Alla inlägg den 14 september 2016

Av Mikael Holmkvist - 14 september 2016 20:06

Michel Platini må vara avstängd från fotbollen men inte från Uefa:s kongress, där valet av en ny president kanske inte riktigt är den sköna nya värld som fotbollen hade hoppats på från sitt styrande organ

   

Aleksander Čeferin tar över som Uefa-president. Fotograf: Yannis Kolesidis/EPA

 

 

 

 

AV: Marina Hyde, the Guardians sportblogg, onsdag 14 september, 2016:

 

 

Än en gång till Fifa, idrottsstyrningens Chinatown, där det alltid slutar med att man bara måste glömma det. Mörka och fruktansvärda saker händer, men du måste otillfredsställande gå vidare. Det finns inga beslut. Det enda du får är cynism.

 

 

Vi börjar med organisationens etiska kommitté, ett organ så obevekligt självsatiriserande att det skulle få en nordkoreansk demokratikommitté att framstå som den mindre orimliga institutionen vid en jämförelse.

 

 

Den etiska kommitténs ordförande heter Hans-Joachim Eckert, en tysk domare vars största etiska framgångar än så länge inkluderar att ha provocerat sin egen utredningschef att avgå i protest mot Eckerts förvrängning av hans rapport gällande budgivnings- och urvalsprocessen till VM 2018 och 2022. Men han sonade delvis för det själv genom att inleda ett officiellt förfarande mot f.d Fifa-presidenten Sepp Blatter och den f.d Uefa-presidenten och Fifa:s vicepresident Michel Platini, för att sedan stänga av dem från fotbollen i åtta år (senare reducerat till sex och sedan till fyra efter överklaganden). Men helt i linje med hans outtröttliga engagemang att kväva all utveckling, har Eckert nu förstört allt det genom att bestämma att Platini borde tillåtas att adressera Uefa:s kongress idag onsdag i Aten.

 

 

Varför? Jag noterar från Hans-Joachims Wikipedia-sida att han är en passionerad svampplockare, därför måste vi fråga oss om någon sorts psykotropisk svamp har funnit sin väg ner i Eckerts korg de senaste dagarna. På vilket annat sätt kan vi möjligtvis förklara hans tydligen otvungna beslut att ge den vanhedrade Platini en sådan plattform? Definitivt inte genom Eckerts egen rättfärdigande - det om att låta Platini inta scenen är "en mänsklig gest".

 

 

Låt oss se dessa magiska svampar i aktion. "Uefa bad formellt den dömande kammaren i den oberoende etiska kommittén om ett undantag för Mr Platini så han kunde komma med en kort farväladressering till deras kongress i Aten," deklarerade kommittén i ett uttalande. "Ordföranden i den dömande kammaren, Mr Hans-Joachim Eckert, beviljade detta undantag som en mänsklig gest."

 

 

Om du tillhör en av dessa personer som funderar på inom vilket annat område någon som just blivit avstängd från det aktuella området skulle få tillstånd att adressera dess ledande ljus, bör du förmodligen bara koppla av. Jag är säker på att the General Medical Council hela tiden plockar bort doktorer men sedan ger dem inledningsanförandet vid the Royal Society of Medicine's årliga konferens, medan finansiella bedragare omgående bjuds in för att föreläsa för Wall Street (vid närmare eftertanke så är det säkert precis vad som sker hos det sistnämnda). Trots det så kommer det finnas de som tittar på Eckerts beslutsfattande och som sedan funderar på huruvida tärningen skulle göra ett bättre jobb.

 

 

Men ändå, som så ofta är fallet i Fifa, så finns det nästan alltid någon annan höjdare som uppträder på ett ännu mer tveksamt sätt, vilket distraherar bort uppmärksamheten från dig själv. Och i det här fallet måste det vara Fifa-presidenten, Gianni Infantino. Jag vill inte vara alltför kontroversiell här, men jag kan inte hjälpa att jag känner att Giannis dagar som en milt leende nolla snabbt börjar ta slut. Precis som man skulle kunna förvänta sig från någon som bara jobbat sex månader på sitt nya jobb - och endast två månader efter det att han deklarerade att Fifa:s imagekris var över - så har Infantino redan intervjuats av Eckerts etiska kommitté. Han friades från alla överträdelser, och småsaker som hans vägran att ens skriva på ett anställningskontrakt - han är advokat - och ett antal flygningar med privatflyg betraktades som något man bara kunde förvänta sig.

 

 

Sålunda är han i Aten för att välkomna valet av en ny Uefa-president, det slovenska fotbollsförbundets president Aleksander Čeferin. Precis som Infantino har Čeferin stigit uppåt spårlöst, men han har besegrat Michael van Praag från Nederländerna, vars frispråkiga kritik mot Blatter under de senaste åren kan ses som en fläck på hans CV. Infantino har avfärdat rapporterna om att hans personal lobbade för Čeferin, vilket betyder att det är en ren tillfällighet att hans kampanj drogs igång strax efter det att Infantino ledde en delegation till Slovenien för att öppna ett nytt nationellt fotbollscenter.

 

 

Trots detta så tror jag att min favorit när det gäller tillfällighetssamband i allt det här är den mellan Čeferin och Tomaz Vesel, en annan sloven som Fifa precis anställde för att oberoende granska deras årliga inkomster, och Infantinos lön och bonusar. Kan du tro på att Čeferin och Vesel spelar i samma slovenska fotbollslag? Jag vet - hur stora är de chanserna?

 

 

Vad du än gör, gå inte iväg och lägg ihop två och två för att få fyra. När ett samband är såhär uppenbart, med den här sortens klara sikt, kan det bara vara oförvitligt. Som Infantino själv uttrycker det: det finns ingen konflikt eller svågerpolitik här. "Alla spelar fotboll, alla älskar fotboll," förklarade han med termer som definitivt skulle få honom av kroken i en formell överensstämmelse - eller definitivt i en överensstämmelse ledd av en av männen vi pratar om. Precis som Fifa-bossen fortsatte: "Det är bra att människor [som] älskar fotboll arbetar inom fotbollen också."

 

 

Precis. Familjen som spelar tillsammans förblir tillsammans - det var alltid så med Fifa-familjen. Precis som Infantino underströk precis innan omröstningen: "Jag hoppas bara att den som kommer att väljas kommer jobba på ett positivt sätt med mig också. Ett starkt Fifa behöver ett starkt Uefa." Och om allt detta låter som en onaturligt nära relation och lika skamligt misstänksamt som det någonsin gjort tidigare... well, glöm det. Det är Chinatown.

Av Mikael Holmkvist - 14 september 2016 16:19

 

Bilden: Om allt går som planerat landar Uniteds plan från Manchester här idag klockan 16:45 (svensk tid). Sedan kommer Mourinho träffa media strax efter landningen inför morgondagens match mot Feyenoord i Europa League.




Runt 15:30 (svensk tid) idag lämnade United Manchesters flygplats för att ta sig ner till Rotterdam i Nederländerna. Flygtiden ligger på ca 1 timmer och 20 minuter och de ska enligt Rotterdams-Haags flygplats hemsida landa klockan 16:45 (svensk tid). Enligt United kommer Mourinho att adressera media strax efter det att laget har landat, så under kvällen kommer säkert de första rapporterna därifrån att börja sippra ut.



Jag vet inte om ni såg det, men igår drabbades Manchester av ett oväder som bara just Manchester kan bjuda på. Det var storm, spöregn och blixtar och dunder. För er som varit i staden såg centralt belägna Market Street ut såhär igår kväll:

 

   


Det var även detta väder som tvingade de bittra att skjuta upp gårdagens hemmamatch mot Borussia Mönchengladbach till ikväll. Men i morse tränade de Röda ute på Carrington och då sken solen och i Rotterdam är det också soligt och 32 grader varmt i skrivande stund.



Värt att notera är att på planet fanns varken Rooney, Lingard eller Mchitarjan med. Vidare så antar jag att vi kommer få se en del spelare göra sina första starter ikväll. Portugisen har ju pratat om att han längtar tills Europa- och cupspelet drar igång, så att han kan börja använda fler spelare i 23-mannatruppen. Men det är ju som vanligt, vi får se. Avspark klockan 19:00 imorgon (torsdag) och i Sverige visas matchen i Kanal 9.




ManUtd.com:s rapport:


14/9-2016, 14:44 (svensk tid), Rapport av: Gemma Thompson

MOURINHO TAR MED SIG 20 SPELARE TILL ROTTERDAM



Jose Mourinho har tagit ut en 20-mannatrupp till resan till Rotterdam för Manchester Uniteds första match i Europa League borta mot Feyenoord.



Spelarna på onsdagseftermiddagens flyg till Nederländerna är:



De Gea, Romero, Johnstone; Darmian, Bailly, Blind, Fosu-Mensah, Rojo, Smalling; Carrick, Fellaini, Herrera, Mata, Memphis, Pogba, Schneiderlin, Young; Ibrahimovic, Martial och Rashford.



De Röda sparkar igång Europa League kampanjen på torsdag kväll på De Kuip i det blott tredje mötet någonsin mellan de två klubbarna. United har vunnit båda de två tidigare matcherna - hemma och borta i Champions Leagues gruppspel 1997/98 - men möter nu ett Feyenoord lag i excellent form efter att de tagit fem vinster på deras fem första ligamatcher.



Det här mötet kan bli en absorberande affär och Mourinho förväntas komma att skaka om sin trupp lite efter att nyligen ha sagt att han planerar att börja använda hela sin trupp till fullo under ett matchtätt september.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards