Alla inlägg under november 2015

Av Mikael Holmkvist - 10 november 2015 16:10

En klubb grundad av järnvägsarbetare 1878 är nu ett redskap som hjälper till att betala sex syskon £2,5m (33,6m kr) var om året - och Greg Dyke och Richard Scudamore har inte sagt ett ord

   

Avi Glazer pratar taktik med Louis van Gaal under en Manchester United träning på Stanford universitetet i juli.

 

 

 

 

AV: David Conn, the Guardians sportblogg, fredag 18 september, 2015:

 


De £15m (201,8m kr) som Manchester United kommer betala de sex Glazer syskonen varje år i högtidligt annonserade utdelningar utgör början på det maximerande slutet som familjen har planerat enda sedan de köpte den stora fotbollsklubben med alla sina lånade pengar för 10 år sedan. United, klubben som blev legendarisk för den episka återuppbyggnaden efter flygkatastrofen i München, har manipulerats i den moderna eran som en prototyp för ett obevekligt ekonomiskt utnyttjande av ett "fotbollsvarumärke" och dess supportrar.

 


Under torsdagens konferenssamtal med handelsbanksinvesterare sugna på att tjäna pengar från den berömda klubben, var Ed Woodward, vice ordföranden och Glazer-familjens ständigt lojala fixare, som alltid entusiastiska gällande miljontals fans, Twitter följare och hashtags, medan nyheten om utdelningen på $0,045 (0,39 kr) bara kort nämndes i förbifarten. Precis som Uniteds director för storföretagsfinanser, Hemen Tseayo, noterade så är det den första utdelningen plc-företaget kommer betala sedan Glazer-familjen flyttade Uniteds företagsregistrering från Sir Matt Busby Way till Caymanöarna, och släppte aktierna på New York börsen för tre år sedan.

 


Den årliga utdelningen på £15m (201,8m kr), tröttsamt förutsägbar men ändå obehaglig för Uniteds många välinformerade supportrar, startar på allvar processen för den amerikanska familjen att börja fylla deras egna bankkonton med rikedomar från United. Det har hela tiden sett ut att vara deras intention när familjen 2005, praktiskt taget okända i Storbritannien och utan någon bakgrund eller några band till United, genomförde deras £790m (10,6 miljarder kr) övertagning, av dessa pengar var £525m (7,06 miljarder kr) lånade, £275m (3,69 miljarder kr) av det från "payments in kind" eller piks - väldigt höga räntefinanser som ska betalas till hedgefonder. Woodward, då anställd på banken JP Morgan, var en arkitekt för Glazer-familjens belånade övertagande, inklusive piks:en med de höga räntorna och sedan jobbet med att lägga över betalningsansvaret på United.

 


Klubben, inklusive supportrar vars priser på deras säsongbiljetter omedelbart höjdes och de tvingades även att betala för alla cupbiljetter, har hällt ut pengar till bankirer sedan dess, allt för att betala räntor och ett antal hjärtskärande avgifter. T.o.m förra året, med United förbi kniveggsperioden gällande skuldsättningen och då de tjänade nästan £400m (5,38 miljarder kr) trots post-Sir Alex Ferguson säsongen utanför Champions League, så betalade klubben ytterligare £35m (470,8m kr) i finansiella kostnader, mest i form av premiebetalningar till bankirer för ännu en refinansiering. Skulden står fortfarande, helst sanslöst, på £411m (5,52 miljarder kr) brutto.

 


En tidigare refinansiering 2010 avslöjade att de sex barnen till den nu avlidne Malcolm Glazer - bröderna Avram, Bryan, Edward, Kevin och Joel och eras syster, Darcie Glazer Kassewitz - hade lånat totalt £10m (134,5m kr) från klubben och betalats £10m (134,5m kr) i "förvaltnings- och administrationsavgifter".

 


När de flyttade registreringen av fotbollsklubben, grundad 1878 av arbetare på Lancashire och Yorkshire järnvägen, till skatteparadiset Caymanöarna cashade de in £75m (1 miljard kr) genom att sälja en andel av deras aktier. I augusti förra året, då United haltade efter att Glazer-familjen och Woodward betett sig klumpigt med Fergusons efterträdare, bestämde Glazer-familjen ändå att tiden var rätt för att tjäna ytterligare $200m (1,73 miljarder kr) genom att sälja ytterligare några aktier. Och sen i december tjänade Edward Glazer ungefär £29m (390,1m kr) genom att sälja en liten del, 3m, av hans aktieinnehav.

 


Den nya utdelningen, $0,045 (0,39 kr) var tredje månad för samtliga 131m aktier som Glazer-familjen har ackumulerat till sig själva efter alla storföretagsomorganisationer, lovar att ge dem £15m (201,8m kr), £2,5m (33,6m kr) var årligen; och de ser garanterat fram emot en grand finale försäljning. Ett dokument som registrerats hos New York börsen i torsdags ger de tillåtelse att sälja upp till 24m aktier under de tre kommande åren, vilket skulle ge dem $432m (3,75 miljarder kr) med nuvarande priser. United plc har också möjligheten att sälja nya aktier för att dra in samma summa; dokumentet klargör plikttroget att inga av pengarna som Glazer-familjen betalas för sina aktier kan gå till klubben. Så inte en enda penny av miljonerna de har tjänat, eller de £250m (3,36 miljarder kr) som de spenderade initialt som en del av deras belånade köp av klubben har gått in till nytta för United själva.

 


Det finns folk, mest de som inte är så kunniga om brittisk fotbolls folkrötter och administrativa historia, som beundrar Glazer-familjen för att de är så smarta, för att de sedan 2005 har koloniserat så mycket globalt kapital till the Premier League och dess största "varumärke", och de säger lycka till. Dessa personer behöver påminnas om historien: att till skillnad mot i USA där idrottslag alltid har varit franchises, kommersiella investeringar för "ägare", så hade Storbritannien klubbar, grundade av medlemmarna, som t. ex Newton Heath järnvägsarbetarna, grundade av den grundläggande kärleken till spelet.

 


När fotbollen blev professionell på det sena 1880-talet och klubbarna bildade aktiebolag för att skydda sina medlemmar från personligt ansvar för kostnaderna införde the Football Association regler för att hindra dessa klubbar från att bli rena kommersiella verktyg. En av de viktiga gränserna var värdet på utdelningarna, exakt framtagna för att aktieägarna, "ägarna", inte använde sina klubbaktier för att tjäna storkovan, som Glazer-familjen gör nu.

 


Dessa regler överlevde fram till 1990-talet men förbikopplades från 1980-talet av klubbägare, inklusive Uniteds, som bildade holdingbolag som plc:s att introducera på börsen, vilket resulterade i utdelningar och förvandlade deras aktier till mer försäljningsbara tillgångar. FA, i den nu ofta berättade men ändå hjärtekrossande historien, satt och såg på, förvirrade. De övergav klubbetiken och reglerna i den hyperkommersialiserade, tv-rättighetsguldgruvan i den moderna eran, exakt då ett noggrant utformat regelverk hade behövts som mest.

 


Glazer-familjen, smädade av många United fans inklusive de som grundade utbrytarklubben FC United of Manchester med supporterägande principer, skapade ändå en motorväg för fler amerikanska investerare att köpa stora engelska klubbar på - Arsenal, Liverpool, Aston Villa, Sunderland - investerare som letade efterkapitalvinster, i den ekonomiskt svällande ligan de kallar the EPL.

 


Som alltid när det gäller Glazer-familjen kom det ingen kritik från fotbollen. FA, numera lett, i ett historietrick, av Greg Dyke, en person som stöttade 1992 års Premier League utbrytning och en gång i tiden var han en director i Manchester United plc, innan Glazers tid. Hans nuvarande organ har hela tiden varit tillmötesgående mot amerikanerna.

 


Premier Leagues vd, Richard Scudamore, är den välbetalda tjänaren för klubbägarna, där för att berika dem med enorma tv-avtal, och Glazer övertagandet godkändes på hans pass. Ferguson, stöttad på transfermarknaden, som han såg det, och rejält betald, hyllade Glazer-familjen som "fantastiska ägare". David Gill, vd.n som först var emot övertagandet och sedan sa att Glazer-familjen hade omarbetat sina lån och gjort de acceptabla, är nu insatt som FA:s och engelsk fotbolls representant för gott styre i Uefa och, hoppas han, till sist Fifa.

 


Gary och Phil Neville, Paul Scholes och Nicky Butt, som har en enorm medienärvaro och lever gott på deras "class of '92" referenser som United killar med Manchester som hemstad, har inte noterats under de senaste 10 åren för att tala ut emot den faktiska ägarstrukturen och den finansiella förstörelsen av deras klubb.

 


Glazer-familjens metoder inkluderar många kritiserade element av den splittrande moderna kapitalismen: skuldtyngda köp av ett välmående företag för att suga ut pengar till banker; användande av ett skatteparadis; höjda kostnader för allmänheten; gigantiska directorlöner - allt med siktet inställt på maximala personliga vinster för ägarna. Men ändå vågar ingen fotbollsauktoritet yttra ett enda ord gällande huruvida något av detta drar vanära över folkets spel.

Av Mikael Holmkvist - 10 november 2015 16:06

Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa säger att han har blivit enträget uppmanad att ställa upp i kampen om att bli Fifa:s president av ett antal Fifa-medlemmar. Alla dessa medlemmar borde skämmas

   

Shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa, president för Bahrains fotbollsförbund. 'Att en kunglighet från ett sådant land ska vara huvudkandidat i valet är en skam.'

 

 

 

 

AV: Marina Hyde, the Guardians sportblogg, onsdag 21 oktober, 2015:

 


I en frisk värld hade spektaklet med en man från en av planetens mest förtryckande regimer som orerar om att vara med i ett presidentval ansetts vara så uppenbart absurt att det måste ses som satir. Men, vilket knappast behöver någon förklaring, Fifa är ingen frisk värld. Finns det en värld som t.o.m ligger bortom världen Alice i Spegellandet, en plats där Den Röda Drottningen och Humpty Dumpty faktiskt framstår som ganska förnuftiga jämfört med det monstruösa rövhålet från Bahrains kungafamilj som presenterar sig själv som en förändrande kandidat?

 


Det monstruösa rövhålet i fråga är shejk Salman bin Ebrahim al-Khalifa, vars uppstigning till fotbollens överhet har varit en klassisk rikedom-till-rikedom berättelse. Funderingarna på vad han hade kunnat uppnå om han inte hade blivit tillbakahållen av sina kontakter får vi ta en annan dag. Han kan bara utgå från hur läget ser ut, och shejk Salman deklarerar just nu sig själv under ett ökat tryck om att ställa upp som kandidat i Fifa:s presidentval.

 


Enligt hans goda jag har han blivit enträget uppmanad att ställa upp "av ett växande antal seniora fotbollsadministratörer, Fifa-medlemmar och personligheter från det offentliga". Och alla bör de skämmas - men vi kommer till det alldeles strax.

 


Man misstänker ju att shejk Salman kommer finna det svårt att inte böja sig för denna överväldigande press - men det måste sägas att hans familj har en ryggrad. Deras motstånd mot idén om större politisk frihet i deras eget land har varit särskilt övertygande, detta då den Arabiska våren i Bahrain krossades på sätt som får ses som uppfinningsrika, t.o.m jämfört med standarden satt hos några av deras gräsligaste grannar. Massfängslanden, tortyr, förnekande av sjukvård! När det gäller Salman själv så är han personligen misstänkt av flera olika grupper för mänskliga rättigheter för att ha identifierat pro-demokratiatleter - inklusive fotbollsspelare - som sedan fängslades och torterades. Han förnekar detta.

 


Att en kungamedlem från ett sådant land ska vara drivkraftskandidaten i ledarvalet till världsfotbollens styrande organ är en skam på en skam, och det visar Fifa:s ändlösa kapacitet att hitta gömda källarutrymmen i tunnan de redan ligger och skrapar botten i.

 


Det är ganska sanslöst att ledningen av en sport - som från början byggde på meritokrati -nu har övertagits av en kleptokrati. Men nu när den ballongen har stigit så skulle det ju onekligen vara än mer sanslöst att ersätta den kleptokratin med en president vald från en autokrati. Det måste sägas att shejk Salman inte är den enda kandidaten från en auktoritär stat som ställer upp i Fifa-valet: prins Ali av Jordanien finns också tillgänglig. Men om shejk Salman skulle deklarera sin kandidatur skulle hans etablerade maktposition som president för den Asiatiska fotbollskonfederationen troligen garantera honom ett betydligt större stöd.

 


Självklart skulle han ju bara överväga att ställa upp om han fått starka privata försäkringar om stöd från Europa, och om han tror på en bra chans till detsamma från Afrika. Om han har fått dessa försäkringar, vilket man tror att han har, så har vilka det än var som gav dem helt enkelt oförsvarliga idéer gällande vilken sorts personer som bör tilldelas makt utanför länderna som deras familjer håller i ett järngrepp. Efter att ha tänkt lite på det hela, som en europé, så skulle jag bokstavligen föredra Michel Platini framför shejk Salman. Det är ett underhållande bistert val, men jag bryr mig faktiskt mer om demokrati och mänskliga rättigheter än påstådda mutbrott.

 


Ursäkta mig för upprepningen av en poäng, men det borde vara en grundläggande standard att furstliga kandidater från brutala icke-demokratier ska inte ens ansöka om att ställa upp. Och jag vill inte vara kinkig, men kan Fifa åtminstone utesluta emissarier från länder som TORTERAR FOTBOLLSSPELARE? Vart finns Europas självrespekt? Är det här verkligen vart de vill befinna sig, förenade bakom en kunglighet som är en politiskt tillsatt tjänsteman från ett land som konsekvent rankas i närheten av botten av alla demokratiska index? Fast kolla - förra året kom Bahrain före Jemen, Saudiarabien och Syrien, så de har i alla fall rätt att skryta i dessa alltid lika tuffa derbyn i Mellanöstern.

 


Självklart råder det ingen tvekan om att Fifa:s bekvämlighetszon ligger nära Sydpolen på dessa listor. Av de 23 exekutiva kommittémedlemmarna som för tillfället inte är provisoriskt avstängda kommer sex - mer än en fjärdedel - från auktoritära regimer, inklusive den tillförordnande presidenten, Kameruns Issa Hayatou (de andra kommer från Burundi, Bahrain, Egypten, Ryssland och Demokratiska Republiken Kongo).

 


Det har blivit alltmer tydligt att allt som Fifa gör tjänas bäst av att det görs långt ifrån de obekväma begränsningarna som demokratin medför. Det var det styrande organets dåvarande generalsekreterare Jérôme Valcke - nu avstängd och föremål för en brottsutredning - som helt öppet deklarerade detta faktum för ett par år sedan, då han förklarade att "mindre demokrati är ibland bättre när man organiserar ett VM".

 


Trots att han på ett sådant grymt sätt blev bestulen på en hyfsad tidsperiod på sin post så säger misstankarna att Sepp Blatter till sist skulle ha velat förverkliga sin dröm om ett nerslimmat, strömlinjeformat Exco som endast bestod av medlemmar från Nordkorea, Syrien, Tchad, Ryssland, Iran, Kina och den framväxande marknaden som är Islamiska staten - samt en politiskt tillsatt tjänsteman från Europa.

 


Men så blev det inte, och Fifa:s "förändringsval" kommer drabba oss i februari. Eller kommer det att göra det? Alla med fotbollsslagkraft i Europa, vars länder brukar figurera nära den absoluta toppen i dessa demokratimätningar, bör fundera på värdet i sådana här saker när de ska fatta beslutet som ska inleda jobbet med att omarbeta Fifa. Jag är rädd för att i fallet med shejk Salman är en förändring inte ens lika bra som en arrestering.


Av Mikael Holmkvist - 10 november 2015 15:56

Vi undersöker ledtrådarna lämnade till fansen

 

 

 

 

AV: Guy Birchall, The Sun, tisdag 20 oktober, 2015:

 

 

STAR WARS fans kände definitivt av kraften igår kväll då den sista trailern för den kommande filmen släpptes.

 


Det är möjligt att det är den mest framemotsedda filmtrailern någonsin och igår kväll visades den för första gången, i halvtid under en amerikansk fotbollsmatch.

 


Men trots all hajp är många fans osäkra på filmens handling.

 


Så fick vi lära oss något från den senaste trailern? Eller var det bara ett Jedi-trick med hjärnan från regissören JJ Abrams?

 

 

1. Vaders arv lever vidare

   

Ny ondska: Den mörka sidan har en ny mästare i Kylo Ren.

   

Ren stirrar på Darth Vaders smälta hjälm.

 


Filmens huvudsakliga elaking Kylo Ren, spelad av Adam Driver, stittar på Darth Vaders smälta mask och lovar att "avsluta vad han startade". Ren val av huvudbonad och djupa andningsröst påminner definitivt om den gamle skurken.

 

 

2. Kraften? Vad snackar du om?

   

Finn (Boyega) och Rey (Ridley) ser förvirrade ut gällande 'kraften'.

   

Han Solo berättar för dem att 'Det är sant. Alltihop. Den mörka sidan, Jediriddarna, det är på riktigt.'

 


Filmens två brittiska huvudrollsinnehavare Rey, spelad av Daisy Ridley, 23, och Finn, John Boyega, 23, har tydligen inte en aning om Jediriddarna, den mörka sidan eller kraften då de pratar med Han Solo ombord på Årtusende falken.

 

 

3. Kan det vara Luke?!

   

Kan detta vara Luke Skywalkers hand som klappar R2-D2?

 


En figur insvept i en mantel med en robotliknande hand kan ses röra vid R2-D2. Vi vet att Luke Skywalker är med i filmen men kan detta vara den första glimten av vår gamla hjälte?

 

 

4. Fortfarande tillsammans efter alla dessa år?

   

Han Solo kramar Leia.

 


Han och Leia ses krama varandra för första gången i den nya trailern. Är de fortfarande lyckliga tillsammans sedan de besegrade Imperiet för alla dessa år sedan?

 

 

5. Chewie är tillBacca!

   

Chewebacca är med igen

 


Allas favoritwookie ses igen med Finn och Han - och trion verkar ha vissa problem.

 

 

6. Det finns fortfarande massor av Stormtrupper

   

Stormtrupperna ledda av kapten Phasma, spelad av Game of Thrones Gwendoline Christie.

   

Ännu fler Stormtrupper som orsakar förstörelse.

 


Star Wars: The Force Awakens har biopremiär den 16 december.

Av Mikael Holmkvist - 10 november 2015 15:52

Senaste trailern visad i USA under en amerikansk fotbollsmatch



 

 

AV: Daniel Cutts och Michelle Higgins, The Sun, tisdag 20 oktober, 2015:



STAR Wars fans försattes i hyperdrift i morse efter det att den senaste trailern släpptes för den kommande storfilmen.



Det två och en halv minuter långa klippet visade i USA i halvtid under tv-sändningen av NFL-matchen mellan New York Giants och Philadelphia Eagles.



Strax efter släppet kraschade flera biohemsidor när förköpsbiljetter släpptes till försäljning under måndags morgonen.


 

Ny trailer ... Daisy Ridley.



Trailersläppet gjorde fansen fullständigt galna på sociala medier.



En sade: "Star Wars ser fantastisk ut. Kan inte vänta."



En annan tillade: "Såg precis #TheForceAwakens trailern, NU ÄR jag uppspelt inför fortsättningen på Star Wars sagan."



Och ett uppspelt fan sade: "Den nya Star Wars trailern är helt otrolig. Kan inte vänta. Hajpen är riktig."


 

Officiell poster för Episod VII.


Den enorma hajpen inleddes efter att ett nytt teaserklipp och filmens officiella poster lades ut på nätet.


Av Mikael Holmkvist - 8 november 2015 19:17

 

Bilden: Imorgon (måndag 9/11) kan ni med Viasat Fotboll eller Viaplay se FC Uniteds match i FA-Cupen mot Chesterfield live.

 




Ni som läser min dynga regelbundet vet att jag tidigare har tagit upp vissa problem som har dykt upp hos FC United of Manchester. I takt med att vi har vuxit och avancerat uppåt i den engelska ligapyramiden så har vissa personer i vår styrelse börjat se lite mer slappt på våra grundläggande principer. Jag antar att den risken alltid finns när saker och ting blir större, möjligheterna lockar och pengarna trillar in i en snabbare takt. Men man behöver ju inte studera kärnfysik för att förstå vad vi står för och vad vi jobbar emot. Men tydligen så har inte alla förstått vår existens och då är det skönt att det finns folk som påminner om detta och ser till att själen lever vidare.



Tyvärr har det varit oroväckande mycket skit kring klubben på sistone, och då pratar jag inte om att vi i ligan nu har sex raka förluster och att vår senaste vinst där inkasserades den 12:e september, nej jag pratar om strömningarna som sipprar ut från vårt styrelserum. Den 26:e november är det dags för klubbens årsstämma, det brukar kunna vara ganska frispråkiga tillställningar med högt i tak och stort utrymme för att uttrycka eventuellt missnöje, precis som det ska vara. Årets sammankomst ser ut att kunna bli, även med FC:s mått mätt, extra kryddstarkt.



Jag tycker såklart det är roligt att en större svensk publik får möjlighet att än en gång se FC United live i tv-rutan (minns sist det hände, då stod jag bra tankad utanför Göteborgs-Pestens byggnad i centrala Göteborg och sjöng högljutt olika FC-sånger, varpå många förbipasserande undrade om de skulle ge mig en slant, eller ringa 112), men det ska inte ske till vilket pris som helst, och definitivt inte på bekostnad av våra principer. Jag kommer se matchen och hoppas att grabbarna i Rött gör bra ifrån sig, men jag hoppas mer att vi lyckas skaka av oss den här skiten som börjat smyga in i klubben, och stolta kan gå vidare som det flaggskepp mot den moderna fotbollen vi en gång skapades som.



I fredag hade the Guardian en ganska bra artikel gällande detta, något som den briljanta hemsidan www.afinelung.com uppmärksammade, ni kan nu läsa den i sin helhet här under:

 


 

 

 

PRÖVANDE TIDER FÖR FC UNITED


AV: 1878, www.afinelung.com, fredag den 6:e november, 2015



 

Den här artikeln är från The Guardian och det är den första att diskutera vissa negativa aspekter runt FC United, bredvid framgångarna.

 

 

Den nämner det illa genomtänkta och dåligt hanterade Tory-parlamentsledamotsbesöket och efterföljande fotooperationen med klubbrepresentanter, samt general managerns beslut att höja priset på Benfica-matchprogrammet (trots att produktionskostnaden var den lägsta i klubbens historia).


 


 

HUR SKA FC UNITED FORTSÄTTA ATT PRIORITERA FANSEN ÖVER FINANSERNA DÅ DERAS KLUBB FRODAS?

 

FC United har avnjutit en extraordinär resa uppåt genom ligorna men sättet på vilket deras FA Cup match flyttades för tv:s skull pekar på att de står inför större strider i framtiden

   

Broadhurst Park, FC United of Manchesters arena.


 

 

 

AV: Richard Foster för The Agony and the Ecstasy i the Guardian Sport Network, fredag, 6 november, 2015:


Den stora majoriteten av non-league klubbar skulle jubla triumferande inför konceptet att få £67,000 (951,540 kr) extra för att få deras FA Cup match visad på tv. Besväret med att flytta matchen till en måndagskväll skulle snabbt övervinnas av den välbehövliga förstärkningen i klubbens kassakistor, särskilt om klubben i fråga tog in 2,357 fans i deras senaste FA Cupmatch. Men FC United of Manchester är ingen vanlig klubb, deras resa från födseln år 2005 till de relativt svindlande höjderna i National League North, den sjätte nivån i den engelska ligapyramiden, är mer eller mindre extraordinärt.



Efter att ha uppnått fyra uppflyttningar under deras första årtionde i existens kan de komma att knacka på dörren till the Football League i en inte alltför avlägsen framtid. Dessa framgångar har varit väldokumenterade och det är ett bevis på övertygelsen och det hårda arbetet hos en modig falang människor som var så mycket emot Glazer-familjens övertagande av Manchester United att de startade en egen klubb.



Det var den mest positiva och progressiva formen av protest mot riktningen som Manchester United skulle ta under deras nya ägare. Det var också summan av all frustration som många supportrar hade känt under flera år då de blivit desillusionerade av, bland många andra elakheter, höjda biljettpriser och den generiska och obevekliga ökningen av kommersiella intressen framför någon sorts genuin respekt för fansen.



En av de som tidigt fick nog, Andy Davies, klarade av hela 45 minuter av Glazer-tiden. Det gick upp för honom att han inte längre kände sig som en del av klubben där han hade varit en säsongsbiljettinnehavare i mer än 15 år. Davies hade förnyat sin biljett till den första Glazer-säsongen, men efter att ha lämnat arenan i halvtid sålde han omedelbart sin plats och han har aldrig återvänt. Davies sitter med i FC Uniteds styrelse och sköter deras utvecklingsfond på sin fritid, annars jobbar han på historieavdelningen på Liverpools universitet. Hans beslut att gå med i klubben var en produkt av lugnt, rationellt tänkande.



Det fanns en tydlig känsla av att den här klubben skulle vara något annat och agera som ett modigt, definierande ställningstagande mot omåttligheten i den moderna fotbollen. 2005 beskrev Tony Howard, en av de grundande medlemmarna, känslan av vitalisering som fansen gillade: "Våra ögon har öppnats för ett helt nytt spel - ett spel som så arrogant har förbisetts av så många av oss. Spelet där folk gör allt av kärlek och inte för pengar. Och det är en glädje att prata med folk som Stan i Leek eller Billy hos Blackpool Mechanics. Genuina människor som drivet ett genuint spel."



Jim Burke är ingen Mancunian med anlände i Chorlton 2014 via Glasgow och Barcelona. Efter en livstid av olika fotbollserfarenheter slogs han omedelbart av kastvinden av frisk luft som FC United gav, vilket han understryker i den här reflektionen av sin första FC United-match, den 26 januari 2015: "Under de senaste 10 åren har jag sett fotboll på Celtic Park, Hampden Park, Camp Nou och Old Trafford, varje match har varit en stor händelse, mer än 50,000 på varje match. Alla dessa matcher ägde rum mot en bakgrund av dyra biljetter, iscensatta roligheter, involvering av storföretag och det solklara intrycket att du var där som en 'konsument av produkten', istället för att heja på ditt lag som ett fan. Lördagens erfarenhet var helt klart den bästa matchdagen jag haft under dessa 10 år och förmodligen några år innan det också."



FC Uniteds beundransvärda mantra om att "få vänner inte miljonärer" baseras på kärnprinciper som etablerades från första början, som att inte ha några tröjsponsorer - något som står inskrivet i konstitutionen; sträva efter att hålla entrépriserna så låga som möjligt; se till att klubben förblir en icke vinstdrivande organisation, vars styrelse ska sträva efter att, "så fort det är möjligt", undvika direkt kommersialisering. Klubben är en av få i England som verkligen ägs av supportrarna, där varje medlem får en röst vid alla klubbmöten för den årliga avgiften £12 (171 kr). En sådan nivå av öppen demokrati är sällsynt inom fotbollen.



Men då FC United har farit fram uppåt i ligapyramiden under det senaste årtiondet, och med möjligheten till ligafotboll kittlande nära, har fans och t.o.m en och annan styrelsemedlem börjat bli alltmer oroliga för riktningen som klubben har stakat ut. T. ex så arrangerades i maj 2015 en högprofilig vänskapsmatch mot de portugisiska jättarna Benfica, detta för att fira öppningen av deras helt nya arena, Broadhurst Park, med en kapacitet på 4,400 och som kostade £8,5m (120,7m kr) att bygga, men kritiska röster höjdes när kostnaden för souvenir-matchprogrammet knuffades upp från £2 (28,40 kr) till £2,50 (35,51kr), men ilskan kom inte främst p.g.a höjningen med 25 procent, utan att det genomfördes utan att konsultera medlemmarna.



Med en kombination av en hälsosam ekonomi, en robust infrastruktur och en supporterbas som många League One klubbar tittar avundsjukt på, är FC United på randen till att bli ett väldigt attraktivt varumärke och det är en styggelse för många av deras förespråkare. Det finns en smygande misstanke om att klubben kan vara på väg bort från sina ursprungliga ledstjärnor och att de nu visar svaga tecken på att börja bli den sortens klubb som de från början startades för att vara emot, vilket Burke förklarar. "Regeringsministern från Tory ansvarig för sociala investeringar, Damian Hinds, besökte arenan, med skenet av att diskutera klubbens framgångar med att samla in pengar från samhället och skattelättnader för sociala investeringar. Det faktum att besöket inte blev omskrivet [för fansen innan det skedde], att klubbrepresentanter fotograferades med parlamentsledamotet och att bilden sedan lades upp på klubbens officiella Twitter-konto, det gick inte alls hem hos många fans, mig själv inkluderad. Som en vän sade, 'Man kan inte ta deras pengar och sedan vägra de en brygd (kopp te) om de ber att få komma förbi,' så de flesta var överens om att klubben inte kunde vägra träffa dem, men att användas till vad som framstod som politisk propaganda upprörde många. Och timingen, bara dagar efter den enorma antiåtstramningsmarschen i Manchester, hjälpte inte heller till."



Då klubben har nått ett vägskäl i sin evolution finns det några viktiga punkter att ta upp och debattera. Den kommande årsstämman den 26 november kan mycket väl komma att bli väldigt viktig. De nyligen hörda protesterna, inte bara emot krånglet för fans med att flytta FA Cupmatchen mot Chesterfield till måndag kväll, utan även att datumändringen gick emot klubbsynen har försäkrat många om att det fortfarande finns en själ i klubben.



FC Uniteds officiella uttalande bekräftade den hårda känslan av indignation gällande skiftet av matchdag till måndag. "Samtidigt som vi förstår att tv är viktigt för fotbollen, så har klubben också ett uttalat löfte om att förändra fotbollen till nytta för supportrarna, utan vilka spelet inte skulle existera. Efter att ha funderat på klubbens uttalade åsikter om detta, vilket uttrycks demokratiskt av medlemmarna, så har styrelsen vägrat att gå med på flyttningen av vår match i FA Cupens första runda." När FA insisterade på att matchen var tvungen att flyttas sade FC United att de var "djupt besvikna på FA:s hållning och har gjort dem medvetna om detta."



Så i den fortsatta kampen mot de onda krafterna, som många fotbollsfans har gett sig in i under det senaste årtiondet, verkar det finnas starka bevis för att FC United fortfarande kämpar för den goda saken. Ironiskt nog så lider de just nu, i deras om än korta historia, av en haltande start på säsongen - de har förlorat nio av deras första 14 ligamatcher, inklusive de sex senaste. Det fruktade R-ordet (relegering/nedflyttning) har dykt upp och Karl Marginson, samma manager som de hade när de började spela 2005, har press på sig att vända skutan. Beslutet gällande hur långt klubben ska gå för att säkra framgång på planen, t. ex genom att bryta upp lönestrukturen, är väldigt nära förestående.



Att uppnå den korrekta balansen mellan att stå fast vid principerna och fortsätta den uppåtgående vägen i ligorna måste snart adresseras. Den enda gnagande frågan som kvarstår är hur länge dessa nyckeloriginalgrundsatser kommer fortsätta och är det förändringar på ingång som kommer underminera deras "stolta historia att föra kampanjer för förändring av saker som påverkar spelet och dess supportrar".



• Den här artikeln kommer från The Agony and the Ecstasy


• Följ Richard Foster på Twitter: https://twitter.com/rcfoster

Av Mikael Holmkvist - 7 november 2015 14:10

 

   

   

 

Bilden: Jakten på Röd oktober är något helt annat, men i år skulle man nästan kunna sätta den titeln på Marouane 'Toaborsten' Fellaini och hans framträdanden i allehanda engelska tabloider. Fellaini och flickorna är en annan titel som skulle funka. Här under följer en studie i snaskjournalistik av the highest (lowest?) order. Och borsten har verkligen figurerat flitigt i rödtopparnas artiklar förra månaden. Och ska man tro dem så har vår nummer 27 en tydlig taktik när han söker närhet med tjejer, en taktik som även innefattar andra tjejer än den han för tillfället råkar vara ihop med. Förvånande? Inte ett dugg. Underhållande? Lite. Smutsiga dagsverken? Very much so...





Man kan säga mycket om LvG:s plan B. Det är egentligen en spelare, som har till uppgift att komma in och skapa oreda i motståndarnas box och vinna luftdueller där inne. Antingen med en skarv till en mer teknisk spelare, eller genom att själva nicka mot målet. Jag skulle kunna diskutera länge och mer ingående kring detta, men det är inte det den här texten handlar om.



Ni vet ju hur den engelska tabloidpressen fungerar, rödtopparna fullständigt älskar att kunna skriva artiklar om kända personers sexliv. Är det sedan fotbollsspelare eller politiker som "avslöjas" så är det julafton, skulle det dessutom vara en fotbollsspelare i Manchester United, ja då är det fulländat.



De senaste veckorna har det på den fronten handlat om vår gänglige belgare och hans mobiltelefon. Inte på samma sätt som Ashley Cole och hans lur, men ja, ni kommer att fatta.



Belgaren har en tabloidhistoria om sig att vara en kåt gosse, som gärna penetrerar det andra könet hos damer som inte är hans partner. Åtminstone om vi ska tro rödtopparna, huruvida det hela är sant eller inte, det vet jag inte. Men att fotbollsspelare agerar grisar på sin fritid är ju knappast några nyheter, så det finns säkert sanningshalter av olika grad i denna sörja. Sen ska vi även ha i beaktande att de ekonomiska vinningarna för damer som kan berätta sådana här stories för tidningarna är stora.



Hursomhelst, om vi flyttar tillbaka bandet en bit så kom det år 2009 ut en rapport om att under Fellainis tid i Everton så låg han då och då och med Wayne Rooneys kusin, Natalie Rooney. Hon var känd för att vara ganska festglad och hade svårt att behålla sina kläder på under hela kvällar. Tror t.o.m att Waynes fru, Coleen, portade henne från någon familjefest efter att Natalie visat ena tutten för fotograferna på vägen in till någon annan Rooney-fest.



Damen i fråga har dessutom vikt ut sig i ett av alla "grabbmagasin" som existerar i England:

   

Natalie Rooney utan så mycket kläder i den brittiska herrblaskan Zoo.

Detta var något som inte gick hem hos den fina katolska flickan Coleen Rooney. Huruvida galtnacken Wayne varit där och sniffat hennes trosor ska jag låta vara osagt, men hon ser lite för ung ut för den gode scouserns smak och preferenser när det gäller sexpartners.



Samtidigt som belgaren "träffade" Natalie hade han en intet ont anande flickvän, Lara Binet, hemma i Belgien, något han såklart glömde berätta för scousern. Ni kommer få se senare att Toaborsten har en liten fetisch när det gäller rumpor, det gällde även 2009 då han tidigt bad att få se hennes Daimkryss.



Natalie har väl inte alla redskap i lådan, vilket inte minst hennes val av favoritlag, Everton, visar. Fellaini var dessutom hennes idol och hon sade: "Det var så spännande att dejta min favoritspelare, men han var bara intresserad av en sak - sex. Den ormen berättade inte för mig att han hade en flickvän hemma i Belgien. Hade jag vetat det hade jag inte gått i närheten av honom. Sen hade han fräckheten att dumpa mig."



Det här är ett genomgående tema för Toaborsten. Stöta på tjejer, be de visa sina rumpor, skicka bilder på sin balle, ha sex med dem och sedan gå vidare. Lite tömma och glömma, skulle man kunna säga. Han har t.o.m fått en tjej att lämna sitt jobb i Los Angeles, komma till Manchester, ligga med honom och sedan börjat ignorera henne.



Det som fått tabloiderna att rapportera ganska mycket om Toaborsten på sistone är hans affär med den här "manslukerskan", för att använda Daily Stars beskrivning av henne:

   

Hon heter Eglantine-Flore Aguilar. Enligt tidigare rapporter, från februari 2014, menar Daily Star att hon har siktet inställt på att ligga med ett hel elva Premier League spelare. Fransyskan har redan avverkat Ashley Cole och Saido Berahino, samt en icke namngiven Aston Villa spelare samt ytterligare två anonyma bollsparkare i Fulham respektive Swansea. Så redan har hon alltså ett five-a-side lag avverkat i bingen.



Enligt samma trovärdiga blaska bör även Theo Walcott och Uniteds Ashley Young oroa sig, detta då hon sagt följande: "Theo Walcott och Ashley Young är de hetaste spelarna i Premier League enligt mig. Jag gillar dem verkligen."



Enligt rapporterna är hon en känd makeupartist och föddes med en guldsked i munnen i de finare delarna av Paris. Hon påstår också att hon har kontroll på sina relationer och har ingen intention att bli någon fotbollsspelares flickvän. "Jag vill njuta av livet och ha roligt som alla andra tjejer i min ålder," sa hon, innan hon fortsatte: "De flesta tänker på mig som en eskorttjej p.g.a min livsstil, men så är det inte. Tjejer med mindre självförtroende vill kanske bli en spelares 'officiella' flickvän. Jag skulle aldrig vilja det, jag är en smart kvinna också. Jag har en magisterexamen i litteratur och ett eget makeupföretag."



Efter dessa kloka ord har det även kommit ut att hon smällt på Mario Balotelli då han spelade för scouserna. Han var dessutom så bra i bingen att hon gaddade in "MB45" (hans initialer och tröjnummer). Och nu har hon även "testat" Fellaini, vilket Daily Star Sunday tyckte var en sådan jättenyhet att den hamnade på förstaplats på deras förstasida:

   

Och inne i "tidningen" förtjänade det ett helt uppslag:


   

Här under hittar ni även övriga artiklar på senare från rödtopparna om vår griskåte belgare. Kan inte låta bli att fundera kring sen sista artikeln, från the Mirror. Här kanske Glazer familjen har en outnyttjad inkomstbringare. Spelare som är petade eller skadade kan, för en mindre slant, sitta hemma och skicka sms till unga tjejer i publiken och erbjuda dem sex e.t.c Tror de har missat en möjlighet att tjäna pengar på skadade/petade spelare där. Undrar hur de skulle marknadsföra det hela? Säkert inga problem med tanke på hur vår klubb blivit en mobil röv redo att åka världen runt för att få ännu fler smutsiga åderpålar inkörda mot lite kosing.



'Toaborstens' ex-flickvän, pokerspelare och fotomodell ersätter belgaren med bittert, blått lammkött:

http://beansontoast.bloggplatsen.se/2015/11/07/11212198-min-gamla-man-united-min-nya-man-city/



Toaborsten skickar barnförbjudna bilder till lilla Eglantine:

http://beansontoast.bloggplatsen.se/2015/11/07/11212194-fellaini-skickade-bilder-till-mig-pa-hans-redskap-manchester-united-stjarnans-barnforbjudna-forsok-att-fa-omkull-bruden/



Ny affärsidé för Glazer-familjen gällande skadade/avstängda spelare?

http://beansontoast.bloggplatsen.se/2015/11/07/11212192-marouane-fellaini-skickade-sex-sms-till-ett-manchester-united-fan-medan-han-var-sjuk/

Av Mikael Holmkvist - 7 november 2015 14:03

EXKLUSIVT: Playboy modell häller bensin på fotbollsrivaliteten

   

Gaelle Garcia Diaz ... har lämnat Man U spelaren, för en från Man C.


 

 

 

EXKLUSIVT AV: Dean Wilkins, The Sun, fredag 9 oktober, 2015:



PLAYBOY modellen Gaelle Garcia Diaz har tänt eld på Manchesters fotbollsrivalitet efter att ha dumpat sin United stjärna som pojkvän och ersatt honom med en av hans rivaler från City.


 

Med Fellaini ... hennes gamla Man.

   

Med Bossaerts ... hennes nya Man.

 


Det Röda esset med afrofrisyren Marouane Fellaini, 27, har dejtat landsmaninnan från Belgien Gaelle, 26. Men det handlade om hår idag, borta imorgon, för pokerspelaren Gaelle som bytte ut honom mot en annan belgare - de Blåas ungdomsstjärna Mathias Bossaerts, 19.

   

United stjärnan tar ledningen...

   

... men City ynglingen kommer tillbaka och tar hem segern.

   

Modell ... hettar upp Manchester-rivaliteten.

   

Gaelle med en ny, ren start.

   

Romantiskt med blommor.

Av Mikael Holmkvist - 7 november 2015 13:55

EN SEXIG fransk brud berättade igår kväll om hur Marouane Fellaini skickade henne smutsiga bilder på hans "redskap".

   

SÖKER SPÄNNING: Sexiga Eglantine flyttade tillbaka till Europa för att vara med sin man.

 

 

 

 

AV: Isobel Dickinson, Daily Star, måndag 19 oktober, 2015:

 


Och hon stämplade belgaren med det stora håret en flopp som helt enkelt bara har använt henne för sex.

 


Eglantine Aguilar är nu vansinnig efter att Manchester United spelaren bad henne att lämna Los Angeles för att flytta tillbaka till Europa - bara för att sedan dumpa henne så fort de hade haft sex.

 


Hon kritiserar Premier League stjärnan och gnällde t.o.m på att hans varumärkesmopp på huvudet gjorde honom till en flopp i bingen.

 

 

MODIG GRABB: En av bilderna Fellaini skickade till Eglantine.

 


I en exklusiv pratstund sade Eglantine att Fellainis buskiga hår inte fungerade så tändande och gjorde att det kändes som att "ligga med en kvinna".

 


Och hon påstod att trots att han har en stor "baguette" var stjärnans färdigheter vid sidan av planen ingenting i jämförelse med fotbollskollegorna Ashley Cole och Mario Balotelli, som hon också har legat med.

   

SPORTIG: Eglantine i Fellainis hemmagym.

 


Eglantine gick även igenom hans förförelsetricks och avslöjade att Fellaini:

 

  • Skickade henne nakenbilder på hans redskap två veckor efter att de träffats.
  • Bad om bilder på hennes nakna rumpa och sa till henne: "Jag älskar stora rumpor - ju större de är, desto bättre."
  • Skröt om att han föredrar London framför Manchester.
  • Var självisk i sängen, hoppade över uppvärmningen och gick direkt på målet.

Eglantine, 22, sade: "Han borde ha varit ärlig från början.

 


"Jag hade ett bra liv i LA men jag flyttade tillbaka för att jag gillade honom. Han sade att han ville ha något speciellt.

 


"Men några dagar efter att jag hade flyttat tillbaka började han ignorera mig. Jag har varit en idiot."

 


Röda Djävlarna mittfältaren, 27, träffade Eglantine i juni på ett poolparty i Beverly Hills.

 


Men den 6ft 4in (193,04 cm) långe stjärnan missade att berätta för henne att han redan dejtade den belgiska pokerspelaren Gaelle Garcia Diaz.

 


Underbart vackra Gaelle, 26, dumpade Fellaini tidigare den här månaden för landsmannen, Manchester City ynglingen Mathias Bossaerts, 19.

 


Dagen då han träffade Eglantine sms:ade Fellaini - ett £27,5 miljoners (373,3m kr) köp från Everton - henne för att säga att han beundrade hennes hotpants, sedan bjöd han inne henne på sitt rum.

 


Men hon avböjde hans framstötar.

 


Hon sade: "Jag var inte intresserad men det peppade honom bara ännu mer. Jag antar att han inte är van vid att inte få som han vill."

 


Deras flörtiga franska meddelanden hettades upp under de efterföljande veckorna och det dröjde inte länge innan han visade henne sin bollkontroll i närbild med några barnförbjuda foton. Men det gav honom rött kort från Eglantine.

 

 

MEDDELANDE: Ett foto skickat från Eglantine till Fellaini på hennes rumpa.

   

 

SNABB: Eglantine på en hoverboard i Fellainis herrgård.

 


Hon sade följande om bilderna: "Jag frågade, 'varför har du skickat mig de här?' Det var bristande respekt.

 


"Han ville ha bilder på min rumpa men jag sa att jag inte gör det. Till sist skickade jag en och han svarade, 'Holy sh*t, den är enorm'.

 


"Han sa att han älskar stora rumpor - ju större de är, desto bättre."

 


Han försökte t.o.m att vinna över henne med ett erbjudande om gratis sportkläder från hans officiella sponsor New Balance.

 


Efter två månader frågade Fellaini Eglantine om hon kunde flytta tillbaka till Europa så de kunde ha en relation.

 


Hon sade: "Han ville spendera tid tillsammans. Jag sa att jag inte bara ville ha sex och han sa att det ville inte han heller. Vi pratade varje dag.

 


"Han frågade om jag kunde besöka England och snackade massor om London - han sa att det var toppen men att Manchester bara var ok."

 


Till sist bestämde sig Englantine för att göra flytten tillbaka till Europa. Den 25 augusti sms:ade hon Fellaini för att berätta det och 30 minuter senare hade han bokat henne en flygplansbiljett för £1,800 (24,434 kr) till Storbritannien.

 


Hon berättar sedan följande för oss: "Det var ekonomi och i vanliga fall flyger jag business men det var inga problem för jag kunde inte vänta på att få träffa honom."

 

 

HET: Eglantine var inte imponerad av Fellainis frilla.

 


Den 27 augusti hämtade han henne på Manchesters flygplats i en lyxig Mercedes SUV. Han körde sedan till en italiensk restaurang i närheten av hans £2 miljoners (27,15m kr) hem i Worsley, Manchester.

 


Efter middagen åkte de hem till honom där han har en egen bar där de drack Balvenie whisky, som kostar £550 (7,466 kr) flaskan, och pratade till långt in på natten.

 


Det dröjde inte länge innan den kåta Fellaini fick syn på MB45-tatueringen hon hade gjort efter att ha legat med Mario Balotelli.

 


Eglantine sade: "Han bad mig att göra en tatuering med hans namn också - men jag sa nej."

 


Klockan 2 gick de till sovrummet men Eglantine var inte imponerad av hans insats.

 


Hon sade: "Efter veckor av uppbyggnad trodde jag att vi skulle ha riktigt passionerad sex. Men det var inte mycket förspel. Han ville bara att jag skulle göra saker med honom.

 


"Vi hade sex i några ställningar... han var ganska välutrustad.

 


"Det varade i en halvtimme. Det var ok, bara lite tråkigt.

 


"Det var inte lika bra som med Ashley Cole eller Mario Balotelli."

 


Och Eglantine hade följande att säga om Fellainis stora hår: "När jag tittade upp kunde jag se det här långa, krulliga håret. Det var som att vara i säng med en kvinna.

 

 

RÖTT KORT: Eglantine var besviken på Fellainis insats.

 


"Det kittlades och var i vägen."

 


Hon avslöjade även att Fellaini rakar resten av sin kropp.

 


Nästa kväll åt de ute igen innan de åkte hem för att avnjuta lite mer action. Men det fanns fortfarande ingen chans att Fellaini skulle vinna något man of the match pris...

 


Eglantine sade: "Det gick t.o.m fortare än kvällen innan, kanske runt 15 minuter. Vi gjorde det bara en gång. Det var inte bättre."

 


Paret sade adjö dagen efter men bara några dagar senare började Fellaini ignorera hennes telefonsamtal och sms.

 


Eglantine sade: "Han förändrades direkt. När jag frågade när vi skulle ses igen sa han bara att han var upptagen.

 


"Jag var upprörd - jag hade lämnat ett liv och ett bra jobb i LA för honom."

 


Saker och ting ställdes på sin spets i ett telefonsamtal för två veckor sedan när Eglantine konfronterade honom och kallade honom en lögnare.

 


Hon sade: "Jag sa till honom att han borde ha varit ärlig mot mig från början och medgett att han bara ville ha sex. Han utnyttjade mig.

 


"Nu har jag inget jobb och ingen pojkvän - jag var dum som trodde på honom."

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards