Direktlänk till inlägg 24 september 2016

VAD MÅSTE GÖRAS MED WAYNE ROONEY?

Av Mikael Holmkvist - 24 september 2016 20:37

Mourinho har nu genomlidit 16 förluster på 34 matcher, fler än Mark Hughes i Stoke City

   

Wayne Rooney: har tappat Manchester United publikens tillit. Fotograf: Richard Heathcote/Getty

 


 

 

AV: Ken Early, the Irish Times, måndag 19 september, 2016:



Dagen innan England spelade sin öppningsmatch i EM i somras dök Wayne Rooney upp bredvid Roy Hodgson vid presskonferensen inför matchen på Stade Velodrome.



En kinesisk journalist berättade för Rooney att miljontals människor över hela Kina skulle kliva ur sängen klockan 3 på natten för att se honom leda Englands lejon. Det sade mycket om varför Rooney är så högt värderad av de exekutiva direktörerna som sköter Manchester United. Det var inte många andra spelare i EM som fick den sortens uppmärksamhet.



Men det fanns inte heller många som fick den sortens fråga som en rysk journalist ställde till Rooney: "Wayne, det finns en populär åsikt i det ryska laget om att Wayne Rooney inte är samma spelare som han var för några år sedan. Vad tycker du om det, för den här åsikten upprepas av ryska spelare och t.o.m av den ryska assisterande tränaren?"



Rooneys svar då var att han inte brydde sig om åsikterna hos ryska spelare eller den ryska assisterande tränaren. De enda åsikterna han brydde sig om var de som tillhörde hans lagkamrater och hans manager.



Debatten gällande Rooneys form har bara intensifierats under de tre månaderna sedan dess. Bara ett par timmar efter Manchester Uniteds förlust mot Watford i söndags cirkulerade höjdpunktvideos som visade alla Rooneys sämsta insatser. Så vad tycker hans nuvarande manager?



Vi kan gissa att just nu tänker José Mourinho mest på hur han ska stoppa smällarna som hans rykte får sig efter en oroande serie dåliga resultat.


 

Tre förluster

Förlusten borta mot Watford betydde att United hade förlorat tre matcher på en vecka. Den sortens svit har inte inträffat särskilt ofta i Mourinhos karriär.



Hans Chelsea lag förlorade tre matcher i rad sommaren 2006, men de två första av dessa förluster kom under slutet av säsongen 2005-06, efter att de rdan vunnit titeln, och den tredje kom 10 veckor senare, i the Charity Shield. Förutom den gången har det bara hänt en gång tidigare att ett Mourinho lag har förlorat tre raka matcher, och det var under samma säsong på våren 2002, några veckor efter att han tagit över Porto.



Så den nuvarande sviten är en ganska stor kris för honom när man tittar på det ur ett karriärstatistiskt perspektiv. Få managerns är mer medvetna om sådan statistik. Mourinho påpekade vid sin presskonferens efter matchen igår att han hade fått den bästa starten för någon Manchester United manager, med fyra vinster på hans fyra första matcher.



Om man tittar på den större bilden så ser Mourinhos situation ännu värre ut. Han har förlorat 16 av hans senaste 34 matcher. För att sätta det i ett perspektiv så ska ni tänka på att Mark Hughes, vars Stoke lag har slitit i månader, har förlorat 15 av hans senaste 34 matcher.



För tillfället skyddas Mourinho av omständigheter: det är fortfarande tidigt på säsongen, nyförvärven behöver fortfarande tid på sig för att komma in, han har inte haft lång tid på sig att jobba med laget, och så vidare. Men dessa saker kommer bara hålla tillbaka kritiken under en viss tid.



Han kunde definitivt ha klarat sig bra utan det faktum att Pep Guardiola inlett tiden i Manchester City med en klubbrekordsvit på åtta raka vinster. Om Guardiolas spelare verkar ha mer tilltro på vad de gör, beror det kanske på att managern har en klarare idé gällande vad han vill göra.



Han bestämde direkt att Yaya Touré och Joe Hart inte passade in i hans vision för Manchester City. Särskilt Touré hade varit en nyckelspelare i Citys titelvinnande lag, och under hans bra dagar förra säsongen var han fortfarande kapabel att styra Premier League matcher.



Det fanns många i Manchester City som hade gillat det om Touré hade fått en chans; fansen minns de fantastiska dagarna. Men Guardiola bestämde att Touré inte längre var tillräckligt bra, och han hade modet att backa upp sitt eget omdöme.



Mourinhos visade också en hänsynslös sida när han tog över United. Bastian Schweinsteiger fick tidigt reda på att han inte skulle finnas med i managerns planer.



Det går att debattera huruvida Mourinho gjorde rätt som dumpade Schweinsteiger. Han är fysiskt sett förbi sitt bästa, men United skulle förmodligen kunna få användning för hans know-how på mittfältet, särskilt då de försöker hjälpa Paul Pogba att hitta sin bästa roll. T.o.m en åldrad Schweinsteiger skulle säkerligen vara en bättre mittfältspartner för Pogba än Marouane Fellaini. Mourinho tycker helt klart annorlunda, och när det gäller Schweinsteiger har managern åtminstone varit konsekvent.


 

Grumligt

Men i fallet Rooney känns hans tänkande grumligt. Mourinho deklarerade tidigt att Rooney aldrig skulle spela för honom som mittfältare. Men det var där han spelade under stora delar av Watford matchen. Erkänner Mourinho att han hade fel?



Utanför klubben har debatten skiftats från huruvida han bäst används som forward eller mittfältare, till huruvida han förtjänar att spela överhuvudtaget. Han har förlorat tilltron hos publiken.



Så Mourinho har ett val. Arbetar han med Rooney för att försöka hämta tillbaka den där tilltron? Eller kastar han honom till vargarna? Om United genomlider ytterligare ett par förluster under de kommande veckorna kan den kollektiva viljan att hitta en syndabock få honom att bestämma sig.



De exekutiva direktörerna som styr Manchester United har pratat om hur de ser klubben som "den största tv-showen i hela världen," och Rooney är en av de mest kända och seglivade karaktärerna. Men där finns det en grej med tv-shower: då och då dödas även de populära karaktärerna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards