Alla inlägg den 12 maj 2023

Av Mikael Holmkvist - 12 maj 2023 23:47

Ineos på väg att gå in i de slutliga samtalen med familjen Glazer såvida qatarierna inte höjer deras bud


 
Glazer-familjen och the Raine group är villiga att gå in i slutliga samtal med Ratcliffe (ovanför på bilden). REUTERS/PHIL NOBLE


 


 


AV: Matt Lawton och Matt Dickinson, The Times hemsida, fredag 12 maj, kl 19:25 (svensk tid), 2023




Sir Jim Ratcliffe har tagit ett signifikativt steg närmare ett övertagande av Manchester United, detta då familjen Glazer och deras New York-bankirer är redo att diskutera detaljerna för en försäljning med den brittiska petrokemikaliemiljardären.




Källor nära affären har indikerat att Glazer-familjen och The Raine Group nu är villiga att gå in i slutliga samtal med Ratcliffe och hans team på Ineos för att få fram en världsrekordaffär.




Precis som The Sunday Times avslöjade förra månaden så tog Ratcliffe då ledningen i tävlingen om klubben mot en grupp från Qatar, frontad av shejk Jassim bin Hamad al-Thani, och andra rivaliserande budgivare när hans slutgiltiga erbjudande representerade den högsta värderingen - den kan komma att bli så hög som £6 miljarder (77,55 miljarder kr) - för Premier League-klubben.




Folk på insidan tror att den värderingen och Ratcliffes positiva inställning till att gå med på en affär som gör att Joel och Avram Glazer får behålla en 20-procentig andel i klubben har visat sig bli en signifikativ faktor. Qatariernas tredje och slutgiltiga erbjudande om ett 100-procentigt övertagande hamnade strax under £5 miljarder (65,04 miljarder kr), trots påståenden om motsatsen.



 
Det sägs att Ratcliffe är Glazer-syskonens favorit.
PETER BYRNE/PA WIRE




Källor nära qatarierna tror att de fortfarande är med i processen och det kan fortfarande bli så att de svarar med ett sista minuten-bud som tvingar Glazer-familjen att tänka om. Raine övervakade även försäljningen av Chelsea förra året och åtminstone en av de rivaliserande grupperna trodde att de skulle få föredragen budgivare-status, men då klev det Todd Boehly/Clearlake Capital-ledda konsortiet in som vinnare i den specifika dragkampen.




Men kontakten har varit minimal mellan Raine och qatarierna sedan de tredje och slutgiltiga buden lämnades in förra månaden och Ratcliffes bud ska vara det som de sex Glazer-syskonen föredrar.




Vad som allvarligt ska ha underminerat budet från Qatar är kollapsen av Credit Suisse i mars, det ska ha kostat Qatars Investeringsmyndighet miljarder då de var deras näst största aktieägare. Det hjälpte såklart inte shejk Jassim, budledaren, som hade nära länkar till den schweiziska banken.



 
Avram, till vänster, och Joel Glazer skulle kunna få behålla en 20-procentig andel i klubben.
OLI SCARFF/AFP




Initialt uttryckte Ratcliffe och Ineos en vilja att köpa de 69 procenten som Glazer-familjen sitter på. Men det blev alltmer tydligt att Joel och Avram, de exekutiva ordförandena, var mer motvilliga att sälja än deras syskon.




Affären är komplicerad p g a uppdelningen mellan B-aktier, som innehar den mäktiga rätten att rösta, och A-aktierna på New York-börsen, och det är troligt att fler diskussioner kommer behövas för att komma fram till affärens exakta villkor, vilket kan ta ett antal veckor.




Ratcliffe tog fram ett alternativt erbjudande som låter dem förbli involverade, men så fort ett övertagande har slutförts tar petrokemikaliemiljardären och hans medarbetare kontroll över klubben.




Med tanke på fientligheten mellan Glazer-familjen och Uniteds supportrar togs möjligheten till ett fortsatt samarbete med dagens ägare inte emot med någon stor entusiasm av fansgrupperna.




Men om det blir någon affär kommer den nästan garanterat gå till så att Ratcliffe köper upp Joels och Avrams andelar under två möjliga faser under de kommande två till fyra åren.




En förskjuten affär skulle ge Ratcliffe möjligheten att hosta upp lite mer än £2,5 miljarder (32,66 miljarder kr) nu - i princip vad han var beredd att betala för Chelsea - och slutföra resten av övertagandet i etapper.




Glazer-familjen annonserade att klubben var till salu i november förra året och det har varit en lång, detaljerad process. Endast Ratcliffe och qatarierna har klivit fram med ett bud för att köpa klubben. De enda alternativen har varit bud om minoritetsandelar från ett antal amerikanska investeringsfirmor.




De seriösa budgivarna bjöds in till möten på Old Trafford och klubbens träningsanläggning i Carrington, efter det följde ytterligare två budrundor.




Men nu kan identiteten på en föredragen budgivare komma att annonseras inom de kommande dagarna och Ratcliffe och hans Ineos-kollegor ser ut att ligga i pole position inför de slutgiltiga stegen i vad som har varit en sex månader lång process.


Av Mikael Holmkvist - 12 maj 2023 14:44

Man kan ju undra vad som försiggår i de slutna rummen där bud på Man United läggs och bud på Man United övervägs. Jag vet inte hur många gånger jag har läst att om 48 timmar kommer Glazer-familjen att bestämma sig, nästa vecka kommer Glazer-familjen bestämma sig, någon gång kommer, kanske, Glazer-familjen bestämma sig. Det visar bara att inte ens de mest initierade murvlarna har koll. Det är bara familjen Glazer som vet vad som kommer ske och när.

 


Det verkar i alla fall stå mellan tre alternativ, men inte ens det känns helt säkert. Ni känner redan till dessa: hela klubben säljs till en shejk i Qatar, delar av klubben säljs till den engelske affärsmannen Jim Ratcliffe, han ska dessutom vara beredd att låta de två inavlade bröderna Joel och Avi stanna kvar i styrelsen, eller så behåller de sexuellt snedvridna helt enkelt klubben. Snacka om pest eller kolera!

 


Nu verkar det inte så, men tidigare i veckan tänkte jag att det vore lite av ödets ironi om annonseringen skulle komma idag, den 12:e maj, idag är det nämligen på dagen 18 år sedan den där ödesdigra dagen…

 


Saxat från Wiki:

 


Den 12:e maj 2005 annonserade Red Football (Glazer-firman ansvarig för köpet av United) att de hade nått en överenskommelse med aktieägarna J.P McManus och John Magnier om att köpa Cubic Expressions 28,7% stora andel i klubben, detta gav Glazer-familjen en kontrollerande andel med precis under 57% av klubbens aktier. Sedan lyckades de säkra det tredje största aktieinnehavet, som tillhörde den skotske gruventreprenören Harry Dobson, och det tog deras totala aktieinnehav till 62% av klubben. Den 13:e maj hade Glazer-familjen köpt ytterligare 12,8%, vilket tog deras totala aktieägarskap till 74,81%, precis under 75%-tröskeln som skulle låta dem avsluta klubbens status som aktiebolag och plocka bort den från Londonbörsen. Den 16:e maj tog Glazer-familjen deras aktieinnehav i Manchester United till 75,7% och en månad senare, den 22:a juni, tog de bort klubbens aktier från börsen för första gången på 14 år.

 


Familjen Glazers aktieinnehav ökade gradvis och den 23:e maj hade de 76,2%, då kom de med deras sista erbjudande på 300 pence och en deadline satt till klockan 15:00 (16:00 svensk tid) den 13:e juni. Den 26:e maj skrev Manchester Uniteds styrelse till de återstående aktieägarna och indikerade deras intention att sälja deras egna aktier och skrev även in rådet att de andra skulle följa i deras fotspår; i samma brev erbjöd sig ordföranden sir Roy Gardner och icke-exekutiva direktörerna Ian Much och Jim O´Neill att avgå. Den 7:e juni plockades Avram Glazer och hans bröder Joel och Bryan in i Manchester Uniteds styrelse som icke-exekutiva direktörer. Trots styrelsen uppmuntran hade Glazer-familjens andel i klubben bara nått 97,3% den 14:e juni, alltså nådde de inte upp till tröskeln på 97,6% som krävdes för att få fram ett tvångsköp av alla de återstående aktierna. Detta fick dem att förlänga deras deadline för att kunna köpa de återstående aktierna t o m den 27 juni. Ett uttalande som släpptes den 28:e juni sade att Red Footballs aktieinnehav hade nått 98% (259,950,194 aktier), vilket ledde till att de fick pressa fram de sista aktierna ur de återstående aktieägarna. Den slutliga värderingen av klubben blev nästan £790 miljoner (ungefär $1,5 miljarder efter växelkursen som gällde då).

 


18 år! Det är 6 574 dagar där dessa vedervärdiga parasiter har sugit ut oss. Det är nästan svårt att greppa. Jag minns än idag när jag nåddes av nyheten och att de efterföljande timmarna och dagarna var fyllda av mycket tandgnissling, ångest, hat, öldrickande, huvudskakningar, spritdrickande och ännu mer brinnande hat. Bara jag ser dem ändras hela mitt humör, hela min hållning och jag vill bara ta med mig Glazer-familjen till en maskeradaffär och förse dem med nazistuniformer (jag vet att de är judar, men om jag lovar de ekonomisk ersättning så bör det inte vara några problem). Sedan skulle vi gå ut i skogen och låta dem träffa sergeant Donny Donowitz, ni vet, han…



 


Nu ska jag titta på Finland v USA i hockey-VM och fortsätta att uppdatera Twitter-appen var 4:e minut. Trevlig helg era dynghögar!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards