Direktlänk till inlägg 24 september 2016

HUR FOTBOLLENS ARBETARKLASSFANS SÅLDES UT FÖR EN NÄVE POPCORN

Av Mikael Holmkvist - 24 september 2016 20:40

East End hårdingar står upp mot vad de säger är en familjeutflyktsgentrifiering av spelet

   

West Ham fans köar vid "pojkentrén" på 1960-talet. Fotograf: Steve Lewis/Getty

 

 

 

 

AV: Brian Oliver, the Observer, söndag 18 september, 2016:

 

 

Titta på Mo Farrah när han vann guld på 5,000 meter i London 2012, eller Jessica Ennis när han landade sjukampstiteln i och vinsten på 800 meter, och du kommer notera att varenda person som fångas av kameran på Olympiastadion står upp. Tiotusentals människor som skriker fram sina hjältar till framgång.

 

 

The London Stadium, som det kommer heta tills namnrättigheterna säljs, är nu Stratford hemmet för West Ham United FC. Men endast några tusen människor har stått upp under de fyra hemmamatcherna den här säsongen, de flesta av dem nära området där Farah gjorde sitt avgörande ryck på sista varvet.

 

   

West Ham FC:s nya hem på the London Stadium är långt ifrån det trånga Boleyn Ground. Fotograf: Getty

 

 

Den här gången har det lett till bittra interna stridigheter, fysiska och verbala. Publikproblem inom fotbollen var tillbaka bra rubrikerna efter förra veckans Premier League match mot Watford. Man såg slagsmål med bortafansen, som var dåligt segregerade, och på dem lägre etagen slogs West Ham supportrar med varandra. I fredags stängdes 20 fans av och fick sina säsongsbiljetter återkallade.

 

 

"Jag var äcklad, skämdes för att vara ett West Ham fan," sade livslånga följaren Ciro Castaldo, som stod nära ett av problemområdena. Så varför förlorar så många fans sitt temperament och deras självkontroll? Varför säger föräldrar att de känner sig så osäkra att de inte kan ta med sig sina barn på matcherna? Varför är West Ham ansatta av åskådarproblem efter att ha skrivit på den bästa arenaaffären någon kan minnas, en affär där de bara betalar £2,5m (29,4m kr) om året för att hyra en arena byggd med skattebetalarnas pengar?

 

 

Det finns inga enkla svar, men dålig planering, dåligt publikvärdskap, grishuvudtendenser bland vissa supportrar och t.o.m popcorn är alla delar som har spelat en roll i det hela. Medan praktiska problem till stor del får skulden, pekar vissa fans på ett större problem i och med den krypande gentrifieringen av fotbollen.

 

 

För den f.d Manchester United kaptenen Roy Keane var det år 2000 fans som åt räksmörgåsar. För West Hams mer robusta supportrar 2016 är det popcorn, som säljs runt arenan. "Popcorn? Vad har de gjort med West Hams själ?" var ett fans reaktion på sociala medier.

 

 

Att stå upp på fotbollsmatcher i Englands två toppdivisioner är förbjudet. Premier League har inga intentioner att göra några förändringar, och en talesman för kulturdepartementet, Media och Sport, sade: "Regeringen har för tillfället inga planer på att ändra sin position och introducera ståplatsutrymmen på arenor som uppfyller kraven på endast sittplatser."

 

 

Problemet är att tiotusentals personer står upp varje helg, och det har de gjort i åratal. Matchvärdar och klubbarna som använder dem tittar åt ett annat håll. På West Hams f.d hem, Boleyn Ground, vanligen känt som Upton Park, stod en hel sektion upp på varje match under mer än 10 år.

 

 

De befann sig på de lägre delarna av the Bobby Moore Stand, namngiven efter klubbens kändaste spelare. Nu står de upp på the Booby Moore Stand på den nya arenan, men West Ham sålde platser i den sektionen till människor som inte kände till den traditionen. Det skapar gräl. Ofta kan barn i den sektionen inte se.

 

 

Barn finns över hela arenan. Klubbens familjesektion har 1,400 platser, men det finns 25,000 familjemedlemmar. Efter att ha erbjudit juniorsäsongsbiljetter för £99 (1,168 kr) har West Ham fler personer under 16 år, runt 10,000, än någon annan klubb. Det skulle kunna förklara närvaron av popcorn. "Vi är väldigt stolta att ha så många familjer och barn som närvarar vid våra matcher," sade en talesperson för klubben.

 

 

"På vissa sätt känner sig de gamla stambesökarna, de äkta fansen, sig hotade," sade Pete May, författare till en kommande bok vid namn Goodbye to Boleyn. "Att stå upp och sjunga är den enda länken de har till det gamla West Ham, och de är oroliga för att det kommer att försvinna i den krypande kommersialismen och publiken på 60,000 personer. De vill inte förändras."

 

 

Iain Dale, den politiska bloggaren, f.d kandidat för de Konservativa, radioprogramledare och West Ham fan, sade: "De som står upp nu, de är bara själviska. Alla står vi upp ibland, när vi har en hörna, till exempel. Men att stå under hela matchen, då förstör de bara för andra. Om du har ungar bakom dig, varför skulle du då göra det?"

 

 

Peter Caton, 55, är en av dem som står upp vid varje match. Han är ett av många fans som skyller på Karren Brady, klubbens vice ordförande, för att hon "trampat på supportrarnas önskningar" genom att flytta klubben till ett nytt hem.

 

 

West Ham återfinns bland de 20 rikaste klubbarna i världen. Deras flytt har adderat 22,000 sittplatser till matchdagsintäkterna och deras supportrar är också rika - "helt uppe i toppen när det gäller högsta medelinkomsten", enligt Dale. Potentialen för tillväxt är tydlig, men West Ham är en East End klubb, inte ett Chelsea eller ett Arsenal.

 

 

"Folk står upp för sina ideal bokstavligt talat," sade Caton. "West Ham har en kärna av arbetarklassupportrar och Brady vill förvandla oss till Arsenal. Men vi är inte Arsenal. Det skedde ingen riktig konsultation med fansen innan vi flyttade. De kommer att bli tvungna att bära ut mig om de vill att jag ska sätta mig ner, och jag kommer inte att komma tillbaka."

 

 

Det finns mer klagomål gällande bristen på pubar nära arenan - "det är en promenad på en halvtimme" sade May - och matställena innan matcherna i Westfield är betydligt mer exklusiva än de gamla Upton Park favoriterna. "Matställena är alla väldigt annorlunda och hela upplevelsen kring Olympiastadion kommer tilltala en medelklasspublik mer än arbetarklassen," sade Dale.

 

 

"Men om du ignorerar problemen en stund så är det en helt otrolig stadion, på varje plats ser man bra. De negativa berättelserna måste balanseras upp av det faktum att de flesta gillar stället. När vi börjar spela bra igen kommer många av problemen att flyta undan."

 

 

Andra personer runtom i England kommer se bitterheten som ännu ett exempel på distanseringen av elitfotboll från "riktiga" fans. Det var en sport som många hade råd med och som bevittades mest av arbetarklassfans innan Hillsborough katastrofen innebar slutet för ståplatsläktarna, innan Nick Hornbys Fever Pitch, the Premier League (som fyller 25 år nästa år), Sky Sports järngrepp och Keanes "räksmörgås" utbrott.

 

 

Under slutet av 1980-talet skrev Andrew Hussey i en essä om Hillsborough för the New Statesman att fotbollsfans "hade blivit föremål för spott och spe. Att vara arbetarklass, att vara ett fotbollsfans... var att vara avskum". Många fans från arbetarklassen har känt sig marginaliserade enda sedan dess.

 

 

Men medan Premier League arenorna till nästan 97% är fulla varje helg kommer du inte hitta många i ledningsrummen som tittar tillbaka till för 30 år sedan när the Sunday Times sade att fotbollen var "en slumsport spelad på slumarenor tittad på av slummänniskor".

 

 

Och det kan inte finnas några klagomål på biljettpriserna hos West Ham. Medan Chelseas fans måste betala £56 (660 kr), plus en medlemsavgift, t.o.m för den billigaste matchsittplatsen, och Liverpools fans kände sig tvingade att arrangera ett uttåg i protest mot prishöjningarna i februari, så sålde West Ham säsongsbiljetter för £289 (3,409 kr) - runt £15 (177 kr) per match. "Klubben har gjort ett riktigt bra jobb med att hålla nere priserna," sade Dale. "Många av fansen som inte hade råd på Upton Park har nu råd att komma, och jag ser många fler svarta och asiatiska ansikten i publiken."

 

 

Det fanns, sade han, en uppdelning mellan de gammaldags fansen och några av de 22,000 nykomlingarna. "Gamla" fans anser att "nya" fans lämnar matcherna tidigt, återvänder till sina platser sent efter sina popcornsräder efter halvtidspausen och att de aldrig står upp och sjunger. Några av de gamla hårdingarna har svarat med ilskna smädelser, vilket har lett till att West Ham flyttat fans till andra delar av arenan om de är missnöjda.

 

 

Jon Darch, den ledande förespråkaren för att få stå på ligamatcher, sade: "Vissa West Ham fans har ombetts ge upp sin fotbollslivsstil. Det finns supportrar blandade tillsammans som har olika syn på vad som är en bra matchdagsupplevelse."

 

 

Darch sade att några fans tror att klubben bara vill ha medelklassfans: "De tycker att deras sätt att stödja klubben

på, som de har gjort i 30 till 40 år, håller på att avlägsnas, deras supporterstil håller på att utplånas. Jag håller inte med dem, men det är deras underliggande oro."

 

 

 

 

BYTER PLATSER

Arsenal 2006, flyttade från Highbury (kapacitet på 38,419) till the Emirates Stadium (60,360).

 

 

Kostnad: £390m (4,59 miljarder kr).

 

 

Under första säsongen där var the Emirates utsåld vid varenda förstalagsmatch.

 

 

Swansea City 2005, från Vetch Field (11,475) till Liberty Stadium (20,909).

 

 

Kostnad: 27m (318,4m kr).

 

 

I augusti avslöjade klubbens amerikanska ägare att de för diskussioner med Swanseas kommunledning om att expandera arenan.

 

 

Manchester City 2003, från Maine Road (35,150) till Etihad Stadium (55,097).

 

 

Kostnad: £20m (235,8m kr) för återanvändning, £2m (23,5m) per år.

 

 

City har ett 250 år långt hyreskontrakt för arenan, ägd av Manchesters stad.

 

 

Leicester City 2002, från Filbert Street (22,000) till King Power Stadium (32,312).

 

 

Kostnad: £17m (200,5m kr).

 

 

Klubben funderar på att expandera arenans East Stand eller bygga en helt ny arena.

 

 

Southampton 2001, från Dell Stadium (15,200) till St Mary's Stadium (32,205).

 

 

Kostnad: £32m (377,4m kr).

 

 

Stadion har antagit klubbens originalnamn, Southampton St Marys. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards