Alla inlägg den 16 juli 2016

Av Mikael Holmkvist - 16 juli 2016 23:58

Lisen Andréasson Florman säger att Daily Mails hemsida felaktigt rapporterade att hon blivit offer för sexuella övergrepp på en musikfestival

   

En polis vaktar ett campingområde under Bråvallafestivalen i Sverige. Fotograf:Izabelle Nordfjell/TT/EPA

 

 

 

AV: Amelia Gentleman, the Guardian, fredag 15 juli, 2016:

 

 

En svensk kvinna har anklagat Mail Online för att falskt ha lyft fram henne på offer för sexuella övergrepp i en artikel om sexattacker som påstås ha begåtts av "utländska ungdomar" vid en musikfestival.

 

 

Lisen Andéasson Florman berättade för the Guardian att hon blev chockad när hon såg sig själv beskrivas som offer för ett överfall och hon sa att hon kände sig "kränkt" av Mail Online artikeln.

 

 

Artikeln innehöll omfattande citat från Andréasson Florman där hon beskrev en sexuell attack utförd av en grupp män, som tog henne på brösten och fick henne att känna sig "liten och sårbar".

 

 

Lisen Andréasson Florman säger att hon känner sig kränkt av Mail Online.

 

 

"Ingen tog mig på brösten, oavsett vad Daily Mail påstår i både rubriken och artikeln. Daily Mail har publicerat en artikel med sensationsskrivande, full av lögner. Tidningen har medvetet förvrängt mina citat, stulit privata foton och ljugit. Allt för att bekkräfta en story som tjänar en agenda som inte är min och för att berätta en historia som inte är sann," skrev hon i ett inlägg på Facebook.

 

 

Hennes citat kom i en artikel som inleddes enligt följande: "Fem kvinnor säger att de blev våldtagna på Sveriges största musikfestival - samma helg som en mobb med 'utländska ungdomar' sexuellt överföll 35 kvinnor, ett av offren, på en annan konsert, var endast 12 år."

 

 

Rubriken på hemsidan, publicerad bredvid en bild på henne, återger ett citat: "'Jag bad dem att sluta... men de tog väldigt hårdhänt på mina bröst': andra offret på svensk musikfestival avslöjar att en mobb med män tafsade på henne samtidigt som polisen avslöjar att ytterligare fem kvinnor våldtogs."

 

 

Citaten återgavs i the Sun och Daily Star i kontexten av ett antal rapporter om ett uppsving av sexuellt våld utfört av utländska män i Sverige. Efter att ha kontaktat Mail Online korrigerades artikeln och hennes citat plockade bort. Hon har inte fått någon ursäkt från organisationen. De felrapporterade citaten ligger kvar på the Suns och the Stars hemsidor.

 

 

Lisen Andréasson Florman som hon framställdes i Mail Onlines rapport. Fotograf: Daily Mail/SVT.

 

 

Andréasson Florman, som är grundare av en välgörenhetsorganisation, Nattskiftet, som skickar ut volontärer till festivaler och nattklubbar för att arbeta mot våld och sexuella övergrepp, sa i ett telefonsamtal med the Guardian att hon hade omgetts av en grupp män på Bråvallafestivalen.

 

Hon sa att hon kände sig skrämd av männen, men hon var tydlig med att de protesterade mot hennes professionella närvaro vid festivalen som kampanjarbetare mot våld. "De tog tag i mig och sträckte sig efter min radio, men de tog aldrig hårdhänt på mina bröst," sa hon. Hon sa också att hon berättade för Mail Online journalisten att männen som omringade henne var svenskar.

 

 

Hon intervjuades av Mail Online några dagar efter festivalen och gav en omfattande intervju om sexuella övergrepp vid musiktillställningar. Hon sa att hon ångrade att hon inte hade läst tidigare artiklar av Mail Onlines frilansjournalist Ulf Andersson innan hon gick med på att prata med honom. Hon anser att en del av hans tidigare rapporteringar verkade "lyfta fram en antiinvandrings eller främlingsfientlig vinkel".

 

 

"Attackerna på festivalerna är av stor betydelse politiskt i Sverige. Vi ser hur högerextrema politiker använder dessa incidenter för att lyfta fram främlingsfientliga stämningar i vårt samhälle," sa hon och tillade att hennes organisation "inte ser något samband mellan flyktingtillströmningen och förekomsten av sexuella övergrepp eller attacker i det svenska utelivet".

 

 

"Vi har noterat en tydlig ökning i organiserade attacker där flera män samarbetar och omringar och tafsar på tjejer. Det är inte - i motsats till vad man hör vissa personer säga i den offentliga debatten - länkat till en särskild etnicitet, bakgrund eller religion. Inte utifrån våra erfarenheter, och vi spenderar timme efter timme ute på fältet. Den enda gemensamma nämnaren är att förövarna vi stöter på alla är män."

 

 

Ett antal artiklar om attacker utförda av utländska ungdomar på svenska musikfestivaler har publicerats av Mail Online den här månaden. Ämnet har blivit väldigt politiserat i Sverige i svallvågorna av oron gällande sexuella övergrepp i Köln på nyårsafton. Efter rapporter om attacker på Putte i Parken festivalen tillskrev polisen snabbt "utländska ungdomar" som förövarna, detta i ett uttalande på den regionala Värmlandspolisens hemsida. Uttalandet togs senare bort efter att tveksamheter uppstått huruvida förövarna varit svenska eller utländska.

 

 

Tidigare i år rapporterades det att den svenska ambassaden i London hade skickat en rapport till det svenska utrikesministeriet där de uttryckte en oro för att Daily Mail körde en kampanj mot Sveriges flyktingpolitik. "Tabloiden Daily Mail har inlett en kampanj mot svensk migrationspolitik," sa rapporten, enligt svensk media. "Sverige används som ett avskräckande exempel och ett argument mot att släppa in fler flyktingar i Storbritannien."

 

 

Den svenska ambassaden sa att de inte hade någon kommentar när de kontaktades. Mail Online svarade heller inte då de fick en förfrågan om en kommentar.

 

 

Andréasson Florman sa att Nattskiftet är en "icke-politisk organisation, som tar tydlig ställning mot rasism och sexism" och hon var arg på att hennes ord "missbrukats och förvrängts av medier och folk som verkar ha en annan agenda som är väldigt politisk".

 

 

Hon var också arg på att rapporterna illustrerades med bilder från hennes Facebook-sida, återgivna utan hennes tillåtelse. "Självklart blir jag arg när min organisations arbete och min egen person förvrängs. Det hjälper inte kampen mot våld och sexuella övergrepp att konstruera fakta för politisk vinning," sa hon.

 

 

 

* Den här artikeln korrigerades den 16:e juli 2016 för att ändra några referenser till Daily Mail till Mail Online.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29 30 31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards