Direktlänk till inlägg 16 juni 2017

TRANSFERS, TVEKSAMT VITTNESMÅL OCH GAMMAL VÄNSKAP - HUR LUKA MODRIC BLEV KROATIENS SAMHÄLLSFIENDE NUMMER TVÅ

Av Mikael Holmkvist - 16 juni 2017 21:35

Real Madrid-mittfältaren har världen för sina fötter men han har retat gallfeber på sitt hemland

   

Luka Modric lämnar sitt vittnesmål i korruptionsrättegången mot Zdravko Mamic. Getty

 

 

 

 

AV: Alex Holiga i Zagreb, the Independent, onsdag 14 juni, 2017:

 

 

För en man som är en av Kroatiens mest framgångsrika exporter är det en intressant egendomlighet att Luka Modric aldrig har varit allmänt vördad i sitt hemland.

 

 

Faktum är att många har känt sig upprörda över hans band till Zdravko Mamic, den mäktigaste mannen i kroatisk fotboll, men den här veckan förvandlades den likgiltigheten till indignation - ett omedelbart fall från nåd och det fångades av kamerorna också.

 

 

Då åklagaren Tonči Petković presenterade ett tidigare uttalande från spelaren själv för honom i tisdags bad Modric först om att få höra det igen.

 

 

Lukas framgångar på planen har inte gjort honom populär i hans hemland. (Getty)

 

 

Då det lästes upp igen drog han först en nervös suck och började sedan skaka på huvudet; sedan vickade han lite i stolen, lade sina händer på bordet och stammade: "Det... det har jag aldrig sagt... att det... att... att det upprättades efteråt. Jag sade åt er då att jag inte kom ihåg när det hade gjorts."

 

 

Och i det ögonblicket visste du att ingenting i Kroatien någonsin skulle bli detsamma för Luka Modric, landslagskaptenen som vann sin tredje Champions League-titel med Real Madrid tidigare den här månaden.

 

 

Samma dag, bara några timmar senare, sjöng en samling Hajduk Split-fans "Luka Modric, den lilla sk*t" då de gick till en tillställning för klubbmedlemmar. Nästa morgon började meddelanden att dyka upp på gatorna i olika kroatiska städer - ett, på framsidan av hotellet Iz i Zadar, där Modric-familjen en gång bodde som krigsflyktingar på 1990-talet varnade olycksbådande att "Luka, du kommer komma ihåg det här en dag".

 

 

 

 

 

Så exakt vad har han gjort?

 

 

Den f.d Tottenham-spelaren är ett av nyckelvittnena i rättegången mot Zdravko Mamic, en f.d vd i Dinamo Zagreb, där Modric spelade innan han gick till Tottenham 2008. Bland andra saker som inkluderar förskingring och skattefusk är Mamic även anklagad för att illegalt ha behållit en stor del av transferavgiften från Spurs själv, en avgift som skulle ha tillfallit Dinamo. Utredningen visade att han behöll pengarna och försvaret försöker inte ens förneka det, men de påstår att det inte var något olagligt med det.

 

 

Tidigt i spelarens karriär fick Modric ekonomiskt stöd av Mamic - som inte var en Dinamo-exekutiv direktör då - och han skrev på ett avtal som tvingade honom att dela med sig av sina framtida inkomster till sin välgörare. Det var ett av många liknande avtal som Mamic ska ha skrivit med lovande ungdomar, trots att han aldrig var någon licensierad agent. Några, som den f.d Arsenal-forwarden Eduardo da Silva, har tvingats dela med sig av sina inkomster till Mamic så länge de spelar professionellt, men i Modrics fall handlade det om en stor betalning.

 

 

Så när Dinamo sålde honom till Tottenham för en rapporterad summa på €21 miljoner (216,5m kr) gick hälften av de pengarna direkt till Modric. Senare visade utredningen och Modric vittnade om det skulle han gå till en bank tillsammans med Mamics son eller bror, ta ut pengarna från sitt privata konto och lämna över pengarna till sonen eller brodern.

 

 

Modrics flytt till Tottenham gjorde Mamic till en väldigt rik man. (Getty Images)

 

 

Proceduren upprepades efter det att varje avbetalning av transferavgiften nådde Modrics konto. Av hela summan Modric fick (€10,5m = 108,2m kr) tilläts han bara behålla 14,5 miljoner kroatiska kuna (ungefär 19,9m kr) själv. Resten gick till Mamic-familjen.

 

 

Nu har allt fram till den här tidpunkten fastslagits och bekräftats av alla parter i rättegången. Men den delen man bestrider är kontraktet mellan Dinamo och Modric. Väldigt bekvämt för Mamic, som blev klubbens vd och själv förhandlade fram försäljningen till Spurs, så innehöll det en bilaga som specificerade att avgiften skulle delas 50-50 mellan klubben och spelaren. Vad åklagarsidan försöker visa är att bilagan skrevs på och daterades bakåt i tiden först efter det att spelaren redan hade sålts.

 

 

I hans utfrågning förra året sade Modric att det var så det gick till.

 

 

Men nu påstår han att han aldrig sade det; då han konfronterades med detaljerna i hans initiala uttalande förklarade han att han blev förvirrad.

 

 

Modric Indy5

 

 

"När jag pratade om det pratade jag om ett personligt kontrakt mellan Mamic och mig, som reglerade delningen av transferavgiften," sade han. Modric misslyckades även med att minnas andra detaljer, detaljer som t.o.m inkluderade året för hans debut i landslaget.

 

 

Hans ändrade vittnesmål retade upp fotbollsfans i Kroatien, för Zdravko Mamic ses allmänt som skurken nummer ett i det inhemska spelet, någon som kontrollerar både Dinamo och förbundet med sitt inflytelserika nät, t.o.m nu när han officiellt har lämnat de exekutiva positionerna i båda institutionerna.

 

 

Men hans inflytande svämmar även över utanför fotbollen - rättegången skulle först hållas i Zagreb, men flyttades till Osijek för Mamic är nära vän med några av Zagreb-domarna. Många skulle vilja se honom galler och så sent som i förra veckan, på den kroatiska kusten, attackerades han av en förbipasserande som slog till honom i bakhuvudet, vilket resulterade i att han ramlade i havet.

 

 

Zdravko Mamic är nu indragen i en rättegång i Kroatien. (Getty)

 

 

Modric har tidigare kallats "Mamics bankomat", men nu, då han förnekat åklagarsidan det väldigt viktiga elementet i sitt vittnesmål, kommer han att bli en avskydd person av stora delar av fotbollsfansen.

 

 

Rättegången skulle ha fortsatt efter Modrics vittnesmål med att Liverpools Dejan Lovren, en annan av "Mamics spelare", skulle ge sitt vittnesmål.

 

 

Men Mamic ställde till med en stor scen i rättegångssalen i onsdags morse då han grälade med sina egna advokater innan han avskedade dem inför alla närvarande och sade att han tänker försvara sig själv nu.

 

 

Efter den incidenten beordrade domaren ett uppehåll tills vidare. Fallet fortsätter...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards