Direktlänk till inlägg 16 juni 2017

FIFA STÖTTAR FORTFARANDE VM 2022 I QATAR TROTS 43 LÄNKAR TILL TERROR

Av Mikael Holmkvist - 16 juni 2017 21:50

* Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten och Bahrain skär av banden till Qatar

 

 

* En pressrelease från Qatars regionala grannar sammanlänkade Qatar direkt och i detalj med jäsningen av terror

 

 

* Sport har varit ett signifikativt verktyg i jobbet med att bredda Qatars inflytande, antingen genom värdskap, sponsring eller ägarskap

 

 

* FIFA:s enda respons på det hela är ett milt, irrelevant uttalande

   

Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten och Bahrain har tagit hem sin diplomatiska personal från Qatar, som ska arrangera fotbolls-VM 2022 (på bilden ses förberedelserna inför VM)

 

 

 

 

AV: Martin Samuel, Daily Mail, måndag 12 juni, 2017:



Fotbollen är verkligen det minsta av alltihop. För de som fortfarande tror att den mest störande aspekten med att ha ett VM i Qatar är hettan eller datumet har det skett nyktra utvecklingar vid Persiska viken.



För att vara precis, 43 stycken. På 27 sidor förklaras det: 43 individer, välgörenhetsorganisationer, regeringsstöttade organisationer, seniora offentliga personer, tidningar, tv-plattformar, länkar alla Qatar direkt och i detalj till jäsningen av terror. Och det är inget dokument som har kokats ihop av CIA eller MI5, inget rättfärdigande av krigshandlingar eller tvivelaktiga västerländska akter.

 


Detta kom som en del av en pressrelease från Qatars regionala grannar - Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten och Bahrain - för att stötta deras beslut att avsluta de diplomatiska relationerna och blockera gränserna.



De har stängt av den enda landvägen in i Qatar, de kommer vägra att tillåta användande av deras hamnar och luftrum. Om det inte vore för FIFA och det veka, giriga väst skulle de som stöttar terror på halvön knappt ha några vänner kvar.



De "43 beteckningarna" adresserar specifikt hot från Qatar-länkade och i landet baserade stödnätverk till al-Qaida-terrorism och det verkar kanske som att de inte har mycket med en fotbollsturnering om mer än fem år att göra. Vi kommer till det senare. Men tänk inte på det som en avlägsen kris eller bara ännu ett gräl i ett land långt borta mellan människor som vi inte vet någonting om. Låt oss göra det på riktigt för er. Låt oss göra det väldigt verkligt.



En av de betecknade är Abdel Hakim Belhaj. 2004 anklagades han av spanska säkerhetsmyndigheter för medbrottslighet i Madrid-bombningarna, som dödade 192 människor och skadade 2,000. Spanien påstod att Belhaj hade varit i kontakt med medlemmar av cellen innan attacken.



Enligt rapporten blev han senare "militärt befäl och en ledare för al-Qaidas Libyan Islamic Fighting Group (LIFG)". 2007 kallade Ayman al-Zawahiri, då al-Qaidas andreman, honom "Emiren av mujaheddin" då han annonserade fusionen mellan al-Qaida och LIFG.



Trots detta lät Qatar 2010 Belhaj flytta till deras huvudstad Doha efter det att han släppts från ett fängelse i Libyen. Under upproret i Libyen 2011 ledde Belhaj Tripolis revolutionärers brigad, en milis från Libyen som beväpnats och tränats av specialstyrkornas enheter i Qatar. Och med i krigandet med Belhaj i västra Libyen var Ramadan Abedi och hans son, Salman.



Den 22 maj 2017 gick Salman Abedi in i foajén på the Manchester Arena efter en konsert av Ariana Grande och detonerade en bomb som dödade 22 människor.


 

F.d FIFA-presidenten Sepp Blatter annonserar Qatar som värdland vid en konferens 2010.

 


Så där har vi det: en direkt länk mellan Qatars främjande av terror och en mordisk attack på brittisk mark. Det här är landet som FIFA:s medlemmar måste skämma bort 2022.



Nu vidare till fotbollen. En av organisationerna som betecknas i rapporten är the Qatar Centre for Voluntary Activity (QCVA). Det påstås att deras generalsekreterare fixade stöd och uppsikt från Qatars regering för insamlingsinitiativ ledda av USA och FN-sanktionerade qatariska al-Qaida-supportar.



QCVA opererar under Qatars ministerium för kultur och idrott. De ha annonserat att de kommer förbereda volontärer som ska hjälpa till under VM.



Också beteckand är Abd al-Rahman bin Umayr al-Nuaimi och Eid-välgörenhetsorganisationen han grundade. USA:s finansdepartement beskrev att al-Nuaimi gett miljontals dollar till al-Qaida i Irak



"Han fixade även hundratusentals dollar till al-Qaida-medlemmar i Syrien, al-Shabaab-medlemmar från Somalia och till al-Qaida på den arabiska halvön via en välgörenhetsorganisation i Jemen. I december 2016 släppte han en offentlig uppmaning om stöd i form av vapen, män och pengar till jihadistiska militanter i Syrien, Irak och Jemen."



Och här ser ni vad de säger om al-Nuaimis välgörenhetsorganisation: "Den i Qatar baserade välgörenhetsorganisationen Eid har en historia av att jobba med och stötta organisationer och individer associerade med al-Qaida.


 

Qatars emir, Tamim bin Hamad Al Thani, är landets mäktigaste man och i princip FIFA:s VM-värd.



"Det faller in under Qatars tillsynsmyndighet för välgörande aktiviteter och ministern för arbete och sociala affärer [och] finns med på listan över officiella välgörenhetsorganisationer godkända av Qatars regering."



Och varför borde al-Nuaimi vara av intresse för oss? En av hans tidigare roller var som chef för Qatars fotbollsförbund. FIFA kan inte låtsas att deras egna band till Qatar inte korsar främjandet av terror.



Sport har varit ett signifikativt verktyg när det gäller att bredda Qatars inflytande, vare sig det handlar om värdskap (2006 års Asian Games, 2019 års friidrotts-VM, fotbolls-VM 2022), sponsring (Barcelona, Glorious Goodwood) eller ägarskap (Paris Saint-Germain, Qatar Racing).



I ett samhälle med en sådan inflytelserik elit är det otänkbart att komplexa vägar inte kommer korsas. 2012, till exempel, arresterades Abdulaziz bin Khalifa al-Attiyah i Libanon för att ha gett ekonomiskt stöd till al-Qaida-militanter i Syrien. 2013 fixade al-Attiyah donationer till insamlingsinitiativ ledda av al-Qaida-facilatorer.



Han har använt sociala medier för att uttrycka stöd för Usama bin Ladin och al-Qaida och stödja al-Nusra-frontens attacker i Syrien. Al-Attiyah tjänade tidigare som chef för Qatar biljard- och snookerförbund och var en medlem av Qatars olympiska kommitté. Han plockades in i den rollen av Qatars emir, Tamim bin Hamad Al Thani, landets mäktigaste man och, i princip, VM:s värd 2022.



En omedelbar konsekvens av blockaden är att framåtskridandet saktas ner när det gäller byggarbetsplatserna inför VM. Det byggs nio arenor och var och en av dem kräver en signifikativ lokal infrastruktur. En nation som för tillfället lagrar mat kan snart komma att ha brist på byggmaterial, detta då hamnarna mot havet stängs och logistiska problem lär uppstå för Qatar Airways, en viktig kommersiell partner för FIFA.


 

The Khalifa International Stadium är en av arenorna som kommer användas vid fotbolls-VM 2022.



Samtidigt är FIFA:s inställning - precis som British racing, som har ett sponsoravtal värt £100 miljoner (1,17 miljarder kr) med Qatar Investment & Projects Development Holding Company - att bara köra ner huvudet i sanden. FIFA:s enda respons på den nya beteckningsrapporten är ett milt, irrelevant uttalande som säger att de har regelbunden kontakt med Qatar 2022:s lokala organiseringskommitté.



Det duger inte, det här med att låtsas som ingenting. Qatar är ett patriarkaliskt, hierarkiskt samhälle. Folket som ska organisera en stor tillställning kommer från samma elit som de som namnges i beteckningsrapporten.



Ta bort de unga och de äldre. Ta bort mannen och kvinnan på gatan. Vad som återstår är den minsta skärvan av livet i Qatar, bemyndigade att styra landet, att bestämma vem som har en plattform, vem som erbjuds skydd, vem som stöttas, godkänns och finansieras.



Vad den rapporten tydliggör är att de betecknade och att de som känner dem inte är några personer i samhällets utkant. Ofta befinner de sig i dess hjärta. Genom att godkänna Qatar, godkänner FIFA och fotbollen dem också.



Och fundera på det här en stund: om de andra staterna runt Persiska viken är beredda att äventyra den största tillställningen som någonsin arrangerats i regionen, hur mycket mer vet de då, som de inte kan säga?


 

Sport har varit ett viktigt verktyg när det gäller att bredda Qatars inflytande där Qatar Airways sponsrar den europeiska jätten Barcelona (på bilden ser vi Luis Suarez fira ett mål).

 


..................................................
..................................................
............................................


 

Wayne måste överväga en lönesänkning

Wayne Rooneys karriär kan ha nått en återvändsgränd. Intresset från Kina verkar inte finnas där, och även om det fanns vill inte Rooney flytta sin familj österut.



Samtidigt har Everton, helt förståeligt, baxnat inför att betala en lön på £250,000 (2,93m kr) i veckan till en spelare som kanske inte kan garanteras en plats i förstalaget. Även £100,000 (1,17m kr) skulle vara att tänja på gränserna. Hur många Premier League-klubbar skulle hitta rum för Rooney med samma lön som han har i Manchester United? En 50 procentig sänkning skulle ändå röra till det i lönestrukturen hos lagen i topp sex.



Det kommer alltmer en känsla av att Rooney kan komma att stanna i United, trots hans reducerade inflytande.



Han var en perifer spelare förra säsongen men startade ändå 25 matcher och kom in som inhoppare i ytterligare 14. Som klubbens kapten var han även en del av två cupvinster.



Men att stanna i Manchester United förutsätter att han får en plats i truppen. Vad händer om Mourinho gör det svårt, som han gjorde för Bastian Schweinsteiger?


 

Wayne Rooneys karriär på toppnivån av spelet har hamnat under ett signifikativt hot.



Både Premier League och Champions League opererar med ett truppsystem. För att vara tillgänglig måste Rooney först bli inkluderad i truppen när säsongen startar.



Förra året tog Mourinho bara ut två anfallare i sin grupp på 25 spelare - Rooney och Zlatan Ibrahimovic, medan Marcus Rashford och Anthony Martial var tillgängliga genom under 21-regeln.



Om Manchester United spenderar stora pengar på Alvaro Morata, och andra, i sommar måste man ju undra om det ens finns plats för Rooney?



Mourinho har förblivit lojal, åtminstone verbalt - men med de adderade kraven i och med Champions League har han inte råd att bara tänka på Rooneys värdighet. Och om det inte finns någon plats i truppen för honom, vad ska han göra då? Han är alldeles för ung för att sluta spela, och han har garanterat mer att erbjuda men han måste kanske inse den ekonomiska verkligheten.



Det är mindre än en månad kvar tills lagen kör igång försäsongsträningen och han börjar snabbt få brist på valmöjligheter.


   

Att återvända till pojkklubben är något som lockar, men det skulle i så fall innebära en rejäl lönesänkning. 


..................................................
..................................................
............................................


City måste koma ihåg var de kom ifrån

Premier Leagues "Big Six" - Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham, Liverpool och Chelsea - fortsätter att kräva en större del av tv-pengarna. De argumenterar för att då paketen utomlands säljs p.g.a lockelsen av eliten, borde de få mer av de £3 miljarderna (35,1 miljarder kr).



Man hoppas att vem det nu än är i rummet som representerar City så har han åtminstone ödmjukheten att se lite förlägen ut bland de övriga 14 klubbarna. För mindre än tio år sedan var City en av dem.



Trots att Premier League nu säljs som en elittävling så byggdes det på utmaningarna från de utanför: Newcastle, Leeds och Blackburn var än gång i tiden titelutmanare, Charlton och Bolton tog sig nästan till Champions League.


 

För mindre än tio år sedan sågs tvåfaldiga Premier League-mästarna Man City inte som en av the "Big Six".



Precis som Leicester så spektakulärt visade förra säsongen så frodas ligan av möjligheterna till oväntade saker - Bournemouths vändning mot Liverpool, Crystal Palaces seger mot Chelsea. När Ian Ayre, Liverpools f.d vd, sade att "det finns ingen som köper abonnemang i Kuala Lumpur för att se Bolton", hade han fel.



Kanske finns det inte jättemånga Trotters-fans i Malaysia; men fans av vad lag som Bolton kan uppnå när de har sin dag finns det definitivt gott om.



Och då vi kanske inte förväntar oss att den privilegierade eliten med Manchester United eller Arsenal ska förstå det, så trodde vi kanske att Manchester City skulle förstå: för det var inte länge sedan de var exakt den sortens klubb en "Big Five"-samling försökte exkludera.


 

Klubben har nu toppmoderna faciliteter och en världsklassmanager i Pep Guardiola.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards