Alla inlägg den 4 mars 2016

Av Mikael Holmkvist - 4 mars 2016 16:44

AV: Bernstein, söndag 21 februari, 17:06:

 

 

Uniteds inre maktkamper förklarade (så gott det går med 140 tecken). MUFC har 2 styrelser, fotbollsklubben och det övergripande företaget.

 

 

 

* Woodward och Richard Arnold i en kommersiellt-är-kung allians i företagsstyrelsen vs. Fergie, Gill och Charlton i fotbollsstyrelsen:

http://ir.manutd.com/corporate-governance/board-of-directors.aspx

 

 

* Makten ligger hos företagsstyrelsen (till störst del Woodward och Glazers) men Fergie-alliansen behåller enorma influenser på marken på OT och Carrington.

 

 

* Charlton är anti-Mourinho; Fergie också (var falsk mot honom 2012/13: ignorera den offentliga 'kompisbilden'). Gill var för honom 2013, men totalt sett mer anti nu.

 

 

* Fergie ser José som "en valp", inte på hans nivå. Hatade att förlora honom så ofta och var tvungen att använda en annan inställning till honom jämfört med Wnger och Benitez.

 

 

* Fergie visste att Mourinho ville ha United jobbet så han spelade på det. Hans sista "seger" var att blåsa honom på jobbet som sin efterträdare 2013: makt och kontroll.

 

 

* Fergie är vansinnig på det tappade inflytandet. Hatar Woodward och hans kommersiella avdelning, har sagt till kompisat att United "bara handlar om pengar nu" (trots att de betalar honom £2m (25,9m kr) om året).

 

 

*Gills roll inkräktad på av Woodward sedan 2005, så där finns det också ett ogillande. Gill är (helt otroligt) populär bland personalen på OT. Fergie sidosteppad av Glazers sedan 2013.

 

 

* Co92 är ett sätt för Fergie att återvinna förlorat inflytande, därför lyfter han fram Giggs som manager. Fergie vill ha bort LVG men inte om det betyder att Mourinho kommer in.

 

 

* Woodward okejade 'Fergie tipset' gällande Moyes 2013, därför måste han hålla fast vid LVG för att undvika 2 misslyckanden på sitt cv. Behöver få LVG att avsluta säsongen för att sedan få till ett "ärofyllt" uttåg.

 

 

* Woodward vill ha Co92 'legenden' för marknadsföringssyfte men han hatar konkurrensen från Co92 'varumärket': MUFC-anställda portade från Co92-hotellet förra året.

 

 

* Woodward anställer Giggs, ger Fergie inflytande tillbaka; anställer José, Fergie flyttas åt sidan men Giggs kanske lämnar kubben. Samt att det ser illa ut att sparka LVG = DÖDLÄGE.

 

 

* Woodward har inte en aning om fotbollsrelaterade saker och är livrädd för att fatta fel beslut. Måste fortsätta spela spel med Mourinho (kontakt i december och förra veckan) under tiden.

 

 

* Mourinho DESPERAT att få komma till United under flera år; nu är han redo att vänta men vet att Woodward inte är pålitlig och han har inga garantier; försöker sätta press på United gällande "andra jobb".

 

 

* En adderad faktor till att LVG visat sig vara ett misslyckande är att Woodward hamnat under press i Florida: Glazers har pratat med en potentiell ny vd som är Ferige-allierad.

 

 

* Andra stora probemet för Woodward är att en sparkning av LVG och missat CL-spel nästa säsong är väldigt dyrt. Även Mourinho är väldigt dyr. Giggs är en Glazer-tastisk budgetersättare.

 

 

* Andra trådar: Mourinhos agent Mendes är 'vän' med Woodward; har även gjort många affärer med Fergie och Gill och nu med Co92 genom fotbollsklubben Valencia och Peter Lim.

 

 

* Rooney är också en faktor: fortfarande största dragningen för sponsorer - att vara på rätt köl med honom hjälper relationen med Woodward, därav Co92's beröm för hans "insatser".

 

 

* Fergie okejade Co92 att attackera LVG i media tills december: sedan gavs stöd till LVG när Mourinho blev tillgänglig. Pro-Giggs mediabudskap nu mer desperat.

 

 

* Alla spillrorna = Glazers skördar vad de har sått sedan 2005: de är motvilliga att ens investera i ungdomssystemet då det "inte är kostnadseffektivt".

Av Mikael Holmkvist - 4 mars 2016 16:35

Förlusten borta mot Midtjylland visade att det nu är förbi tiden då Manchester United borde agera och ta sig förbi några felplacerade skrupler och anställa José Mourinho som Louis van Gaals efterträdare

   

Titta inte nu: Medan Ryan Giggs och Frans Hoek klarar av att titta gör Louis van Gaal inte det.

 

 

 

 

AV: Daniel Taylor, the Guardians sportblogg, söndag 21 februari, 2016:

 

 

Det var årsdagen för flygtragedin i München för ett par veckor sedan och bland alla hyllningarna missade du kanske sättet på vilket Phil Jones markerade händelsen. Han postade det ikoniska fotografiet föreställande the Busby Babes på sitt Twitter-konto och, av anledningar som troligen bara han känner till, utsmyckade han bilden med en framlyftning av sitt eget varumärke. "Never forget," skrev Jones högtidligt ovanför Duncan Edwards, Tommy Taylor och alla de andra, dekorerat med detaljerna för @PhilJones4 samt instruktioner till hans Facebook, vart man kan se hans Instagram-bilder, hans Weibo microbloggskonto för fans i Kina, och det hela toppades med hans signatur, PJ4, i översta hörnet. "Never forget" - och klicka här om du vill se ett foto av Phil då han klappar sina mopsar på en soffa som ser väldigt dyr ut.

 

 

Inte den största saken, tänker du kanske, inte när Manchester United har genomlidit ännu en djupt pinsam vecka och, under den processen, upplevt den sortens myteri från deras egna supportrar som än gång i tiden skulle ha känts ofattbart. Alla kommer ihåg budskapet - "Tara Fergie, three years of excuses and we're still crap"- som en kille med ett lakan och en burk målarfärg höll upp under en tuff vinter för Alex Ferguson, innan han blev adlad, 1989. Men protesterna tar en annan form nuförtiden och det var något djupt chockerande gällande scenerna på Jylland i torsdags. Inget lag iklätt dessa berömda färger har någonsin stött på den sortens invektiv som Louis van Gaals lag fick utstå efter att ha förlorat mot det lilla laget Midtjylland.

 

 

På det stora hela registreras det därför kanske inte alltför högt på deras prioriteringslista att en av deras spelare skulle kunna anklagas för att använda München tragedin till att lyfta fram ett varumärke som, med en ursäkt till vem det nu var som kom på det här PJ4 skämtet, låter misstänksamt likt en kollektion pyjamaser för barn. Men det fick mig att undra huruvida någon på ett artigt sätt har påpekat för Jones att det kanske inte är så man gör. Existerar de strukturerna fortfarande idag? Eller är det ännu en grej som har gått förlorad i den här post-Ferguson åldern, tillsammans med allt annat som den här klubbens supportrar en gång tog för givet?

 

 

Van Gaal kan inte hållas ansvarig för allt på den listan och det skulle vara ett misstag att tro att stormarna med negativitet runt Old Trafford helt kommer blåsas bort genom att offra en manager som kan komma undan med sina mindre sympatiska drag - arrogant, pedantisk och permanent ger han ett intryck av att vi borde förvänta oss att få se hans ansikte på någon av våra sedlar - under framgångsrika tider, men inte alls när laget förlorar mot Midtjylland, och det finns ett trovärdigt argument för att det här inte ens är det värsta resultatet under hans era.

 

 

Icke desto mindre borde det förmodligen bli startpunkten nu för Ed Woodward, exekutiv vice-ordförande för en alltmer belägrad klubb. Van Gaal passar helt enkelt inte in. Han har misslyckats på ett sätt som knappt kändes fattbart när han high-fiveade Robin van Persie under VM och bevisen har lagts på hög under en ganska lång tid nu. Vi vet nu varför Van Gaals kritiker i Barcelona, enligt hans biografiskrivare Maarten Meijer, minns honom "som en sorts fotbollsfanatiker, en man gift med sin taktiska dogm". Dimman runt honom klarnar inte och oavsett hur mycket vi än ogillar fotbollens sparkningskultur kommer det en tidpunkt, tyvärr, när det är svårt att se någon annan utväg. Av den anledningen känns det som att det är dags att skära loss honom. Och det snabbt, innan José Mourinho hamnar någon annanstans.

 

 

Det kommer såklart inte bli lätt för Woodward eftersom det skulle betyda en andra manager som skickats till giljotinen under hans regeringstid, men om man tittar på att klippa bandet så kan det knappast anklagas för att vara impulsivt med tanke på prestationen, 20 månader in på kontraktet, att spendera så mycket pengar bara för att se laget bli betydligt sämre. Det har inte funnits några som helst tecken på förbättring och Claudio Ranieri, under hans Chelsea dagar, summerade ganska elegant vad Van Gaal nu upplever. "Fotbollsmanagers är som fallskärmshoppare," sa han. "Ibland öppnas den inte och man krossas mot marken." Ingen är immun, och när magin bleknar finns det ofta ingen återvändo.

 

 

Mourinho hoppas att det inte är så, med tanke på hur snabbt allt rasade samman för honom i Chelsea, men det har alltid varit egendomligt att United inte litade på honom när Ferguson slutade, och särskilt om det berodde på någon slags högdragen tro bakom scenen på Old Trafford om att hans uppträdande inte passade sig i en klubb med deras höga standard.

 

 

Ja, Mourinho kan gå på fruktansvärt mycket med sina konspirationsteorier, sina vendettor mot folk som aldrig ville bråka med honom och hans lista med oförrätter som bara existerar i hans huvud. Och ja, det finns helt enkelt ingen tvekan om att ifall han tar över i Manchester, i direkt opposition mot Pep Guardiola, kommer det finnas tider där han oundvikligen kommer hitta ett sätt att gå över gränsen, oavsett hur många gånger den flyttas, eller hur långt bak den dras.

 

 

Men skulle inte samma sak kunna sägas om Ferguson? Båda två har ljuvliga drag: sällskapliga och fantastiska historieberättare utrustade med kvickhet och klokhet och en sällsynt blick för vad som får en man att ticka. Samtidigt kan båda vara självcentrerade, frekvent otrevliga och skyldiga till att vara besatta av att ha kontroll. "Desto högre en apa klättrar, desto mer ser du av hans bak," sa en gång den amerikanske generalen Joseph Stilwell, och om United tycker att det endast gäller Mourinho måste de se förbi antalet personer som Ferguson, oavsett hur hårda och hänsynslösa de än har varit, bannlyst, skällt ut och skrämt.

 

 

Det här betyder inte att United kan ignorera Mourinhos sista sex månader på Stamford Bridge och sättet på vilket han, som Manchester Citys vd, Ferran Soriano, har skrivit "genererar mediekonflikt nästan hela tiden". Men det skulle kanske hjälpa om de personerna som talar illa om Mourinhos lämplighet för jobbet kunde addera lite tyngd till sina uttalanden för annars riskerar de att bara upprepa samma gamla urvattnade meningar.

 

 

Ta till exempel anklagelsen om att Mourinho predikar en tråkig, anemisk fotbollsstil. Det argumentet lyfts fram hela tiden, men i verkligheten så var hans lag under ett dussin säsonger i Porto, Chelsea, Internazionale och Real Madrid det målgladaste vid sju tillfällen och figurerade utanför toppduon i målgörarkolumnen endast en gång - 2013-14, när både Liverpool och Manchester City gjorde fler än 100 mål. Under tre år i Spanien gjorde hans lag under två säsonger fler mål än det Barcelona lag som rutinmässigt beskrevs som det vackrast konstruerade klubblaget som någonsin existerat. Madrid gjorde 121 mål ett år, rekord i La Liga, och gjorde fem eller fler vid 11 olika tillfällen. Tråkiga?

 

 

Chelsea har gjort färre mål än United, en klubb som vill vara synonym med offensiv, extravagant fotboll, under endast en av Mourinhos fem hela säsonger i England. Ja, hans lag har påmint oss om kvaliteterna med en defensiv struktur, men det är inte alltid parkera-bussen-mentaliteten, eller ens i närheten, och det var ett billigt hugg från Arsène Wenger när han gick inpå en presskonferens förra säsongen och fick höra att Chelsea hade vunnit med 1-0 och svarade med ett "som vanligt" himlande med ögonen. Det lockade fram skratt men sanningen är att Chelsea nätade 136 gånger under Mourinhos två säsonger tillbaka på Stamford Bridge. Arsenal mäktade med 131. Chelsea hade bara två 1-0 vinster fler än Arsenal (10 mot åtta) och, som Mourinho en gång sa, det blir aldrig tråkigt att vinna ligan. 

 

 

Ett mer rimligt argument mot Mourinho är att han kanske inte kommer omfamna ungdomsakademin på Old Trafford, men samtidigt så skulle det vara passande att se lite tydliga bevis på att United inte själva har försummat den här delen av klubben. Klockan var en minut över midnatt när nyheten bekräftades i tisdags att Nicky Butt tar öer som deras nya akademidirector, en position som inte tillsatts sedan Brian McClair lämnade jobbet för 10 månader sedan, och det är vanligtvis den tiden klubbar släpper pressreleaser som är avsiktligt utformade för att missa tidningarnas deadlines. Kanske var det också Uniteds avsikt. Klubben hade utlovat en "fullständig genomgång" så det är konstigt, minst sagt, att efter all den här tiden så har jobbet gått till någon som redan jobbade där.

 

 

Allt detta leder tillbaka till den tidigare poängen, att Uniteds tillkortakommanden inte helt och fullt beror på Van Gaals aktioner. Men det grundläggande är att det inte längre är tillräckligt att ha en manager som vill få tillit av alla och inte ifrågasättas av någon. Van Gaal är managern som gav "football, bloody hell" en ny innebörd på Old Trafford. Han må en gång i tiden ha haft koll på hur man sköter en framgångsrik klubb - men nu finns det överväldigande bevis för att det är borta. Woodward har ett svårt beslut att fatta för att, för en klubb med Uniteds ambitioner, måste det vara en intetsägande tillvaro.

Av Mikael Holmkvist - 4 mars 2016 16:30

• F d mittfältaren har ansvarat för U21 sedan april 2014

 

• Butt kommer att ersätta Brian McClair med jobbet att överblicka de unga spelarnas utveckling

   

Nicky Butt har varit ansvarig för Manchester Uniteds U21-lag sedan 2014.



 

 

AV: Daniel Taylor, the Guardian, måndag 15 februari, 2016:

Nicky Butt har fått ansvaret att återuppliva Manchester Uniteds problemtyngda ungdomssystem efter det att en grundlig genomgång bakom scenen slutade med att den f.d mittfältaren anställdes som chef för akademin.



Butt, en medlem av Uniteds "Class of 92"-ungdomslag, kommer nu att ta över jobbet som Brian McClair lämnade förra året och övervaka ett förändringsarbete som började med att U18-lagets tränare, Paul McGuinness, fick lämna sin roll förra fredagen efter ett antal dåliga resultat.



Butts uppdrag är att föröka återställa Uniteds rykte som en av de bästa när det handlar om att utveckla unga talanger i sporten, detta efter att många ansett att de har hamnat långt efter Manchester City och andra klubbar som Chelsea och Tottenham Hotspur.



Den f.d engelske landslagsmannen, vars spelarkarriär även inkluderade sex år i Newcastle United, har jobbat för sin hemstads klubb sedan 2012 i och med olika tränarroller hos juniorlagen, men hans förmåga att jobba nära dem försämrades förra säsongen då han åkte på en brusten hälsena under en välgörenhetsmatch.



Anställningen av honom faller i linje med policyn på Old Trafford om att försöka behålla ett starkt nätverk med f.d spelare bland tränarna. Men det lär också leda till frågor gällande varför det tog så lång tid att slutföra anställningen med tanke på att nästan nio månader har gått sedan McClair lämnade klubben för en ny roll hos det skotska fotbollsförbundet.

Av Mikael Holmkvist - 4 mars 2016 16:24

Höjdpunkterna och lågvattenmärkena från Fifa:s stora vecka i Zürich: Hur Infantino vann, shejk Salman förlorade och Tokyo Sexwale njöt av turen

   

Efter att ha valts i fredags öppnar här den nya Fifa-presidenten, Gianni Infantino, Fifa:s museum i Zürich i söndags och han talade då om reformerna som kommer ske i organisationen.

 

 

 

 

AV: David Hills, the Observer, söndag 28 februari, 2016:

 

 

Måndag 22:a februari

• Dagens man: Gianni Infantino, flög till Sydafrika för diskussioner med kort varsel med Tokyo Sexwale. Infantino förnekar att han är där för att göra upp en affär - "Jag har ingenting att dölja"; Sexwale säger följande till reportrarna: "Jag är öppen för affärer ... det är en hemlighetsfull process." Sexwale säger att han har roligt. "Det är som i Vatikanen. Man vet aldrig vad som kommer komma ut."

 

 

• Mest avvikande från budskapet: prins Ali, skeppade en uppsättning transparenta röstbås till Zürich. Brorsan till Jordaniens halvabsoluta monark säger att båsen kommer säkra den demokratiska integriteten; Fifa avvisar dem. På annat håll bekräftar HSBC att amerikanska agenter har hört av sig gällande "vissa individer och enheter som är, eller kan vara, länkade till Fifa".

 

 

• Håller humöret lätt: En internationell transparensundersökning visar att tre av 10 fans fortfarande har förtroende för Fifa. Fans i Thailand, Japan, Ryssland, Sydafrika och Qatar var "troligast att ha en positiv inställning".

 

 

• Dagens citat: Tillfällige presidenten Issa Hayatou - Sepps vicepresident sedan 1992, bestraffad för att ha tagit emot mutor 2011 medan han förnekade orelaterade länkar till påstådda mutor från Qatar - satte tonen för veckan: "Låt oss omfamna den här nya gryningen. Jag ser fram emot att få spela min del i det hela."

 

 

Tisdag 23:e februari

• Dagens man: shejk Salman, irriterad på Infantinos tripp till Afrika, gick på offensiven. Han varnar väljare för att hans rival skulle göra Fifa bankrutt; säger till förbund att sluta upprepa löst pressnack om mänskliga rättigheter; säger att alla eventuella FBI-planer på flera räder mot Zürich den här veckan bör släppas: "Vi vill inte ha något mer PR-trick"; och han förnekar nya anklagelser gällande en pengar-för-röster skandal 2009. Hans advokter kallar det mer bevis för "den felaktiga informationskampanjen mot honom".

 

 

• Mest avvikande från budskapet: prins Alis transparenta bås kampanj når idrottens skiljedomstol (CAS), medan rivalen Jérôme Champagne säger sig vara "omtöcknad" efter det att Fifa representanter delat ut multipla kongressackrediteringar till Infantino och shejk Salman - vilket ger deras personal tillgång till väljarna i rummet på fredag. "Detta avslöjar en grov kränkning... jag lämnar härmed in ett officiellt klagomål." Fifa avslår det.

 

 

• Håller humöret lätt: Peppande nyheter från utgivare gällande Sepp Blatters kommande bok."Den är inte juridiskt redigerad eller tillrättalagd överhuvudtaget. Det är helt hans egna åsikter." Kommer ut i april, försäljningspriset är £30 (385 kr).

 

 

• Dagens fråga: "Vilken sorts demokrati skulle skötas av en man?" - leder uppmaningarna om ett slut på Fifa:s dunkla, enväldiga och öppet för missbruks struktur, Bahrains shejk Salman.

 

 

Onsdag 24:e februari

• Dagens man: InfantinO, rasar mot shejk Salmans påstående om att han ska göra Fifa "bankrutt". Han förnekar att han använder sin policy för att köpa stöd, och säger att han kan göra Fifa "finansiellt stabilt som aldrig förr" - trots att han fördubblar bidragen till väljarna till $5m (45,4m kr) var (plus $1m (9,08m kr) för reseutlägg, "om det krävs").

 

 

• Mest avvikande från budskapet: Då Fifa:s PR-team fortfarande trumpetar ut veckans tema - transparens och reformer - stryker Fifa:s etiska kommitté avstängningarna för Sepp och Michel Platini: det är en belöning för "deras tjänster för fotbollen". Samtidigt visar läckta e-mejl att samtliga fem kandidater har fått "verktyg för meddelandehantering" av Fifa för att hålla deras presskonferenser efter röstningen snygga. Bland de godkända linjerna för dem att upprepa återfinns: a) Om ni får frågor om anklagelser runt omröstningen: "Jag är säker på att valet var en rättvis och transparent process"; och b) Om ni får frågor om FBI: "Jag har inga fler kommentarer."

 

 

• Håller humöret lätt: Pressen fick en tur inne på Fifa:s museum innan det öppnats - Sepps £100m (1,28 miljarder kr) projekt, som bl. a inkluderar ett gigantiskt foto föreställande Sepp. Personalen säger att det "förmodligen aldrig kommer gå jämt upp ".

 

 

• Dagens citat: "Jag kämpade för transparenta bås hos Fifa och i CAS (idrottens skiljedomstol), jag tog dem till Zürich för att eliminera alla ursäkter för att inte använda dem. Jag har gjort allt jag kan. Systemet svek oss" - prins Ali, går vidare.

 

 

Torsdag 25:e februari

• Dagens man: Infantino, presterar bäst igen då kandidaterna göra sina sista insäljningar. Besöker Concacaf, vars tre senaste presidenter alla har arresterats, Infantino försäkrar delegaterna att han "lätt" kan höja deras bidrag till $5m (45,4m kr) var, "endast genom att titta på kostnadsstrukturen hos Fifa".  

 

 

• Mest avvikande från budskapet: Liberias Musa Bility - förbjuden att ställa upp i valet efter att ha misslyckats med sitt etiktest - använder kollegor för att rösta ner reformer. Bility säger att förändringarna skulle kastrera den nya presidenten. "Dessa reformer skickar bara fel signal."

 

 

• Håller humöret lätt: Delegater vaknar upp till en tidig skrämselhicka på Baur au Lac hotellet - polissirener på gatorna utanför klockan 6 på morgonen. Det var ett falskt alarm.

 

 

• Dagens citat: Tokyo Sexwale - slår tillbaka mot presspåståendena om att han planerar att dra sig ur innan fredagens omröstning: "Nej. Jag är fortfarande här. Jag är en krigare. Jag är någon som dör iklädd sina kängor."

 

 

Fredag 26:e februari: Kongressen

Sexwale drar sig ur innan omröstningen: "Min kandidatur slutar idag, det är ert problem nu"; 28 delegater röstar emot Fifa:s reformer; två delegater röstar emot att plocka bort Caymanöarnas exekutive representant Canover Watson från Fifa:s interna finansvakthundskommitté trots att han suttit i fängelse för bedrägeri; och Infantino får presidentskapet i den andra rundan, efter att ha fått en ovation genom att påminna delegaterna om hans bidragsplan på $5m (45,4m kr). Han säger till rummet: "Fifa:s pengar är era pengar."

 

 

• Dagens ögonblick: Innan omröstningen anländer 25 pro-shejk Salman demonstranter med plakat utanför rummet i en buss med en säkerhetsvakt, för att understödja den demokratiska processen.

 

 

• Bäst reflektion: Infantino, ser tillbaka på veckan: "Det var en idrottstävling, och ett fantastiskt tecken på demokrati."  

 

 

• Bästa hyllning: Infantino om sin avstängde mentor: "Jag tackar honom för allt han har gett och lärt mig. Jag har starka, kära tankar till Mr Platini just nu."

 

• Och bästa godkännande: Sepp, ger sitt gröna ljus: "Jag är glad att Gianni är president, han har alla kvaliteter att fortsätta mitt arbete. Jag drack glögg med honom vid jul. Jag gav honom tips."

Av Mikael Holmkvist - 4 mars 2016 16:20

Också den här veckan: Zdravko Mamic om konkreta bevis; Hartlepools nyårsbudskap; och Zamaleks £600 (7,700 kr) per match trollkarl

   

Jérôme Valcke och Sepp, september 2015.

 

 

 

 

AV: David Hills, the Observer, söndag 14 februari, 2016:

 

 

Veckans man

Fifa:s Jérôme Valcke - avstängd i 12 år för påstått kostnadsmissbruk, misstänksamma affärer, skumma affärer gällande biljetter och för att ha "raderat flera filer och foldrar" med bevis - 15 månader efter att ha satt ribban ganska högt: Fifa:s image har nått en nivå som vi definitivt inte kommer gå lägre än."

 

 

• Valckes bästa transparensbudskap sedan Sepp återanställde honom 2007 efter att tidigare ha fått sparken: a) 2010 års råd till exekutiva medlemmar från Nigerias fotbollsförbund: "Det är väldigt viktigt för representanter att vara öppna med hur deras medel spenderas. Fifa ger inte utrymme för, och kommer inte att ha överseende med, någon korrupt representant i sin organisation"; b) 2013 års förakt för påståendet om att han undanhöll bevis: "Hur kan någon föreställa sig att vi skulle ta risken, om det fanns minsta lilla information om korruption, att vi inte skulle visa upp det? Om vi kände till korruption i Fifa - oavsett om det var presidenten, generalsekreteraren, eller någon annan person - tror du då att vi hade suttit tysta?" och c) 2015 års personliga uttalanden gällande påståenden om mutor på $10m (90,8m kr) länkade till Sydafrika: "Jag behöver inte rättfärdiga mig själv... jag är klanderfri. Jag känner mig definitivt inte skyldig."

 

 

Under tiden: andra förändringar från förra veckan

• Utlämnade f.d Fifa vicepresidenten Eugenio Figueredo, 83, gör en affär för att minska sin tid i fängelse med halva tiden. Åklagaren Juan Gómez: "Det inkluderar en överlämning av 12 eller 13 fastigheter."

 

 

• F.d ansvarige för revision och efterlevnad hos Fifa Canover Watson, dömd till sju års fängelse på Caymanöarna för "skamlöst" bedrägeri. Domstolen avböjde Watsons försvar som sa att komprometterande kalkylark "bara var klotter".

 

 

Förblir peppad

F.d vicepresidenten i Fifa Jeffrey Webb: stod värd för ett party med temat Harlem renässans innehållandes "champagne och blackjack" i herrgården han ska ha köpt för pengar från bedrägeri. Webb, som har husarrest, kommer få sin dom i juni.

 

 

Plus: nystartsuppdatering

Nytt från förra veckans Fifa valkampanj: a) Bahrain kungligheten shejk Salman uppmanar sina fyra rivaler att hoppa av p.g.a demokratins tuffa natur: "Om vi går till val kommer det finnas förlorare och ibland behöver man kanske undvika det." Och b) Jérôme Champagne, som besökte väljare vid Concacaf, vars tre senaste presidenter samtliga har arresteras: "Media behandlar er region orättvist."

 

 

Andra nyheter: bäst tajming

The Premier League: agerar smidigt i grälet gällande att klubbar utnyttjar fansen med höga biljettpriser genom att presentera sin nya varumärkesidentitet med ett videomontage: "Vi har alla en roll att spela. Varje fan, varje spelare, alla. Det är vi alla som gör det."

 

 

• Ligans officiella linje gällande utnyttjandet a fans: Februari 2015 - Richard Scudamore avböjer en BBC fråga gällande huruvida klubbar bör sänka biljettpriserna då de är "sanslöst rika" organisationer: "Sanslöst rika på vilket sätt? Det är inte alla av dem som går med vinst."

 

 

Det viktigaste

1 januari: Hartlepool ordföranden Gary Coxalls nyårsbudskap: "Jag vill klargöra att vi ger vårt 100% stöd till Ronnie Moore. Jag tycker det är väldigt viktigt att vi rör oss bort ifrån ryktet om att vara en klubb som gör multibla manager förändringar." 10 februari: Sparkar honom.

 

 

• Gör också förändringar: Derby ordföranden Mel Morris omvärderar november månads löfte om att "vi kommer inte att göra oss av med Paul Clement. Punkt"; och Palermo presidenten Maurizio Zamparini, reflekterar över anställningen av sin sjätte tränare för säsongen efter att ha fått reda på att hans femte, Guillermo Barros Schelotto, inte hade sina märken (rätt tränarutbildning): "Vi har en olycklig säsong."

 

 

Bästa råd

Kroatien: Zdravko Mamic - avgår som Dynamo Zagrebs exekutiva director för att bekämpa nya anklagelser om organiserad brottslighet mot sig, vilka han förnekar. "Jag fängslas med jämna mellanrum utan några konkreta bevis." Mamic säger att han kommer "inta en rådgivande roll istället".

   

Zdravko Mamic: fängslad med jämna mellanrum.

 

 

Bästa moraliska idéer

Tyskland: Hannover 96 directorn Martin Bader, han har stängt av tre ungdomslagsspelare för att de försökte råna ett casino iklädda rånarluvor och utrustade med en startskottspistol. Planen misslyckades när polisen hittade deras flyktbil felparkerad och med falska skyltar. Bader: "Sådana saker följer inte våra värderingar eller moraliska idéer."

 

 

Sämst redigering

Nigerias tränare Sunday Oliseh - säger förlåt efter att ha fått böter på $30,000 (272,530 kr) för en åtta minuter lång videoattack mot hans "sinnessjuka" kritiker och deras "konstanta sinnessjukdom". "Jag skulle aldrig våga referera till mina älskade landsmän som sinnessjuka! Snälla förlåt redigeringsmisstaget! Gud välsigne er alla."

 

 

Maginyheter

Egypten: Zamalek presidenten Mortada Mansour, förnekar påståenden från sparkade tränaren Mido om att han hyrde "bedragare som låtsades vara trollkarlar" för att försöka vända lagets form: "Han förolämpar oss, jag kommer inte sitta tyst." Mido, sparkad live i tv, påstod att Mansour betalade männen £600 (7,700 kr) per match för råd om "trolldom" och avsatte tre spelare för att de var "förtrollade": "Jag har bilderna som bevisar det."

 

 

Bäst koll på reglerna

Brasilien: Guarani de Palhoça tränaren Sérgio Ramirez - använde en trafikkon för att skrika ut taktiken till sina spelare efter att ha skickats upp på läktaren mot Figueirense. Ramirez, som blev av med konen efter att den rullat nerför läktaren, sade följande till tv: "Jag bröt inte mot några regler."

 

 

Plus: vacklar inte

Brasilien: Modellen Suzy Cortez: håller fast vid förra månadens beslut ("Under 2016 kommer jag inte ha något dåligt sex med fotbollsspelare; det är inte den jag är") - hon lovade São Paulos trupp bilder med nya teman för varje seger i Copa Libertadores. "Efter varje vinst kommer heta överraskningar."

Av Mikael Holmkvist - 4 mars 2016 16:14

Också den här veckan: Tokyo Sexwale om demokrati; Gabriel Tamas kyrkoklausul; och en ört-och-sötpotatis baserad mix.

   

Maurizio Sarri: noll tolerans.

 

 

 

 

AV: David Hills, the Observer, söndag 7 februari, 2016:


 

Upptagen vecka för

Napoli tränaren Maurizio Sarri: som har attackerat "pinsam" fördom från rasistiska Lazio fans - "det lämnade oss alla upprörda": och så klargjorde han varför han kallade Roberto Mancini för en "bög": "Jag menade bara att han var en skrytmåns. Det hade inget med sex att göra."



• Slår huvudet på spiken gällande de rasistiska läktarsångerna från Lazios perspektiv - presidenten Claudio Lotito: "Det är inte rasism, svarta grabbar spelar för Lazio också." Hans tidigare bästa: 2005 - Lotito om Paolo Di Canios saluteringar: "Det är ingen politisk gest, t.o.m påven gör det." 2013: - Lotito om apljuden, som ultras avfärdade som "rolig jargong": "Den här debatten tar nu en dålig vändning, Lazio ses som rasistiskt och det är vi inte. Vi har svarta spelare också." 2014 - Lotito om förbundets president Carlo Tavecchio då han kallade svarta spelare för "bananätare": "Även prästen vid altaret kan begå ett misstag. Carlo använde bara ett färgstarkt uttryck. Ni i media blåser upp allt det här."


 

Sänder också ett budskap

Uefa: omprövar Dynamo Kievs straff där de skulle spela två matcher inför tomma läktare p.g.a rasistiskt våld - skar ner det till en match och halverade deras böter till €50,000 (492,210 kr).


 

Senaste nytt om fotbollsfamiljen

• Bästa nystart: Paraguays Alejandro Domínguez, enhälligt vald till chef för Conmebol och lovade "en ny era av trovärdighet". Domínguez, en nära allierad med den utlämnade företrädaren Juan Ángel Napout, säger att han kommer innebära en fräsch attityd: "Transparens i allt vi gör." Napout förnekar alla oegentligheter.


 

• Mest peppad: Fifa-kandidaten Tokyo Sexwale då han träffade presidentkandidatsrivaler i Qatar för att diskutera "allianser och pakter". "Det här är demokratiskt, det här är bra. Vi pratar nu, den här pratar med mig, den där pratar med mig. Men vem pratar? Vi är bröder, vi är kollegor, vapenbröder."


 

• Plus: veckans mysterium: Enligt en läckt granskning fattas det $1m (9,08m kr) i Guatemalas fotbollsförbunds räkenskaper. F.d chefen Brayan Jiménez - arresterad berusad förra månaden efter att ha stuckit - och ställföreträdaren Héctor Trujillo - arresterad i december när hans kryssningsfartyg lade till i Florida - förnekar alla oegentligheter.


 

På annat håll: drar en gräns

Bayern München, går vidare efter bråket gällande mänskliga rättigheter vid deras vinterträningsläger i Qatar genom att ta in Dohas flygplats som "platinasponsor". Presidenten Karl Hopfner säger att kritikerna bör lägga av: "Det här är en ekonomisk affär. Om politiker vill göra ett namn för sig själva med klagomål så är det deras sak."


 

Mer bekymrade

Liverpools ägare Fenway Sports Group svarar på en vecka av tuff PR genom att justera deras visionsuttalande online. Innan: "Förvandlar fans till kunder". Efter: "Förvandlar konsumenter till fans".

 

 

Manager-nytt: förra veckans flyttar

• Brasilien, 2 december: Soccorense presidenten Washington Alcino presenterar nya tränaren Guidon som "the real deal". 1 februari: Sparkar honom p.g.a "oförlåtliga resultat". 2 februari: Förlåter och återanställer honom. 3 februari: Sparkar honom igen efter en 1-1 match.


 

• Gör också förändringar: Italien - Palermo presenterar sin sjätte tränare den här säsongen efter att ha fått reda på att Guillermo Barros Schelotto inte har sina tränarmärken (rätt utbildning); Livorno återanställer Christian Panucci två månader efter att ha gett honom sparken; Colombias Boyacá Chicó sparkar Ricardo Pérez efter en match den här säsongen; och Brasiliens Portoguesa sparkar tränaren Estevam Soares efter två. Soares: "Jag hade mått bra av mer tid."

 

 

Mest på sin vakt

Rumänien: Steaua ägaren Gigi Becali plockar på nytt in försvararen Gabriel Tamas på ett korttidskontrakt med klausuler som inkluderar bestraffningar om han använder alkohol och "obligatorisk närvaro i kyrkan". 2013 släppte Cluj Tamas en vecka efter att ha plockat in honom efter några "incidenter". Presidenten Iuliu Muresan: "Han kom, han drack, han lämnade."


 

Veckans gräl

Frankrike: Montpellier presidenten Louis Nicollin, 72, reder ut sin presskonferensattack mot sportredaktören på lokala tidningen Midi Libri som han kallade "ett stort kukhuvud". "Det var inte vad jag menade. Det är inte vad jag tycker." Midi Libre: "Det är mer verbal diarré. Ena dagen är han älskvärd och smart, nästa är han en dålig idiot."


 

Resa att glömma

Bolivia: Atlético Ciclón - på plats för att möta Real Potosi utan något matchställ, så de köpte en hel upplaga av fejkade Roma tröjor från ett marknadsstånd, skrev nummer på baksidan med svarta tuschpennor och förlorade sedan med 4-0. Lokal media: "Det låter som ett skämt, men det är det inte."


 

Superhjälte-nytt

Brasilien: Campeonato Paranaense club Foz do Iguaçus debuterande nya maskot Fozman. Lokal media rapporterade om en "alltför stor man i en tajt Batman kostym som försöker nå runt sin egen mage ... men Fozman gav ingen tur; hans lag förlorade med 3-0 mot Coritiba."

   

Batman gav ingen tur.

 

 

Plus: bästa magiska formel

Brasilien: Modellen Bárbara Evans, som vissa säger ska ha betalat en kändis schaman för att svära en förbannelse över ex-partner Paolo Guerrero. Rapporter gör gällande att anfallarens fem månader långa måltorka beror på "aktioner utförda av fader Sergio de Ogum, på uppdrag av en dumpad kvinna".

 

 

• Förklaring till Guerreros återfunna form: fader Sergio berättade för lokal media att han upphävt formeln med en ört-och-sötpotatis baserad mix. "Nu måste han bara ta bättre hand om sin spirituella sida, så han inte blir ett offer igen." 

Av Mikael Holmkvist - 4 mars 2016 15:58

Efter andra världskriget lovade människorna på den här planeten varandra att något liknande aldrig skulle inträffa igen. Själva tanken på att man pekar ut en annan människogrupp och tillskriver de enbart negativa egenskaper, samtidigt som man pratar om den egna förträffligheten, behovet av att inte blanda folk från olika länder och kulturer osv, det skulle aldrig mer hända. Jag tror inte man behöver vara kulturmarxist för att påstå att den intentionen inte riktigt har lyckats. Idag frodas nationalismen och hatet mot allt främmande på nytt, man pratar i rent fascistiska termer öppet om att rena länders kroppar och återuppbygga den västerländska civilisationen med enbart vita, kristna, harmoniska människor. Dessutom behöver vi tyvärr inte gå tillbaka till 1940-talet för att se nationalismen i sin allra ondskefullaste form.



Här kan ni se en film som känns väldigt angelägen i tider som dessa. Säker på att Jimmie, Kenta med kameran och övriga Sverigevänner avfärdar detta som ytterligare en snyfthistoria med siktet inställt på att förstöra för alla goda nationalister som heroiskt krigar vidare.



Det är journalisten Myriam François-Cerrah som förra året reste till Bosnien för att uppmärksamma 20-årsdagen av ett av de värsta illdåden i Europa sedan andra världskriget.



I juli 1995, mitt i det hemska kriget i f.d Jugoslavien, slaktades runt 8,000 muslimska män och tonårspojkar i Srebrenica. Nu besöker Myriam, en brittisk muslim, platsen tillsammans med en grupp unga människor - alla födda året då folkmordet utfördes. Det är en ofta väldigt känslosam resa och de får på nära håll lära sig hur lätt fördomar kan ta över och varför den här berättelsen är en viktig läxa för oss alla i det multikulturella Sverige idag.



 

A Deadly Warning Srebrenica Revisited

Av Mikael Holmkvist - 4 mars 2016 15:51

 

Bilden: Efter att ha läst ett antal artiklar om Mikael Holmqvists bok "Djursholm Sveriges ledarsamhälle" (bilden ovan) började jag bli lite nyfiken. När sedan maestro själv, Åsa Linderborg på Aftonbladet kultur, klev in och skrev följande om boken/samhället Djursholm: http://www.aftonbladet.se/kultur/article20913400.ab så kände jag att det här kräver ett besök i fiendeland. Så förra sommaren begav jag mig helt sonika till denna förort till Stockholm för att ta mig en liten titt. Jag har sedan länge planerat att lägga ut en lite längre text gällande detta upprörande besök, men det har inte blivit av än. Men här kommer en pyttelitn försmak i alla fall, så ska jag försöka plita ihop en liten reseskildring från det här samhället som alltså ligger i Sverige, men som på många sätt befinner sig på en helt annan planet. Att detta inte ses som något som helst problem av "samhällseliten", varken från höger eller vänster, är föga förvånande, men jag uppmuntrar alla som läser det här att köpa eller låna boken. Utrusta er gärna med en plasthink och en hushållspappersrulle också.


 


 

 

Jag visste innan mitt besök i Djursholm att socialisten (haha) Björn Ulvaues bodde där och att han ägde en mindre Finlandsfärja, vilket kan vara bra att ha när man bor så nära vattnet som Björn av olika anledningar råkar göra. När jag gick där längs med vattnet och mådde illa och dagdrömde om ett annat samhälle utan den här skiten så dök den plötsligt upp i mitt synfält, Björnes Dancing Queen Sunnannäs. Visst, jag har sett bilder på Abramovich hangarfartyg, men jag ska direkt säga att herr Ulvaues flotte är en skaplig penisförlängare, även i ett perverst samhälle som Djursholm:


   


 

Och självklart ska inte den fattige Björn behöva krångla och åka till någon bryggplats på något obskyrt ställe där han kan riskera att springa in i "vanligt folk". Nej Björne boy behöver bara gå ut på tomten och ner till bryggan som tillhör hans lilla gräsplätt, så kan han hoppa ombord och fara ut på böljan blå. Skönt för stackars Björn. Känns även bra att han har plats att ta med några andra av samhällets olycksbarn ombord på sin eka.


 


 

När Björn sedan beger sig ut på vattnet och lägger till vid olika platser i landet så blir det såklart stor uppståndelse i lokalpressen. Den store Björn har klivit ner från stjärnhimlen och förärat oss undersåtar med ett besök, det är så det känns när man läser den här löjliga artikeln från Eskilstuna-Kuriren förra sommaren efter det att Björn lagt till i närheten av Eskilstuna:


 


 

 

Eskilstuna-Kuriren, lördag 8 augusti, 2015:


 


 

I en intervju i tidningen The Guardian tidigare i år berättar Ulvaeus att han köpt en Princess 64 Flybridge Yacht. Båten är en knappt 20 meter lång lyxyacht som i princip är en flytande sommarstuga. Den har fyra fullt utrustade hytter, gästrum och matsal med plats för åtta personer, enligt tillverkaren.


 


 

Toppfarten anges till 30 knop (= 55,56 km/h).


 


 

På begagnatmarknaden kostar en båt av samma modell runt två miljoner dollar (= 18,65 miljoner kr, 10/8-2015).


 


 

Enligt di.se är det förmodligen en struntsumma för musikern. Hans bolag Kopparnästet hade förra året ett eget kapital på drygt 249 miljoner kronor.


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards