Direktlänk till inlägg 2 september 2016

EXKLUSIVT: GRUPPER FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER TACKLAR MANCHESTER LEDARE GÄLLANDE BANDEN TILL FÖRENADE ARABEMIRATEN

Av Mikael Holmkvist - 2 september 2016 22:11

Brev som setts av MEE visar att Amnesty och HRW begärt att stadsledningen och Abu Dhabi ägda Manchester City ska ta upp frågan om rättigheternas "svarta hål"

   

Manchester City managern Pep Guardiola framför den Abu Dhabi ägda klubbens City of Manchester Stadium (AFP)

 

 

 

 

AV: Jamie Merrill, http://www.middleeasteye.net/, lördag 13 augusti, 2016, senast uppdaterad: tisdag 16 augusti, 2016:

 

 

Manchesters politiska ledare och dess motsvarigheter inom fotbollen måste använda deras närstående kommersiella band med Förenade Arabemiraten för att enträget uppmana gulfstaten att sluta med tortyr, avskaffa det moderna slaveriet och befria fängslade aktivister, detta säger två ledande välgörenhetsorganisationer för mänskliga rättigheter.

 

 

I två brev, som exklusivt har setts av Middle East Eye, har Human Rights Watch och Amnesty International använt den kommande 197-årsdagen för Peterloo-massakern till att få demonstranter att ropa på politiska reformer i Storbritannien och kräva att Manchesters stadsledning och Manchester City Football Club använder sina länkar i den oljerika gulfstaten till att uppmana deras ledare att respektera de mänskliga rättigheterna.

 

 

Manchester har blivit ett nyckelnav för Förenade Arabemiraten när det gäller investeringar i Storbritannien efter det att Mansour bin Zayed Al Nahyan, landets vice statsminister, köpte Manchester City 2008 genom the Abu Dhabi United Group (ADUG).

 

 

Sedan 2008 har Mansour investerat mer än £1 miljard (12,12 miljarder kr) för att vända på klubbens förutsättningar, samtidigt som Manchesters stadsledning har gått in i ett samriskföretag för £1,3 miljarder (15,75 miljarder kr) med ett företag som kontrolleras av ADUG för att rusta upp de fattigare östra delarna av staden, med upp emot 6,000 nya hem.

 

 

Båda organisationerna skryter öppet om dessa täta kommersiella länkar med Förenade Arabemiraten, en federation bestående av sju emirat, dominerat av det oljerika Abu Dhabi. Men Förenade Arabemiraten har stämplats som ett "svart hål" av kampanjarbetare för mänskliga rättigheter, som säger att användandet av tortyr av myndigheterna är "systematiskt".

 

 

I de två separata breven till stadsledare och ordföranden i Manchester City Football Club understryker kampanjgrupperna Manchesters arv när det gäller respekt för mänskliga rättigheter, men säger också att detta inte bör "besudlas" av okritiska relationer med Förenade Arabemiraten.

 

 

"Relationer som involverar stadsledningen och Förenade Arabemiraten bör inte och behöver inte komma till en kostnad av ett övergivande av värdena som Manchester stolt förkunnar som en del av sitt arv," säger brevet till Richard Leese, ledare för Manchesters fullmäktige, och Howard Bernstein, fullmäktiges vd.

 

 

Det här brevet till de två stadsledarna går vidare och uppmanar Förenade Arabemiraten att utreda anklagelser om tortyr, att släppa in FN:s specialgrupp för tortyrfrågor i landet, att avskaffa lagar som möjliggör fysiska straff mot kvinnor, avstå från att godtyckligt deportera arbetare som kräver sin rätt att strejka och att släppa försvarare av de mänskliga rättigheterna fria, inklusive Muhammed al-Roken, en jurist som dömts till 10 års fängelse för att ha uttryckt oliktänkande.

 

 

Brevet säger: "Förenade Arabemiraten är för tillfället en plats där människor riskerar sin frihet genom att göra sina röster hörda och genom att tala ut, inklusive uttalanden mot brott mot de mänskliga rättigheterna. Det är ett land där moderna former av slaveri fortfarande kan blomstra p.g.a deras ledares vägran att anta och genomdriva lagar, där lagarna och politiken gör kvinnor - medborgare i Förenade Arabemiraten precis som utländska medborgare - väldigt sårbara för fysiska och sexuella övergrepp, och där människor som kritiserar sina ledare eller uttrycker en vilja endast för de mest blygsamma demokratiska reformerna stämplas som terrorister, får utstå orättvisa rättegångar och döms till långa fängelsestraff."

 

 

Brevet uppmanar Leese och Bernstein att ta "enkla och principfasta steg" för att stötta tortyroffer i Förenade Arabemiraten och använda kommersiella band för att se till att relationer med seniora personer i landet inte "besudlar" Manchesters rykte som en stad med en historia om att "stå upp" för flera firade historiska kamper i Storbritannien, kamper som är utspridda från antislavrörelsen till Suffragetternas kampanj för kvinnors rättighet att rösta och pro-demokratiska demonstrationer.

 

 

Breven, skrivna tidigare i år, kommer offentliggöras under 197-årsdagen av Peterloo-massakern i staden på tisdag. Vid massakern stormade militära ryttare från ett lokalt kavalleriregemente rakt in bland kampanjarbetare som jobbade för reformer på St Peter's Field, de lämnade 15 döda efter sig.

 

 

Händelsen var avgörande för friheterna som Manchester avnjuter idag och ledde till grundandet av the Manchester Guardian 1821, vilken i sin tur blev den moderna Guardian tidningen.

 

 

Nicholas McGeehan, gulfresearcher på Human Rights Watch, som jobbade med breven, sa följande till MEE: "Manchesters medborgarledare firar stadens stolta historia av att stå upp för fundamentala rättigheter, vilket självklart ställer några obekväma frågor gällande deras relation med en Förenade Arabemiraten regering som trampar ner på alla dessa rättigheter idag.

 

 

"Poängen vi har framför till ledningen, och till andra inflytelserika personer i Manchester, är att de kan respektera stadens traditioner genom att uppmana Förenade Arabemiraten att införa grundläggande reformer, och att släppa Muhammed al-Roken på årsdagen av Peterloo-massakern skulle vara ett fantastiskt sätt att börja på."

 

 

Förra året avslöjade the Guardian att regeringsministrarna i Whitehall hade skapat en specialenhet, med kodnamnet Projekt Falcon, för att ge Förenade Arabemiraten privilegierad tillgång till Storbritanniens politiska elit och de främsta markköpsaffärerna.

 

 

The Guardian hade tidigare rapporterat hur Förenade Arabemiraten hotat med blockera vapenaffärer värda flera miljarder pund med Storbritannien om inte den dåvarande premiärministern, David Cameron, agerade mot Muslimska brödraskapet efter de tog makten i Egypten.

 

 

Då Projekt Falcon etablerades var den f.d premiärministern Tony Blair fredssändebud i Mellanöstern och agerade för Förenade Arabemiraten. Whitehall tvingades lägga sig i när ett av Londons toppuniversitet orsakade en "kris" genom att ifrågasätta en $77,5m (712,3 miöjoner kr) donation av Förenade Arabemiraten. Donationen till det världsberömda Great Ormond Street Hospital till ett center för sällsynta sjukdomar var en gåva från Sheikha Fatima Bint Mubarak, mamma till kronprinsen.

 

 

Men precis innan annonseringen av centret 2014 uttryckte kommittén som accepterar gåvor på University College London, som övervakar forskningen på Great Ormond Street, bekymmer gällande pengarna.

 

 

Affären gick till sist igenom, precis som fastighetsaffären i Manchester, trots klagomål på att en rapport som angav detaljerna för det kommersiella arrangemanget hölls hemlig.

 

 

Adam Prince, en talesman för Manchester Shield, en lokal påtryckningsgrupp som jobbar för en bättre byggd miljö i staden, berättade för MEE att affären var ett "stort problem" som saknar "transparens" och lämpliga nivåer på prisvärda bostäder.

 

 

Enligt dokument hos Companies House (en brittisk statlig myndighet som har hand om bolagsregistrering i England, Wales, Skottland och Nordirland) kontrolleras det hela av ett offshorebolag, Loom Holdings, vilket tvingar fram frågor gällande varför staden Manchester har gått in i en affär med en firma som är baserad offshore. Loom Holdings kontrolleras i sin tur av ADUG, riskkapitalgruppen som ägs av Mansour, bror med Abu Dhabis styrande kronprins och ägare av Manchester City Football Club.

 

 

I brevet till Premier League klubben ber Human Rights Watch och Amnesty International om ett möte med klubbens ordförande för att ta upp bekymmer gällande mänskliga rättigheter. Grupperna säger att de inte fick något svar.

 

 

Klubben svarade heller inte på upprepade förfrågningar om en kommentar från MEE.

 

 

Kritiker har länge argumenterat för att ägarskapet av Premier League klubben har låtit Abu Dhabi "konstruera en PR-image av en progressiv gulfstat, som avleder uppmärksamheten från vad som egentligen pågår i landet".

 

 

Klubben förväntas på nytt utmana om topptitlarna den här säsongen, och klubben sparkar igång sin nya säsong på lördag med Pep Guardiola, den f.d Barcelona tränaren som anses vara en av världens bästa managers, som chef för första gången.

 

 

Amnesty Internationals brittiska befrämjare Kieran Aldred sade: "Förenade Arabemiraten har djupa fickor men ett oroväckande dåligt facit när det gäller mänskliga rättigheter. Många Mancunians uppskattar vad emiratets pengar har gjort för Manchester, men de kommer även vara extremt bekymmersamma gällande att yttrandefriheten trycks ner och antalet orättvisa rättegångar och tortyrfall som har skett i Förenade Arabemiraten.

 

 

"Det här är en riktig möjlighet för Manchesters stadsledning och alla andra organ i Manchester med kommersiella relationer med Förenade Arabemiraten att använda deras betydande inflytande med emiratets myndigheter och ta upp frågan om mänskliga rättigheter och visa att de bryr sig om dessa problem."

 

 

En talesman för Manchesters stadsledning sa att de inte kunde kommentera då Leese och Bernstein båda var "borta".

 

 

Men på gatan i staden finns det ett tydligt bekymmer kring det hela. "Många av Manchesters ledare talade vid 'Pray for Orlando' vakorna i staden, men LGBQT-minoriteter riskerar fängelse och t.o.m dödsstraff i Förenade Arabemiraten," sade Prince.

 

 

"På samma sätt finns det frågetecken kring kvinnors rättigheter och brutaliteten i bestraffningarna i strafflagen, som går emot Manchesters policy om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det känns för mig som att dessa bekymmer måste tas på allvar i en ledning som stödjer jämställdhetsetiken över allt annat."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards