Direktlänk till inlägg 8 oktober 2017

FIFA LÅTER QATAR 2022 SEGLA VIDARE, MED SINA MORALISKA LINJER I SANDEN FORTFARANDE I HORISONTEN

Av Mikael Holmkvist - 8 oktober 2017 17:54

Rädsla för krig, dödsfall, slaveri... huvudläxan i Garcia-rapporten verkar vara att det inte finns någon tänkbar operation som skulle kunna få Qatars VM att spåra ur

   

Gianni Infantino och Fifa har inga problem med att låta Qatar 2022 fortsätta trots växande regionala spänningar, fruktansvärda arbetsvillkor och anklagelser gällande budprocessen. Fotograf: Roman Kruchinin/AFP/Getty Images

 

 

 

 

AV: Marina Hyde, the Guardian, onsdag 28 juni, 2017:

 

 

Tack vare den sedan länge försenade publiceringen av Garcia-rapporten gällande budprocessen för VM 2018 och 2022 vet vi nu att Englands ansträngningar att säkra turneringen 2018 kom i "en form av bestickning". Det enda som är mindre överraskande än det faktum att England bröt mot reglerna är hur dåliga de är på det. Om en grupp för Englands försök att få VM ens kommer nära att vinna ett VM-bud igen, bör inga ansträngningar besparas i utredningen gällande hur de gör affärer. De är riktigt fula fiskar.

 

 

Men för tillfället är det fortfarande lika troligt att England skulle vinna ett VM-bud som att de skulle vinna ett VM, och vi måste vända våra tankar mot mer brådskande frågor som ställs av rapporten från Fifa:s dåvarande ledande etikutredare. Nämligen - och jag vill inte visa någon bristande respekt för emiren och hans pinsamma vaginaarena - om VM i Qatar är ett tankeexperiment?

 

 

Det ska, trots allt, arrangeras i en region där man bygger skidresorter i öknen och drar upp hotellcitadell från havet och allt möjligt. Med tanke på den rena mängden och variationen av röda flagg som nu rests gällande Qatar 2022 borde vi väl åtminstone leka med tanken på att hela tillställningen och dess uppbyggnad är en enormt sofistikerad realtidssimulering som är specifikt designad för att reta ut de moraliska gränserna hos massvis av de styrande hos Fifa till vårt egna Football Association?

 

 

Och vet du vad.... jag tror inte att vi klarar testet här. Jag tycker inte att vi har besvarat många av frågorna på ett sätt som tillfredsställer vår fiktiva moraliska filosofiprofessor.

 

 

Desto mer vi får reda på om VM i Qatar, desto mer måste vi fråga: vad skulle faktiskt krävas? Vad skulle det faktiskt krävas för att Fifa och dess president Gianni Infantino skulle säga: det är möjligt att vi har gjort bort oss rejält här? Det är just möjligt att det värsta gällande ett fiktivt VM i Qatar inte var det faktum att landet frekvent är mer än 50 grader varmt på somrarna och har ungefär lika mycket genuint intresse för fotboll som din genomsnittliga idrottsminister från Conservative-partiet. Vad skulle det krävas?

 

 

Mer än vad vi har sett hittills, är det grova svaret. Jag menar, vi har gått igenom dödsfallen på slavarna. Det var ok med dödsfallen på slavarna. Trots bevisen krävde Fifa aldrig ett slut på Kafala-systemet, där rättigheterna för migrantarbetarna som arbetar med Qatars infrastrukturprojekt kränkts och förnekats, precis som rejält kritiska rapporter från organisationer som Amnesty och Human Rights Watch. Detta verkar ha varit ett pris Fifa var beredda att betala. Inte betala för själva, såklart - de har ansiktslös, kontraktsanställd hjälp från Filippinerna eller Nepal eller varhelst de nu kommer ifrån som betalar åt dem. Och vi vet inte hur många som har betalat i byggandet av arenorna och infrastrukturen p.g.a Qatars sekretess gällande de faktiska siffrorna, eller deras utstuderade likgiltighet inför att ens katalogisera dem. Men faktum kvarstår, turneringen kommer fortfarande att hållas där. Dödsfallen var inget som ändrade på det.

 

 

Med tanke på det var det ingen överraskning att få reda på att villkoren i migrantarbetarnas läger inte heller ändrade på det. En annan droppe som misslyckades med att få bägaren att rinna över är den här lilla, aktuella grejen med den saudiarabiskt ledda ekonomiska och diplomatiska blockaden av Qatar. Flera veckor in i den blir dispyten bara djupare och djupare. Det finns faktiskt vissa idrottsorgan som skulle läsa rapporter som innehåller fraser som "bunkra mat", "licensierad finansiering av terrorism" och "hotande risk för destabiliserande regional konflikt" och fundera på huruvida dessa fraser inte var vaga varningstecken gällande klokheten i att placera en fotbollsturnering där. Men dessa personer har helt enkelt inte vad som krävs för att jobba hos Fifa.

 

 

Det har inte kommit några meningsfulla kommentarer gällande den annalkande stormen från Fifa - som, vilket jag glömde nämna, sponsras av Qatar Airways (för ingen aspekt av det moderna idrottsindustriella komplexet anses vara ett riktigt skämt såvida du inte slås rakt i huvudet med det). Vad Fifa har gjort, istället för att släppa ett uttalande som säger att de allvarligt ser över sin turnerings lokalisering, är att de har släppt ett uttalande som försäkrar folk om att byggnadsarbetet går snabbt framåt för arenorna till Qatar 2022. Man balanserar upp det negativa med något litet positivt här, eller hur? Visst, det skramlar om krigen i Mellanöstern. Men på plussidan så följer byggandet av fittarenans matställe tidsschemat.

 

 

Så precis som det indikerats, dessa småproblem kommer inte att sätta 2022-båten i gungning. Och nu har vi äntligen fått se den hemliga Garcia-rapporten, tre år efter det att den offentligt "sammanfattades" så kontroversiellt av Fifa:s etiske domare, Joachim Eckert, att det ledde till Garcias avgång.

 

 

Vi har fått reda på att en f.d ExCo-medlem gratulerade medlemmar av det qatariska förbundet, tackade dem för deras "stöd" omedelbart efter det att Qatar fick 2022 års turnering. En månad senare hittade €300,000 (3,04m kr) in på hans bankkonto. Andra lågvattenmärken? De $2m (17,3m kr) som betalades, av en rådgivare till Qatar-budet, till sparkontot tillhörande en dåvarande Fifa ExCo-medlems 10-åriga dotter. De tre röstande ExCo-medlemmarna som flögs i privatflyg av Qatars förbund till en fest i Rio. Pengar från idrottsakademin Aspire i Qatar som användes för att "mjuka upp" röstande Fifa-medlemmar. Det bara fortsätter. Garcia kom fram till att Aspire-aktionerna "tjänade till att underminera budprocessens integritet". Men Eckert sammanfattade att de "inte äventyrade integriteten för budprocessen till Fifa:s VM 2018 och 2022". På detta är den rationella responsen: HAHAHAHAHAHAHAHAHA. Äventyra vaddå, ursäkta? Den enda budprocessen med mindre integritet än någon Fifa-budprocess är den som sker mellan rivaliserande karteller gällande ägandeskapet av en mexikansk rookiepolis.

 

 

Men ändå seglar Qatar 2022 bara vidare. Vad skulle möjligtvis kunna vara Fifa:s gräns i sanden? Var drar den värdelösa Infantino gränsen? Vid en pestsmitta? Ett faktiskt krig? Man skulle kanske kunna hoppas att vi är nära att få reda på det - men om vi tittar på formkurvan bör vi inte hålla andan för att det ska hända.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards