Direktlänk till inlägg 27 september 2020

FRANKRIKE TITTAR PÅ VIDEOPÅSTÅENDEN GÄLLANDE KNIVATTCKERNA I PARIS I FREDAGS

Av Mikael Holmkvist - 27 september 2020 21:52

Bangkok Post, söndag 27/9, 2020:

   

Den misstänkte gärningsmannen är en 18-årig man född i Pakistan, identifierad som Hassan A.

 

 

 

 

PARIS - Franska utredare gick under söndagen igenom en video som uttrycker ansvar för köttyxattacken i Paris som var riktad mot den satiriska veckotidningen Charlie Hebdo då regeringen fördömde det som en aktion av "islamistisk terrorism".

 

 

Åtta personer sitter fortfarande gripna, inklusive den misstänkte gärningsmannen för fredagens attack som lämnade två personer allvarligt skadade utanför Charlie Hebdos forna lokaler i Paris.

 

 

Mannen är en 18-åring född i Pakistan vid namn Hasan A, detta enligt en källa nära utredningen.

 

 

Han har berättat för utredarna att han utförde attacken för att hämnas återpubliceringen av teckningarna föreställande profeten Muhammad av Charlie Hebdo, som var måltavla för en massaker i januari 2015 utförd av beväpnade islamistiska män.

 

 

Utredarna försöker nu bevisa äktheten i en video som de tror visar Hassan A när han annonserar att han skulle utföra attacken.

 

 

"Vi ser honom gråta, mässa. Han pekar i förväg på sin aktion genom att ta upp återpubliceringen av karikatyrerna," sa källan som bett om att inte bli namngiven.

 

 

"Det är ett sorts manifest, han annonserar att han kommer agera," förklarade källan och tillade: "Det är inget påstående om trohet till någon organisation."

 

 

Den misstänkte föddes i den pakistanska staden Mandi Bahauddin och även om han talar lite franska har han behövt en tolk under förhören, det berättade källan nära utredningen.

 

 

Han ska ha kommit till Frankrike för tre år sedan då han fortfarande var minderårig och har inte visat några tecken på radikalisering, trots att han en gång stoppats med en skruvmejsel på sig.

 

 

"I krig med islamistisk terrorism"

De två skadade personerna var anställda på det prisbelönta tv-produktionsbolaget Premieres Lignes, vars kontor ligger i samma byggnad som Charlie Hebdos gamla lokaler i de centrala delarna av huvudstaden.

 

 

Men man tror inte att de två personerna, vars liv inte är i fara, var specifika måltavlor.

 

 

Mannen trodde felaktigt att Charlie Hebdos lokaler fortfarande låg i den byggnaden och ville attackera journalister från tidningen, detta enligt hans uttalande till utredarna.

 

 

En person som greps släpptes samma kväll. Men i tillägg till den huvudmisstänkte sitter sju andra också gripna i detta nu.

 

 

Bland de gripna återfinns hans yngre bror och personer som bodde med honom på hans senast kända adress i norra Paris.

 

 

Attacken kom tre veckor in på rättegången i Paris mot misstänkta medhjälpare vid attackerna i januari 2015 mot Charlie Hebdo, en poliskvinna och en judisk matbutik som lämnade totalt 17 människor döda.

 

 

Blodbadet var inledningen på en våg av islamistiskt våld i Frankrike som hittills har dödat 258 människor.

 

 

Inrikesministern Gerald Darmanin erkände att myndigheterna kanske blivit självbelåtna gällande terrorrisken efter en relativt lugn period för högprofiliga attacker de senaste åren.

 

 

"Vi befinner oss i en extremt kritisk situation, vi är i krig mot islamistisk terrorism. Kanske lade vi, kollektivt, det bakom oss," sa han.

 

 

Darmanin sa att hotet fortfarande är på riktigt och noterade att 32 attacker omintetgjorts under de tre senaste åren. "Det är ungefär ett i månaden," sa han.

 

 

President Emmanuel Macrons centristiska regering har de senaste veckorna börjat använda en alltmer tuff retorik gällande inhemska säkerhetsproblem i vad analytiker ser som ett skifte högerut.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards