Direktlänk till inlägg 26 september 2020

TVÅ SKADADE I KNIVATTACK UTANFÖR CHARLIE HEBDOS F D KONTOR I PARIS

Av Mikael Holmkvist - 26 september 2020 22:00

Två gripna och utredning gällande terrorism inledd efter incidenten

   

Polis på platsen för knivattacken nära den satiriska tidningen Charlie Hebdos f d kontor i Paris. Fotograf: Thibault Camus/AP

 

 

 

 

AV: Jon Henley och Kim Willsher i Paris, the Guardian, fredag 25 september, 2020:

 

 

En utredning gällande terrorism har inletts i Frankrike efter att två personer skadades allvarligt i en knivattack framför den satiriska tidningen Charlie Hebdos f d kontor i Paris.

 

 

Två gripanden har gjorts och offrens liv är inte i fara säger myndigheterna.

 

 

Polisen sa att en man med blod på kläderna och en stor kniv eller machete greps nära Place de la Bastille i östra Paris strax efter attacken

 

 

Offren var en man och en kvinna anställda av ett tv-produktionsbolag vid namn Premières Lignes som har sina lokaler i samma byggnad som tidningens tidigare kontor.

 

 

En i personalen på Premières Ligne sa att paret var ute och tog en cigarett utanför byggnaden när de attackerades. "Det var en angripare som hade en väldigt stor kniv. Attacken var väldigt våldsam. Jag kunde höra skriken från andra våningen," sa mannen som inte vill figurera med sitt namn.

 

 

Alla skolor i området stängdes ner som en säkerhetsåtgärd. En stor köttyxa hittades nära brottsplatsen och man tror att det var den gärningsmannen använde.

 

 

Frankrikes åklagarkontor för fall gällande terrorism sa att de inlett en utredning gällande mordförsök i relation till en terroraktion.

 

 

Jean-François Ricard, chefen för antiterroristenheten, sa att den huvudmisstänkta, en 18-åring, greps klockan 13:26 lokal tid (samma tid som Sverige). Analyser av blodet på hans kläder och övervakningsfilmer pekar på att det var han som utförde knivattacken. En till person, 33 år gammal, greps klockan 13:37. "Vi försöker just nu att etablera hans länk till huvudobjektet," sa Ricard.

 

 

Ett center för kriskontroll öppnades på inrikesministeriet.

 

 

Tidiga rapporter pratade om att fyra människor hade skadats, men polisen ändrade senare siffran till två. Det är ännu oklart vad som motiverade fredagens attack.

 

 

Charlie Hebdo har flyttat från sin tidigare adress på Rue Nicolas-Appert, det gjorde de efter en attack av islamistiska extremister 2015 där flera personer som jobbade på tidningen, inklusive några av Frankrikes mest kända satirtecknare, återfanns bland de 12 personerna som dödades. Den nya adressen är hemlig av säkerhetsskäl.

 

 

Just nu pågår i Paris rättegången mot 14 personer som är misstänkta för inblandning i Charlie Hebdo-morden, utförda av bröderna Saïd och Chérif Kouachi, och i den efterföljande attacken på kosherbutiken Hyperchacher.

 

 

Tidningen återpublicerade den kontroversiella teckningarna av profeten Muhammad, som de första gången tryckte 2006, för att uppmärksamma starten på rättegången. I det numrets ledare skrev de att tidningen "aldrig kommer lägga sig ner... Vi kommer aldrig ge upp".

 

 

Personalen på Charlie Hebdo skickade ett meddelande med "stöd och solidaritet" i en tweet där de beskrev fredagens knivattack som avskyvärd.

 

 

En anställd på Première Lignes, som bad om att inte få sitt namn i redovisat, sa att hon satt vid sitt skrivbord när hon hörde skrik från gatan.

 

 

"Först lät det inte som något allvarligt, men det fortsatte," sa den anställda. "En av journalisterna gick till fönstret och tittade ut och sa: 'Det händer något. Något händer.'"

 

 

Många i företagets personal var med och upplevde Charlie Hebdo-attacken för fem år sedan och de hamnade "i chock", sa hon.

 

 

"De sa att vi måste låsa kontorsdörrarna och gå upp på taket. Det var därifrån jag tittade ner och såg en av våra kollegor, skadad med vid liv, på gatan. Han hade skadats i huvudet och handen, tror jag."

 

 

Den anställda berättade sedan att byggnaden efter detta evakuerades. Personalen fick prata med polisen och fick sedan vänta på en närliggande teater för att få reda på när de kunde lämna platsen. "Alla är väldigt omskakade," sa hon.

 

 

Premiärministern, Jean Castex, inrikesministern, Gérald Darmanin, och Paris borgmästare, Anne Hidalgo, har alla besökt brottsplatsen under dagen.

 

 

Castex höll en kort presskonferens där han uttryckte sina tankar till offrens familjer och kollegor och till polisen och ambulanspersonalen. Han tillade: "Jag upprepar vår orubbliga anknytning till tryckfriheten, kampen mot terrorism och kan försäkra nationen om att vi är fullt mobiliserade."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards