Direktlänk till inlägg 27 januari 2024

EAMONN SWEENEY: SIR ASTERISK - MANNEN SOM INTE BORDE VARA I NÄRHETEN AV MANCHESTER UNITED

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 jan 08:57

Desto mer pengar det finns inom sporten, desto billigare blir det

 

Dave Brailsford. Foto av Chris Graythen/Getty


 



 

 

AV: Eamonn Sweeney, The Irish Independent, söndag 7 januari 2024, kl 11:00 (svensk tid)



Dave Brailsford borde inte få komma i närheten av Manchester United. Porträtteringen av den f d bossen för British Cycling och Team Sky som en oproblematisk, underverkande sportguru saknar all trovärdighet.



Låt oss fräscha upp våra minnen lite. 2018 deklarerade The Guardian att “Brailsfords livssyn ‘rent vinnande’ bara har varit ett tomt löfte … varje gnista av trovärdighet som Team Sky hade som ett fullständigt rent lag har decimerats av en annan utredning.”



Det var efter det att en kommitté från Brittiska underhuset pratade om möjlig utbredd användning av prestationshöjande läkemedel, bl a manipulering av Systemet med undantag för terapeutisk användning (TUE). Kommitténs ordförande Damian Collins fann Sky-ledningens påstående om att de inte kände till detta “otroligt”. Han frågade: “Hur kan David Brailsford säkerställa att hans lag presterar enligt hans krav om han inte vet och inte kan berätta vilka läkemedel doktorerna ger till cyklisterna?”



William Fotheringham, tidningens cykelskribent, beskrev Brailsford som “kejsaren utan kläder” efter hans ej övertygande insats inför kommittén. Chefen för Storbritanniens antidopningsbyrå Nicole Sapstead kallade det “egendomligt” att varken British Cycling eller Team Sky hade någon dokumentation över substanserna som administrerats till deras cyklister.



Det blev sedan än värre. 2021 förklarades f d doktorn för British Cycling och Team Sky Richard Freeman skyldig av en läkarnämndsutredning för att ha beordrat användande av testosteron för att förbättra en cyklists prestationer. Freeman hade figurerat i den tidigare utredningen då han påstod att hans laptop med lagets medicinska dokumentation på hade blivit stulen. 



Testosteronet hade beordrats 2011 när Brailsford satt på seniora chefspositioner med båda lagen. “Tills det här är utrett borde de involverade inte finnas i närheten av sporten,” sade f d idrottsministern för oppositionen Clive Efford.



Brailsfords framgångar ledde till att han hyllades som ett idrottsgeni vars teori om “marginella vinster”, som gick ut på att ett antal små förbättringar kunde ha massiva kumulativa effekter, representerade ett revolutionerande steg framåt.



Men utredningarna lämnade hans rykte i spillror. Oliver Holt, på the Daily Mail, beskrev den andra som “avslöjandet om en av de största berättelserna i brittisk idrott. Det är ögonblicket när bygget ramlar ihop. Det är verkligen på tiden att vi omkalibrerar sir Daves rykte. Avgå sir Dave. Stig fram, sir Asterisk.”



Marginella Vinster blev en av dessa fraser, som Heliga Katolska Irland, som användes nästan uteslutande på ett hånfullt sätt. Transporteringen av mystiska substanser, den saknade dokumentationen, de massiva förbättringarna av de personliga insatserna, de motstridiga förklaringarna, vi hade varit nere på den här vägen förut.



Så anställningen av Brailsford som en ledande figur av de nya United-delägarna Ineos, för vilka han jobbar som director of sport, kommer att få en och annan att höja på ögonbrynen. Men vad som är fullständigt häpnadsväckande är all bevakning som ignorerar frågetecknen som omger honom. Hans rykte har återställts till fabriksinställningarna.



Hur kan man förklara denna extraordinära amnesi? Brailsfords kopplingar till Team Sky underlättar. Ingen har varit mer översvallande gällande hans ankomst på Old Trafford än Sky Sports och de, som huvudsaklig utsändare av Premier League, sitter på ett obestridligt inflytande. 



Skys hejarklacksinställning, som även är tydlig i deras behandling av Saudiarabiens ägarskap av Newcastle United och Förenade Arabemiratens av Manchester City, speglas ofta på annat håll också.



Denna förenklade och krypande inställning behandlar Premier League-bevakningen som en form av tjänst för fansen för supportrar som inte kan se bortom deras mest partiska upptagenheter.



Kanske ska vi inte vara alltför hårda mot Uniteds fans. De ser vad deras grannar kommer undan med och kommer inte oroa sig alltför mycket om Brailsfords namn. Det gör kanske att en av världens stora klubbars rykte känns billigare, men desto mer pengar det finns inom idrotten desto billigare verkar den bli.



Vad som är oförlåtligt är mediahusen som ignorerar den imponerande muskulösa och uthållighetsrika elefanten i rummet.



Den här inställningen om att man inte ser några felaktigheter är inte ny: den fanns där i motvilligheten att undersöka exploateringen av arbetare innan VM i Qatar; misslyckandet med att titta närmare på Kinahan-kartellens involvering i professionell boxning; i avfärdandet av oro gällande brotten mot de mänskliga rättigheterna hos en saudiarabisk regim som håller på att växa ut till den största spelaren inom professionell idrott; i att ge ett frikort till Conor McGregor och hans inflammatoriska kommentarer t o m då byggnader “går upp i rök” i Rosscahill och Ringsend. Att vittvätta Brailsford är ingen jättesynd i jämförelse med det andra, men det är ändå samma mentalitet vi pratar om.



Trots dessa besvärliga bevis skulle en stor del av den brittiska idrottspubliken och media föredra att tro att cykeltriumferna var helt legitima. De finner heller inget misstänksamt i Mo Farahs fenomenala förbättringar under hans tid med tränaren Alberto Salazar, senare avstängd för dopningsbrott under åren som de arbetade tillsammans.



Detta är inte något unikt brittiskt. T o m när bevishögen mot Lance Armstrong växte behöll många amerikanska fans tron på honom tills han erkände.



Men vi kan inte vara alltför självbelåtna. En helt ärligt talat otrolig men ändå till stora delar inte ifrågasatt ursäkt för ett dopningsbrott i en av våra stora idrotter för ett tag sedan dyker upp i minnet. Avslöjanden om systematisk rysk dopning är lättare att svälja än de som fuskar på hemmaplan.



Tack och lov finns det ingen dopning över huvud taget i Premier League. Brailsford, som alltid ville vara det skinande undantaget i den smutsiga cykelvärlden, kommer känna sig lättad över att få arbeta i en mycket renare miljö.



Nu får han jobba inom samma sfär som t ex Pep Guardiola, som testades positiv två gånger för en förbjuden substans medan han spelade i Brescia 2001 innan han friades flera år senare. Fullt förståeligt blev han chockad för allt han hade tagit var kosttillskott utskrivna av hans doktor Ramon Segura, Pep anställde senare Segura i Barcelona.



2010 bötfälldes Barca, ledda av Guardiola, av Uefa för att vid upprepade tillfällen ha brutit mot reglerna som krävde att de skulle informera dopingskontrollanterna var deras spelare befann sig. Efter hans ankomst till City bötfälldes klubben av Premier League för att ha brutit mot liknande regler tre gånger på fem månader. Om en man med Guardiolas obestridda integritet kan springa in i den här sortens trubbel, då kan det hända vem som helst. 



Så låt oss sluta ställa frågor och beundra sir Asterisks fräckhet istället. Titta på kejsarens underbara nya röda och vita utstyrsel. Om du var ett riktigt fan skulle du se den.


 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 18:44


            AV: Daniel Taylor, The Athletic, tisdag 12 september, 2023     Under sin första dag med husletande förstod Kevin Keegan att det inte var någon vanlig by då mäklaren föreslog att de skulle käka lunch för att diskutera va...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards