Direktlänk till inlägg 29 juli 2016

ZLATAN IBRAHIMOVIC HAR VILJAN ATT VINNA SOM HAR SAKNATS I MANCHESTER UNITED

Av Mikael Holmkvist - 29 juli 2016 22:51

Glöm de kaxiga skämten - svensken kommer ta med sig en vinnarmentalitet till Old Trafford och ställa liknande krav på de runt sig som Eric Cantona gjorde

   

Manchester United kommer se att Zlatan Ibrahimovic inte tolererar misstag och när hna pratar är han van att man lyssnar på honom. Fotograf: John Peters/Man Utd via Getty Images

 

 

 

 

AV: Johanna Frändén, the Guardian, fredag, 29 juli, 2016:



När Zlatan Ibrahimovic anlände till Paris Saint-Germain 2012 var han bestört då han såg att faciliteterna på träningsanläggningen inte var tillräckligt bra. Lokalerna var inte bara för små, utan för att toppa det så serverades inte spelarna några måltider där.



PSG svarade på kritiken och ritade upp planer för att modernisera Camp des Loges och luncher för laget introducerades. Tyvärr tyckte inte Ibrahimovic att maten var tillräckligt bra, så han gick och träffade klubbens president, Nasser al-Khelaifi. Det slutade med att klubbens kock byttes ut (men för att vara rättvis så var kocken vid den tiden tvungen att arbeta med en budget på endast €15, 143,60 kr, per spelare).



Ibrahimovic kräver perfektion. Han kräver det från sig själv och han kräver det från folket runtomkring sig - och det är en del av anledningen till att José Mourinho gjorde honom till ett av hans första nyförvärv till Manchester United. Den 34-åriga svensken har kommit för att leda anfallet och göra mål men han kommer även att höja standarden och hjälpta till att återintroducera vinnarmentaliteten som verkar ha försvunnit.



Under fyra år i PSG irriterade han sina lagkamrater nästan lika ofta som han irriterade sina motståndare. Men allt han ville var att vinna. Efter en första halvlek som var en besvikelse mot Troyes 2012 kokade hans frustration över lagkamraterna och deras dåliga passningsspel över och han inledde en utskällning som avslutades med orden "mina barn spelar bättre fotboll än ni".



Marco Materazzi, som spelade med Ibrahimovic i Internazionale mellan 2006 och 2009, kommer ihåg att han hamnade i fel ände av några bistra sanningar från Ibra. "Han vill vinna hela tiden, och han låter helt enkelt inte andra göra misstag. Han förolämpar sina lagkamrater en hel del. Jag missade en straff en gång och han fick mig verkligen att lida veckan efter det. Jag tycker inte det är rätt. När en lagkamrat har gjort något fel borde du hjälpa honom - inte massakrera honom. Det är Zlatans största problem," berättade den italienska försvararen för France Football 2013.



Men samtidigt som han har kapaciteten att irritera folk, har han också kapaciteten att inspirera dem och han leder genom att föregå med gott exempel. Du kunde ha frågat vem som helst av hans lagkamrater i PSG och de skulle ha sagt till dig att han har vad fransmännen kallar en otrolig hygiène de vie. Han dricker inte eller röker. Han går sällan ut och han äter, sover och vilar för att vara i perfekt form till nästa match. Det är allt som betyder något för honom: att göra sitt bästa på planen.



I PSG dök han upp till träningarna långt innan majoriteten av hans lagkamrater och gav alltid 100% under hela passet, och ofta hamnade han i argumentation med någon p.g.a sin vilja att vinna en five-a-side match. Efteråt stannade han kvar för att träna frisparkar och prata med tränaren, Lauren Blanc, eller presidenten. Och när han pratar är han van vid att man lyssnar på honom.



När PSG:s nummer 10 till exempel klagade på föroreningarna i Peking ändrade klubben deras destination till kommande sommars försäsongsläger. Inte så konstigt, kanske, att några lagkamrater fann det irriterande att tränaren och presidenten lyssnade så mycket på en enda spelare. Ytterbacken Serge Aurier sa i februari i år att Blanc "sög Zlatan, kulor och allt" i en livestreaming på Periscope - men exemplet Ibrahimovic satte för sina lagkamrater var ovärderligt.



Ett av de största problemen Blanc hade med Ibrahimovic var att han inte kunde övertyga honom att vila. I januari förra säsongen var han den enda seniorspelaren att möta tredjedivisionslaget Wasquehal i en av de tidiga rundorna av franska cupen. Spelare som Thiago Silva och Angel Di María hade inte ens återvänt från deras julsemester då och var inte i närheten av att vara speldugliga.



Det är som Blanc sa till mig för ett par år sedan: "Zlatan är spektakulär och den enda fotbollskaraktären man kan jämföra honom med är Eric Cantona."


 

Zlatan Ibrahimovic säger farväl till EM 2016 efter Sveriges uttåg som innebar slutet på forwardens internationella karriär. Fotograf: Jonathan Nackstrand/AFP/Getty Images



Precis som Cantona har Ibrahimovic en sällsynt närvaro och en aura som påverkar alla runt honom. Han vet om det och ibland utnyttjar han det. En gång efter en match på Parc des Princes då han gick in i den mixade zonen sa han till lagkamraterna: "Idag pratar ingen med pressen." Föga förvånande gjorde Maxwell, Thiago Motta, Marco Verrati och övriga exakt som han hade sagt och gick rakt förbi journalisterna. Ibrahimovic sa att han hade skojat men man kan aldrig veta riktigt säkert med honom.



Det är airen av oförutsägbarhet som kommer testa Mourinho och United spelarna. För samtidigt som Ibrahimovic är en vinnare är han också en person som skapar spänningar. Man kan helt enkelt säga att han gillar sina privata små krig. Man kan t.o.m säga att det är de som håller honom på tårna. Han kommer från en tuff bakgrund från utkanten av Malmö och behövde som yngling inte leta länge efter kontroverser . Han hamnade ofta i slagsmål och en f.d klasskamrat berättade 2001 följande för det svenska magasinet Offside: "Vi hade ett bordtennisbord i ett av rummen. En dag bara totalförstörde han det; sparkade det i småbitar. Efter det fick inte vara i det rummet längre."



När han gick till sin första seniorklubb, Malmö FF, gjorde föräldrarna till hans lagkamrater en namninsamling för att få bort Ibrahimovic från laget, de kände att han skulle ha dåligt inflytande på deras väluppfostrade söner.



Ibrahimovics karriär är full av bråk och 2009, när jag reste till Beverly Hills för den svenska tidningen Aftonbladet för att rapportera om hans försäsong med Barcelona, fick jag känna den fulla kraften från ännu ett. "Jag vet vilka du jobbar för och du vet att jag inte pratar med er. Inte ens försök en gång till, då kommer det att kosta dig."



Ibrahimovics ögon var mörka och fientliga och vi var bara fem meter därifrån. Det behöver inte ens sägas, men jag fick inte prata med honom. Aftonbladet hade skickat dit mig i hopp om att han, efter sex år, var redo att avsluta sin bojkott av tidningen. Anledningen till bojkotten? En intervju 2003 då han fortfarande tillhörde Ajax under vilken han sa att han inte hade någon flickvän men att han ville träffa en och börja bygga en familj.



Min kollega förslog att vi skulle sätta in en personlig annons bredvid hans intervju med Ibrahimovic, som sa: "Sportig person, 21 år gammal med mörkt hår letar efter en seriös relation. Jag dricker inte eller röker, jag gillar fotboll och snabba bilar och jag älskar barn. Jag bor i Amsterdam, hur är du? Svar till svenska fotbollsförbundet."



Ibrahimovic såg inte det roliga - och från den dagen vägrade han besvara frågor från Aftonbladet på presskonferenserna och en gång vägrade han t.o.m att hålla en presskonferens om journalister från tidningen släpptes in i lokalen.



Sex år efter annonsen hade Ibrahimovic inte glömt, helt enkelt för att Ibrahimovic aldrig glömmer. Pep Guardiola, Manchester Citys manager, kan berätta mer om det, efter det att deras enda säsong tillsammans i Spanien slutade med ett totalt kommunikationssammanbrott.



Det är rättvist att säga att Ibrahimovic är en annan person idag. Att vara pappa - han har två söner med sin partner Helena Seger - har haft en lugnande inverkan på honom och bojkotten av Aftonbladet slutade 2010 (men att säga att hans relation med media är bättre nu är kanske en överdrift).



Det finns fortfarande en spets i honom och det kommer bli fascinerande att se hur han reagerar på sina nya lagkamrater och hur de reagerar på honom. Först och främst är han en vinnare. När PSG besegrade Marseille och lyfte franska cupen i maj var det klubbens 30:e titel. Ibrahimovic har lika många själv, vunna med sex klubbar i fyra olika länder.



Två av dessa kom med Mourinho i Internazionale 2008-09 och United managern hoppas nu att de två kan återskapa den där atmosfären och viljan att vinna till varje pris som ledde till dessa framgångar. Det är precis som en f.d United spelare, Jesper Blomqvist, sa, när det annonserades att Ibrahimovic skulle gå till klubben: "Det är en perfekt matchning för båda. Förutom att vara en fantastisk spelare kräver han också en hel del från folket runt omkring sig. Både spelare och personal. Han visar andra vad som behövs för han vet vad som behövs. Han behöver United men jag tycker det är rätt att säga att United behöver honom också."



Det är omöjligt att förutspå hur den här säsongen med United kommer arta sig. Han kan visa sig bli ett briljant nyförvärv som gör dem till titelutmanare igen eller så kan han bara bli en fotnot i klubbens historia. Många personer i England ser honom fortfarande som en överhajpad och arrogant föredetting men hittills i hans karriär har han backat upp allt snack med pokaler.



2001 sa Ibrahimovic följande när han fick frågan vem hans favoritidrottsman var: "Jag gillar Muhammed Ali. Min pappa gillar verkligen honom också. Han är cool, Muhammed Ali. Kaxig. Han hade en attityd men han snackade inte bara, han visade att han var den bästa boxaren i världen.

 

 

Johanna Frändén är en svensk journalist som har bevakat Paris Saint-Germain för Aftonbladet under de fyra senaste säsongerna.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29 30 31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards