Direktlänk till inlägg 16 augusti 2019

AKTIVIST SÄGER ATT DONALD TRUMP ÄR VILLIG ATT TÄCKA UPP FÖR MOHAMMED BIN SALMAN OAVSETT VAD HAN GÖR DÅ AVRÄTTNINGARNA HAR FÖRDUBBLATS I SAUDIARABIEN

Av Mikael Holmkvist - 16 augusti 2019 17:41

AV: DAVID BRENNAN, Newsweek, måndag 8:e juli, 2019:

   

President Donald Trump pratar med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman under en fotosession vid G20-mötet i Osaka, Japan, den 28:e juni, 2019.

KIM KYUNG-HOON/AFP/GETTY

 

 

 

 

Det första halvåret under 2019 har varit blodigt i Saudiarabien, detta då i genomsnitt mer än en fånge har avrättats av regeringen varje dag.


Antalet avrättningar under årets första sex månader är det högsta som bokförts under de senaste fem åren, och mer än dubbelt så många som från samma period 2018, detta enligt en ny rapport från the European Saudi Organisation for Human Rights.



Från januari till slutet av juni har 122 människor avrättats i det ultrakonservativa kungadömet. Bland dem återfinns sex minderåriga och 58 utländska medborgare, från nationer som inkluderar Pakistan, Jemen och Syrien. Tre kvinnor har fått sätta livet till, en från Saudiarabien, en från Nigeria och en från Jemen.

 


Femtioen av dem avrättades för drogbrott, men ESOHR noterar att i många andra länder hade dessa brott inte återfunnits bland de mest allvarliga.



Bland de övriga hittar man politiska fångar - inklusive flera shiamuslimska medborgare som ofta förföljs i den sunnidominerade nationen - dömda i relation till protester mot regeringen. Vissa av dessa åtal dateras tillbaka till den arabiska våren, när oroligheterna spred sig till Saudiarabien 2011 och 2012, bara för att snabbt krossas av regeringen.



Under endast en dag - den 23:e april - avrättades 37 människor. ESOHR förklarar att majoriteten av dessa hade dömts för brott sammanlänkade med shiamuslimska antiregeringsdemonstrationer. Landets nya fokus på politiskt oliktänkande visar att de "upplever en särskilt brutal period av förtryck," säger rapporten.



De skenande siffrorna gällande antalet avrättningar i den auktoritära staten har kommit trots kronprinsen Mohammed bin Salmans löfte - avlagt i april 2018 - om att reducera användandet av dödsstraffet till en så låg frekvens som möjligt.



Salman, vardagligt kallad MBS, är son och tronföljare till den nu ganska gamla kungen Salman. Även om han inte än sitter på tronen är det många som anser att han är den faktiska ledaren bakom kungen och han har samlat på sig en formidabel samling statsposter sedan han tog sin position i en palatskupp 2017.



Då han pratade med Time sade MBS att kungafamiljen skulle försöka "minimera" användandet av dödsstraffet. "Det finns några områden som vi kan ändra eller sänka straffet från avrättning till livstids fängelse," sade han. "Så vi jobbar i två år genom regeringen och även det saudiska parlamentet för att bygga nya lagar på det området. Och vi tror att det kommer ta ett år, kanske lite mer, för att slutföra det."



Men MBS har inte levererat. Sedan han kom med det löftet har 221 människor avrättats. Samtidigt som han är enormt inflytelserik är han också en del av ett större problem - 714 individer har avrättats sedan kung Salman tog över tronen i januari 2015.



Den saudiarabiska regeringen svarade inte omedelbart på Newsweeks förfrågan om en kommentar gällande de senaste avrättningssiffrorna.



Ali Adubisi, director hos ESOHR, sade till Newsweek att det inte verkar finnas "någon signal" om att MBS kommer genomföra sitt löfte.



Den unga prinsen kom till maktens front hyllad som en välbehövlig reformator, han lovade att liberalisera nationen och hitta nya inkomstkällor till den oljeberoende ekonomin. Vision 2020-initiativet skulle, berättade han, öppna upp Saudiarabien för global handel, erbjuda nya friheter för landets medborgare och fasa ut en del av de mer föråldrade elementen i det saudiska samhället.



Men många av hans aktioner har gått helt emot projektet. Han ledde Saudiarabien in i ett förödande krig i Jemen, sammanlänkades med det brutala mordet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi, arresterade och pressade ut miljarder från påstått korrupta saudiska affärsmän samt att han har slagit ner hårt mot shiamuslimska aktivister som kämpar för mänskliga rättigheter och för demokrati.



Trots allt detta har världens ledare till största delen stått kvar bakom honom. Särskilt president Donald Trump har hyllat sin "vän" MBS, som han förra månaden sade gör ett "fantastiskt jobb." Saudiarabiens djupa fickor, enorma oljereserver och strategiska värde mot ett aggressivt Iran får många västerländska ledare att se mellan fingrarna när det handlar om huset Sauds brott mot de mänskliga rättigheterna.



Faktum är att nästa G20-toppmöte - i november 20202 - är inbokat att hållas i Riyadh. Det verkar som att oavsett vad MBS och hans kungliga släktingar gör så är nyckelspelarna på den internationella scenen inte beredda att ta avstånd från dem.



För inhemska grupper som kämpar för mänskliga rättigheter sänder det här stödet ut ett tydligt budskap. "En av de huvudsakliga svårigheterna de står inför kommer från stödet till MBS från det internationella samfundet, särskilt från USA och Storbritannien," förklarade Adubisi. "Det stöttar helt klart MBS trots alla dessa kriser inom de mänskliga rättigheterna."



För Adubisi är MBS motorn bakom Saudiarabiens expansion av dödsstraffet. Endast genom att öka pressen på kronprinsen kan det internationella samfundet minska avrättningarna.



Särskilt Trump-administrationen täcker konstant upp för MBS, menar Adubisi. Men det är inte bara presidenten, utan även hans rådgivare Jared Kusher, statssekreteraren Mike Pompeo och National Security-rådgivaren John Bolton, samtliga dessa personer står MBS nära.



En talesperson från utrikesdepartementet berättade för Newsweek att de uppmanat den saudiarabiska regeringen, och alla andra regeringar, "att garantera rättvisa rättegångar, ta bort alla godtyckliga domar och utomrättsliga interneringar, ha transparens och följa rättsstatsprincipen."



Talespersonen sade att departementet även hade "uttalat sig offentligt gällande våra bekymmer om rapporterna om mänskliga rättigheter och internationell religiös frihet, något vi även fortsätter att göra i vårt privata diplomatiska engagemang."



ESOHR noterade deras "allvarliga bekymmer gällande omfattningen med vilken den saudiska regeringen i år använder dödsstraffet." Om den nuvarande avrättningsnivån behålls kommer 244 människor att avrättas under 2019.



"Trots bristen på transparens i den saudiska regeringens hantering av detta har ESOHR dokumenterat 23 fall som just nu väntar på dödsstraffet, i den siffran inkluderas åtminstone tre barn," sade organisationen.



"I tillägg till detta står många av dem åtalade för att utövat sina legitima rättigheter som att uttrycka åsikter och delta i demonstrationer," tillade uttalandet.



"Flera av dem har förnekats rättvisa rättegångsvillkor och i många fall har fångarna som står inför dödsstraffet torterats och fråntagits rätten till juridisk rådgivning."


 

Den här artikeln har uppdaterats så den nu inkluderar kommentarer från utrikesdepartementet.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards