Direktlänk till inlägg 24 december 2015

FC United: A Fairy Story

Av Mikael Holmkvist - 24 december 2015 13:23

I maj i år spelade FC United en vänskapsmatch mot Benfica för att öppna deras magnifika nya arena Broadhurst Park. Den ökänt cyniske Red Issue kolumnisten 'Mr Spleen' skrev och prisade betydelsen av det hela. "Vilken magnifik prestation, den saknar motstycke. Och vilket exempel ... Alla var glada. Och det är FC-effekten." Den senaste tiden har fått detta att kännas väldigt främmande nu.



Under ytan fanns ett muller av missnöje även då. Stressen som kom av alla ändlösa fördröjningar gällande öppnandet av arenan - vd:n Andy Walsh e-mejlade medlemmarna i oktober 2014 och påstod att slutförandet bara var "några veckor bort"; överlämningen skedde inte förrän i mitten av juni i år - i tillägg till stora kostnadsökningar hade resulterat i en pressad budget och det betydde att klubbens ledning försökte få in så stora inkomster från den prestigefyllda vänskapsmatchen i maj som möjligt. Av den anledningen godkände Walsh ett omgjort minnesmatchprogram för vilket klubben kunde ta en högre avgift. För några av FC:s ökända bolsjevistiska supportrar orsakade detta bestörtning och programredaktören uttryckte själv ett motstånd som sparkade igång en kedja av händelser som mullrar vidare än idag.



Olydnaden ledde till en rejäl tillrättavisning av Walsh och efter en offentlig uthängning i ett uttalande gällande saken av klubbens ledning kände sig redaktören tvingad att ge upp sin post. Detta fick många medlemmar att känna sig djupt obekväma: inte bara verkade prishöjningen bryta mot en av klubbens grundprinciper, klubbledningens beslut att sluta sälja biljetter till Benfica matchen verkade även bryta mot en annan. Medlemmar som krävde en förklaring sattes på plats av styrelsemedlemmen Kate Ramsey som avfärdade dem som "ett litet antal individer" - en mening som många kände igen direkt ur Martin Edwards handbok. Samtidigt fortsatte den långsamma glidningen bort från klubbens ideal då klubben twittrade bilder på personal vid en snofsig storföretagsfest där Walsh var nominerad till 'Årets entreprenör' p.g.a vad FC:s fans hade uppnått i och med finansieringen av Broadhurst Park. Men vad som verkligen skavde där bland de som valde att bojkotta Old Trafford av princip var att Walsh hoppade omkring med samma typ av riskkapitalister som the Glazers. Den vinnande 'entreprenören' hade faktiskt kopierat ett Glazer-inspirerat belånat utköp.



Fler olyckor följde. Det klibbiga främjandet av mindre klubbsponsorer påminde fansen om MUFC PLC-inspirerad kommersialism (ännu en grundande princip som försvann). I oktober gjorde fyra klubbrepresentanter sig fina och poserade på Broadhurst planen med ministern på finansdepartementet Damian Hinds under Tory-konferensen, vilket bröt mot deras egen nyligen introducerade regel om att inte tillåta politiker att använda klubben för partipolitiskt främjande. Detta gjorde många supportrar arga, supportrar som bara dagar innan hade marscherat i demonstrationståg mot Hinds regerings nedskärningar.



I början av förra månaden vann FC ära och beröm från många håll p.g.a styrelsens invändning mot BT Sport's begäran om att flytta klubbens match i första rundan av FA Cupen till en måndag kväll för tv:s skull. Men många supportrar undrade faktiskt vad problemet var - de hade redan röstat på två resolutioner i frågan. Den ena hade accepterat spel i FA Cupen och all eventuell matchflyttning p.g.a tv; en annan hade beskrivit kriterierna för invändningar mot matchflyttningar p.g.a tv, och det bröts inte mot några av dessa resolutioner. Så medan ledningen försökte få applåder från media för att vara emot den skenbara bördan av att få BT att betala £67,000 (655,740 kr) in i deras pengahungriga kassakistor, föll förslagen om att de därför skulle ge pengarna till välgörenhet bekvämt för döva öron. Samtidigt, medan en minoritet gick vidare med en protest mot BT genom att bojkotta den första halvleken, intog ett antal av dessa styrelsemedlemmar, som hade uppmuntrat dem till det, skamlöst sina platser inne på arenan.



Mer skulle följa. Under sommarens tumult var den konstanta refrängen från styrelsens försvarare, "Skriv dina klagomål i en resolution till årsmötet". Klubbens grundare - personen som 2005 skrev FC-planen och koordinerade den lilla grupp som sparkade igång FC på några veckor - gjorde exakt det. Han konstruerade fler än 30 olika resolutioner och omröstningar till medlemmarna, med målet att förbättra klubbens styrning och återförena den med den ursprungliga livssynen. Men då han försökte förnya sitt medlemskap för att lämna in motionerna blockerade styrelsen honom p.g.a vad de kallade "oprövade" anklagelser. Styrelsen krävde ett möte, som av en tillfällighet efter det att deadlinen för inlämning av resolutioner gått ut, för att fastställa fakta. FC:s grundare protesterade och sa att en sådan aktion gick emot reglerna och bad om att få fram den rättsliga grunden till beslutet. Under flera veckor vägrade klubbens ledning att tillhandahålla det och det resulterade i ett dödläge.  Ansökan om medlemskap 'avslogs' till sist, på samma dag som årsmötet, därigenom förbjöd de effektivt klubbgrundaren från att närvara och hindrade honom från att bidra till någon debatt.



Trots att FC konstant hyllar sin "demokrati" passerade årsmötet med mindre än en tiondel av medlemmarna närvarande. Kate Ramsey, uppe för omval, fick bara 39% men röstades tillbaka in med 3 röster, med 9 omröstningar utdömda som "ogiltiga" - vissa endast för att ha placerats i fel valurna. (Intressant att notera att trots att hon var en kandidat så hjälpte Ramsey även till att samla in röstsedlar under kvällen!) En annan styrelsemedlem utreds för tillfället efter påståenden om försök att underminera de som stöttat reformbaserade resolutioner genom att ifrågasätta huruvida de någonsin arbetat frivilligt för klubben. "Vissa är mer jämlika än andra"?



Det verkar verkligen ha blivit lite av Djurfarmen. Med tanke på förbudet mot agitatorer och skenrättegångar för att godkänna medlemsansökningar är det svårt att inte tro att t.o.m Sepp Blatter skulle kunna se det hela som lite odemokratiskt. Detta har definitivt desillusionerat många i FC:s gamla garde - åtminstone femtio sägs redan har slutat med alla ekonomiska bidrag och t.o.m 'Mr Spleen' är på väg att följa dem: månaden han gav styrelsen att städa upp röran på går ut den här veckan. Men då FC:s grundare nu ska agera juridiskt mot klubben efter styrelsens och Andy Walshs falska och ärekränkande förening av honom med "hot" som enligt uppgift uttalats mot klubbpersonal, verkar det som att saker och ting kommer bli bra mycket värre innan de kan börja bli något bättre.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards