Direktlänk till inlägg 18 april 2020

NEWCASTLE FÖRVÄNTAR SIG GRÖNT LJUS FÖR SAUDISKT ÖVERTAGANDE TROTS AMNESTYS TVIVEL

Av Mikael Holmkvist - 18 april 2020 20:47

* PIF genomgår ägar- och directortest

 

* Amnesty uttrycker oro då Ashley-eran närmar sig slutet

   

Newcastle förväntar sig inga problem med det föreslagna £310m (3,87 miljarder kr) övertagandet av PIF.

Fotograf: Julian Finney/Getty Images

 

 

 

 

AV: Louise Taylor, the Guardian, onsdag 15 april, 2020:

 

 

Konsortiet som närmar sig ett slutförande av övertagandet av Newcastle förväntar sig inte att Premier Leagues ägar- och directortest ska utgöra några problem men Amnesty International har uttryckt bekymmer gällande Saudiarabiens involvering.

 

 

The Public Investment Fund of Saudi Arabia (PIF) har gjort sällskap med den Yorkshire-födda finansiären Amanda Staveley och det Storbritannienbaserade Reuben Brothers för att nå en överenskommelse värd £310m (3,87 miljarder kr) med Mike Ashley för att avsluta hans 13 år långa ägarskap av Newcastle. Gruppen genomgår nu Premier Leagues obligatoriska bakgrundskontroller som bör vara klara innan april är slut.

 

 

PIF, på väg att ta kontroll över 80% av klubben, är en av världens rikaste förmögenhetsfonder och investeringsverktyget för Saudiarabiens kronprins, Mohammed bin Salman.

 

 

Amnesty menar att PIF:s flytt in i engelsk fotboll är till för att "glamourisera" kungadömets "urusla facit för mänskliga rättigheter" och anklagar PIF för att använda Newcastle som "ett PR-verktyg".

 

 

Källor nära de tänkbara nya ägarna har en annan åsikt och är orubbliga i tron på att Premier League-testerna kommer bli en formalitet. Källorna pekar på konsortiets mångfald i sammansättningen och menar att saudiernas vilja att omfamna involvering utifrån är en indikation på en gulfstat som demonstrerar sin inställning att förändra och omfamna den moderna tidsåldern.

 

 

Källorna påpekar också att övertagandet planerar att finansiera en ekonomisk pånyttfödelse på Tyneside i tillägg till signifikativa investeringar i klubbens infrastruktur och på nya spelare.

 

 

Medan Staveleys Dubaibaserade företag, PCP Capital Partners, frontar affären har Reuben Brothers en imponerande affärsstamtavla. Jamie Reuben, den 32-årige sonen till David Reuben och brorson till Simon, är, precis som Staveley, framtagen för en plats i styrelsen, men först måste han avsluta sitt jobb som director i QPR.

 

 

Enligt den senaste Sunday Times-rikedomslistan kontrolleras Reuben Brothers av Storbritanniens näst rikaste familj, värda £18,66 miljarder (233,29 miljarder kr), och de har redan omfattande fastighetsintressen på Tyneside.

 

 

Amnesty är djupt oroade av saudiernas kontrollerande andel och Felix Jakens, deras brittiska kampanjchef, är rädd för att det coronainfekterade ekonomiska nödläget kan resultera i att övertagandet inte granskas lika intensivt som man annars kanske hade förväntat sig. "Vi måste fortfarande se det för vad det är: Saudiarabien försöker använda glamouren och prestigen i Premier League-fotbollen som ett PR-verktyg för att dra uppmärksamheten från landets urusla facit för mänskliga rättigheter," sade Jakens. "Med världen i kris finns det en risk för att den här affären kan komma att bli av utan samma krav på granskning som den borde få.

 

 

"Under Mohammed bin Salman-regimen har saudiska försvarare av de mänskliga rättigheterna utsatts för brutala tillslag och flera fredliga aktivister har fängslats - inklusive Loujain al-Hathloul och andra modiga kampanjarbetare för kvinnliga rättigheter.

 

 

"Det har skett en uppenbar skönmålning gällande det hemska mordet på Jamal Khashoggi och den saudiledda militärkoalitionen i Jemen har ett skamligt facit gällande urskillningslösa attacker mot hem och sjukhus."

 

 

Nyheten om Ashleys nära förestående uttåg har fått majoriteten av Newcastle-fansen att jubla men Jakens uppmanar supportrarna att undersöka Saudiarabiens facit för mänskliga rättigheter och ifrågasätta vad det här utköpet egentligen handlar om.

 

 

"Det är inte upp till oss att säga vem som borde äga Newcastle United, men alla affärsverksamheter måste skydda sig mot all möjlig risk för medbrottslighet runt brott mot de mänskliga rättigheterna," sade han. "Det är samma sak inom fotbollen.

 

 

"Till en viss grad kan sports-washing (då skurkstater eller företag försöker tvätta bilden av sig själva genom att använda kända idrottslag) motverkas om de intresserade parterna är beredda att bryta trollformeln. Vi ber Newcastle Uniteds personal och fans att bekanta sig med den förskräckliga situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien och att de gör sig beredda att tala ut om den."

 

 

Ashley befinner sig i sitt semesterhem i Florida och Newcastle avstår från att kommentera några aspekter av övertagandet men Yasir al-Ramayyan, PIF:s guvernör, förväntas bli klubbens nye ordförande.

 

 

Sent i januari listade dokument som lämnades in till Companies House (Bolagsverket) Ramayyan som director för ett nyinkorporerat företag, NCUK Investment Ltd.

 

 

För tillfället hänger allt på Premier League-kontrollerna, man tror att dessa inleddes förra veckan. De tar vanligtvis två veckor men logistikproblemen p g a pandemin kan dra ut den tiden till en månad.

 

 

Under planen som kallas Projekt zebra ska konsortiet, bland andra potentiella anställningar, ha tagit fram en director of football som ska fylla en hittills obesatt roll i Newcastle.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards