Direktlänk till inlägg 13 april 2020

NÄR JOHNSON SÄGER ATT VI KOMMER VÄNDA TIDVATTNET PÅ 12 VECKOR ÄR DET BARA YTTERLIGARE EN SÄGNING FÖR SIDORNA PÅ EN BUSS

Av Mikael Holmkvist - 13 april 2020 20:59

Det finns något oroande i att se premiärministerns mediestrategi för Brexit bli lätt återanvänd när det nu gäller en dödlig smitta

 

Coronaviruset: Boris Johnson säger att Storbritannien kan "vända tidvattnet" på 12 veckor - video.

 

 

 

 

AV: Marina Hyde, The Guardians Åsiktsavdelning om Coronavirusutbrottet, fredag 20 mars, 2020:

 

 

Storbritannien. En nation full av folk som slåss i affärer, styrt av en tidningskolumnist under en tid av dödlig fara som under tre årtionden har extraknäckt som sin generations ledande lögnare. Men, som orden som klöstes in på sidan av pestgropen förmodligen en gång sade: "Vi är där vi är."

 

 

Men var är det just nu? Det är en plats där, varje dag klockan 17:00, den sjukdomshotade befolkningen förväntas få profylaktiska råd från Boris Johnson. Från och med måndag kommer de flesta brittiska föräldrar ha hemundervisning med sina barn. Inte Johnson, såklart - jag föreställer mig att han inte vill bryta sitt eget löfte gällande klasstorlekar. Premiärministern fortsätter säga att det kommande testet som ska fastställa huruvida du har coronaviruset eller inte kommer vara "lika enkelt som ett graviditetstest", därmed spelar han ut sitt enda expertisområde ganska tidigt i vad som lär bli en lång kampanj.

 

 

Det var faktiskt orättvist skrivet. Hans andra expertområde är att dölja ganska grundläggande punkter med ett onödigt obskyrt språk. En gång i tiden gjorde detta honom till en rejält överskattad prosastylist; nu kan det göra honom till medbrottsling i dödandet av dina släktingar och vänner. "Det viktigaste budskapet," berättade Johnson i tisdags, är att folk följer rådet "sedulously". Ah, sedulously. Sedulously. Signalen till 10 miljoner hårt arbetande familjer att dra ner den läderbundna ordboken från deras hyllor och bläddra efter synonymer till ordet "twat".

 

 

Regeringens strategi för kriskommunikation skulle inte kunna gå sämre ens om den leddes av den senaste talaren av ett dött språk, med Tyfösa Mary på bas. Folk är helt klart fortfarande extremt förvirrade gällande vad rådet är. Aldrig tidigare har vi haft ett så stort behov av listpunkter och man skulle kunna tänka sig att någon som är så besatt av andra världskriget som Johnson är borde veta att ett effektivt informationsministerium var ofrånkomligt länkat till framgångarna i krigets ansträngningar. Men tyvärr, vilket tidigare indikerats, så är Johnson i princip bara en kolumnist. Jag vill inte alltför tidigt ge bort vad vi skulle kunna göra till en eufemism när det gäller mitt eget expertområde, men lita på mig när jag säger följande: han är programmerad att spinna ut den skiten med 1150 ord. Hur uttrycker man detta med ord så att t o m en enormt överutbildad premiärminister kan förstå? BARA BERÄTTA INFORMATIONEN FÖR OSS. Det är en briefing gällande allmänhetens säkerhet, ingen jävla ring quest.

 

 

Regeringens oförmåga att tydligt definiera väsentliga villkor betyder att vi befinner oss i en situation där "självisolering" bevisligen betyder väldigt många olika saker för olika människor. Samma sak med "social distansering". Dessa saker behöver en snabb, enkel och precis definition, och en kommunikations-blitz överallt från sociala medier till nyhetsbulletiner till korta reklaminslag i tv.

 

 

Istället föredrar Johnson att kasta nya soundbites* på högen. Det som gäller just nu är löftet om att "vi kan vända tidvattnet inom de kommande 12 veckorna". Om du missade det klippet, oroa dig inte. Min misstanke säger att du kommer få se det hundratals gånger i år. Det har en stark "Över till jul"-vibe i sig, och det är den sortens sak du kan föreställa dig på sidan av en buss.

 

 

(*Soundbite: En kort mening eller fras som är lätt att komma ihåg, ofta inkluderad i ett tal av en politiker och upprepad i tidningar och på tv och i radio).

 

 

Det finns något djupt oroande i att se Johnson och Dominic Cummings mediestrategi för Brexit bli lätt återanvänd när det nu gäller en dödlig smitta. Premiärministern korsar redan forsarna och i torsdags deklarerade han följande vid upprepade tillfällen: "Jag är väldigt säker på att vi kommer få den här saken gjord." Kompis... är inte det din slogan för det andra? Om ungefär tre dagar kommer vi få höra honom berätta för oss att vi kan återta kontrollen.

 

 

Men kontrollen ser än en gång något svag ut. Enorma delar av den här veckan har ägnats åt att manipulera nationen om att förra veckan fanns det ingen i en maktposition som sade "flockimmunitet" högt. Men det gjorde de. Samtidigt kan Dominic Cummings, överstepräst för 20,000-ordsbloggen, berätta allt för dig om vad Manhattanprojektet lärde oss, men han kan tydligen inte räkna ut att om man låter en "London kommer omedelbart stängas ner"-story bli viral i 18 timmar innan du förnekar det, då KOMMER folk att fysiskt slåss om toalettpappersrullar. Sjuksköterskor som kliver av 48 timmar långa skift KOMMER att gråta i videor för att de inte kan köpa något i affärerna. Jag gissar att Cummings är intresserad av beteendevetenskap på samma sätt som jag är intresserad av olympisk konståkning. Det vill säga, jag gillar det, men jag är otroligt, letalt skitdålig på det.

 

 

Samtidigt, rent fysiskt, åldras Johnson något fortare än den där killen i Indiana Jones och det sista korståget som dricker från fel graal och går från medelålders till urgammal till ett exploderat skelett på ungefär sex sekunder. Det verkar finnas någon ohelig symbios mellan honom och Rishi Sunak, som verkar bli yngre och yngre i takt med varje nytt framträdande. Kanske är det så att för varje år som premiärministern lägger på sig, förlorar finansministern ett. Om två veckor kommer Sunak behöva hemundervisning, medan Johnson kommer vara över 70 och följaktligen tillåten att inte längre behöva utföra sitt jobb.

 

 

Självklart är vi inte den enda nationen som utför ett intressant socialt experiment för att slå fast vad som händer om du väljer en klinisk narcissist till att leda ett land som senare ställs inför en allvarlig fara. För tillfället ser det ut som att USA:s experiment går något sämre, och man kan absolut inte utesluta att Donald Trump anser att valet i november är något som under rådande omständigheter bör skjutas upp.

 

 

Med detta i åtanke har det varit en syn att se Johnsons leda och ihållande ironiska flin komma tillbaka, live i tv, medan veckan fortgått, t o m synligt medan folk frågade honom om den snart stundande ventilatorkrisen på intensivvårdsavdelningarna. "Operation Sista Andetaget" ska Johnson enligt rapporterna ha kallat behovet att adressera utrustningsunderskottet vid ett konferenssamtal med tillverkare tidigare den här veckan.

 

 

Vad kan man säga? Om det fanns någon slags filmrättvisa skulle nyckelkomponenten för coronavirusvaccinet dyka upp naturligt endast i Johnsons hjärnbalk. Men t o m i den eventualiteten skulle han avböja att göra det rätta för allmänhetens bästa. Johnson har aldrig någonsin vid något enda tillfälle indikerat att han gick med i det här spelet för att tjäna allmänheten. Hans bild av heroiskt uppoffrande är att låta någon annan uppfostra hans avkomma.

 

 

Att musiken skulle sluta spela när Boris Johnson av alla människor är premiärminister är den mörkaste av alla kosmiska ironier. Vi ombeds att lägga vår tillit - våra liv - i händerna på en man vars hela karriär, den journalistiska och politiska, har byggts på en serie lögner. Det tar bara sekunder att skrapa fram Johnsons kolumner om radikal befolkningskontroll, eller Johnsons buss gällande NHS och EU. Vem vet vilken av dessa, om någon, han någonsin verkligen trodde på.

 

 

Gång efter annan har jag den här veckan påmints om de där fantastiska meningarna från förra årets dramaserie Tjernobyl. "När sanningen skaver ljuger vi och ljuger tills vi inte ens minns att den finns där. Men den finns fortfarande där. Varje lögn vi drar leder till en skuld till sanningen. Förr eller senare ska den skulden betalas."

 

 

 

• Marina Hyde är en Guardian-kolumnist

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards