Direktlänk till inlägg 27 januari 2024

SPECIALRAPPORT: MANCHESTER UNITEDS FOTBOLLSOPERATION FRÅN INSIDAN SOM INEOS ÄR PÅ VÄG ATT ÄRVA

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 jan 08:48

 

 


 

 

 


AV: Laurie Whitwell, The Athletic, fredag 22 december, 2023




Efter att Erik ten Hag hade gått med på att ta över som manager i Manchester United satte han undan ett par timmar varje vecka från manager-jobbet i Ajax för att diskutera formen på truppen han skulle ärva i England.



Han ville skaffa sig ett försprång gällande rekryteringen och pratade med Uniteds fotbolls-director John Murtough om spelartyperna som han ville skulle vänta på honom när han officiellt började arbeta. Ten Hag bad om en mittfältare av typen Frenkie de Jong, en etablerad centerforward och en vänsterfotad mittback.



Men agenter som kontaktades under den perioden målar en bild av en klubb som agerar utan en etablerad plan. Det visade sig att trots att United använder en skräddarsydd scoutdatabas som innehåller tusentals rapporter, så hade ingen samlat ihop en s k “skuggtrupp” med potentiella nyförvärv på varje position, vilket är vanligt genom hela fotbollspyramiden. United började från noll, istället för att ha potentiella affärer redo.



Murtough har nu en tjock dossier som presenterar måltavlor för varje position, kategoriserar dem efter kvalitetsnivå baserat på scoutrapporter och data, samt redogör för deras förväntade kostnad. Men den där osäkerheten i början uppmuntrade Ten Hag till att ta tag i saker och ting på egen hand under vissa omständigheter, som när Murtough återvände med en lista på mittbackar som inkluderade Ajax Lisandro Martinez. Josko Gvardiol, Alessandro Bastoni och Pau Torres diskuterades också men Ten Hag föredrog Martinez, delvis p g a deras redan etablerade relation och möjligheten att köpa loss spelaren, men även för att han sågs som den mest passande av måltavlorna. Martinez förstod Ten Hags sätt att jobba på, så det var en förtjänst som den första biten i managerns pussel, och Murtough, av vissa f d kollegor sedd som en administratör istället för en visionär, accepterade.



Då säsongen 2022-23 sparkade igång var Ten Hags två andra nyförvärv Tyrell Malacia, en vikarievänsterback, och Christian Eriksen, en nummer 10 hämtad på fri transfer.



United jagade fortfarande ett övergivet bud på De Jong, efter att ha kommit överens om en avgift på €85 miljoner (936 miljoner kr) med Barcelona. Trots att fem erfarna spelare hade lämnat truppen efter att deras kontrakt gått ut - Paul Pogba, Jesse Lingard, Nemanja Matic, Juan Mata och Edinson Cavani - och Andreas Pereira hade sålts till Fulham för £10 miljoner (127 miljoner kr), så informerades Ten Hag om att det inte fanns några mer pengar att spendera sommaren 2022.



Sedan förlorade United mot Brighton & Hove Albion och Brentford och paniken spred sig. Vd:n Richard Arnold blev alltmer synlig runt Carrington och satt i ett långt rekryteringsmöte efter 2-1-förlusten mot Brighton på Old Trafford. Det var då som personalen bestämde sig för att svänga från De Jong till Casemiro.



Beslutet att sikta in sig på Casemiro, en annan slags mittfältare än De Jong, fattades trots ett visst internt motstånd. Det beräknades att ett köp av Declan Rice från West Ham United för £120 miljoner (1,52 miljarder kr), som ett exempel, skulle ha varit bättre för Uniteds långsiktiga financial-fair-play (FFP) chanser än att plocka in Casemiro, då 30 år gammal, för halva den summan. Rices lön skulle ha varit väsentligt mindre än Casemiros lön på runt £350 000 (4,45 miljoner kr) i veckan och han skulle ha kunnat signerat ett längre kontrakt p g a sin ålder, vilket betyder att kostnaden kunde ha amorterats - eller spridits ut - i räkenskaperna under en längre period. Rice, då 23 år gammal, hade också ett potentiellt återförsäljningsvärde.



Affären för Casemiro från Real Madrid är en av sakerna sir Jim Ratcliffe ifrågasatte under hans rundvisning på Carrington i mars. När den brittiske miljardären nu håller på med de sista aktionerna för att slutföra hans 25 procentiga investering i United, vilket ger honom kontroll över sportdelen, har han gett INEO:s sport-director sir Dave Brailsford i uppdrag att göra en revision på klubbens processer och personal.




Här visar vi många av aspekterna som Brailsfords arbete kommer undersöka:


• Hur Murtough kom igenom sprickor med sir Alex Ferguson och Nicky Butt för att sedan få sin position
• Friktionen som fortfarande existerar mellan folk med United-arv och nyanställda
• Smeknamnet skapat p g a långsamma processer i klubben
• Varför slumpen har spelat en roll i flera värvningar trots påståenden om en “vetenskaplig” process
• Nivån på Ten Hags ansvar för måltavlor och insatser på planen


* * * * * *


Affären för Casemiro, värd £60m (763 miljoner kr) plus £10m (127 miljoner kr) i tillägg, avslutade Uniteds förhoppningar om ett försök att köpa Harry Kane i somras för den engelske landslagsanfallarens lön skulle ha blivit alltför stor för att få ihop med FFP-reglerna. Kane var Ten Hags toppval som centerforward men United funderade aldrig på ett genuint försök.


United satsade på Casemiro för att Ten Hag behövde en omedelbar inverkan och han var tillgänglig efter att ha bestämt sig för att lämna Real Madrid efter nio år. Uniteds fotbollsavdelning kartlade hur han skulle passa in i laget, gick igenom hans skadefacit och kom fram till ett enhälligt beslut om att gå vidare. Vid den tiden vägrade West Ham att lyssna på erbjudanden för Rice och Ten Hag ville inte vänta. Casemiro svarade för en excellent debutsäsong, spelade karriärsbästa 51 matcher, men den här säsongen har han inte varit sitt bästa jag och har inte spelat p g a en skada i baksidan av låret sedan 1 november.


En källa med vetskap om processen - som, precis som andra i den här artikeln, talar med villkoret att de får förbli anonyma för att skydda deras positioner - anser att ett års arbete pressades in på tre månader under Ten Hags första sommar. Istället för att inleda konversationer gällande nyförvärv i september 2021, efter att fönstret innan hade stängt, började United med det jobbet i maj 2022, rättfärdigandet för det var att en ny manager - då Ten Hag ersatte den tillfällige managern Ralf Rangnick - betydde nya planer. Det hela snabbades på ännu mer då sommarens transferdeadline närmade sig och Ten Hag var angelägen om att få ett starkare mittfält.


Dessutom kände Ten Hag att han behövde en till anfallare och även om han hade reservationer inför att återvända till Ajax så var måltavlan som uppnådde allmän överenskommelse Antony.


Under Ole Gunnar Solskjaers ledning hade Uniteds scouter lämnat in rapporter som fick personalen att värdera Antony till runt £25m (318 miljoner kr). Mitt i sommaren 2022 avbröt United diskussionerna med Ajax och kommunicerade privat att de inte tänkte betala mer än £60m (763 miljoner kr).


Under fönstrets sista dagar var desperationen stor runt Old Trafford och Ten Hag jobbade verkligen för att få in förstärkningar och United gick då med på en avgift på €95m (1,04 miljarder kr) garanterat, plus €5m (55 miljoner kr) i tillägg. Ajax vd Edwin van der Sar berättade senare för The Athletic att han hade “utmanat” Arnold och Murtough att “gå så långt som möjligt” vid en tidpunkt då den holländska klubben redan hade sålt flera A-lagsspelare.


Ten Hag ville absolut köpa Antony, men sanktioneringen av utlägget kom uppifrån. De som känner till Uniteds struktur säger att flera directors är involverade i det hela under ett transferfönster, inklusive ekonomichefen Cliff Baty och chefsjuristen Patrick Stewart, som numera är tillfällig vd, vilket leder till långsamma framsteg i förhandlingarna. Joel Glazer, baserad i USA, adderar ytterligare ett lager i kedjan.


Men i sista hand misslyckas systemet för att United, i avgörande ögonblick, kan bestämma sig för att betala ett överpris för en spelare och krossa deras budget. Källor insisterar på att det inte finns någon i klubben som är skicklig på att bedöma en spelares värde och som även är en auktoritet när det gäller vad man ska spendera och som kan ta ett holistiskt grepp om truppbyggnaden.


Kostnaden för Ten Hags första sommar innebar att United närmade sig FFP-reglernas gränser och eventuella nyförvärv i januari begränsades till lån. Men istället för att ge sig in i scoutdatabasen i jakt på lösningar verkade många av deras transfers ske slumpmässigt.


—-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nettoutgifterna för Premier League klubbarna i sommarens transferfönster
(Uppskattningar baserade på rapporterade avgifter, inklusive potentiella tillägg)

 

Negativa nettoutgifter


Manchester United -£203M (2,58 miljarder)


Chelsea -£199M (2,53 miljarder kr)


Nottingham Forest -£148M (1,88 miljarder kr)


West Ham -£143M (1,81 miljarder kr)


Newcastle United -£118M (1,5 miljarder kr)


Tottenham -£113M (1,43 miljarder kr)


Arsenal -£93M (1,18 miljarder kr)


Southampton -£76M (967 miljoner kr)


Wolves -£74M (941 miljoner kr)


Fulham -£50,5M (642 miljoner kr)


Brentford -£41M (521 miljoner kr)


Liverpool -£29M (369 miljoner kr)


Crystal Palace -£27M (343 miljoner kr)


Everton -£26M (331 miljoner kr)


Aston Villa -£25M (318 miljoner kr)


Bournemouth -£23M (293 miljoner kr)


Leeds United -£2M (25 miljoner kr)


Positiva nettoutgifter:


Manchester City +£31M (394 miljoner kr)


Leicester City +£56M (712 miljoner kr)


Brighton +£57M (725 miljoner kr)
—----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cristiano Ronaldos uttåg i november 2022 lämnade ett stort hål på centerforwardpositionen. United gav sig initialt ut efter Cody Gakpo, som hade gjort ett bra VM och hade samma agentur som Ten Hag, SEG International. PSV Eindhoven var beredda att sälja spelaren.


Men några dagar innan jul sa United att det inte skulle bli några permanenta affärer, de bestämde att endast lån var möjliga. Med valmöjligheterna begränsade identifierade Ten Hag landsmannen Wout Weghorst för att han ville få en anfallare som kunde komma in så fort fönstret öppnade. United betalade Besiktas £2,5m (32 miljoner kr) för att de skulle avbryta hans lån i Turkiet. Så den 13 januari skrev Weghorst, som hade gjort två mål på 20 matcher för Burnley säsongen innan, på för United. Han gick vidare och startade 19 raka matcher.


Sedan, när Eriksen skadade sig den 28 januari, tittade managern på en affär på transferfönstrets sista dag för Ryan Gravenberch från Bayern München. Bayern insisterade på att Gravenberch inte var tillgänglig på lån, men föreslog Marcel Sabitzer istället, en idé som Ten Hag gillade. United hade scoutrapporter om Sabitzer men gav sig nu ut efter honom p g a omständigheterna istället för långsiktigt planerande. United argumenterar för att detta är ett exempel på deras fingerfärdighet, detta då affären fixades på tre timmar så fort diskussionerna började på allvar.


Bayern fick telefonsamtal från Kees Vos, Ten Hags agent, så fort omfattningen på Eriksens skada blev känd. Vos, en medgrundare av SEG, har haft en synlig närvaro runt United sedan Ten Hag anställdes. Han har varit på matcher i directors’ box på Old Trafford och besökt Carrington för olika möten. Han har setts i träningsanläggningens matsal där spelarna äter, det är något som vissa i personalen har ifrågasatt. United är medvetna om potentiella intressekonflikter men är tillfreds med ett arrangemang som hjälper deras förmåga att värdera marknaden.


Sommaren 2022 var Vos, som hade ordnat Robin van Persies flytt till United 10 år tidigare, förmodligen den mest erfarna transferfaciliatorn runt klubben och då befann sig Murtough i sitt första fönster som fotbolls-director. Tom Keane, en etablerad agent, var förhandlingschef, utstationerad från advokatbyrån Brandsmiths efter Matt Judges uttåg. Andy O’Boyle började arbetet som ställföreträdande fotbolls-director i juli det året efter att ha lämnat the Premier League. Dominic Jordan blev Uniteds första datavetenskaps-director i mars det året, efter att ha spenderat de två föregående åren hos N Brown Group, en modeåterförsäljare på nätet.


Den nya formen gjorde att United hamnade efter och Ten Hag lutade sig mot Vos för stöttning - medveten, misstänker vissa, om transferupplevelserna för tidigare managers.


Ten Hags andra sommar följde ett liknande mönster med flexibla planer, uppblåsta priser och brustna budgetar. Till sist lade United nästan £200m (2,54 miljarder kr) på Mason Mount, Andre Onana, Rasmus Hojlund, Altay Bayindir och Sofyan Amrabat, trots att de initialt kommunicerade internt att spenderandet skulle begränsas rejält. Om den tillgängliga pengapåsen hade varit känd i förväg så finns det källor som tror att Ten Hag kanske hade använt pengarna på ett annat sätt, men han accepterade att om de skulle landa Kane skulle han sedan inte ha mycket pengar kvar till andra spelare. United anser att de förstärkte laget på nästan varje område där det behövdes och tänkte långsiktigt genom att köpa yngre spelare (Hojlund, 20; Mount, 24; Onana, 27).


Internt var priset man hade satt för Mount £40m (509 miljoner kr) för han hade bara ett år kvar på sitt kontrakt med Chelsea, men det var det första erbjudandet Chelsea tog emot. Uniteds bud växte med 50 procent till en totalsumma på £55m (699 miljoner kr) plus £5m (64 miljoner kr) i tillägg. Om hela summan på £60m (763 miljoner kr) kommer betalas ut kommer United att vara nöjda, för de ska betala £1m (12,7 miljoner kr) varje gång Mount spelar 70 procent av matcherna under en titelvinnande säsong under tiden för hans femårskontrakt.


Atalanta hade informerat Hojlund om att han kunde lämna för £50m (636 miljoner kr) och United kommunicerade att de skulle dra gränsen vid £60m £763 miljoner kr), men sedan gick de med på en avgift värd £72m (915 miljoner kr) under ett jättelångt möte i Bergamo som höll på till klockan 3 på natten. Atalanta hade krävt £86m (1,09 miljarder kr) för en spelare som de hade köpt för mindre än £15m (191 miljoner kr) endast 11 månader tidigare.


Onana köptes från Inter för £47m (597 miljoner kr), ett år efter att ha lämnat Ajax gratis. United gick med på att betala Fiorentina en låneavgift på £8m (102 miljoner kr) för Amrabat, delvis för att göra köpklausulen frivillig istället för obligatorisk.


Än en gång har alla dessa miljoner knuffat United nära gränsen för utgiftstaket som bestämts av the Premier League och UEFA, vilket betyder att det maximala antalet affärer som är möjliga i januari nästa år är två lån, detta enligt intern kommunikation.


Med tanke på att Uniteds intäkter för 2022-23 totalt nådde rekordsumman £648,4m (8,24 miljarder kr) ses det som en rejäl prestation att klubben befinner sig i den här knipan. United förlorade £28,7m (365 miljoner kr) förra säsongen.
Ett problem som har funnits under flera säsonger har varit en brist på länk från en marknad till nästa. Det har inte funnits något överbryggande rekryteringskoncept som har överlevt alla byten av managers. Kritiker argumenterar även för att United inte får fram några etablerade branschförhållanden som skapar bättre värde och att de inte proaktivt odlar den sortens insamling av information som skulle kunna ge dem en fördel.


Till detta ska det läggas frekventa förändringar i personalstyrkan. Personalen byggde upp en förbindelse med Keane, som erbjöds en långsiktig tjänst, men hans nära förestående anställning blev inte av p g a den ekonomiska osäkerheten i den strategiska översynen och i somras klev Matt Hargreaves in som chef för fotbollsförhandlingarna i en permanent roll. Hargreaves anställdes från Adidas, där han hade bra kommersiella relationer med spelare och agenter, men han hade inte utfört några transfers tidigare.


Klubben agerar även ombytligt inom transferfönstren. För att ta ett exempel så satsade United i somras först på Mount för att de var rädda för att Chelsea skulle sälja andra spelare annars för att lindra deras FFP-bekymmer, och även Arsenal och Liverpool var ute efter honom. Observatörer såg det som en rörig strategi när en ny anfallare var prioriteten.


Ansvaret för att installera en större metodik och ett större värde för pengarna faller på Ratcliffe, som kommer ge Brailsford uppdraget att utreda processerna och rekommendera förbättringar. Källor inom branschen säger att Brailsford siktar på att anställa en sporting director som ska ha uppsikt över operationerna samt en transferspecialist som ska förfina rekryteringen. Detta har av vissa tolkats som att det är slutet för Murtough i klubben, men källor insisterar på att inget beslut har fattats ännu.


Till skillnad mot Arnold, som gick med på att lämna posten som vd p g a förändringarna i ägandestrukturen och problem med medordföranden Joel Glazer, så har Murtough ingen intention att kliva av. Han har klargjort sin öppenhet inför att stanna och arbeta med INEOS som en del av en uppdaterad struktur som kan leda till att hans auktoritet reduceras, vilket f d och nuvarande kollegor säger är kännetecknande för en listig politisk aktör.


Murtough ses av de som har arbetat med honom som en stor överlevare, mer foglig och mindre egoistisk än andra exekutiva i hans position som skulle avböja möjligheten att få operera under en ny regim. En ledande agent, som inte är känd för att enkelt dela ut beröm, säger att Murtough är artig och bra att ha att göra med. De åsikterna hjälper till att förklara Murtoughs närvaro den här månaden på Old Trafford bredvid Stewart vid mötena med Brailsford och INEOS sporting director Jean-Claude Blanc. Känslan var att dessa möten gick bra.


Murtough har även varit i Saudiarabien med Hargreaves för att etablera relationer där inför januari månads fönster

där United kan komma att vara öppna för erbjudanden för Casemiro, Raphael Varane, Jadon Sancho och Anthony Martial.


Den initiala feedbacken från dessa diskussioner gör gällande att även om kontakt har etablerats så är de saudiska klubbtrupperna fulla och väldigt begränsade gällande nyförvärv p g a ligans regler. Detta har fått några som står United nära att anse att det här jobbet borde ha gjorts tidigare under året för att till fullo utnyttja boomen där i somras.


* * * * * *


För att förstå hur Uniteds struktur formades på det här sättet och med den här personalen är det nödvändigt att spola tillbaka bandet till David Moyes-eran.


Det var då Murtough äntrade klubben i december 2013, en anställning av den dåvarande United-managern för att han ville få administrativ stöttning. Moyes hade arbetat med Murtough i Everton och kände att han var någon som han kunde lita på när han klev in i kontrollrummet tillhörande en enorm maskin med flera oförutsägbara delar.


Murtough kom Moyes nära på Goodison Park och assisterade honom med alla möjliga sorters saker, inklusive logistik, idrottsvetenskap och rekrytering. I United vann Murtough tilliten hos Ed Woodward, den exekutive vice ordföranden, detta genom att erbjuda ett nyktert perspektiv under en tumultartad tid. Woodward hade tagit över från David Gill som topprepresentanten i United och han fick lära sig den hårda vägen att skötseln av fotbollsoperationen var mycket svårare än att styra klubbens kommersiella tillväxt.


Murtough noterade att Woodward hade svårt med att få grepp om omställningen, så han förde protokoll på olika möten och sammanställde informationen till lättlästa dokument. Murtough var en expert på föreskrifter, detta efter att ha varit central i implementeringen av the Elite Player Performance Plan när han arbetade för the Premier League, och han assisterade Woodwards vetskap om granulära detaljer runt spelet.


Woodward ville även få avdelningarna på Carrington omarbetade och Murtough noterade möjliga ändringar i en liten svart bok medan han gick omkring på träningsanläggningen och pratade med personalen där. För dem på marken gick kommunikationslinjen till Woodward genom Murtough.


Murtough fick även till en god relation med Woodwards boss. När Joel Glazer flög in från USA för att gå på en match imponerade Murtough med sina tankar om United.


Men det fanns en inflytelserik person i klubben som inte var så förtjust i Murtough: sir Alex Ferguson. Spänningarna dem emellan existerar än idag. Ett av de tidiga problemen relaterade till att Murtough överlevde Moyes, mannen som hade tagit honom till klubben, och att han sedan hade vuxit sig inflytelserik efter det att skotten fått sparken i april 2014.


Då Fergusons auktoritet i klubben han ledde under 26 år började avta växte Murtoughs makt. Woodward anställde honom som chef för fotbollsutveckling 2016 och bad honom att omforma Uniteds rekryteringssystem och akademin.
Uppdraget fick kodnamnet Projekt Bethlehem och förändringar blåste genom klubben. Murtough anställde Steve Brown, efter att ha arbetat med honom i Everton, och de drev en omtalad databas med spelare vid namn TrackerMan. Från den sa Woodward stolt att United hade recenserat 804 högerbackar innan de bestämde sig för att köpa Aaron Wan-Bissaka. Browns jobb har ibland beskrivits som rekryteringschef, men hans titel internt är numera director för scouting och hans arbetsbeskrivning är att organisera scouter och gå igenom rapporter, inte att själv komma med omdömen om spelare.


En schism uppstod i klubben mellan det gamla gardet och den nya ordningen. En del personal som nu har lämnat klubben menar att de knuffades ut för att de gick emot vad de tyckte var ett skifte bort från det som hade gjort klubben så framgångsrik. De ifrågasatte även vad som kvalificerade Murtough och Brown att leda en sådan stor omstrukturering i en klubb av Uniteds storlek.


I juli 2019 bytte Nicky Butt från akademichef till en nyskapad roll som chef för förstalagsutveckling och Nick Cox tog över skötseln av ungdomsavdelningen. Detta hände efter ett flammande gräl mellan Butt och Murtough i matsalen på Carrington.


Duon hade länge haft delade åsikter om flera olika saker, men det hela exploderade när Butt fick reda på att Murtough hade berättat för en kollega att han planerade att flytta på honom efter säsongen. Butt var vansinnig på vad han ansåg var en hemlig komplott.


Murtough avstod från att kommentera det hela till den här artikeln. De som står honom nära är inte säkra på allvarlighetsgraden av grälet men håller med om att spänningarna växte fram ur vad de beskriver som ett missförstånd gällande ett förslag på omorganisering av akademiadministrationen, i vilken Butt fortfarande skulle ha haft en roll. Murtough har berättat för kollegor att han har stor respekt för Butt och att han är ledsen över sammanbrottet i relationen med honom.


Men Butt var orubblig. Han ansåg att Cox förmågor passade kraven på en akademichef bättre än han själv och han hade inga problem med att lämna jobbet, men han ansåg att då Murtough hade bestämt det hela utan att fråga honom var en enorm brist på respekt. Detta informerade Butt Murtough om under en eldig diskussion och den f d mittfältaren avslutade det hela med att slå fast att han inte ville prata något mer med honom, sedan lämnade han rummet. Murtough följde efter för att lägga fram sina argument.


Det har även bevittnats stormiga scener som involverar Murtough och Ferguson. Uniteds största manager var värvad av Solskjaer för att assistera vid charmoffensiven på Carrington då Birmingham City-mittfältaren Jude Bellingham kom på besök i mars 2020. Solskjaer och hans assistenter hade förberett en analytisk presentation för att visa Bellinghams möjligheter i förstalaget, samt sammanställt detaljerade personliga rapporter och de kände att Ferguson skulle kunna addera en glamorös avslutning.


Men Murtough var av en annan åsikt när det handlade om hur man skulle sälja in klubben. Ferguson skakade hand med Bellingham, då 16 år gammal, men istället för att ge dem tid att prata säger källor att Murtough ledde spelaren och hans föräldrar ut ur rummet för en rundtur på träningsanläggningen. Enligt rapporterna var Ferguson vansinnig på vad han ansåg var en förminskning av honom. Vid ett senare tillfälle sa Ferguson det ansikte mot ansikte med Murtough. Murtough själv har berättat för folk att han inte avbröt mötet och att, precis som vid grälet med Butt, så berodde de eventuella spänningarna på ett missförstånd.


Allt medan tiden gick blev Murtoughs inflytande tydligt för personalen i Manchester. Han blev den högsta fotbollsexekutiva personen på Carrington, detta då Woodward arbetade i London. Murtough var mannen som var ansvarig för sista ordet för många saker på träningsanläggningen, men ofta uppstod förseningar och ibland kom det inga svar överhuvudtaget. Kollegor informerades om att hämta feedback från Glazer-familjen, eller Woodward, vilket skapade många lager i kedjan och och orsakade stopp i arbetet.


Oavsett vad anledningarna var så ledde den långsamma utvecklingen i flera projekt i klubben till att vissa beskrev korgen med ärenden på Murtoughs skrivbord som “Det svarta hålet”. Flera kritiker beskriver Murtough som motvillig till att fatta beslut och det har funnits stunder då personalen har haft svårt att se hans ansvarskänsla i vissa ärenden.


Men vid andra tillfällen kunde saker och ting gå fort. Amad Diallo, en 18-åring med 24 minuters seniorfotboll i kroppen, kom från Atalanta sommaren 2020 för en avgift som potentiellt kan växa till £37m (491 miljoner kr). Murtough arbetade med den affären, flög ner till Bergamo och spenderade sedan två veckor i karantän på ett provisoriskt kontor i hans garage p g a Covid-19-reglerna. Solskjaer hade gett honom grönt ljus till köp 48 timmar innan annonseringen, detta efter att ha sett några videoklipp, men han kände inte till den rejält tilltagna avgiften, som hade vuxit dramatiskt från när potentiella köpare hade hört av sig till Atalanta tidigare det året.


Solskjaer trodde initialt att Amad, en spännande talang, var en akademispelare men insåg efter det att flytten var slutförd att pengarna som var involverade betydde att han förväntades att snart figurera i förstalaget.


Några månader senare flyttades Murtough officiellt upp till en senior nivå. I mars 2021 presenterade Woodward Murtough som Uniteds första fotbollsdirector, bredvid Darren Fletcher som teknisk director.


Jakten på en sådan viktig position hade börjat när Jose Mourinho ledde laget men efter en process som varade i mer

än två och ett halvt år, där flera stora europeiska exekutiva personer länkades samman med United, kom anställningen inifrån och det skedde väldigt plötsligt.


Den utlösande faktorn var, enligt källor, erbjudandet till Murtough om en roll i Inter Miami.


David Beckhams Major League Soccer-franchise använde Mike Forde som konsult i arbetet med att forma klubben via hans företag Sportsology. Forde, director för fotbollsoperationer i Chelsea mellan 2007 och 2013, kände Murtough och rekommenderade honom för en ledande roll i Florida. (De två är nära vänner sedan lång tid tillbaka efter att ha träffats på John Moores universitet i Liverpool. Forde var dessutom best man på Murtoughs bröllop tidigare i år).
Murtough informerade Woodward om hans intentioner att lämna och svarade, då han fick frågan, att den enda chansen att han skulle stanna var om han fick jobbet som hade varit utannonserat så länge, trots att tjänsten inte var ordentligt definierad.


Woodward berättade för kollegor att Joel Glazer hade lagt sig i för att behålla och flytta upp Murtough så att de inte skulle förlora honom till Inter Miami. Woodward insåg svårigheten i att sälja in anställningen av Murtough till fansen som förväntade sig en etablerad exekutiv person, så han kombinerade annonseringen med att göra Fletcher till Uniteds första tekniska director.


Fletcher är en väldigt respekterad person inom fotbollen, han har gått igenom Uniteds akademisystem och vunnit flera stora pokaler, men den här uppflyttningen kom som en överraskning för han hade blivit en del av förstalagets tränarstab endast två månader tidigare och hade ingen erfarenhet av rollen han tilldelats.


Källor säger att Woodward kände att det var viktigt för allmänhetens uppfattning att ha någon bredvid Murtough med en rik United-historia, men han visste att han inte kunde ge jobbet till Butt p g a deras gräl. Butt, som hade arbetat sig uppåt efter att ha återvänt som tränare 2012, var förolämpad över att bli ignorerad och även för att arbetsbeskrivningen presenterad för Fletcher täckte en stor del av hans ansvarsområden gällande ungdomsutveckling. Butt hade ett möte med Woodward för att uttrycka sina tankar och trots försök att övertyga honom om att ändra sig lämnade han in sin uppsägning.


I praktiken har rollerna för Murtough och Fletcher aldrig offentligt klargjorts fullständigt, men båda har internt skriftliga arbetsbeskrivningar. Fletcher fanns med i teamet som intervjuade Ten Hag samtidigt som han fortsätter att assistera vid träningspassen. Han har en stark närvaro i länken mellan ungdoms- och seniorfotbollen, men han har inte, vilket Woodward till en början hade med i beskrivningen, någon avgörande roll i att sälja in United till seniornyförvärv. Murtough är centralpersonen för rekrytering, men enligt United har han också ett bredare ansvar som involverar akademin och damlaget, som han startade och byggde upp, och de de övergripande fotbollsoperationerna.


Rangnick hade svårt att förstå organisationen. Han anställdes av Murtough som manager på tillfällig basis med möjlighet till en roll som director efter säsongen 2021-22 och snart fann sig Rangnick isolerad. Murtough skar ner på kommunikationen gällande känsliga ämnen. Rangnick hade svårt att bli en auktoritet bland spelarna och svarade genom att ta sina observationer offentligt. Han påstod att United behövde “öppen hjärtkirurgi” för att fixa problemen i klubben.


När Arnold tog över som vd i februari 2022 genomförde han en grundlig genomgång av klubbens protokoll. Internt ställde han tuffa frågor gällande rekryteringen och ville veta hur United hade så lite att visa upp efter att ha spenderat £1 miljard (13,2 miljarder kr) på nya spelare. Resultatet blev att Jim Lawlor och Marcel Bout, två långvariga chefsscouter, fick gå. Lawlor, en Ferguson-allierad, ansågs avfärda alltför många transfermåltavlor som inte tillräckligt bra. Murtough och Brown, de huvudsakliga arkitekterna bakom systemet, stannade kvar.


Arnold konsulterade även Ferguson och Gill för att höra deras åsikter. Ferguson gav Arnold rådet att granska Murtough och rekommenderade att höra av sig till Dan Ashworth p g a hans jobb med att bygga upp en klubbstruktur i Brighton, detta efter framgångar hos West Bromwich Albion och engelska FA.


Arnold kontaktade Ashworth för att kolla läget med honom innan han gick till Newcastle United. Men när det stod klart att rollen innebar att han skulle jobba under Murtough och inte som hans överordnade tackade Ashworth nej till att inleda riktiga diskussioner.


Även Murtough har privat undersökt adderingen av en senior rekryteringsspecialist till sin avdelning, i tillägg till Hargreaves, men han fick reda på att flera erfarna personer med bra meriter inte ville komma p g a osäkerheten kring ägarfrågan. Exekutiva personer i liknande positioner i andra klubbar har kommenterat den unika komplexiteten med att styra United under granskningens intensiva sken. Under den perioden har hans nätverk vuxit och samtidigt som han begränsar sina interaktioner med vissa agenter för att inte öka sin arbetsbörda har han starka relationer med Dave Lockwood på Stellar, och Frank Trimboli på CAA Base.


De som gillar hans sätt att arbeta säger att Murtough är rättvis och tydlig, vilket inte alltid är något självklart inom branschen. Han har implementerat en ny kontraktsstruktur för nyförvärv och kontraktsförnyelser som baseras tungt på incitament och växer i takt med avtalens varaktighet, så att United inte drabbas hårt när det gäller financial fair play.


Kollegor berättar att Murtough knappt har tagit någon semester på tre år och att han försöker modernisera United och insisterar på att systemet som nu är på plats är det bästa på flera år. Det märktes på processen med att anställa Ten Hag. Det skedde ett rigoröst antal intervjuer och man gjorde ordentliga undersökningar av hans bakgrund där Ten Hag excellerade när Murtough gick in på detaljer i hans metoder. Ten Hag hade omfattande svar på hur han skulle hantera varje föreställt scenario och en tydlig plan för hur han skulle ta sig an jobbet med att ta tillbaka United till en position där de vinner pokaler. Fletcher adderade en taktisk spets och frågade Ten Hag hur han anpassar sig från inhemsk till Champions League fotboll.


I en senare runda med diskussioner fick Ten Hag frågor av Forde, ordföranden för Sportsology, som hade plockats in av Murtough som en konsult.


Ten Hag hade även ett videosamtal med Joel Glazer, som godkände anställningen av honom.


* * * * * * *


Men det är en annan person som kommer bestämma över Ten Hags framtid. Ratcliffe känner att United behöver uppgraderas på annat håll än på tränarbänken.


Även om det är resultat som oundvikligen kommer diktera besluten så säger indikationerna redan nu att Brailsford, som mannen på marken, kommer ta sin tid för att bedöma klubben. Tveklöst kommer manövreringen av monstret som United är, med dess olika högprofilerade intressenter och enorma antal anställda, att bli svårt, oavsett vem som tar över. Ratcliffe har redan identifierat att antalet anställda på fler än 1 000 personer kan bantas.


Källor säger att Ashworth finns med högt bland Brailsfords tankar och Paul Mitchell, Julian Ward, Dougie Freedman och Andrea Berta diskuteras också hos INEOS. Liverpools f d sportdirector Michael Edwards, som har fört informella diskussioner med olika United-personer, sägs vara nöjd med att driva sin rådgivningsfirma, som han drog igång i september.


Spelare förstår att problemen är bredare än att bara handla om managern. En senior spelare sägs t ex vara besviken på Uniteds sommarrekrytering, detta efter att ha blivit lovad stora nyförvärv som skulle få United att tävla om de största pokalerna då han pratade med Murtough innan han anslöt. Kane skulle ha passat i det facket.


Men Ten Hag brottas med klagomål i omklädningsrummet gällande hans metoder. Vissa spelare är frustrerade över sena förändringar i det planerade schemat, hotellnätter i Europa som håller dem borta från sina familjer och oväntade uttagningar i matcher.


Vissa beskriver stämningen på Carrington som avslagen där Ten Hag och den inflytelserika assistenten Mitchell van der Gaag båda tar sig an jobbet på träningsplanen på ett undervisande sätt. Regelbundna möten där man går igenom specifika instruktioner kan hålla på i en timme.


Men Ten Hag ber inte om ursäkt för sin övertygelse om att införa en strikt kod både på och vid sidan av planen. Han anser att disciplin på träningarna och under matcherna hjälpte United att sluta trea i Premier League och vinna Carabao Cup förra säsongen och att fortsätta med den inställningen är det enda sättet att ta klubben tillbaka till titeljakten. Han vill att spelarna fullt ut ska förstå de taktiska kraven. Ten Hag upplevde steg bakåt i Ajax innan hans krav gick in hos spelarna och pokaler följde.


United anställde Ten Hag för att han byggde två olika Ajax-lag och även för att han lovade att få grepp om en trupp befolkad av spelare som ibland hade tagit sig friheter med Rangnick, Solskjaer och Mourinho. Det faktum att vissa spelare har tillåtits att överleva managers ses som en plump i klubbens protokoll av närstående observatörer. Därför kommer ett av de högsta kraven på det nya folket i ledningen att bli att skapa en miljö där alla i klubben, från spelare till styrelsen, avkrävs ansvar för sina handlingar.


(Fotona högst upp: Getty Images)



 


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 18:44


            AV: Daniel Taylor, The Athletic, tisdag 12 september, 2023     Under sin första dag med husletande förstod Kevin Keegan att det inte var någon vanlig by då mäklaren föreslog att de skulle käka lunch för att diskutera va...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards