Direktlänk till inlägg 26 september 2020

DEN CHARLIE HEBDO-MISSTÄNKTES MÅLTAVLA VAR TIDNINGEN: JIHADISTEN, 18, SA ATT HAN SKAR TVÅ JOURNALISTER MED EN KÖTTYXA I PARIS FÖR ATT HAN VAR ARG PÅ ATT TECKNINGARNA FÖRESTÄLLANDE PROFETEN MUHAMMAD ÅTERPUBLICERATS

Av Mikael Holmkvist - 26 september 2020 22:08

• En man och en kvinna skadades allvarligt med en köttyxa i Paris i fredags

 

• Attacken ägde rum nära platsen för terroraktionen mot Charlie Hebdo 2015

 

• Den huvudmisstänkte, känd under namnet Ali, trodde att tidningen fortfarande trycktes där 

 

• Terrorpolisen sköter fallet p g a platsen och för att attacken skedde samtidigt som rättegången gällande attentatet mot tidningen för fem år sedan 

 

• Inrikesministern Gerald Darmanin sa att det "helt klart var en islamistisk terroraktion" 

   

Den huvudmisstänkte för två attacker med en köttyxa i Paris (bilden) berättade för utredare att han utförde dådet i ilska över att karikatyrerna föreställande profeten Muhammad nyligen återpublicerats av den satiriska veckotidningen Charlie Hebdo.

 

 

 

 

AV: Peter Allen i Paris och Jack Newman och Joe Davies för MailOnline, 20:27 (svensk tid), lördag 26 september, 2020:



En person vid domstolen i Paris har sagt att sagt att den huvudmisstänkte i den dubbla yxattacken i Paris berättat för utredarna att han utförde attacken i ilska över karikatyrerna föreställande profeten Muhammad som nyligen återpublicerades av Charlie Hebdo.



Två personer skadades efter fredagens attack med en köttyxa utanför tidningens forna lokaler i östra Paris.



Antiterroristmyndigheter utreder det hela som en islamistisk extremistattack och sju personer har gripits, inklusive en huvudmisstänkt kände under namnet Ali, 18.



Charlie Hebdo förlorade 12 anställda i en al-Qaida-attack 2015 utförd av franskfödda extremister som hade kritiserat profetteckningarna.



Tidningen, som regelbundet driver med alla möjliga religiösa personer, återpublicerade karikatyrerna dagen innan rättegången för attackerna 2015 började tidigare den här månaden.



Det ledde till hot från militanta grupper och kritik från muslimer i flera länder.



Magasinets tillhåll är numera hemligt men tydligen trodde Ali att tidningens kontor fortfarande låg där han utförde attacken.



Då han frågades ut av utredare erkände han att han utfört attacken och sa att han siktat in sig på Charlie Hebdo p g a karikatyrerna, detta enligt en källa nära utredningen.



Ali greps för en månad sedan då han gick runt med en skruvmejsel, men han fanns inte med på polisens lista över islamistiskt radikaliserade personer, det berättade inrikesministern Gerald Darmanin.



Han sa att skruvmejseln var ett vapen, men förklarade inte varför.



"Men helt uppenbart är det en akt av islamistisk terrorism," sa herr Darmanin i en intervju med den franska tv-kanalen France 2.



"Självklart, det finns inte mycket tvekan. Det är ännu en blodig attack mot vårt land, mot journalister, mot det här samhället."


 

En misstänkt grips i Paris igår efter att två personer skadats i en attack i närheten av satirtidningen Charlie Hebdos forna lokaler. Fallet behandlas som möjlig terrorism.

 


 

Ett av offren behandlas efter attacken med en köttyxa nära Charlie Hebdos forna lokaler i Paris. Båda offren förväntas komma att överleva.

 

 

   

Köttyxan som användes i attacken lämnades på marken i Paris efter att två personer huggits ner med den.

 



Ali kom till Frankrike för tre år sedan som ensamt barn, tydligen från Pakistan, men franska myndigheter håller fortfarande på att verifiera hans identitet, sa ministern.



Sju andra greps också i svallvågorna av fredagens attack, inklusive en 33-årig algerier, men en person har släppts.



Fem av dem som polisen hämtat in greps i Paris-förorten Pantin i en bostad där man tror att Ali bott.



De två skadade personerna i fredagens attack var en kvinna och en man som jobbade på dokumentärproduktionsbolaget Premieres Lignes, när attacken skedde stod de på trottoaren utanför kontoret och rökte varsin cigarett.



Företagets medgrundare Luc Hermann berättade för nyhetskanalen France-Info att de fortfarande ligger på sjukhus men att deras tillstånd är "betryggande".



Premiärministern Jean Castex, som besökte Paris-polisens högkvarter under lördagen, lovade att intensifiera kampen mot terrorismen då han sa: "Republikens fiender kommer inte att vinna."



Inrikesministern erkände att det saknades säkerhetsinsatser på gatan där Charlie Hebdo en gång i tiden hade sitt högkvarter och beordrade specialskydd på alla "symboliska platser", han nämnde särskilt de judiska platserna i och med Jom kippur som firas nu i helgen.



En judisk matbutik blev terroristernas nästa måltavla efter Charlie Hebdo-massakern 2015 i vad myndigheterna sa var koordinerade attacker.



Dramatiska bilder visade Ali liggandes på marken iklädd en gul Manchester City-tröja och träningsoverallsbyxor.



Undercover-poliser, identifierade av deras orangea armband, stod över den misstänkte innan han fördes till en polisstation med hög säkerhetsnivå i den franska huvudstaden.



Terrorpolisen har tagit sig an fallet och franska åklagare misstänker ett extremistmotiv p g a platsen och tidpunkten för överfallen - nära Charlie Hebdos forna lokaler och samtidigt som rättegången för massakern 2015 hålls.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards