Direktlänk till inlägg 15 april 2020

NO LOVE, NO JOY

Av Mikael Holmkvist - 15 april 2020 19:18

When Saturday Comes, december 2007

 

Helen Chamberlains f d sidekick har firat att han har lämnat Soccer AM för 6.06 med en bok. Taylor Parkes vill veta varför någon - någon - tyckte det var en bra idé att exponera presentatörens ego och fördomar över 288 självbelåtna sidor.

 

 

Soccer AM är ett dåligt minne: bakfulla morgnar i andra människors lägenheter, störd av ett följe fullt av skrikande dummerjönsar, sörplingen av proffs och f d proffs ändtarmar, ihoplappad komedi som fick mig att längta efter storhetsdagarna med Skinner och Baddiels gamla skit. Men Tim Lovejoy i egen hög person, med sin moderiktiga tillbakadragande hårgräns och med en röst som på något konstigt sätt påminde om Rod Hulls, minns jag bara som en genomsnittlig grabbig tv-presentatör - faktum är att han var en av få genomsnittliga grabbiga tv-presentatörer som fick mig att i irritation göra läten med min tunga, istället för att putsa upp min gurkhakniv. Förutom att han har samma namn som The Simpsons egoistiske präst har jag knappt registrerat hans existens; bara en smaklös, blond cirkusdirektör för en stöddig skitcirkus. Så det kommer nästan som en överraskning att se att hans nya bok inte bara är extremt tråkig, den är även ytterst vidrig.

 

 

Upphackad i "kapitel" som knappt fyller en sida, skriven med en teckenstorlek man vanligtvis förknippar med böcker för halvblinda. Lovejoy on Football är delvis en självbiografi och delvis full av korkade funderingar och en till triumf för den krassa dumheten som snabbt håller på att ersätta kulturen i det här landet. Hopplöst banal och kväljande självsäker, flinande fast inte rolig, det är en £300 (3,712 kr) t-shirt, en ringsignal som gör dig förbannad, ett YouTube-klipp där någon dricker sin kompis spya. Bokens självgodhet är en naturlig följd av dess andefattighet. Jag hoppas att den gör dig illamående.

 

 

Först och främst står det klart att om man är Tim Lovejoy så krävs det en väldigt speciell blandning av arrogans och ignorans. När han inte listar vad han har uppnått inom media med en hisnande avsaknad av stil, hånar han dem som är tillräckligt "sorgliga" att ha ett intresse för fotbollshistoria. Han avslöjar också sin totala brist på kunskap om livet utanför Premier League (i en del som han kallar "Know Your Silverware", refererar han till "League Three") och gör diverse tabbar, både stora och små. Han presenterar Johan Cruyff som sin favoritspelare genom alla tider, för att sedan erkänna att han bara har sett det där fem sekunder långa VM-klippet med Cruyff-vändningen. Sedan gnäller han på fotbollsspelares musiksmak, han klagar på att "allt du kommer höra pumpas ut från lagets omklädningsrum är R&B, istället för vad resten av landet lyssnar på" - med vilket han menar indieband. Överallt finns det häpnadsväckande illustrationer av inskränkthet, självbelåtenhet och en uppseendeväckande småsinthet.

 

 

Det finns även något ondskefullt här: han är strålande positiv, får rysningar av rikedom och är alltför nöjd med sig själv för att ställa jobbiga frågor, Tim Lovejoy är fotbollssupportern Sepp Blatter har väntat på. Roman Abramovitjs älsklingsunge. Inte minst p g a hans självbelåtenhet: hans brist på förståelse för hur fotbollen fungerar (och hur den inte fungerar) illustreras bäst i delen med titeln "Give Your Chairman A Break", där han försvarar "den där thaikillen i Man City", och ber oss att "titta på Glazer-familjen... man skulle kunna tro att de bara var ett gäng amerikaner med intentionen att köpa klubben och sälja Old Trafford till Tesco om man tittar på protesttjuten från fansen. Men på två säsonger hade de vunnit titeln och byggt en trupp som Europa var avundsjukt på." Man kan bara skalla väggen inför sådan okunnig dumhet - Tims barnsliga idéer om att hålla sig undan "negativitet" driver honom till exakt den sortens tänkande som har haft ett sådant enormt negativt inflytande på spelet. "Ta en titt på vårt landslag" - han menar England, förresten - "och det finns inte en enda spelare som inte skulle promenera in i vilket lag som helst i Europa... hur kommer det sig, innan varje turnering, att vi börjar tro att vi är överskattade?"

 

 

Och vilken överraskning: Lovejoy är en lika miserabel stjärnknullare som det antyddes i hans tv-program. Alla inom fotbollen är Tims polare (och här får vi se bilder som bevis på det, stjärnor som ser förvirrade ut i hans flinande, alltför välkända närvaro, frusna av en arm runt axeln). Han "tittar t o m då och då på rugbymatcher nu, för att jag är kompis med många av spelarna, som Will Greenwood, Matt Dawson, Lawrence Dallaglio och Austin Healy".

 

 

Det är kanske talande att bland alla anekdoterna som erbjuds här är den mest hjärtevärmande (och minst överraskande) den som involverar när Tim blev hårt överkörd av Neil Ruddock i en välgörenhetsmatch; inte ens i den här versionen av berättelsen finns det något som pekar på att Razor gjorde det tillgivet. Men vår man är verkligen förblindad av en ganska förvånande hybris, det visar sig inte minst när han väljer att ha med ett foto på en banner på Anfield med texten "LOVEJOY SUCKS BIG FAT COCKS" ackompanjerat av en munterhet som inte handlar om självutplåning. "Det svåraste med att lämna Soccer AM," säger han beklagande, "är tanken på att jag kanske inte längre kommer ha något inflytande på spelet." Sant, det kommer bli tufft. Men vem vet? Kanske kommer spelet att slita vidare.

 

 

Det är inte det att det någonsin funnits en tid då fotboll på tv inte låg i händerna på några dumskallar, posörer och och stormande skrytmånsar. Det är inte det att Lovejoy är signifikativt mer obehaglig än andra skithögar inom tv-världen. Poängen är den att, i hans egen hjärna och hos de som bestämmer, är han en av oss. Han är oss. Smaka på det. Gud hjälpe oss.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards