Direktlänk till inlägg 13 april 2020

CORONAVIRUSET: INNE PÅ NUMMER 10 ÄR ALLA I KRIG GÄLLANDE CORONAVIRUSET

Av Mikael Holmkvist - 13 april 2020 19:06

Medan premiärministern är på övervåningen med feber tävlar ministrar, statstjänstemän och NHS om vilka som kan skylla mest på andra

   

ILLUSTRATION AV TONY BELL

 

 

 

 

AV: Tim Shipman, politisk redaktör, The Sunday Times, söndag 5 april, 2020:

 

 

Byggnadsarbetet vid Nightingale-sjukhuset, juvelen i kronan på regeringens stapplande respons på coronaviruspandemin, kom nästan till ett vibrerande stopp i torsdags morse. Det var en Whitehall-fars som blottlägger kaoset och förvirringen som har slagit sitt grepp om regeringen.

 

 

The Construction Leadership Council (CLC), ett gemensamt industri- och regeringsorgan, hade släppt vägledning för social distansering på byggarbetsplatser. Om arbetarna inte kunde vara åtminstone 6ft (= 182,8 cm) ifrån varandra, stod det, "skulle arbetet inte utföras". Byggnadsfirmor översvämmade rådet - och åtminstone ett statsråd - med varningar om att de skulle tvingas lägga ner verktygen på varenda byggarbetsplats i hela landet, "inklusive det vid the Nightingale". Vägledningen drogs snabbt tillbaka.

 

 

Enligt affärsdepartementet var förvirringen resultatet av en oenighet inom the CLC. Men Nadhim Zahawi, byggnadsministern, och seniora personer i the Cabinet Office (motsvarar ungefär den svenska statsrådsberedningen) var involverade i att lösa problemet. "De beordrades att dra tillbaka det," sade en branschinsider. "Det var totalt kaos och BEIS [affärsdepartementet] borde ha ett bättre grepp om saker och ting."

 

Nedläggningen av arbetet vid det nya fältsjukhuset vid the ExCel centre i området Docklands i London skulle ha inneburit ett bakslag för regeringen. Deras trovärdighet är redan skadad efter de värsta rubrikerna från Boris Johnsons premiärministerskap gällande misslyckandet med att få fram virustest till NHS-personalen eller ge dem den nödvändiga skyddsutrustningen (PPE = personal protective equipment). Det är precis som en politisk rådgivare förtvivlat sade i torsdags: "Det finns en total frånvaro av politik eller en plan."

 

 

Under tre dagar förvärrades situationen efter ett antal defensiva insatser av statsråden, inklusive affärsministern, Alok Sharma (beskriven av en Tory-medhjälpare som "en slagman som inte tar några poäng"); bostadsministern, Robert Jenrick (omdöpt till "Robert Generic" av ovänliga kollegor); utrikesministern, Dominic Raab ("Storbritanniens Dan Quayle", enligt en holländsk kommentator); och Michael Gove, minister för statsrådsberedningen.

 

Matt Hancock, hälsominister, nu tillbaka efter en veckas självisolering, hjälpte till att stabilisera fartyget med en samlad insats på presskonferensen vid Nummer 10 i torsdags eftermiddag. Han tecknade konturerna av en fempunktsplan för att höja antalet test till 100,000 i veckan den här månaden.

 

 

Men hans framträdande attraherade ilska från statsrådskollegor och Nr 10, där medhjälpare sa att hälsoministern inte gett tillräckligt med beröm till dem som arbetat för fullt med den här planen i hans frånvaro. "Det finns inte mycket kärlek till Matt Handjob här," sade en representant på Nr 10.

 

En representant från Whitehall (regeringskvarteren i London) sade: "Tanken är att vi ska rädda liv på offren för coronaviruset men i regeringen försöker alla döda alla andra."

 

Downing Street är irriterade på Hancocks egoistiska försök att samla pluspoäng och misslyckande med att uppfylla offentliga löften; hälsodepartementet är å sin sin sida vansinniga på både NHS och Public Health England för misslyckanden på frontlinjen; Hancock är även i strid med Gove, vars departement har retat upp finansdepartementet då de lagt sig i planer för arbetsmarknaden; statsrådsberedningen anklagas av affärsdepartementet för att lägga sig i saker de inte har med att göra.

 

 

Ministrar och deras politiska medhjälpare befinner sig i ett dödläge med sir Mark Sedwill, statsrådssekreteraren, gällande statsförvaltningens beredskap för krisen. Och borta vid horisonten kan man skymta en filosofisk oenighet mellan finansdepartementet och hälsoministrarna gällande hur och när man ska upphäva nedstängningen. Alla ser sig om över axeln inför en offentlig utredning gällande deras ansträngningar för att hålla nationen säker.

 

Den allvarligaste sprickan ligger mellan sjukvårdsetablissemanget och politikerna, som inte kan beordra NHS-bossarna att göra någonting sedan Lansley-reformerna gav sjukvården operativt oberoende för nästan ett årtionde sedan. Sir Simon Stevens, vd för NHS England, stämplades som "ett megalomaniskt, detaljstyrande kontrollfreak" av en senior person tidigare den här helgen. Han får skulden för att ha misslyckats med att få ett grepp om PPE-tillförseln, för att han vägrar låta privata labb utföra testningsarbete (ett beslut som ändrades förra veckan) och för ett system som vid upprepade tillfällen har gett felaktig och överoptimistisk information gällande utvecklingen till ministrarna.

 

En källa på sjukvårdsdepartementet sade: "NHS England och Public Health England var motvilliga till att släppa deras makt till privata labb. Stevens har denna fullständigt ologiska rädsla för att någon annan ska få något att säga till om gällande vad som händer i the NHS."

 

 

Den personliga skyddsutrustningen har blivit "föråldrad på lagret," tillade källan. "Den borde ha kollats och uppdaterats som en del av motståndsplaneringen. Vi kontaktades av tillverkare som sade, 'jag kan göra test, jag kan göra PPE.' Allt detta lades in i maskinen, men maskinen är inte vår; den tillhör Public Health England och NHS England."

 

 

Samtidigt befinner sig Sedwill och andra kollegor i skottlinjen gällande snabbheten i deras respons. "Statstjänsten gillar inte att göra saker den normalt sett inte gör," sade en politisk medhjälpare. "De levererar i takt med strukturerna som de har förberett. De är inte bra på att försöka göra saker och ting annorlunda."

 

Misstro gällande tjänstemännens förmåga att agera snabbt har lett till att sjukvårdsdepartementet anställt omkring 75 personer till projektledning från de "fem stora" firmorna för offentliga angelägenheter, inklusive Deloitte, för att leverera testregimen och expandera sjukhuskapaciteten.

 

 

Sedwill har kritiserats för att ha försökt pusha igenom regler där varenda specialrådgivare skulle bli tvungen att fylla i ett formulär innan de lämnar sina hem - sett som ett försök att frysa dem ute från beslutsfattandet.

 

 

Men ansvaret stannar hos ministrarna. "Om representanterna misslyckas är ministrarnas jobb att få ett grepp om situationen och pressa systemet så att det fungerar," sade en representant vid Whitehall.

 

Enligt hans kollegor är Hancock en optimist och har varit väldigt redo att tro på försäkringarna från the NHS. "Matt har sett coronaviruset som sin scen och hans ledarskapsmöjlighet. Han har lovat för mycket och inte kunnat leverera," sade en av dem. En annan sade att om han misslyckas med att leverera löftet om 100,000 tester, "då borde han avgå".

 

 

Hancock har flera gånger rykt ihop med Gove, som enligt uppgifter ska ha "förödmjukat" honom i en diskussion med statsrådskommittén gällande ventilatorerna. "Michael kände till detaljerna och det gjorde inte Matt," sade en källa.


 

Goves statsråd irriterade finansdepartementet i onsdags när de, spontant, skickade över en plan på att outsourcea grupper som Capita och Mitie för att dra igång en hemsida där alla företag som permitterar personal skulle kunna göra reklam för dem och deras färdigheter för andra företag som kanske kunde vara intresserade. Planen dödades av Tim Leunig, en senior rådgivare till Rishi Sunak, finansministern, men andra medarbetare kallade det "onödigt", sade

källor på finansdepartementet.

 

 

Leunig anklagas för att ha en "ideologisk inställning" gällande reformer, vilket betydde att affärsverksamheterna var tvungna att avfärdas för ett kommersiellt lån innan det kunde få regeringens stöd. Sunak ändrade det förra veckan då det stod klart att bankerna inte lånade ut pengarna. "Leunig är en fara," sade en Tory.

 

Ministrar på finansdepartementet har privat börjat prata om de ekonomiska och hälsosamma farorna av en lång nedstängning, vilket placerar de på kollisionskurs med Hancocks team. Det kan komma att ta veckor innan forskarna vet om människor som har viruset blir långsiktigt immuna, vilket skulle ge dem ett certifikat eller armband så de kan återvända till jobbet.

 

 

"Ministrar informeras om att man kommer behöva fortsätta med social distansering till åtminstone september," sade en representant i Whitehall. Men en källa på finansdepartementet sade: "Det finns ekonomiska följder av en lång nedstängning, men det finns även effekter på den mentala hälsan. Vi behöver även tänka på hälsoföljderna av att vi skjuter upp undersökningar och behandlingar av andra tillstånd som cancer. En djup lågkonjunktur skulle också orsaka hälsoeffekter."

 

 

Priti Patel, inrikesministern, har hållit samtal med polischefer och cheferna för underrättelsetjänsterna. Men det enda försöket av inrikesdepartementet att skapa vågor var en briefing om att Patel ville stänga gränserna för flyg från platser där viruset verkligen brett ut sig.

 

Då det förväntas att miljontals människor kommer bli arbetslösa är affärsdepartementet rädda för ännu större jobbförluster nästa år. En källa som känner till diskussionerna sade: "Perioden från oktober 2020 till juni 2021 skulle kunna bli ett bål för jobb. Affärerna kommer att öppna igen och regeringens stöd kommer dras tillbaka. Dessa affärer kommer bara att gå in i väggen. Vid den här tidpunkten nästa år tittar vi på en 30% reducering av tjänstesektorn. Många människor kommer sätta sig på cykeln igen och cykeln kommer bara att ramla."

 

 

Ministrar som inte befinner sig i stormens öga börjar bli irriterade på att deras jobb måste hållas tillbaka under krisen. Deltagarna i ett möte, lett av Raab, som skulle handla om att plocka hem den miljonen britter som är strandade utomlands, kände förvirring när närmare 30 av de 90 minuterna togs upp av Liz Truss prat om handel.

 

 

Till sist och syvende vilar de stora besluten på Johnson och hans kraftigt reducerade team på Downing Street. Tre personer i hans kommunikationspersonal jobbade hemifrån förra veckan, minst en av dem hade coronavirussymptom. Johnson själv har varit isolerad hela veckan och hans hälsa är sämre än någon i regeringen har erkänt. "Han hostar och snörvlar sig igenom dessa videokonferenser," sade en deltagare. "Han ser förskräcklig ut."

 

 

I fredags erkände Nr 10 till sist att premiärministern har hög feber, detta som en förklaring på varför han inte kommer lämna isoleringen efter sju dagar som planen först var.

 

 

Trots det fina stödet från väljarna har parlamentsledamöter börjat uttrycka bekymmer gällande hans insatser. "När skiten träffar fläkten har vi fått höra att den här killen är Churchill," sade en senior backbencher (parlamentsledamot som sitter i de bakre bänkraderna i parlamentet, icke-minister). "Nu skulle vara ett bra tillfälle att börja visa det."

 

 

Johnson har redan fattat ett stort beslut den här veckan, detta då han gick med på att släppa 4,000 fångar som inte anses utgöra någon stor risk för samhället eller som är nära slutet på sina respektive straff. Det var en aktion som lämnade både Patel och Robert Buckland, lordkanslern, "obekväma".

 

 

Besluten som premiärministern kommer bli tvungen att ta härnäst kommer vara mer än obekväma. "Beslut och misstag har alltid ett pris," sade en rådgivare. "I det här fallet är priset människoliv."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards