman och Joe Davies för MailOnline, 20:27 (svensk tid), lördag 26 september, 2020:



En person vid domstolen i Paris har sagt att sagt att den huvudmisstänkte i den dubbla yxattacken i Paris berättat för utredarna att han utförde attacken i ilska över karikatyrerna föreställande profeten Muhammad som nyligen återpublicerades av Charlie Hebdo.



Två personer skadades efter fredagens attack med en köttyxa utanför tidningens forna lokaler i östra Paris.



Antiterroristmyndigheter utreder det hela som en islamistisk extremistattack och sju personer har gripits, inklusive en huvudmisstänkt kände under namnet Ali, 18.



Charlie Hebdo förlorade 12 anställda i en al-Qaida-attack 2015 utförd av franskfödda extremister som hade kritiserat profetteckningarna.



Tidningen, som regelbundet driver med alla möjliga religiösa personer, återpublicerade karikatyrerna dagen innan rättegången för attackerna 2015 började tidigare den här månaden.



Det ledde till hot från militanta grupper och kritik från muslimer i flera länder.



Magasinets tillhåll är numera hemligt men tydligen trodde Ali att tidningens kontor fortfarande låg där han utförde attacken.



Då han frågades ut av utredare erkände han att han utfört attacken och sa att han siktat in sig på Charlie Hebdo p g a karikatyrerna, detta enligt en källa nära utredningen.



Ali greps för en månad sedan då han gick runt med en skruvmejsel, men han fanns inte med på polisens lista över islamistiskt radikaliserade personer, det berättade inrikesministern Gerald Darmanin.



Han sa att skruvmejseln var ett vapen, men förklarade inte varför.



"Men helt uppenbart är det en akt av islamistisk terrorism," sa herr Darmanin i en intervju med den franska tv-kanalen France 2.



"Självklart, det finns inte mycket tvekan. Det är ännu en blodig attack mot vårt land, mot journalister, mot det här samhället."


 

En misstänkt grips i Paris igår efter att två personer skadats i en attack i närheten av satirtidningen Charlie Hebdos forna lokaler. Fallet behandlas som möjlig terrorism.

 


 

Ett av offren behandlas efter attacken med en köttyxa nära Charlie Hebdos forna lokaler i Paris. Båda offren förväntas komma att överleva.

 

 

   

Köttyxan som användes i attacken lämnades på marken i Paris efter att två personer huggits ner med den.

 



Ali kom till Frankrike för tre år sedan som ensamt barn, tydligen från Pakistan, men franska myndigheter håller fortfarande på att verifiera hans identitet, sa ministern.



Sju andra greps också i svallvågorna av fredagens attack, inklusive en 33-årig algerier, men en person har släppts.



Fem av dem som polisen hämtat in greps i Paris-förorten Pantin i en bostad där man tror att Ali bott.



De två skadade personerna i fredagens attack var en kvinna och en man som jobbade på dokumentärproduktionsbolaget Premieres Lignes, när attacken skedde stod de på trottoaren utanför kontoret och rökte varsin cigarett.



Företagets medgrundare Luc Hermann berättade för nyhetskanalen France-Info att de fortfarande ligger på sjukhus men att deras tillstånd är "betryggande".



Premiärministern Jean Castex, som besökte Paris-polisens högkvarter under lördagen, lovade att intensifiera kampen mot terrorismen då han sa: "Republikens fiender kommer inte att vinna."



Inrikesministern erkände att det saknades säkerhetsinsatser på gatan där Charlie Hebdo en gång i tiden hade sitt högkvarter och beordrade specialskydd på alla "symboliska platser", han nämnde särskilt de judiska platserna i och med Jom kippur som firas nu i helgen.



En judisk matbutik blev terroristernas nästa måltavla efter Charlie Hebdo-massakern 2015 i vad myndigheterna sa var koordinerade attacker.



Dramatiska bilder visade Ali liggandes på marken iklädd en gul Manchester City-tröja och träningsoverallsbyxor.



Undercover-poliser, identifierade av deras orangea armband, stod över den misstänkte innan han fördes till en polisstation med hög säkerhetsnivå i den franska huvudstaden.



Terrorpolisen har tagit sig an fallet och franska åklagare misstänker ett extremistmotiv p g a platsen och tidpunkten för överfallen - nära Charlie Hebdos forna lokaler och samtidigt som rättegången för massakern 2015 hålls.

Av Mikael Holmkvist - 26 september 2020 22:05

Fängslade mannen, som uppges vara 18 år och komma från Pakistan, kom till Frankrike utan sällskap för tre år sedan

   

Brandmän tar hand om ett av offren vid fredagens attack. Fotograf: Alain Jocard/AFP/Getty Images

 

 

 

 

AV: Kim Willsher i Paris, the Guardian, lördag 26 september, 2020:

 

 

Mannen som gripits efter knivattacken mot två personer utanför den satiriska tidningen Charlie Hebdos forna lokaler har berättat för polisen att han blev arg på deras publicering av teckningar som driver med profeten Muhammad, detta rapporterade fransk media igår.

 

 

Den misstänkte, som sägs vara en 18-åring född i Pakistan, ska ha anlänt till Frankrike för tre år sedan utan sin familj eller några släktingar

 

 

"Han var inte känd som radikaliserad," berättade Frankrikes inrikesminister, Gérard Darmanin, för tv-kanalen France 2 och tillade att mannen inte finns på landets säkerhetsvarningslista.

 

 

"Han kom till Frankrike för tre år sedan som ensam minderårig. Vi håller just nu på att verifiera hans ålder," tillade Darmanin. "Helt klart var det en terroraktion."

 

 

Antiterroristpolisen har inlett en undersökning gällande "mordförsök som en del av en terroristorganisation". Utredningen genomförs av Paris-polisen och den franska säkerhetstjänsten.

 

 

Attacken ägde rum i det 11.e arrondissementet i fredags, utanför Charlie Hebdos forna lokaler där de beväpnade terroristerna, bröderna Saïd och Chérif Kouachi, dödade 12 människor i januari 2015, som hämnd för att tidningen tryckt tecknade bilder på profeten.

 

 

En man med en stor kniv i handen skar en 28-årig kvinna i ansiktet innan han skadade en 32-årig man i ansiktet och på halsen. Offren stod på gatan och rökte när det inträffade och fördes till sjukhus med vad polisen beskrev som allvarliga men inte livshotande skador.

 

 

Den misstänkte greps ungefär en timme senare utanför Parisoperan vid Bastiljen. Foton läckta till fransk media visar en man i gråa träningsbyxor, en självlysande gul tröja och röda tennisskor som blir handbojad av polisen. En andra man som greps nära brottsplatsen släpptes senare. Polisen sa att de tagit in sex andra män, i åldern 24 till 37, som befann sig i den huvudmisstänktes "omgivning" på förhör.

 

 

Le Parisien rapporterade att den misstänkte gärningsmannen bor i Pantin, i den norra Paris-förorten Seine-Saint-Denis. Tiningen sa också att myndigheterna inte var säkra på åldern i hans id-papper, som säger att han föddes 2002. Polisen tror han är äldre men en domare avslog deras förfrågan om att få göra ett test för att fastslå hans ålder.

 

 

Rättegången mot de 14 personer som misstänks ha hjälpt bröderna Kouachi utföra attackerna mot Charlie Hebdo och kosherbutiken Hypercacher och mordet på en poliskvinna 2015 förväntas fortsätta t o m november.

Av Mikael Holmkvist - 26 september 2020 22:00

Två gripna och utredning gällande terrorism inledd efter incidenten

   

Polis på platsen för knivattacken nära den satiriska tidningen Charlie Hebdos f d kontor i Paris. Fotograf: Thibault Camus/AP

 

 

 

 

AV: Jon Henley och Kim Willsher i Paris, the Guardian, fredag 25 september, 2020:

 

 

En utredning gällande terrorism har inletts i Frankrike efter att två personer skadades allvarligt i en knivattack framför den satiriska tidningen Charlie Hebdos f d kontor i Paris.

 

 

Två gripanden har gjorts och offrens liv är inte i fara säger myndigheterna.

 

 

Polisen sa att en man med blod på kläderna och en stor kniv eller machete greps nära Place de la Bastille i östra Paris strax efter attacken

 

 

Offren var en man och en kvinna anställda av ett tv-produktionsbolag vid namn Premières Lignes som har sina lokaler i samma byggnad som tidningens tidigare kontor.

 

 

En i personalen på Premières Ligne sa att paret var ute och tog en cigarett utanför byggnaden när de attackerades. "Det var en angripare som hade en väldigt stor kniv. Attacken var väldigt våldsam. Jag kunde höra skriken från andra våningen," sa mannen som inte vill figurera med sitt namn.

 

 

Alla skolor i området stängdes ner som en säkerhetsåtgärd. En stor köttyxa hittades nära brottsplatsen och man tror att det var den gärningsmannen använde.

 

 

Frankrikes åklagarkontor för fall gällande terrorism sa att de inlett en utredning gällande mordförsök i relation till en terroraktion.

 

 

Jean-François Ricard, chefen för antiterroristenheten, sa att den huvudmisstänkta, en 18-åring, greps klockan 13:26 lokal tid (samma tid som Sverige). Analyser av blodet på hans kläder och övervakningsfilmer pekar på att det var han som utförde knivattacken. En till person, 33 år gammal, greps klockan 13:37. "Vi försöker just nu att etablera hans länk till huvudobjektet," sa Ricard.

 

 

Ett center för kriskontroll öppnades på inrikesministeriet.

 

 

Tidiga rapporter pratade om att fyra människor hade skadats, men polisen ändrade senare siffran till två. Det är ännu oklart vad som motiverade fredagens attack.

 

 

Charlie Hebdo har flyttat från sin tidigare adress på Rue Nicolas-Appert, det gjorde de efter en attack av islamistiska extremister 2015 där flera personer som jobbade på tidningen, inklusive några av Frankrikes mest kända satirtecknare, återfanns bland de 12 personerna som dödades. Den nya adressen är hemlig av säkerhetsskäl.

 

 

Just nu pågår i Paris rättegången mot 14 personer som är misstänkta för inblandning i Charlie Hebdo-morden, utförda av bröderna Saïd och Chérif Kouachi, och i den efterföljande attacken på kosherbutiken Hyperchacher.

 

 

Tidningen återpublicerade den kontroversiella teckningarna av profeten Muhammad, som de första gången tryckte 2006, för att uppmärksamma starten på rättegången. I det numrets ledare skrev de att tidningen "aldrig kommer lägga sig ner... Vi kommer aldrig ge upp".

 

 

Personalen på Charlie Hebdo skickade ett meddelande med "stöd och solidaritet" i en tweet där de beskrev fredagens knivattack som avskyvärd.

 

 

En anställd på Première Lignes, som bad om att inte få sitt namn i redovisat, sa att hon satt vid sitt skrivbord när hon hörde skrik från gatan.

 

 

"Först lät det inte som något allvarligt, men det fortsatte," sa den anställda. "En av journalisterna gick till fönstret och tittade ut och sa: 'Det händer något. Något händer.'"

 

 

Många i företagets personal var med och upplevde Charlie Hebdo-attacken för fem år sedan och de hamnade "i chock", sa hon.

 

 

"De sa att vi måste låsa kontorsdörrarna och gå upp på taket. Det var därifrån jag tittade ner och såg en av våra kollegor, skadad med vid liv, på gatan. Han hade skadats i huvudet och handen, tror jag."

 

 

Den anställda berättade sedan att byggnaden efter detta evakuerades. Personalen fick prata med polisen och fick sedan vänta på en närliggande teater för att få reda på när de kunde lämna platsen. "Alla är väldigt omskakade," sa hon.

 

 

Premiärministern, Jean Castex, inrikesministern, Gérald Darmanin, och Paris borgmästare, Anne Hidalgo, har alla besökt brottsplatsen under dagen.

 

 

Castex höll en kort presskonferens där han uttryckte sina tankar till offrens familjer och kollegor och till polisen och ambulanspersonalen. Han tillade: "Jag upprepar vår orubbliga anknytning till tryckfriheten, kampen mot terrorism och kan försäkra nationen om att vi är fullt mobiliserade."

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards