Direktlänk till inlägg 11 oktober 2017

EN KRÖNIKA AV DÖD SOM FÖRUTSADES

Av Mikael Holmkvist - 11 oktober 2017 21:08

Grenfell Tower, nummer 1447

   

 

 



LÅNGT innan branden i Grenfell Tower i norra Kensington den 14 juni hade the Grenfell Action Group (GAG), som representerar lokalbefolkningen, publicerat en regelbunden blogg som katalogiserade de många misslyckandena från the Royal Borough of Kensington & Chelsea-rådet (RBKC) och the Kensington & Chelsea Tenant Management Organisation (TMO), som ansvarar för de subventionerade bostäderna på uppdrag av rådet.



I november 2016 slog ett inlägg från GAG fast att: "Det är vår övertygelse att en allvarlig brand i ett höghus eller en liknande högkompakt bostadsfastighet är den mest troliga anledningen att de som har makten i TMO kommer avslöjas och ställas inför rätta!"

 


I april i år bröt en brand ut under natten i det 31 våningar höga Trellick Tower i närliggande Kensal Town och 200 människor var tvungna att evakueras. Ingen dog och incidenten verkade inte röra om TMO ur deras självbelåtenhet.


 

Långvarig dysfunktionalitet

The TMO startades 1996 för att förvalta Tory-rådets 9,760 fastigheter. Det yttersta ansvaret låg fortfarande kvar hos rådet, fastighetsägaren, som hela tiden har minst två rådsmedlemmar i TMO-styrelsen.



När TMO startade påstods det att det skulle bli "lett av hyresgästerna" och ge de boende en mer mäktig röst än vad de hade under direkt kontroll av rådet. Men the TMO:s långvariga dysfunktionalitet var sådan att 2007 och 2008 gjorde hyresgästmedlemmar flera misslyckade försök att få till extrastämmor (EGM:s) för att ställa styrelsen mot väggen gällande deras rädsla för säkerheten, ekonomisk försummelse och pissdålig ledning.



I december 2008, efter att ha fått slut på ursäkter för att inte hålla några EGM:s, ändrade styrelsen the TMO:s konstitution så att 250 undertecknare, istället för 50, krävdes för att begära en EGM. Förändringen skedde utan konsultation; och reglerna som styrde årsstämman (AGM) tajtades också till. Hyresgästmedlemmar i the TMO hade inte längre tillstånd att ställa frågor på AGM:et under "övriga frågor". Istället var de tvungna att skriva ner sina frågor - med inte fler än 40 ord - och skicka in dem innan AGM:et till ordföranden, som bestämde huruvida de skulle besvaras eller inte.


 

Systemiska misslyckanden

Efter en lång kamp och fler än 400 individuella klagomål gällande sättet på vilket the TMO sköttes inleddes 2009 en utredning av Maria Memoli, en advokat som hade jobbat med flera professionella styrelseutskott för advokatsamfundet. Då det var långt ifrån "lett av hyresgästerna" identifierade Memoli 28 systemiska misslyckanden i praktiken och ledningen av the TMO och hon fick reda på att de boende behandlades med förakt av TMO-anställda.



"Det fanns en brist på kundvård, etikett och etik och en bristande respekt av vissa individer inom the TMO mot de boende," sade hon, efter att ha fått reda på att styrelsemedlemmar missbrukade sina positioner, förmånsbehandling och fick sina reparationer prioriterade före andra hyresgäster som inte var styrelsemedlemmar. Memoli gjorde 34 rekommendationer; men istället för att omfamna juristens opartiska rådgivning satte sig rådet på hennes rapport i sex månader för att det "inte mötte förväntningarna".



När Memolis rapport till sist släpptes i slutet av 2009 bestämde rådet att de skulle ge jobbet att bedöma de fastställda klagomålen till John Butler, en pensionerad vd för en bostadsförening. Butler ignorerade omedelbart nästan samtliga rekommendationer från utredningen.


 

Egenmäktigt styre

Det är värt att notera att 2006 fick the TMO ett trestjärnigt betyg av revisionskommissionen, vilket gjorde att de kunde dra in £6m (71,09m kr) extra från "decent homes"-pengarna. Men hur kunde ett sådant betyg delas ut när, enligt Memoli, organisationen var helt dysfunktionell?



Inspektionsgruppen från revisionskommissionen leddes av Sheila Belgrave, som ett år efter det att betyget delats ut frågade sina bossar om hon kunde utstationeras hos the TMO. Förfrågan avböjdes, men året efter avgick Belgrave från kommissionen och började hos the TMO som deras direktör för bostads- och affärsförbättringar. Befordran följde snabbt och Belgrave fick titeln vice verkställande direktör tillagt till sin jobbtitel. Naturligtvis ledde hennes ökade ansvar till ett större lönekuvert.



Genom åren ledde den egenmäktiga styrelsestilen hos the TMO till att hyresgäster hindrades från att klaga, för att de fruktade att de skulle bli diskriminerade. Detta kunde ses i att reparationer inte utfördes i tid och otillbörlig uppmärksamhet till hur de som uttalade sig skötte sina hyror. Vissa hyresgäster liknade livet under TMO-styret vid att leva i ett fängelse. Det var definitivt långt ifrån the TMO:s "uppdragsbeskrivning" och om att "vara öppna och ansvariga för allt vi gör".


 

Skyll på offren

PRIORITERINGARNA hos Kensington & Chelsea-rådet och the Tenant Management Organisation (TMO) då de fick £42m (497,6m kr) från staten på 2000-talet för att utföra avhjälpande arbete på stadsdelens bostadsbestånd är värda att granska. Säkerheten verkar inte ha legat högt upp på listan.



Efter Grenfell-branden pratade rådsledaren Nick Paget-Brown underförstått i BBC:s Newsnight att Grenfell-hyresgästerna på något sätt var ansvariga för eldens spridning. Då han svarade på frågorna om bristen på ett sprinklersystem påstod Paget-Brown att sprinklers inte installerades i den senaste £10m (118,4m kr) renoveringen av höghuset för att "det inte fanns någon kollektiv uppfattning [d.v.s. bland hyresgästerna] om att alla lägenheterna borde utrustas med sprinklers."



Han sade även följande: "Vi pratar nu i efterhand av den mest enorma tragedin, men många boende tyckte att vi behövde köra på med installeringen av nya varmvattensystem, nya värmepannor och det... att försöka sätta in mer saker i efterhand skulle försena byggandet och att sprinklers inte är svaret."



Paget-Brown adresserade dock inte två viktiga saker. För det första så är det rådet som i sista hand är ansvarigt för vad som händer i the TMO och det är hos rådet som ansvaret ligger när saker och ting går fel. För det andra så ligger det juridiska ansvaret på fastighetsägaren, d.v.s the Royal Borough of Kensington & Chelsea, att se till så att hyresgästerna bor i en säker miljö. I höghus innebär det att installera sprinklers.



Mellan 2000 och 2009 fick RKBC £42m (497,6m kr) av regeringen till stora reparationer på fastigheter som snabbt behövde en hel del mer än lite ny färg. Trots de stora pengarna som kom in spenderades inte en enda penny på att förbättra eldsäkerheten i höghusen.


 

Vakthunden som inte skällde

NÅGRA SOM ser exponerade ut efter Grenfell-tragedin är the Homes and Communities Agency (HCA), de som hanterar klagomålen från hyresgästerna mot de subventionerade bostädernas hyresvärdar och som ska ha koll på hyresvärdarnas insatser, ekonomisk kontroll och tjänster.



Det dröjde bara ett år sedan de började existera i april 2012 innan the HCA, som ersatte the Tenants Services Authority som togs bort som en del av åtstramningsnedskärningarna, fick tuff kritik från individuella hyresgäster, hyresgästgrupper och riksdagsledamöter, samtliga påstod att organisationen är tandlös.



Kritiken restes p.g.a sättet på vilket the HCA bestämde sig för att tolka sin uppgift, vilket bara var att undersöka klagomål mot subventionerade bostäders hyresvärdar när det skett "allvarliga skador", vilket the HCA misslyckades med att fastställa.



2013 gick the Commons communities and local government committee igenom the HCA:s arbete och klagade på att de hade "tolkat sin uppgift så snävt som möjligt" och misslyckats med "att följa sitt ansvar som vi förväntat oss". Faktum är att the HCA lyckads undvika att göra särskilt mycket överhuvudtaget, förutom att hitta anledningar till klagomålen på hyresvärdarna inte skulle följas upp. Antagligen var det inte intentionen när organisationen skapades, men inget har förändrats sedan dess.



Självklart måste risken för en dödlig brand ha levt upp även till the HCA:s "allvarlig skada"-kriterium, så frågan är huruvida the HCA informerades om eldsäkerhetsrisken som hyresgäster i Grenfell Tower hade klagat på i flera år. The HCA kände garanterat till denna oro, för en man sitter i styrelsen för både the HCA och the Kensington & Chelsea Tenant Management Organisation (TMO). Kliv fram f.d byggherren Anthony Preiskel, som i juli förra året närvarade vid ett TMO-styrelsemöte där bekymmer för eldsäkerheten diskuterades.



På det mötet kom styrelsen överens om att som en del av deras aktionsplan för hälsa och säkerhet skulle de "utvidga eldsäkerhetsinställningen i Grenfell Tower till alla stora arbetsprojekt". Gud hjälpe hyresgästerna.


 

Sprinklers släckta

NÄR Wales agerade för att göra sprinklersystem obligatoriska i alla nya och renoverade hem möttes de av ett rasande motstånd från både byggherrar och ministrar i Westminster.



Den walesiska regeringen ändrade Del B av byggnadsförodningen och insisterade på att sprinklers skulle in i alla nya och konverterade bostäder, vårdhem och universitetsbostäder och detta skulle ske mellan 2013 och 2016.



Bland de missnöjda återfanns Steve Morgan, ordförande för ledande husbyggaren Redrow, som 2015 sade att den "galna" introduktionen av sprinklers och planeringskrav för subventionerade bostäder skulle göra det genomförbart att bygga i Wales. F.d samhällssekreteraren Eric Pickles hade redan 2013 argumenterat för att den walesiska lagen om sprinklers var en del av en byråkratibörda som gav Wales en "konkurrensnackdel" gentemot England på bostadsmarknaden. När en annan husbyggare sade att de skulle bygga hus i England framför Wales p.g.a tajtare förordningar och förseningar i introduceringen av Help to Buy, twittrade Pickles: "Kan den sista husbyggaren som drivs ut av Labour från Wales till England vänligen stänga av cementblandaren?"



F.d statssekreteraren för Wales, David Jones, ville inte vara sämre, 2013 sade han följande på ett perifert möte på de konservativas konferens: "Förordningar för byggare är betydligt mer betungande än i England - inklusive det bisarra förslaget att utrusta vartenda nytt hus med ett sprinklersystem. Konsekvensen av denna överreglering är att färre hus byggs i Wales."



Sajid Javid efterträdde Pickles som samhällssekreterare och är nu statsråd med ansvar för responsen på Grenfell Tower-elden. Javid var i sitt gamla jobb som affärssekreterare arkitekten i regeringens "byråkratiutmaning" för att bli av med vad som sågs som onödiga regleringar till ett värde av £10 miljarder (118,4 miljarder kr).



Som kontrast till Wales har de engelska byggnadsregleringarna bara krävt sprinklers i bostadshus byggda sedan 2007 som är över 30 meter höga. Skottland kräver sprinklers i alla nya bostadshus över 18 meter. Men ingen av regleringarna kräver att sprinklers efterhandsinstalleras i existerande byggnader. Brådskande utredningar sägs nu vara på gång i samtliga dessa tre länder.


 

PS. En lättnadens suck för bossarna hos hyresvärden för subventionerade bostäder Selwood, som backade från planerna på att riva ut sprinklers från 200 hem i Wiltshire som de påstod var för dyra att behålla. Efter att kraftfullt ha försvarat beslutet att ta bort dessa sprinklers för the Eye i februari (Eye 1438) gjorde Selwood en U-sväng, efter råd från brandkåren i Dorset and Wiltshire som sade att systemet borde vara kvar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards