Alla inlägg den 9 mars 2019

Av Mikael Holmkvist - 9 mars 2019 20:50

PSG 1

Juan Bernat 12

 

 

MAN UTD 3

Romelu Lukaku 2

Romelu Lukaku 30

Marcus Rashford 90 +3:13 straff

 

 

Totalt 3-3 (Man Utd vidare på fler bortamål)

   

Marcus Rashford leder firandet efter att hans straff på övertid skickat United vidare tack vare fler gjorda bortamål. Fotograf: Julian Finney/Getty Images

 

 

 

 

AV: Daniel Taylor på Parc des Princes för the Guardian, torsdag 7 mars, 2019:

 

 

Så, vart hamnar det här på listan över spektakulära europeiska kvällar för Manchester United? Väldigt högt, antagligen, om man utgår från de euforiska scenerna efter Marcus Rashfords avgörande straff, långt in på övertiden, och segerspringet vid slutsignalen när varenda spelare, efterföljda av en hel liten armé av tränarpersonal, sprintade ner mot bortasupportrarna för att fira.

 

 

Om Ole Gunnar Solskjær inte redan har säkrat jobbet på heltidsbasis så måste ju annonseringen komma ganska snart. Han berättade för oss att det inte fanns, i den här extraordinära fotbollsklubbens värld, att man tror att ett tvåmålsunderläge betyder att det är kört. Han pratade om hur viktigt det var att göra första målet och hur, under lyckligare tider, United hade en otrolig förmåga att blanda framgångar med ögonblick av nervslitande drama. Och alla som inte trodde honom såg efter det här bara ännu dummare ut.

 

 

Det visade sig att Solskjærs självförtroende inte var felplacerat när man tittar på hur hans lag tog sig vidare till kvartsfinalen, detta genom att svara för en nästan osannolik comeback och det var en intentionsuppvisning från den här en gång i tiden så mäktiga klubben efter allt de har fått genomlida sedan Sir Alex Fergusons pensionerade sig. De vill fortfarande förtjäna att bli tagna på allvar på elitnivån.

 

 

Ole Gunnar Solskjær berömmer den "orädda" Marcus Rashford - video

 

 

Till sist och syvende är det bara en liten detalj att PSG, över de båda matcherna, har sett mer kompetenta ut under långa perioder. Inget lag i Europacupens historia har gått vidare efter att ha förlorat med 2-0 hemma i det första mötet och United gjorde det, vilket vi inte ska glömma, efter att ha anlänt i den franska huvudstaden utan 10 spelare. Mason Greenwood, som gjorde sin debut, och Tahith Chong, en annan akademiprodukt, var båda på planen när Rashford satte den avgörande straffen. Det var en extraordinär avslutning på matchen och mitt i allt jubel och det kaosartade firandet fanns det en sång från bortasektionen som hördes lite tydligare än allt annat. "United are back," sjöng de, gång efter annan.

 

 

Ur det perspektivet var det en gammaldags, nästan nostalgisk, vinst, som något från tiden då Ferguson brukade skryta om att inget annat fotbollslag på planeten gjorde så många sena vinstmål. Ur ett annat perspektiv var det en väldigt modern händelse som kulminerade i att den slovenska domaren, Damir Skomina, larmades om en möjlig hands på Presnel Kimpembe inne i straffområdet. Videoreprisen gick till Uniteds fördel och Rashford höll helt briljant sina nerver i styr när han ställdes inför utmaningen att försöka få bollen förbi Gianluigi Buffon från 11 meter.

 

 

För PSG innebar det förödelse. Ligue 1-mästarna kommer anklagas för feghet, för att ha fegat ur och alla de vanliga förolämpningarna. Men det skulle inte vara riktigt rättvist, inte under en kväll när de vid ett tillfälle hade 87% av bollinnehavet. PSG hade lätt tillräckligt med chanser för att ha kunnat bespara sig själva det som hände i den 94:e minuten. De träffade stolpen, de avlossade skott mot David de Gea och de fick ett mål bortdömt, samt att de själva ropade på en straff.

 

 

Det skapades ett otroligt drama i den sortens atmosfär som gjorde det lätt att förstå varför Parc des Princes lokalt beskrivs som caisse de résonance. United lyckades aldrig tysta "ljudlådan". Men de producerade en Europacuphistoria utan motstycke med ett ihoplappat mittfält bestående av Fred, Scott McTominay, Andreas Pereira och Ashley Young. Eric Bailly skadade sig i den första halvleken och i tillägg till Chong och Greenwood hade bortalaget även Angel Gomes och James Garner på bänken. När var den senaste gången, om det någonsin har hänt, United gick in till en så viktig kväll med avbytarnas tröjnummers totalsiffra på 240?

 

 

David de Gea tröstar Kylian Mbappé efter slutsignalen. Fotograf: Geoffroy van der Hasselt/AFP/Getty Images

 

 

Men Solskjaer hade redan framfört poängen att kvällens utseende kunde förändras dramatiskt om hans lag gjorde första målet. Romelu Lukakus första mål kom efter en minut och 51 sekunder. Hans andra kom precis innan halvtimmen var spelad och båda gångerna kom de efter ett misstag av en av PSG:s spelare. Thilo Kehrers felpassning ledde till det första. Av alla spelarna på planen så var det sedan Buffon som gjorde misstaget vid nästa mål, detta då han tappade ut Rashfords långskott och det här var ögonblick som stärkte Uniteds tro på att PSG kanske var sårbara, trots allt.

 

 

Men under en tid såg det ut som att Solskjaer misstagit sig. Vid 1-0 var responsen från Thomas Tuchels spelare snabbt och imponerande. De kvitterade i den 11:e minuten och efter det var den första halvlekens paradox att det fanns delar i den när United fann det otroligt svårt att hantera snabbheten och rörligheten hos Kylian Mbappé, Ángel Di María och Dani Alves. Helt sanslöst så dröjde det till den 22:a minuten innan Young hade sin första bollberöring - och det var en tackling. Juan Bernat, PSG:s offensiva vänsterback, satte kvitteringen på Mbappés pass genom målområdet och vid den delen av matchen såg det ut som att Solskjaers spelare kanske skulle kapitulera.

 

 

Men de hade såklart egna bevis på att de kunda såra PSG också. Lukakus första mål var en klassisk uppvisning i centerforwardsspel, detta då han sprang fram på Kehrers misstag, höll undan Kimpembe och sedan tog bollen runt Buffon och glidtacklade in sin avslutning från en svår vinkel. Det andra målet handlade också om förutseende. Buffons målvaktsspel var dåligt då han försökte greppa ett skott från Rashford som rörde sig dramatiskt i luften, och Lukaku var redo och slog in den tappade bollen i mål från nära håll.

 

 

Om inget annat så betydde det målet att matchen inte kunde gå till förlängning. Ett av lagen skulle komma att vinna under ordinarie tid och kvällen var fortfarande full av möjligheter för båda lagen. Matchen var briljant balanserad och för United handlade det stundtals om ryggen-mot-väggen-operationer. Sedan gjorde, till sist, domaren det nu så välkända rektangeltecknet. "VAR," skanderade bortasektionen, utan någon riktig uppfattning om vad som hade hänt. Rashford överlistade Buffon och United är, precis som sången säger, verkligen tillbaka. Football, bloody hell - Solskjaer-versionen.

 

   

 

 

 

Matchstatistik

Bollinnehav

PSG 69% - Man Utd 31%

 

 

Försök mot mål

Utanför mål: PSG 4 - Man Utd 0

På mål: PSG 6 - Man Utd 4

 

 

Hörnor

PSG 4

Man Utd 0

 

 

Foular

PSG 8

Man Utd 14

 

 

Laguppställningar:

 

 

PSG                                   

1 Buffon

4 Kehrer

2 Thiago Silva

3 Kimpembe

14 Bernat

6 Verratti

5 Marquinhos (gult kort)

13 Dani Alves

23 Draxler

11 Di Maria (gult kort)

7 Mbappe-Lottin

 

 

Avbytare:

16 Areola

8 Paredes (in 70') (gult kort)

9 Cavani (in 90')

12 Meunier (in 70')

17 Choupo-Moting

20 Kurzawa

31 Dagba

 

 

Man Utd

1 de Gea

3 Bailly

12 Smalling

2 Lindelöf

18 Young

15 Andreas Pereira

17 Fred

39 McTominay

23 Shaw (gult kort)

9 Lukaku

10 Rashford

 

 

Avbytare:

22 Romero

16 Rojo

20 Dalot (in 35')

37 Garner

44 Chong (in 80')

47 Gomes

54 Greenwood (in 87')

Av Mikael Holmkvist - 9 mars 2019 20:44

Marcus Rashford och Romelu Lukaku var stjärnorna, medan Gianluigi Buffon och Thilo Kehrer hade en match att glömma

   

Gianluigi Buffons fummel i första halvlek gav Lukaku det väldigt viktiga 2-1 målet. Fotograf: Martin Bureau/AFP/Getty Images

 

 

 

 

AV: Jamie Jackson på Parc des Princes för the Guardian, torsdag 7 mars, 2019:

 

 

Paris Saint-Germain 4-2-3-1

 

Gianluigi Buffon

Italienaren tillät Lukakau att göra det andra målet och borde han inte ha varit snabbare ut innan det första målet kom? 4

 

 

Thilo Kehrer

Bakåtpassningen tillät Lukaku att göra det tidiga 1-0 målet; alltid mindre säker än hans defensiva kollegor. 4

 

 

Thiago Silva

Lugnast i en skakig fyrbackslinje när United anföll. Hittade även Alves med precisa diagonalpassningar. 6

 

 

Presnel Kimpembe

Stod stundtals upp mot hotet från Lukaku men gav bort vad som visade sig bli den avgörande Rashford-straffen. 5

 

 

Juan Bernat

Sprang längs vänsterkanten hela tiden; gled in och kvitterade och kunde ha gjort ett mål till. 7

 

 

Dani Alves

Omskakad av en tidig Pereira-tackling men hans passning serverade Mbappé innan Bernats kvittering och han var påhittig. 7

 

 

Marco Verratti

Inte riktigt den stora kraften han var i den första matchen, italienaren gjorde även nästan ett självmål. 7

 

 

Marquinhos

Var en del av ett PSG-mittfält som, precis som deras United-motsvarighet, inte skyddade försvaret tillräckligt bra. 6

 

 

Julian Draxler

Sjönk djupt men inflytandet var sporadiskt då PSG ofta siktade in sig på flankerna. Utbytt. 5

 

 

Kylian Mbappé

Konstant en spelare man kan passa, spelade elegant fram till PSG:s kvittering men trots att han skapade oro hos motståndarna brände han bra chanser. 7

 

 

Ángel D María

Skarpt sammanlänkande spel men inte lika glänsande som han var i den första matchen. Gjorde ett mål som (helt korrekt) dömdes bort för offside. 6

 

 

Avbytare: Leandro Paredes (istället för Kehrer, 70) 5; Thomas Meunier (istället för Draxler, 70) 6; Edinson Cavani (istället för Alves, 90) 6.

 

 

Manchester United 4-4-2

 

David de Gea

Kunde inte göra mycket för att förhindra Bernats mål men räddade vad som såg ut att garanterat ha blivit hemmalagets andra mål. 7

 

Victor Lindelöf

Svensken var en del av Uniteds försvarslinje som hade det tufft i början men blev bättre efter pausen. 7

 

 

Chris Smalling

Den seniora försvararen hade svårt att organisera backlinjen men gjorde en superb brytning på kvicksilvret Mbappé. 7

 

 

Eric Bailly

Högerbacken blev terroriserad av Bernat innan han haltade av efter 35 minuter - garanterat till United-fansens lättnad. 5

 

 

Ashley Young

Sov när Bernat sprang in på insidan och skapade en chans för Mbappé men kom in i matchen och gjorde en avgörande rensning. 7

 

 

Scott McTominay

Hade svårt till en början att skydda försvaret men stod för en bra andra halvlek där han hindrade motståndarnas spel i nummer 6-rollen. 7

 

 

Fred

Såg ut att komma nära inpå PSG-spelarna och den seniora mittfältaren i elvan blev bättre och bättre. 7

 

 

Andreas Pereira

Alla kunde se de felaktiga bollmottagningarna och passningarna, men visade även inslag av påhittighet innan han ersattes. 5

 

 

Luke Shaw

Startade trevande men lugnet höjde hans bidrag; han avslutade matchen som Uniteds bästa försvarare. 7

 

 

Marcus Rashford

Nerver av stål när han gjorde vinstmålet på straff. Pressen på Kehrer skapade misstaget som ledde till 1-0 målet och det kvicka långskottet mot Buffon gav Lukaku det andra. 9

 

 

Romelu Lukaku

Imponerande drömstart med ett suveränt solonummer vid 1-0 målet och blev ännu bättre efter att han gjort sitt andra för kvällen. 8

 

 

Avbytare: Diogo Dalot (istället för Bailly, 36) 7; Tahith Chong (istället för Pereira, 80) 7; Mason Greenwood (istället för Young, 87) 7.

Av Mikael Holmkvist - 9 mars 2019 20:40

Media i Frankrike trodde inte att PSG kunde sjunka lägre i Europa - men då kom förlusten mot Manchester United. "Oförlåtligt" var Le Parisiens dom

   

L'Équipes rubrik deklarerar att förlusten var "ännu värre" än det ökända uttåget mot Barcelona 2017, samtidigt som 20 Minutes också hade PSG på sin framsida.

 

 

 

 

AV: Adam White, the Guardian, torsdag 7 mars, 2019:

 

 

Paris Saint-Germain har ofta misslyckats i Europa det senaste årtiondet, men sällan så dramatiskt och aldrig så oväntat. Medan Barcelonas remontada på Camp Nou för två år sedan saknar motstycke, de vände en 4-0 förlust i den första matchen i Paris och vann med 6-1 i den andra, så fanns det ändå en känsla av att Messi och co var kapabla att kriga sig tillbaka.

 

 

Så var inte fallet här. Aldrig tidigare hade en 2-0 förlust på hemmaplan vänts till vinst i Champions League, och med tanke på PSG:s mästerliga bortauppvisning för tre veckor sedan adderat med att Manchester United saknade Paul Pogba, Ander Herrera, Nemanja Matic, Juan Mata, Alexis Sanchez, Jesse Lingard och Anthony Martial, så skulle ju den här matchen vara över. Men i det hårda Paris-regnet slogs ett nytt rekord.

 

 

Den inflytelserika franska dagstidningen för sport L'Équipe var typiskt svidande i deras dom. Tjugofyra timmar efter att de belönat Real Madrids huvudsakliga plågoande Dusan Tadic med blott den 10:e 10:an i spelarbetyg i deras historia, fick både Thilo Kehrer, vars lösa bakåtpassning ledde till Uniteds tidiga ledningsmål, och Gianluigi Buffon, som tappade Marcus Rashfords skott så att Romelu Lukaku kunde göra sitt andra för kvällen, endast 2/10. Kehrer, väldigt nervös under hela matchen, genomled en "mardröm", ett ord som fläktes ut över deras hemsida i onsdags kväll, medan Buffons tabbe i målet stämplades som "oförsvarligt" och hans insats var "pinsam".

 

 

Mental svaghet har gäckat PSG under den här ägaren, Qatar Sports Investments (QSI), men nu verkar det vara endemiskt. De överväldigades av Barcelona 2017, var naiva mot Real Madrid förra året och producerade en blyg och andefattig prestation i förlusten mot Manchester City 2016. Men på något sätt utgjorde det här ett nytt lågvattenmärke. Femtiosex procent av mer än 26,000 L'Équipe-läsare på deras hemsida röstade för att förlusten mot United var den största besvikelsen av de alla medan tidningens stjärnkolumnist, Vincent Duluc, kallade PSG "skrattretande i världens ögon" och "en specialist på misslyckanden".

 

 

Det här var ett lag som man trodde hade byggts om av deras tränare, Thomas Tuchel. Tysken har infört mod, harmoni och taktisk mångsidighet sedan han ersatte Unai Emery förra året, och vinsterna mot Liverpool och i Manchester var smarta och krävande. Men en bedrövad Thiago Silva, som sa att det var "svårt att prata" om deras eliminering, erkände att spelarna inte följde tränarens instruktioner och att de var "stressade ända till slutet". En arg Marquinhos var mindre diplomatisk: "Som de säger i Brasilien, nu måste vi äta vår egen skit."

 

 

Det var fler som var kritiska i deras omdömen. Le Parisien sa att PSG:s förlust var "oförlåtlig" och "fruktansvärd" samtidigt som de också gav Kehrer 2/10 i betyg; fanssidan Culture PSG sa att laget var "fördömt"; Ouest-France pratade om en "ny remontada"; och RMC kallade resultatet en "jordbävning".

 

 

Den Marseille-baserade tidningen La Provence, som sällan fått möjlighet att driva med Paris-klubben på sistone, twittrade en bild på Didier Deschamps då han lyfter Europacupen 1993 när OM blev det enda franska laget som vunnit Champions League, med bildtexten "för alltid först".

 

 

Efter Barcelona-förlusten, ett nederlag som ifrågasatte hela PSG-projektet, fanns det en känsla av de inte kunde sjunka lägre. L'Équipes framsida i torsdags påstod något annat. "Ännu värre," stod det. PSG hade "rasat ihop", "dystert eliminerats" i en "kataklysm" sa tidningen, som förtvivlat på deras sjätte av de åtta sidorna de ägnade åt matchen, på samma sätt som Tuchel, Neymar och QSI, frågade: "Vad gör vi nu?"

Av Mikael Holmkvist - 9 mars 2019 20:38

• "Folk som inte vet någonting om fotboll bestämmer över VAR"

 

• PSG-presidenten Al-Khelaifi säger att Thomas Tuchels jobb inte är i fara  

   

Neymar ser PSG:s match mot Manchester United från läktaren. Brasilianaren var inte imponerad av straffbeslutet på övertiden. Fotograf: Yoan Valat/EPA

 

 

 

 

AV: Marcus Christenson, the Guardian, torsdag 7 mars, 2019:



Neymar har kallat beslutet att ge Manchester United en sen straff mot Paris Saint-Germain i Champions League i onsdags kväll "en skam" och han sa att VAR-personalen som bestämmer "inte vet någonting om fotboll".



27-åringen, som missade matchen p.g.a en skada, var jättearg efter att domarna gett United en straff för en hands på Presnel Kimpembe långt in på övertiden, en straff som Marcus Rashford sedan iskallt satte dit och skickade Premier League-laget vidare till kvartsfinal.



"Det här är en skam, de sätter fyra personer som inte vet någonting om fotboll att bestämma över reprisen för VAR," skrev brasilianaren på Instagram. "Det är bara inte möjligt!!! Hur ska en kille hålla sin hand bakom sin rygg. Gå och knulla er själva."



PSG hade vunnit den första matchen med 2-0 men är nu utslagna ur turneringen på bortamål efter att dubbelmötet slutade 3-3. Men uttåget kommer inte, oavsett hur förkrossande det än känns, att leda till några ryggmärgsreflexer där man sparkar tränaren Thomas Tuchel, det sa klubbpresidenten Nasser al-Khelaifi efter matchen igår.



"Jag är väldigt besviken på resultatet och matchen. Jag förstår inte hur vi förlorade," sa han. "Vi gav dem allt för att vinna. Det var lätt för dem. Jag förstår inte."



PSG anställde Tuchel i maj i hopp om att den kompromisslöse tysken skulle ta deras dröm om europeisk framgång längre, och Al-Khelaifi sa att klubben inte kommer ta några beslut gällande hans framtid i stridens hetta.



"Jag litar på tränaren... men det är inte för att vi förlorar en match som vi måste agera nu. Vi måste ta beslut med ett lugnt huvud men det här är inte det ögonblicket. Vi vill lugna ner oss."



Försvararen Thiago Silva bad klubbens fans om förlåtelse. "Det är svårt att prata. Det är en skam," sa han. "Vi var i bra fart men ändå slutar det på nytt här. Sådan är fotbollen. Ingenting fungerade idag. Jag ber våra fans att förlåta oss."

Av Mikael Holmkvist - 9 mars 2019 20:33

Manchester United fick allt att hända under en kväll där Solskjaer hela tiden hade insisterat på att det inte var "omöjligt uppdrag"

   

Fred har haft en dålig första säsong med Manchester United men spelade en viktig roll i deras vinst mot PSG. Fotograf: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

 

 

 

 

AV: Barney Ronay på Parc des Princes för the Guardians sportblogg, torsdag 7 mars, 2019:

 

 

Oavsett vilken substans Marcus Rashfords temperament, vilja, ryggrad och andra vitala delar är gjorda av skulle Manchester Uniteds officiella industribetongspartner må bra av att försöka kopiera dess exakta, obrytbara formel.

 

 

Med 90 minuter spelade och med Manchester United i en 2-1 ledning och en VAR-assisterad straff ifrån att eliminera hemmalaget samlades Paris Saint-Germain-spelarna runt domaren, stampade runt straffpunkten, fällde kommentarer till Rashford och gjorde allt i deras makt för att skapa lite turbulens. Rashford tittade bara ner och väntade, med bollen i handen.

 

 

Bakom honom pågick ett briljant litet ögonblick av sidodrama. Med domarens rygg vänd emot sig gick Leandro Paredes in i boxen och pekade och skrek, skapade ytterligare en avledning. Innan han nådde fram till Rashford kom en kort och bred figur iklädd Uniteds räksalladsfärgade bortatröja fram och lade sig i, knuffade Paredes i bröstet och fick bort honom.

 

 

Så ska det se ut, Fred! Fred den utstötta, för mesig för the Premier League, flyttade en biffig argentinare ut ur straffområdet för att ge sin kompis utrymme att andas lite i allt det där oljudet.

 

 

United hade redan gjort något extraordinärt. Det var inte bara det att de besegrades med 2-0 i det första mötet på Old Trafford. De hade strimlats sönder av farten och rörelsen hos Kylian Mbappé, en färdig världsklasspelare som här presenterades med den mest oerfarna motståndaren på hemmaplan.

 

 

Och så vidare till den är avslutningen. Hur kom vi dit? Det var passande att United leddes till det ögonblicket av deras egen frontduo. Romelu Lukaku var en uppiggande närvaro bredvid Rashford. Han gjorde två mål, vann nickdueller, pressade sönder Thiago Silva och drog United genom de mörka tiderna då de såg ut att hålla på att drunkna i den marinblåa flodvågen.

 

 

Romelu Lukaku stormar förbi Thiago Silva innan han rundar Gianluigi Buffon och öppnar målskyttet för Manchester United. Fotograf: Julien de Rosa/EPA.

 

 

 

Hans första mål kom efter två minuter. Thilo Kehrer spelade en korkad passning inne på egen planhalva, Lukaku rev sig loss, tog bollen runt Gianluigi Buffon med en hård bollberöring och glidtacklade sedan in avslutningen från en tajt vinkel. Det såg ut som ett Sunday League-mål men ett fantastiskt Sunday League-mål utfört av en fotbollsspelare på elitnivån.

 

 

Från United-sektionen hördes ett konstigt ljud, något som mer lät som ett skratt än ett fullskaligt jubel. Och trots all uppspelthet så var det här den dominerande noten i den här vinsten: inte hård inställning och eld utan skratt och ren glädje.

 

 

Men det hade varit den sortens dag hela dagen. Sportsidorna i Le Figaro toppade med rubriken "PSG-Manchester: cette fois, pas de blague", den här gången inget skämt - en referens till PSG:s svårigheter i returmatcherna i de här vårmötena.

 

 

För United var det omöjligt uppdrag men Solskjaer log när han fällde sina kommentarer innan matchen. Och i praktiken fanns det hela tiden en sorts lätthet kring dagen och runt matchen som ibland kändes som något av ett skämt. Det här har varit Solskjaers triumf i United. Fotbollen har känts som något bekymmerslöst, fullt av äventyr, en plats varifrån man kan skjuta fart mot månen.

 

 

I barerna runt arenan innan avspark satt parisarna under deras porträtt av Edi och Ney och Kylian, en ikonografi över en nations och en stats idrottsliga ambitioner, medan de röda tröjorna sjöng "Na-na-na-nana-na-na-na, Victor Lindelöf", till melodin från Baby Give it Up. United som outsiders, där på en dagstur: vilken förändring mot den glädjelösa förlusten mot Sevilla vid den här tiden förra året.

 

 

Det fungerade på planen också. United XI:an var i princip vad som återstod efter skador och avstängning. De startade med en klassisk 4-4-2. Juan Bernat kvitterade nästan omedelbart. Och under en fjärdedel av matchen hamrades United vid 1-1, slets isär vid 1-1, vattnades ur vid 1-1. PSG slog 310 passningar rätt mot Uniteds 49 under den tiden. Det tog 21 minuter för Ashley Young innan han hade fått röra bollen första gången.

 

 

Från någonstans tog de på nytt ledningen innan pausen. Det var en gåva från Buffon, som fumlade med Rashfords låga skott för att sen få se Lukaku slå in returen förbi honom. Uniteds sektion exploderade med samma sorts muntra delirium, samtidigt som Thomas Tuchel på den närmsta sidlinjen sprang till sin avbytarbänk och bjöd på en förvriden gest över sin anorak, som en man som fått en kula i magen i en John Wayne westernfilm.

 

 

Sen snabbspolar vi fram till det där sanslösa slutet, ett ögonblick där regnet såg ut att gå tillbaka upp i himlen, månen snurrade runt läktaren, hemmafansen ylade och Rashford stod stilla innan han lade upp bollen.

 

 

Straffen gavs för hands, ett domslut som kändes förenligt med andra straffar som getts den här säsongen, men som några kommer tycka var hård. Det fanns ingenting att säga om straffutförandet, en underbar straff hårt slagen med arg precision förbi Buffon.

 

 

Solskjaer, mästaren på tystlåten påträngande positivitet, hade skapat scenen för det här. Det är en signifikativ prestation oavsett vad som händer efter detta, en resa till kvartsfinalen säkrad under en kväll då fotbollen kändes som något fullt av ljud och vansinne men ändå fortfarande lätt och rolig; och där det såg ut som att vara lika lätt att fånga ögonblicket som det var att låta det gå.

Av Mikael Holmkvist - 9 mars 2019 20:06

• "Vi kan gå hela vägen nu", säger Uniteds tillfälliga manager

 

• PSG:s Tuchel accepterar VAR-beslutet men Neymar är vansinnig

Ole Gunnar Solskjaer berömmer "orädda" Marcus Rashford - video.

 

 

 

AV: Jamie Jackson på Parc des Princes för the Guardian, torsdag 7 mars, 2019:

 

 

Ole Gunnar Solskjaer berömde "orädda" Marcus Rashford efter att hans samlade straff på övertid svepte Manchester United in i Champions Leagues kvartsfinaler under en minnesvärd kväll på Parc des Princes. Den tillfälliga managern sa även att han nu tycker att United har chansen att vinna turneringen.

 

 

Rashford tvingades vänta mer än fyra minuter då Damir Skomina, domaren, konsulterade skärmen på sidlinjen vid ett dramatiskt VAR-beslut efter att Diogo Dalots skott träffat Presnel Kimpembe i den 90:e minuten. Efter ungefär två minuters överläggningar dömde Skomina straff men Rashford hade ytterligare två minuter innan han kunde ta den då Paris Saint-Germains spelare försökte distrahera honom.

 

 

Men när 21-åringen klev fram sköt han hårt bollen förbi Gianluigi Buffon till 3-1 för kvällen och 3-3 totalt, vilket tog United vidare på fler gjorda bortamål.

 

 

Romelu Lukaku hade gjort två mål för bortalaget och Juan Bernat ett för PSG innan Rashford klev in. Han sa: "Jag försökte bara hålla mig lugn, det här är det man tränar på varje dag. Väntan innan är det svåraste."

 

 

Solskjaer sa: "Det fanns inga nerver, han är orädd. Han och Lukaku var fantastiska hela kvällen. Den här klubben, det här är vad vi gör. Det är Man United. Domaren hade ett stort beslut att ta och han [Kimpembe] gjorde sig själv större så det är en klar straff."

 

 

Den skadade PSG-forwarden Neymar reagerade ilsket på Instagram: "Det här är en skam, de sätter fyra personer som inte vet någonting om fotboll att bestämma över reprisen för VAR. Det är ingen straff. Hur kan det vara hands när den träffar hans baksida! Gå och kn**la er själva!"

 

 

En skadad Neymar kunde bara sitta på läktaren och se på när hans PSG-lag föll ihop. Fotograf: Yoan Valat/EPA

 

 

 

Men hans manager, Thomas Tuchel, var samlad och vägrade att skylla sitt lags förlust på VAR, istället slog han fast att han inte var olycklig eller arg på beslutet.

 

 

"Nej, jag tycker det är svårt. Jag tycker det finns anledningar varför du kan ge den här straffen. När han går till VAR vet vi att han har anledningar. Med ett handsbeslut har du mjuka fakta, inte hårda fakta. Skottet är utanför och plötsligt är det en straff. Ok. Jag är en stor supporter av VAR, och jag är fortfarande en stor supporter av VAR. När Dalot tog ett skott såg jag bollen flyga rakt från hans fot och den går långt över ribban. Jag var överraskad att se att det var en hörna, för jag hade inte sett det, sen går han till VAR, så jag visste att han skulle ge det, för han hade bevis.

 

 

"Det finns för många punkter gällande huruvida vi bestraffar det - avståndet från spelaren, rör han sin arm. Det är 50-50. Vissa säger nej när andra säger ja, det är svårigheten med hands. Men vi spelade på en skör tråd i 60 minuter i vetskap om att det här kunde hända."

 

 

Om Neymars kommentarer sa Tuchel: "Jag skulle inte övertolka orden han använde. I stridens hetta går det fort att trycka in det på en smartphone."

 

 

För Solskjaer var det här ännu en triumf i hans jobb som tillfällig manager. Han gjorde United till det första laget vid det 107:e försöket att gå vidare till kvartsfinalerna efter att ha förlorat den första hemmamatchen med 2-0 och det här var den nionde raka bortavinsten i Europa, vilket matchar klubbrekordet som sattes av Sir Matt Busbys lag 1956-57.

 

 

Solskjaer uppnådde detta med 10 framträdande spelare borta, detta med Avram Glazer, Uniteds delade ordförande, i publiken. Men han vägrade att prata om huruvida han borde få en fast anställning nu.

 

 

"Jag fortsätter göra det här jobbet så bra jag bara kan och låt oss se vart det tar oss. Det har varit en fantastisk tid med spelarna och personalen som jag har som arbetar med mig, jag kommer njuta av det här jobbet så länge jag har det - jag kommer att le," sa han.

 

 

Solskjaer står även bakom United i deras jakt på klubbens fjärde Europacup. "Självklart tror vi på oss själva," sa han. "Vi kan gå hela vägen men vi måste bara vänta på lottningen och sen ta matchen som den kommer, vi har haft massor av skador, avstängningar men det var kanske en bra sak, vi hade ett fräscht lag, massor av energi."

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards