Direktlänk till inlägg 28 maj 2023

Janne Josefsson: Rättssamhället har abdikerat i Hammarkullen – varför blundar vi?

Av Mikael Holmkvist - 28 maj 2023 07:10

 

Hammarkullen ligger i nordöstra Göteborg. Foto: Magnus Hallgren






AV: Janne Josefsson, DN kultur, torsdag 18 maj, 2023, uppdaterad 08:43, publicerad 08:25






I Hammarkullen i Göteborg härjar ett ungdomsgäng som ingen verkar få bukt med. Sverige har hamnat i ett läge där myndigheter inte kan hantera tonåringar, skriver Janne Josefsson.





Det har gått flera decennier sedan Peter Birro gjorde tv-serien ”Hammarkullen”, en dystopi om samhällsutvecklingen i Sverige. Den fick kritik för att den var överdriven. Efter att ha lyssnat på två program från SR:s ”Kaliber” av Ola Sandstig, ”Den tystade staden”, inser jag att det är tvärtom.





En kriminell klan har numera kidnappat demokratin i denna förort i Göteborg och är på god väg att underminera den och ersätta den med en tystnadskultur.





Vi har fått ett farligt läge som inte främst kan förklaras med klassmässigt ursprung utan snarare kulturkrockar. Experter, kriminologer och samhällsvetare har slagit blå dunster i oss med hjälp av journalister som blundat. Socioekonomiska orsaker poängteras ständigt som förklaring till utvecklingen i de så kallade ”särskilt utsatta områdena” i landet. Detta blir också till förmildrande omständigheter och som en ursäkt.





I radioprogrammen får vi veta att ett ungdomsgäng med anknytning till det kriminella släktnätverket härjar i området. Bland dessa finns ”Salim” som bara är 14 år och son till en i klanen.





På gymmet, biblioteket, skolan och på torget är de som kungar. Anställda blir rädda, skrämda och hotade.





Rena dödshot riktas mot biblioteksanställda när gänget tar över lokalerna.





”Vet du vem jag är? Jag kan få folk att försvinna”, har Salim sagt enligt polisen.





Vid något tillfälle visar han upp en kökskniv. Han hotar och är portad från fritidsgården, där det kriminella gänget härjat.





Ingen polisanmälan görs. Personalen i Hammarkullen är rädda, framkommer det i SR-programmet. De vågar inte. Men fyra gånger gör de interna anmälningar om så kallad ”otillåten påverkan”.





Det talas i området om tystnadskultur och rädsla som riskerar att underminera hela samhället. 


Ungdomsgänget med 14-årige ”Salim” och anknytningen till den kriminella släktklanen är något som det pratas om bland kommunanställda och flera är rädda.





Det säljs droger helt öppet på biblioteket. Men ingen vågar riktigt agera. Personalen hotas och möter aggressivitet.





Till slut skickas tio så kallade tillbudsrapporter. Gänget har tagit över biblioteket. De kastar böcker, spelar hög musik och filmar personalen. De hotar att döda homosexuella.





För ett och ett halvt år sedan kom en kommunal rapport som varnade för en ”tystnadskultur i Göteborgs stad” och det talades om att den högsta ledningen blundat.





Polisen gör en så kallad orosanmälan om ”Salim”. Inget händer och det visar sig att sju stycken anmälningar har försvunnit.





Två poliser intervjuas i ”Kaliber” om ungdomarna som talar om att det är deras ”territorium”. 



Och de två kvinnliga poliserna filmas av gänget.





Polisen gör nya orosanmälningar om ”Salim”. Sammanlagt nio anmälningar. Men återigen händer inget.





Det är nu det kommer fram att anmälningarna till socialtjänsten oförklarligt har försvunnit.





De högsta kommunala cheferna kan inte diskutera eller säga något eftersom det är sekretess.





Har det funnits påtryckningar eller rena hot?





Cheferna vill inte kommentera.





Har klanen, släkten, hotat?





Vi får inte veta.





Ledaren för släktnätverket ska ha varit mycket aktiv i demonstrationer och i den hårda kritiken mot Sverige som påstås ”kidnappa barn”.





Det är självklart att verkligheten för en kanske en 25-årig socialassistent som skulle komma hem till ”Salims” mamma och pappa för att förklara att deras son kanske ska tvångsomhändertas är fruktansvärt, olidligt tufft.





Kanske skulle situationen innebära att pappans bröder är med. Och kanske skulle deras advokat förklara hur allvarligt det är om socialassistenten gör fel, och vad som skulle kunna hända då.





På pappret, i teorin, ser det bra ut. Kommunen har så kallad myndighetssamverkan och seminarier om läget i Hammarkullen och andra förorter.





I verkligheten har vi förmodligen redan börjat monterat ned grundbulten för det som kallats för demokrati och rättssamhälle. Och, minns ni, när vi var ett folkhem?





Vad gör vi? Vem hjälper 14-årige ”Salim” att komma på rätt sida av lagen? I det tystade Sverige.


 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards