Direktlänk till inlägg 17 oktober 2015

JO, DET FINNS FORTFARANDE JOURNALISTER SOM GÖR SITT JOBB, ÄVEN NÄR DET GÄLLER FERGIES BÖCKER

Av Mikael Holmkvist - 17 oktober 2015 10:25

Det är inget nytt fenomen att media "glömmer" sitt jobb med jämna mellanrum. Det där med att ta reda på saker och ting, kritiskt granska och undersöka saker och ting som sägs och skrivs. När det gäller Fergies böcker sker det ofta en kollektiv "glömska" bland journalisterna. Man siktar in sig på något saftigt citat som man vet ska ge många klick och sen kör man hårt på det. Sedan följs det upp av något annat, klickvänligt utspel, och så fortsätter cirkusen. Men tack och lov så finns det fortfarande undantag, som faktiskt kan sätta på sig de kritiska glasögonen och läsa vad som faktiskt står skrivet, och hur det harmonierar med verkligheten. Det är i sådana här lägen man saknar Red Issue ännu mer än i vanliga fall, förstå om de fortfarande funnits och hur de hade plockat isär skottens senaste alster.



Det råder ingen tvekan om att det skotten gav oss på planen är helt unikt. Titlarna, fotbollen, alla minnen och glädjen, det kan ingenting ta ifrån oss. Sen ska man inte ha sina rödaste brillor på sig och säga att han alltid bjöd på strålande fotboll, en offensiv fotboll där vi gick ut med inställningen att om motståndarna kan göra fyra mål, så gör vi fem, eller sex. Han har serverat oss en hel del skit genom åren, men kunnat leva på sin historia. Sen att han nu är bitter mot flera spelare som gjorde alla dessa framgångar möjliga, det säger också en del om personen han blivit.



Jag har, som ni säkert vet, inte mycket till övers för den gamle champagnesocialisten som person, och så har det varit länge, men det ska ej blandas ihop med vad han gjort för oss som fotbollsmanager. Här under har ni ett av dessa få undantag jag pratade om tidigare, Sam Luckhurst, på Manchester Evening News med några intressanta rader om Fergies senaste bok:







Det är tragikomiskt hur nära United var titeln 2011-12 och Sir Alex Ferguson gav City fansen lite mer att skratta åt i och med hans erkännande att de Röda ryggade tillbaka inför prislappen på Sergio Aguero på £35m (474,8m kr) för fyra år sedan.



United misslyckades med att köpa Wesley Sneijder den sommaren och Ferguson skällde argt på Samir Nasri under ett telefonsamtal efter det att han valt City istället för United.



Den säsongen satte Ferguson sin tillit till en nykomling i Tom Cleverley, som inledde lovande men sedan åkte på två skador, den andra delvis p.g.a att United stressade tillbaka honom borta mot Everton. Med mittfältet i spillror plockade Ferguson in en geriatriko istället för en galactico i Paul Scholes.



Ferguson försökte t.o.m lirka Edwin van der Sar tillbaka från sin pensionering, då en klen David de Gea begick flera tunga misstag, men ändå förlorade United titeln endast på målskillnad, efter att ha haft ett försprång på åtta poäng med sex matcher kvar att spela.


 

Glazernomics gynnade Ferguson

Fergusons andra självbiografi släpptes för två år sedan, med en uppdatering förra året, innan Leading släpptes. Föga överraskande har han inte kritiserat Uniteds ägare, Glazer familjen, i någon av dessa och det är lätt att se varför.



"När the Glazers... gick med på en stor ökning av Wayne Rooneys lön 2010 ville de veta vad jag tyckte," skriver Ferguson.



"Jag sa till dem att jag tycker inte det är rätt att Rooney ska tjäna dubbelt så mycket som vad jag tjänade och Joel Glazer sade omedelbart: 'Jag håller med dig fullständigt men vad ska vi göra?'



"Det var enkelt. Vi kom bara överens om att ingen spelare skulle ha mer betalt än mig."



Var det till skada för laget, som det underinvesterades i efter Cristiano Ronaldo försäljningen? Det är i alla fall så det känns.


 

Moura gåtan

Ett år efter det att Aguero gick till City istället för United påstår Ferguson att klubben var beredd att betala £35m (474,8m kr) för den oprövade brasilianaren Lucas Moura, då 19 och spelandes för Sao Paulo.



Det kunde ha blivit 2012 års Anthony Martial om inte Paris Saint-Germain hade blåst bort United. Exakt varför summan inte spenderades på en förstklassig central mittfältare under Fergusons sista sex år i United är och förblir ett mysterium.


 

Fergie kommer aldrig förlåta Keane

Hämndlysten, bitter och med en agenda, den beskrivningen skulle man kunna använda åt Ferguson eller hans en gång allierade, Roy Keane. Duon delade under en kortare tid samma syre på Charles de Gaulle flygplatsen tidigare i år och spänningen kunde ha skurits upp med en kniv, eller en Keane tackling.



Fergusons påstående om att Keane - eller Peter Schmeichel, David Beckham, Jaap Stam och Ruud van Nistelrooy - inte var världsklasspelare är småaktigt och skrattretande. Alla fem har utmanat Ferguson, antingen genom att offentligt kritisera honom, gå till City, frossa i en kändislivsstil, bli mysig med Piers Morgan eller genom att förolämpa honom. Det är ingen tillfällighet.



"Jag var alltid väldigt noggrann med att ingen inkräktade på min kontroll," skriver han med förtjusning. "Det förklarar varför jag sålde spelare som försökte underminera min kontroll... alla är utbytbara."


 

Han fixade fram en regeländring på Maine Road

"Jag klagade till domaren, fick de att bredda planen och vi körde över City med 3-0," säger Ferguson om Uniteds seger borta mot City 1995.


 

Ed Woodward står inför Levy utmaningen

Ferguson avslöjade i sin självbiografi att den svåra prövningen det innebar att förhandla fram Dimitar Berbatovs transfer från Tottenham 2008 avskräckte honom från att försöka köpa loss Luka Modric tre år senare.



Spurs ordförande Daniel Levy är kanske den mest ökända förhandlaren i europeisk fotboll och Ferguson summerar färgglatt diskussionerna som ägde för sju år sedan. "Hela den erfarenheten var mer smärtsam än mitt höftbyte," är slutsatsen Ferguson drar.


 

Det sjätte valet

United kommer inte behöva genomlida en nedgång så djup som den de föll ner i då Sir Matt Busby gick en trappa uppåt i klubben 1969, men överlämningen efter Ferguson var tveklöst mer illa skött.



Ferguson bekräftade rapporterna om att Pep Guardiola var hans förstaval att ersätta honom och namedroppar Carlo Ancelotti, Jurgen Klopp och t.o.m Louis van Gaal som andra kandidater framför Moyes.



Och Jose Mourinho då? Ferguson insisterar på att han hade 'gett sitt ord till Abramovich' om att han skulle återvända till Chelsea. Det är en bekväm, och inte särskilt övertygande förklaring, särskilt om du har läst den trovärdiga Diego Torres biografi om portugisen.


 

Om du inte är säker, skyll på agenten

"Agenter," sa Ferguson till Clare Balding förra året. "Den enda gången man hör ifrån dem är när de vill ha pengar, ett nytt kontrakt eller få en spelare att flytta."



Det är en anmärkningsvärt inskränkt syn på saken från en man vars son var agent. Ferguson avstår från att i boken nämna att Jorge Mendes tjänade €3m (29,8m kr) från de €9m (89,5m kr) som ingick i Bébé affären och i den ökända Mino Raiola gör han en enkel måltavla till syndabock gällande Paul Pogba kaoset.



Mötet Ferguson minns med Raiola var, sägs det, mycket mer hetlevrat än vad som framgår i skrift. Raiola må förkroppsliga allt som är fel med agenter men United undervärderade Pogba, möjligen den mest eftertraktade fotbollsspelaren på hela planeten.



Kia Joorabchian får också lite hård kritik: "Jag kände hela tiden att han jobbade för ännu en flytt för Carlos Tevez."



Inget smicker där inte.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards