Alla inlägg den 29 september 2016

Av Mikael Holmkvist - 29 september 2016 17:13

Oj, vad man har saknat en explosion som den vi fick uppleva i första halvlek i lördags!

 

 

 

Vad trevligt det var att beskåda lördagens hemmamatch mot de regerande engelska mästarna Leicester. Särskilt de sista 23 minuterna. Som jag har saknat det där, när vi bara går ut och blåser bort motståndarna. Sopar undan dem och det enda som återstår för dem är att försöka hålla siffrorna nere. Det var verkligen inte igår vi fick se det. Att det dessutom skedde med den hungrige scousern och den belgiska toalettborsten på bänken, ja det gjorde inte det hela sämre på något vis. Förhoppningsvis såg även Mourinho fördelarna och känner att han nu kan han faktiskt rättfärdigt peta både Coleens make och rövkrullet mer permanent. Ikväll väntar nästa drabbning, får vi fortsätta glädjas åt deras frånvaro, eller återgår han till en sämre uppställning igen? Det är frågan. Glädjande att kanal 9 nu ingår i Viaplay-utbudet, så att man slipper bli ruinerad på O'Learys, eller lita på fulstreamingen.

 

 

I all upphetsning över Big Fat Sam har vi nu en fotbollsmatch att spela. För att parafrasera Gary Neville Oxlade Chamberlain så är Luahansk en plats långt borta som vi inte vet någonting om. Och ändå, på något konstigt sätt, har vi en förbindelse. Båda lagen ska tacka järnvägsindustrin för sina ursprung. United grundades som Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway Football Club. Luhansk första förkroppsligande skedde 1908 som "Sällskapet för Klok Rekreation". Men 1923 ändrades namnet till "Ångloksfabriken för Oktoberrevolutionen". Det skulle ha blivit en hyfsad half-and-half halsduk. Sedan dess, i och med all politisk förändring och kommunismens fall i landet har de haft fler namnändringar än en bidragsfuskare.

 

 

Deras högst poetiska moderna namn Zorja är faktiskt taget från slavisk mytologi. Zorja var/är de två väktargudinnorna till Polaris i konstellationen Ursa Minor. För oss kallas den Lilla björnen. Etymologiskt är ordet Zorja nästan garanterat relaterat till "Aurora", latin för "Gryning", och ᾘɯṡ på grekiska. På tal om grekerna så kom jag just att tänka på Homeros och hans snack om "När den tidiga gryningen kom med rosiga fingrar” så hade det säkerligen lett till ett visst nervöst fnitter om man varit skolgosse i Ingurland. Då hade ju läraren pratat om "Rosey Fingered Dawn" och ordet "fingered" har ju som ni vet en dubbel betydelse. Men nu kommer vi ifrån ämnet, igen.

 

 

Det är 30 år sedan Tjernobylkatastrofen och konsekvenserna av den fortsätter att gälla för lokalbefolkningen. Men det är inte bara dåliga nyheter. Det strålande skenet från Luhansks fans tar bort behovet av strålkastare vid kvällsmatcher, men publikvärdarna får bära mörka jackor så att de lättare sticker ut. Laget drar också nytta av detta. De har välsignats med en tvåhövdad anfallare, en box-till-box mittfältare med fyra ben och en målvakt med två uppsättningar övre lemmar.

 

 

Om vi förlorar ikväll, no-one will be Zorya than me.

 

 

Tänk även på att Luhansk är Fjodor Vladimirovitj Jemeljanenkos födelsestad, så om han är ute och är pissfull där du ser matchen ikväll, var försiktig så du inte spiller ut hans pint.

 

 

 

 

 

Några rader om kvällens motståndare från the Guardian:

 

 

ZORJA LUHANSK EXCELLERAR I EXIL OCH HAR BELÖNATS MED DRÖMRESA TILL MANCHESTER UNITED

 

Bortflyttade ukrainska klubben är jätteglad att få åka till deras Europa Leaue match på Old Trafford, en match de knappast hade kunnat föreställa sig var möjlig

   

Dmytro Hrechyshkin firar efter att ha gjort Zorja Luhansks mål i deras 1-1 match i Europa League mot Fenerbache. Fotograf: Valentin Ogirenko/Reuters

 

 

 

 

AV: Jonathan Wilson, the Guardian, torsdag 29 september, 2016:

 

 

"Jag är väldigt nöjd med det faktum att United skickade ut deras scout för att titta på vår match mot Vorskla," sade Zorja Luhansk tränaren Yuri Vernydub tidigare den här veckan, vilket utgör en skillnad mot de managers som desperat försöker gömma sig från framtida motståndare. "Tidigare brukade de säga att ingen kände till Zorja, men nu tittar scouter på våra pojkar. Det betyder att spelarna förtjänar det."

 

 

Zorja har en särskild anledning att vilja vara kända: deras existens i en europeisk turnering känns som en triumf. I juni 2014 tvingade den ukrainska klubben att fly Luhansk p.g.a konflikten med pro-ryska separatister som grundade Folkrepubliken Luhansk. Zorjas hemmaarena, Avanhard Stadium, genomled tungt bombardemang.

 

 

De flyttade 400 km sydväst om sitt hem, till Zaporizjzja, där spelar de sina hemmamatcher på Slavutych-Arena. Arenans adress, bara över vägen från deras Krigsmuseum på Bulvar Lobanovskoho, ger en indikation på Zaporizjzjas huvudsakliga plats i ukrainsk fotbollshistoria: det var där, i maj 2002, då han ledde sitt Dynamo Kiev mot Metalurh, som Valerij Lobanovskyj kollapsade på tränarbänken och några dagar senare dog på sjukhus.

 

 

Vernydubs öppenhet är också en signifikativ förändring mot hur saker och ting brukade vara i Zaporizjzja. Under sovjettiden var det nerstängt p.g.a dess roll i energiindustrin, plats för både Europas största kärnkraftverk och en enorm kraftverksdamm (Zaporizjzja betyder "bortom forsarna").

 

 

Zorja har blomstrat i motgångarna. Deras spelare har enligt rapporter inte fått lön på sex månader - ingen ovanlig berättelse i det moderna Ukraina - men trots det och trots att de spelar långt hemifrån slutade de fyra i ligan förra säsongen, deras högsta placering sedan de överraskande lyfte den sovjetiska titeln 1972. De har fortsatt sin form den här säsongen, lördagens 2-1 mot Vorskla placerar de som tvåa i tabellen.

 

 

"Jag hoppas att vi kommer bjuda på en bra insats i Manchester, men det kommer bli väldigt svårt," sade Vernydub. "Det är svårt att jämföra våra klubbar när det gäller någonting, oavsett om det handlar om trupperna eller finanserna. Men det kommer göra vårt möte ännu mer intressant. Är jag nervös? Inte än.

 

 

"Nervositet kommer på matchdagen och under de första fem till 10 minuterna av matchen. Vi respekterar våra motståndare en hel del och förstår att vi ska möta en väldigt stark klubb. Men vi är redo för det. United har också svagheter. Vi måste gå ut på planen och kriga."

 

 

Tränaren Yuri Vernydub, den drivande kraften bakom Zorjas framgång. Fotograf: Valentin Ogirenko/Reuters

 

 

Ingen tvekar på att Vernydub är den stora stjärnan i Zorja. 50-åringen spelade för många klubbar på 80- och 90-talet som försvarare eller mittfältare, spelade 112 matcher för Metalurh Zaporizjzja och 76 för Torpedo, stadens andra klubb, innan han blomstrade sent i karriären med Zenit St Petersburg, med vilka han vann den ryska cupen 1999.

 

 

Han återvände till Zaporizjzja och jobbade som tränare för Metalurh innan han blev assisterande manager för Zorja 2009. När Anatolij Tjanstsev fick sparken 2011 fick Vernydub temporär kontroll och fick jobbet permanent efter en 0-0 match mot Dynamo.

 

 

Hans rykte har vuxit till den grad att när Mircea Lucescu lämnade Sjachtar Donetsk förra sommaren ansågs han vara en seriös kandidat innan Paulo Fonseca fick jobbet. Men relationen mellan de två bortflyttade klubbarna är fortfarande stark och på Old Trafford kan Zorja komma att ha så många som sex spelare på lån från Sjachtar.

 

 

Vernydub brukar föredra en 4-2-1-3 uppställning med en matchplan baserad på flit, lagarbete och högt tempo. De saknar kanske lite list och kan ha svårt mot lag som ställer upp för att frustrera dem. De är som bäst när de kan sitta djupt och attackera ytorna bakom sin motståndare.

 

 

De har snabbhet i ytterpositionerna, med kvicka ytterbackar, Yevhen Opanasenko och Mykyta Kamenyuka, som alltid försöker gå framåt och följa med i kontringarna. Resultat på senare mot Ukrainas stora klubbar visar hur farliga de kan vara: under de två senaste åren har Zorja slagit Sjachtar med 1-0 borta och 3-2 hemma, samt spelat 2-2 och vunnit med 1-0 borta mot Dynamo.

 

 

Inte ens efter 1-1 hemma mot Fenerbache i deras första gruppspelsmatch i Europa League tänker någon riktigt på det sättet gällande trippen till Manchester. Faktum är att de flesta spelarna verkar vara vagt förvirrade att den här matchen ska spelas överhuvudtaget. "United är inte bara allvarliga motståndare, utan väldigt allvarliga motståndare," sade mittfältaren Dmytro Hrechyshkin, en av spelarna som är utlånad från Sjachtar.

 

 

"När det gäller att de skulle underskatta oss så tror jag inte att det kommer bli så. I ljuset av våra senaste resultat tror jag att United kommer ta oss seriöst. Alla spelare drömmer om att spela mot sådana klubbar som United. Förutom på ett dataspel var det svårt att föreställa sig en match mellan United och Zorja för några år sedan. För att vara ärlig så har jag inte ens drömt om att spela på Old Trafford, men jag hoppas att jag kommer göra det."

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards