Direktlänk till inlägg 12 maj 2023

JIM RATCLIFFE NÄRMAR SIG ETT ÖVERTAGANDE AV MANCHESTER UNITED

Av Mikael Holmkvist - 12 maj 2023 23:47

Ineos på väg att gå in i de slutliga samtalen med familjen Glazer såvida qatarierna inte höjer deras bud


 
Glazer-familjen och the Raine group är villiga att gå in i slutliga samtal med Ratcliffe (ovanför på bilden). REUTERS/PHIL NOBLE


 


 


AV: Matt Lawton och Matt Dickinson, The Times hemsida, fredag 12 maj, kl 19:25 (svensk tid), 2023




Sir Jim Ratcliffe har tagit ett signifikativt steg närmare ett övertagande av Manchester United, detta då familjen Glazer och deras New York-bankirer är redo att diskutera detaljerna för en försäljning med den brittiska petrokemikaliemiljardären.




Källor nära affären har indikerat att Glazer-familjen och The Raine Group nu är villiga att gå in i slutliga samtal med Ratcliffe och hans team på Ineos för att få fram en världsrekordaffär.




Precis som The Sunday Times avslöjade förra månaden så tog Ratcliffe då ledningen i tävlingen om klubben mot en grupp från Qatar, frontad av shejk Jassim bin Hamad al-Thani, och andra rivaliserande budgivare när hans slutgiltiga erbjudande representerade den högsta värderingen - den kan komma att bli så hög som £6 miljarder (77,55 miljarder kr) - för Premier League-klubben.




Folk på insidan tror att den värderingen och Ratcliffes positiva inställning till att gå med på en affär som gör att Joel och Avram Glazer får behålla en 20-procentig andel i klubben har visat sig bli en signifikativ faktor. Qatariernas tredje och slutgiltiga erbjudande om ett 100-procentigt övertagande hamnade strax under £5 miljarder (65,04 miljarder kr), trots påståenden om motsatsen.



 
Det sägs att Ratcliffe är Glazer-syskonens favorit.
PETER BYRNE/PA WIRE




Källor nära qatarierna tror att de fortfarande är med i processen och det kan fortfarande bli så att de svarar med ett sista minuten-bud som tvingar Glazer-familjen att tänka om. Raine övervakade även försäljningen av Chelsea förra året och åtminstone en av de rivaliserande grupperna trodde att de skulle få föredragen budgivare-status, men då klev det Todd Boehly/Clearlake Capital-ledda konsortiet in som vinnare i den specifika dragkampen.




Men kontakten har varit minimal mellan Raine och qatarierna sedan de tredje och slutgiltiga buden lämnades in förra månaden och Ratcliffes bud ska vara det som de sex Glazer-syskonen föredrar.




Vad som allvarligt ska ha underminerat budet från Qatar är kollapsen av Credit Suisse i mars, det ska ha kostat Qatars Investeringsmyndighet miljarder då de var deras näst största aktieägare. Det hjälpte såklart inte shejk Jassim, budledaren, som hade nära länkar till den schweiziska banken.



 
Avram, till vänster, och Joel Glazer skulle kunna få behålla en 20-procentig andel i klubben.
OLI SCARFF/AFP




Initialt uttryckte Ratcliffe och Ineos en vilja att köpa de 69 procenten som Glazer-familjen sitter på. Men det blev alltmer tydligt att Joel och Avram, de exekutiva ordförandena, var mer motvilliga att sälja än deras syskon.




Affären är komplicerad p g a uppdelningen mellan B-aktier, som innehar den mäktiga rätten att rösta, och A-aktierna på New York-börsen, och det är troligt att fler diskussioner kommer behövas för att komma fram till affärens exakta villkor, vilket kan ta ett antal veckor.




Ratcliffe tog fram ett alternativt erbjudande som låter dem förbli involverade, men så fort ett övertagande har slutförts tar petrokemikaliemiljardären och hans medarbetare kontroll över klubben.




Med tanke på fientligheten mellan Glazer-familjen och Uniteds supportrar togs möjligheten till ett fortsatt samarbete med dagens ägare inte emot med någon stor entusiasm av fansgrupperna.




Men om det blir någon affär kommer den nästan garanterat gå till så att Ratcliffe köper upp Joels och Avrams andelar under två möjliga faser under de kommande två till fyra åren.




En förskjuten affär skulle ge Ratcliffe möjligheten att hosta upp lite mer än £2,5 miljarder (32,66 miljarder kr) nu - i princip vad han var beredd att betala för Chelsea - och slutföra resten av övertagandet i etapper.




Glazer-familjen annonserade att klubben var till salu i november förra året och det har varit en lång, detaljerad process. Endast Ratcliffe och qatarierna har klivit fram med ett bud för att köpa klubben. De enda alternativen har varit bud om minoritetsandelar från ett antal amerikanska investeringsfirmor.




De seriösa budgivarna bjöds in till möten på Old Trafford och klubbens träningsanläggning i Carrington, efter det följde ytterligare två budrundor.




Men nu kan identiteten på en föredragen budgivare komma att annonseras inom de kommande dagarna och Ratcliffe och hans Ineos-kollegor ser ut att ligga i pole position inför de slutgiltiga stegen i vad som har varit en sex månader lång process.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards