Alla inlägg under december 2016

Av Mikael Holmkvist - 1 december 2016 18:08

Isis har attackerat den närbelägna staden Karbala genom att använda självmordsbombare

   

Shiamuslimska pilgrimer samlas i den heliga staden Karbala (AFP).

 

 

 

 

AV: Alexandra Sims, the Independent, torsdag 24 november, 2016:

 

 

Miljoner shiamuslimer har deltagit i en av världens största marscher, detta då de reser genom Irak för att fira en berömd muslimsk martyr.

 

 

De som tågade tog sig till staden Karbala, 62 miles (= 99,7 km) sydväst om Bagdad, i söndags och måndags för Arbaeens heliga dag, som utgör slutet på en 40 dagar lång sorgeperiod efter Aashura, den religiösa ritualen som högtidlighåller profeten Muhammeds barnbarn Husayns död år 680.

 

 

Stora folkmassor besöker den heliga platsen för Husayn och hans halvbror Abbas i Karbala, där de dödades i ett uppror mot det umayadiska väldet och kalifen Yazid I på 600-talet då de vägrade att ge löfte om trohet till Yazids umayadiska kalifat.

 

Nusayyef al-Khattabi, som är chef för den provinsledningen, sade att han förväntade sig att det totala antalet besökare under flera dagar kommer att sträcka sig "mellan 17 miljoner och 20 miljoner". Bland dem återfinns ungefär tre miljoner utlänningar, majoriteten iranier som började korsa gränsen för flera dagar sedan.

 

 

Många väljer att göra resan till fots, trots att de då rör sig nära Isis-kontrollerade områden i landet och extremistgruppen har frekvent svarat för dödliga attacker mot pilgrimerna.

 

 

Marschen sker då nästan 80 människor, många av de pilgrimer som var på väg hem efter att ha uppmärksammat Arbaeen i Karbala, dödades i den senaste Isis-attacken i området.

 

 

Isis har deklarerat shiamuslimer avfällingar och har siktat in sig på dem i deras blodiga kampanj för att etablera ett hårdfört kalifat i Irak och Syrien.

 

 

Storskaliga säkerhetsoperationer, som involverar 24,000 soldater och poliser, placerades ut under årets marsch p.g.a rädsla för att Isis-styrkor i och runt deras sista stora fäste Mosul skulle försöka slå till mot Bagdad eller Karbala under Arbaeen.

 

 

Karbala ligger vid al-Anbars öken, en stor provins som fram tills nyligen var en Isis-bastion och där jihadister fortfarande utför frekventa attacker.

 

 

Förra veckan dödade en självmordsbombare sex människor nära Karbala i en attack som den så kallade Islamiska staten tog på sig ansvaret för.

 

 

Pilgrimsfärden har fått en adderad mening som respons på det här hotet, på senare år har det även blivit en protest mot Isis-terroristerna.

 

 

Pilgrimen Jaber Kadhem Khalif sade: "Jag kom gåendes från Basra med min fru och våra tre söner... Det här är tredje gången. Vi började gå för 13 dagar sedan och nådde Karbala i söndags kväll."

 

 

Shiamuslimska pilgrimer marscherar till Karbala för Arbaeen-ritualen. (AP)

 

 

40-åringen sade att hans böner gick till den para-militäriska gruppen Hashed al-Shaabi som har tiotusentals män framme vid fronten i kriget mot Isis.

 

 

Umm Ali kom utan sin man, som är med säkerhetsstyrkorna vid frontlinjen.

 

 

"Jag kom med min son och mina två döttrar. Jag kom från Samawa till Najaf med bil, sedan från Najaf till Karbala till fots, för att enträget be för min makes säkerhet.

 

 

"Vi ber gud att stödja oss mot Daesh [Isis] medlemmar, att hjälpa oss att befria Mosul och uppmana våra politiker att komma ihåg folket som har offrat så mycket," sade 45-åringen.

 

 

Trots att pilgrimsfärden är en av världens största - den är betydligt större än pilgrimsfärden Hajj till Mecka där omkring 1,5 miljoner människor deltar - är den till stora delar okänd i väst.

 

 

Folk som organiserar den årliga Arbaeen-processionen i Storbritannien har tidigare pratat om deras frustration gällande den bristfälliga bevakningen av händelsen i mainstream media.

 

 

Muhammed Al-Sharifi, en volontär vid förra årets tillställning, sade tidigare följande till the Independent: "Jag tror att anledningen till att mainstream media inte har bevakat [marschen] beror på att jag tror att det inte är tillräckligt saftigt för att sälja tidningar. Det är helt enkelt inte tillräckligt intressant."

 

 

"Tyvärr har [en del] medier valt storys som till viss del kan vara splittrande. Om en grupp muslimer gör något bra, då nämns det inte eller så nämns inte religionen. Men om någon gör något [negativt], då hamnar det på framsidorna och deras religion nämns."

 

 

Dr Muhammed Shomali, director på the Islamic Centre of England, sade: "För muslimer och icke-muslimer representerar uppoffringen och det ädla budskapet hos imam Husayn freden och islams dygd, vilket hindrade Husayn från att ta till våld eller kapitulation."

 

 

"Det är anledningen till att icke-muslimer såväl som muslimer från olika sekter och samfund har kunnat samlas tillsammans för den här tillställningen i Irak och globalt - Husayns beslut att inte underkasta sig våldets vilja är en modell som hela mänskligheten kan återskapa."

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards