Alla inlägg den 30 september 2020

Av Mikael Holmkvist - 30 september 2020 22:55

I dag, den 30:e september, är det Blasfemidagen. Ännu en av alla dessa korkade nymodigheter då en massa olika saker får en egen dag, tänker du kanske? Faktiskt inte den här gången. Blasfemi, eller hädelse, är i allra högsta grad rykande aktuellt, trots att det sägs att vi lever i år 2020. Såhär beskrivs dagen:


 

Blasfemidagen har till syfte att upplysa individer och grupper om blasfemilagar och att försvara yttrandefriheten, särskilt rätten att fritt kritisera religion vilket är ett brott i många länder. Blasfemidagen instiftades av organisationen Center for Inquiry 2009 som ett världsomspännande firande.

 


Det handlar alltså INTE om Världspastadagen, Kladdkakans dag eller Black Friday, nej, det här handlar om något oerhört viktigt, som jag får för mig att väldigt många människor tar för givet idag och aldrig riktigt funderar på.



Det är ingen tillfällighet att det är just 30/9 som den här dagen infaller. Det var nämligen den dagen, 2005, som danska Jyllands-Posten publicerade Muhammed-karikatyrerna. Man har all rätt i världen att tycka exakt vad man vill om dem också, men man får aldrig glömma att de hade, och har, all rätt i världen att publicera dem.



Vi har haft den här skiten med hädelselagar i Sverige också, men tack och lov så har vi till stora delar kastat av oss det religiösa oket, visste ni på tal om detta att August Strindberg 1884 åtalades för just blasfemi? I novellen Giftas 1 begick han det vedervärdiga brottet att beskriva vinet och oblaterna vid nattvarden som vanlig mat! Eller för att uttrycka det som det skrevs i åtalet, där det stod att han gjort sig skyldig till "hädelse mot Gud eller gäckeri av guds ord eller sakramenten". Förstår ni hur sjukt det här är? Det finns en liten förmildrande omständighet i att det, trots allt, hände för 136 år sedan.



1970 plockades alla störningar i yttrandefriheten gällande religion bort i Sverige. Det är något som i mina ögon ska hyllas och som mycket väl kan nämnas när man pratar om saker att vara stolt över i det här landet. Men precis som alla andra stora demokratiska landvinningar så måste de bevakas, försvaras, vårdas och man måste se till att man aldrig börjar tumma på dem.



Än har det inte hänt, men under den här hösten har det på allvar höjts röster för inskränkningar och stora kliv bakåt i grundlagen kring yttrandefriheten. Och här hoppas jag att både politikerna och folket står fasta som berggrunden.



I och med koranbränningarna i Sverige gick 15 muslimska församlingar i Stockholm gemensamt ut i ett upprop för att ändra svensk grundlag: “Vi vill inte att det ska vara lagligt i Sverige att bränna heliga skrifter som Koranen, Bibeln och de judiska skrifterna och att det samtidigt ska bli förbjudet att håna de olika religionerna”, säger en av imamerna bakom uppropet i DN den 14:e september.



Jag är för tolerans, rätten att tro på vilken gud man vill (som en privatsak) och rätten att INTE tro på någon gud alls. Men i den här frågan går det inte att rubba mig. Man kan tycka det är fruktansvärt att se koranen brinna, det får man tycka, men det är ändå lagligt och ska vara lagligt i Sverige. Så antingen sätter sig imamerna och diskuterar det här gång en till, kommer de fram till att ok, nu lever vi i Sverige, det är inget islamiskt land, här råder demokrati, då får vi leva med risken att bli kränkta. Annars får de se sig om efter ett annat land att leva i, kanske ett land där man hänger människor som på något sätt hädar gud?



Samtidigt som denna debatt pågår i Sverige rullar det en rättegång i Frankrike. Den riktar sig mot de 14 personerna som misstänks ha hjälpt bödlarna/bröderna Kouachi vid slakten mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, mordet på en polis och belägringen av en kosherbutik i Paris 2015. Det är något jag ska be om att få återkomma till. Jag älskar den tidningen och menar att den gör ett oerhört viktigt jobb, särskilt i dagens samhällsklimat.



Så avfärda inte 30/9 som ännu en idiotisk hittepådag, det här är oerhört viktiga saker och om inte annat så kan ni ju fundera på alternativet till hur vi har det, det är inget trevligt...


 

 

 

 

Tips på lite fördjupning

Briljant brittisk dokumentär av Mo Naqvi på SVTPlay, "Död åt hädarna", hur hädelsefrågan fungerar i Pakistan:

https://www.svtplay.se/video/25664260/dod-at-hadarna


 

 

Lästips med två färska exempel från Kano-staten i Nigeria:

http://beansontoast.bloggplatsen.se/2020/09/30/11690096-man-domd-till-doden-for-att-ha-postat-hadisk-lat-i-en-whatsapp-grupp/



http://beansontoast.bloggplatsen.se/2020/09/17/11688013-skandal-da-nigeria-domt-13-arig-pojke-till-10-ars-fangelse-for-hadelse/

Av Mikael Holmkvist - 30 september 2020 22:49

Yahaya Sharif-Aminu står inför att bli hängd efter hans dom i Kano, Nigeria, som har stämplats som en "parodi på rättvisa" av Amnesty International samtidigt som många vill att han ska skonas

   

Yahaya Sharif-Aminu har dömts till döden i Kano, Nigeria. (Bild: change.org)

 

 

 

 

AV: David Burke, Daily Mirror, onsdag 30 september, 2020:

 


En 22-årig musiker har dömts til döden efter att han delat en förolämpande låt om profeten Muhammed i en WhatsApp-chat.

 


Yahaya Sharif-Aminu står inför att bli hängd efter att ha fått sin dom i Kano, Nigeria.

 


Upprördheten växte efter att låten delats brett tidigare i år och en arg folkmassa förstörde hans familjehem och tvingade hans pappa att fly.

 


Sharif-Aminus dom har beskrivits som en "parodi på rättvisa" och många har höjt rösten för att han ska skonas.

 


Advokater som jobbar för musikstudioassistenten sa till CNN att kommentaren fälldes under ett gräl postat i en WhatsApp-grupp.

 

 

Den förolämpande låten ska ha delats på WhatsApp (Bild: Getty Images)

 

 


Juridiska dokument säger att han anses skyldig till att ha gjort "ett hädiskt uttalande mot profeten Muhammed i en WhatsApp-grupp" - ett brott som kan bestraffas med döden enligt Kano-statens sharialagar och dess strafflag.

 


Sharif-Aminu erkände åtalet under sin rättegång - under vilken han tydligen inte hade någon advokat - men senare sa han att han begått ett misstag

 


Han greps i mars av Hisbah-polisen - en reiligiös polisstyrka som ser till att sharialagarna följs i staten.

 


Amnesty Internationals Nigeria-director Osai Ojigho sa: "Det finns allvarliga bekymmer gällande rättvisan i hans rättegång och åtalen emot honom baserade på hans WhatsApp-meddelanden.

 

 

Kano är en av 12 stater som praktiserar sharialagar i Nigeria. (Bild: REUTERS)

 

 


"Dessutom bryter påläggandet av dödsstraffet efter en orättvis rättegång mot rätten att leva."

 


En namninsamling för att myndigheterna ska riva upp domen har fått in fler än 80,000 namnunderskrifter.

 


Men statens guvernör, Abdullahi Umar Ganduje, har sagt att han kommer skriva på musikerns dödsdom så snart tidsramen för överklagandeprocessen har gått ut.

 


The Daily Post rapporterar att han sa följande vid ett möte: "Jag kan försäkra er om att så fort högsta domstolen bekräftar domen kommer jag skriva på den utan tvekan."

 


I ett uttalande sa FN:s experter på mänskliga rättigheter följande: "Vi är djupt bekymrade över bristen på vederbörlig process hittills i herr Sharif-Aminus fall, särskilt när det gäller rapporterna om att han har suttit isolerad och att han inte fick tillgång till någon advokat under den initiala rättegången, en rättegång som inte var öppen för allmänheten."

 


De tillade: "Artistiska uttryck av åsikter och vad man tror på, genom låtar eller annan media - inklusive sådana som anses förolämpa religiös känslighet - skyddas i enlighet med internationell rätt.

 


"Kriminaliseringen av dessa uttryck är olagliga. Musik är inget brott."

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards