Direktlänk till inlägg 17 augusti 2016

PAUL POGBA OCH ADNAN JANUZAJ ÄR TVÅ SIDOR AV SAMMA MYNT

Av Mikael Holmkvist - 17 augusti 2016 21:10

Manchester Uniteds första förlust av deras rekordnyförvärv hjälper till att förklara en del galna löner som vrider till ynglingars huvuden. Då Pogba återvänder åker 'den nya Cruyff' tillbaka ut på lån

   

Paul Pogba och Adnan Januzaj firar Manchester Uniteds vinst av the Manchester Senior Cup 2012. Deras karriärer har efter det tagit väldigt olika banor. Fotograf: John Peters/Man Utd via Getty Images.

 

 

 

 

AV: Daniel Taylor, the Guardians sportblogg, lördag 13 augusti, 2016:

 

 

Pengarna är så astronomiska nuförtiden, de rika blir så mycket rikare och siffrorna blir högre hela tiden, kanske är det här ett passande tillfälle att fråga sig hur länge det kommer dröja innan fotbollen visar upp sin första spelare att tjäna £1m (11,7m kr) i veckan.

 

 

Snabbare än du kanske kan föreställa dig, i alla fall om man utgår från en nyligen genomförd intervju med en av sportens mer formidabla agenter. "Jag tror inte att bubblan kommer spricka," säger Jonathan Barnett. "Fotbollen blir större och större, och lönerna kommer bli större och större Så, ja, någon som betalas £50m (587,1m kr) om året? Jag tror det kommer att komma väldigt snart."

 

 

Barnett, för de som inte känner till namnet, befinner sig i en bra position att bedöma det, med tanke på att han har Gareth Bale, superstjärna, bland sina klienter och förhandlade fram £85m (998,1m kr) flytten från Tottenham Hotspur till Real Madrid som gjorde walesaren till den dyraste spelaren på planeten. Väldigt blygsam är han gällande det, också. "Att kunna säga att jag har gjort den största affären i historien är fantastiskt, och folk tittar på mig i ett annat sken. Jag pratade med en spelare utomlands och hans mamma och pappa ville ta ett kort med mig. Jag säger inte att det är för att de gillade mig, det var för att de tänkte: 'Det här är killen som gjorde världsrekordet.' Jag får mycket av det. De flesta av de unga spelarnas familjer utomlands tar en bild med mig."

 

 

Nu har den affären såklart överskuggats av Paul Pogbas transfer från Juventus till Manchester United, den flytten höjde världsrekordet till £89,3m (1,04 miljarder kr), och det är inte konstigt att så många personer finner summorna helt sanslösa när agenten i det fallet, Mino Raiola, enligt rapporterna har dragit in något i närheten av £25m (293,5m kr). Raiolas klienter inkluderar även Zlatan Ibrahimovic och Henrich Mchitarjan och han gillar antagligen att ha Uniteds exekutiva vice ordförande, Ed Woodward, på snabbuppringning. Raiola har, för att sätta det i ett sammanhang, tjänat mer på sina olika transaktioner den här sommaren än vad Sir Alex Ferguson betalades under någon femårsperiod, innan 2010, då han styrde Old Trafford på sin absoluta topp.

 

 

Fundera sedan på den andra änden av skalan och skillnaden mellan de olika stegen i engelsk fotboll när Barnsleys vidareförsäljningsavgift från John Stones £47,5m (557,7m kr) transfer mellan Everton och Manchester City är högre, på £6,8m (79,8m kr), än Yorkshire klubbens hela årsinkomst, postade i deras senaste räkenskaper till £4,8m (56,3m kr).

 

 

Sedan har vi storyn som nådde mig tidigare i somras gällande vakansen för en ny Port Vale manager. Neil Redfearn intervjuades och Port Vale, som slutade i mitten av tabellen i League One förra säsongen, gillade vad de såg. Diskussionerna föll samman när Redfearn hörde att lönen var £40,000 (469,696 kr) om året - mindre än vad materialförvaltaren tjänar hos många Premier League klubbar.

 

 

Gapet blir definitivt större. Det här är vägen som fotbollen har tagit under en ganska lång tid och vi borde förmodligen vara medvetna vid det här laget om att klagomål på det kommer inte förändra någonting. Men det betyder inte nödvändigtvis att vi måste gilla det och det var verkligen svårt att läsa Arsène Wengers åsikter om de ändrade finanserna utan en känsla av att luften gick ur en som kommer från upptäckterna av vissa delar av sporten som blir alltmer svåra att omfamna.

 

 

Wenger pratade om en kultur där spelare blir rika innan deras tid och när han frågades om de största förändringarna, då han närmar sig 20 år som Arsenals manager, nämnde han agenternas makt. "Jag har kämpat hela mitt liv för att fotbollsspelare ska tjäna pengar men när man betalar dem innan de producerat kan det döda hungern," sa han. "Jag är rädd att vi nu har spelare under 17, under 18, som tjänar £1m (11,7m kr) om året. När Ian Wright tjänade det, hade han gjort mål, han hade utsatt sin kropp för påfrestningar. Nu, innan de startar, är de miljonärer - en ung spelare som inte ens har spelat." Multimiljonärer, för att vara exakt. Tydligen är den accepterade summan för en "top kid" i dagens klimat faktiskt £40,000 (469,696 kr) i veckan och ett fyraårskontrakt - runt £8m (93,9m kr) totalt.

 

 

Underskatta inte den påfrestande effekten av den här för mycket, för ung kulturen. Adnan Januzaj ansågs vara en av de mer begåvade unga spelarna i Europa när han skrev på sitt första stora avtal med Manchester United i oktober 2013, 18 år gammal. "En ung Cruyff", kallade den dåvarande managern, David Moyes, honom bakom scenen.. Han menade Johan, antagligen, och inte Jordi, med tanke på att Real Madrid, Barcelona och Paris Saint-Germain samtliga försökte locka bort Januzaj från Old Trafford. Nu, tre år senare, har han dykt upp på lån hos Sunderland. José Mourinho ville inte omedelbart ha honom. Louis van Gaal gillade inte vad han såg. Borussia Dortmund tog in honom på lån förra säsongen och skickade sedan tillbaka honom fyra månader tidigare än planerat. Januzaj, nu 21 år, sägs vara extremt förtjust i stjärnfotbollsspelarens förmåner och det är förmodligen ingen tillfällighet att hans drift utför började efter det att han skrivit på det där femårskontraktet.

 

 

En spelare med dessa suddiga prioriteringar bör inte förvänta sig alltför mycket sympati gällande den läckta nyheten att han känner sig "förnedrad" av Mourinho och det påminner mig om en konversation med någon på Old Trafford under slutet av förra säsongen efter avslöjandet inifrån omklädningsrummet om att några av seniorspelarna inte fullt ut gillade vad som hände med deras yngre kollegor.

 

 

Hur, frågades det, kunde klubben rättfärdiga ett £2,5m (29,3m kr) kontrakt för Tyler Blackett? Blackett skrev på det kontraktet i februari 2015 och under resten av säsongen gjorde han två inhopp från avbytarbänken, vilket gav totalt 27 spelade minuter. Förra säsongen gick han på lån till Celtic och för ett par dagar sedan pratade jag med någon som såg hans debut i Skottland. "Det gick emot allt förnuft att han var en Manchester United spelare," var domen. Blackett startade två matcher till och var sedan aldrig mer med i Celtics trupp till en ligamatch igen. 22-åringen väntar nu på att gå ut på lån igen och här är grejen: det finns inte alltför många klubbar som vill ta på sig en veckolön på £20,000 (234,850 kr).

 

 

Svårigheten är att veta vad som kan göras för att förändra den här kulturen när det finns mer pengar än någonsin som flyter runt i Premier League och klubbar vill undvika att få sina fingrar brända på det sättet som hände United under Pogbas första sejour på Old Trafford, när han inte fick pengarna han ville ha och spelade ut sitt kontrakt för att få ett bättre avtal i Juventus.

 

 

"Det kommer aldrig någonsin finnas en bättre tid att vara fotbollsspelare än nu," deklarerade Alan Shearer 1999. Men han hade fel. Men han hade fel, med det nya tv-avtalet finns det så mycket prispengar att dela på att klubben som kommer sist i Premier League kommer tjäna mer än de som vinner Bundesliga. Samtliga Englands 20 toppklubbar förväntas finnas med när the Deloitte Football Money League presenterar de 30 rikaste i världen och det betyder att vi nu har en liga där Bournemouth, Crystal Palace, Leicester, Manchester United, Swansea, Watford och West Ham alla har slagit sina transferrekord den här sommaren. Everton tror att de kommer göra detsamma den här veckan för Yannick Bolasie och det säger en hel del om sportens moderna finanser när en opretentiös klubb som Stoke kan erbjuda £20m (234,8m kr) för Saido Berahino och West Brom är villiga att betala £25m (293,5m kr) för Christian Benteke. Bolasie är tydligen nu värd någonstans mellan £25m och £30m (293,5m kr och 352,2m kr), och när en spelare på hans nivå genererar den sortens avgift blir det tydligt varför klubbar betalar sina växande stjärnor mer än någonsin.

 

 

Det finns ingen enkel lösning men kanske skulle makthavarna utforska huruvida det är möjligt att sätta ett tak på spelarlönerna vid en viss ålder. Det har diskuterats, enligt Dan Ashworth, the Football Association's tekniske director, och det skulle också kunna vara en bra idé att introducera förtroendefonder, vilket betyder att unga spelare skulle få en del av deras lön medan resten hålls tillbaka tills senare i deras karriärer.

 

 

Tyvärr är det inte alltid så lätt att veta vad de relevanta personerna faktiskt gör åt det. Colin Gordon, en annan av sportens mer prominenta agenter, intervjuades nyligen för en bok gällande nedstämdheten som påverkar Englands landslag och berättade en story om när han höll ett två timmar långt möte med Greg Dyke, dåvarande ordförande för FA, för att föreslå idén med förtroendefonden. "Greg Dyke älskade det," minns han. "'Fantastiskt, briljant,' sa han, 'skicka mig ett e-mejl.'" Gordon skickade Dyke e-mejlet. Vad hände sen? "Jag hörde inte ifrån honom."

 

 

 

Charlton farsen inget att skratta åt

Den kanske sorgligaste delen av det senaste PR-fiaskot som involverar Charlton Athletic är att det känns helt naturligt vad den här en gång så stolta klubben har blivit under deras nuvarande regim.

 

 

Det är verkligen svårt att tänka på någon annan gång när en supporter som ansöker om att köpa en säsongsbiljett sedan har fått motta ett brev som säger att det beror på underskriften av ett kontrakt som hindrar honom från att fälla "nedsättande kommentarer" på sociala medier om sättet som klubbens sköts på.

 

 

Tyvärr för Charlton så ska man nog förvänta sig en del kritik online när klubben har relegerats till League One, olika protester gällande ägaren, Roland Duchâtelet, och vd:n, Katrien Meire. Kanske borde de relevanta personerna förstå att det bästa sättet att undvika klagomål på är att sköta klubben på ett sätt som lockar fram välvilja. Samtidigt får man väl säga att det är synd att the "Agreed Behavioural Contract" inte fungerar åt båda hållen, så att Charltons supportrar skulle kunna övervaka uppförandet hos folket som sköter klubben om det skulle behövas.

 

 

 

Zlatan är självcentrerad men vinner över dig

Den unge Zlatan, Fredrik Gerttens dokumentär som följer de tidiga delarna av Zlatan Ibrahimovics karriär, släpps på måndag och jag kan rekommendera den, inte minst för att det är sällsynt att se, på nära håll, en av våra kategori A fotbollsspelare på en sådan mänsklig nivå. Ibrahimovic gör ingen besviken med den där blandningen av arrogans och stundtals briljans som lämnar föreställningen att Manchester Uniteds nyförvärv, inte alltför olikt Cristiano Ronaldo, kommer prata vältaligt om vilket ämne som helst, så länge det ämnet är han själv.

 

 

Det är inget skådespeleri och det står snabbt klart att Ibrahimovic var precis lika full av sig själv som yngling i Malmö som han är nu. Som en av hans äldre lagkamrater i Sverige uttrycker det: "Han är ingen stjärna än, men han tror att han är det."

 

 

Samtidigt finns det mer med Ibrahimovic än skrävlet - notera hans häftiga reaktion i ansiktet när Ajax fans visslar mot en av hans tidiga insatser i Amsterdam ("De vet inte hur bra jag är") - och min gissning är att du kan komma att gilla honom mer efter att ha sett den här filmen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards