Direktlänk till inlägg 21 mars 2017
AV: Blake Royer, chicago.seriouseats.com, april, 2014:
[Fotografier: Blake Royer]
Paulina Köttmarknad (ofta refererad till endast som "Paulina") är en av Chicagos mest berömda slakteributiker, och möjligtvis en av stadens bästa. Paulina är känt bland principfasta kockar, korv-fantaster och i princip alla som haft en grillfest i staden Chicago. Deras stora urval av högkvalitativa produkter till resonabla priser matchas endast av deras stiliga service och stora team av kompetenta och vänliga slaktare.
Vid sidan av ett fullt urval av färskt kött har Paulina massiva lådor med hemlagad korv, för att inte nämna alla rader av kylskåp och frysar i hela affären som är fyllda med andra matgrejor - en del vanliga, andra ovanliga (de har t.o.m grisfjälster till försäljning om du är sugen på att göra egen korv).
För att uttrycka det enkelt är det överväldigande att skriva det enorma utbudet bland Paulinas korvar i en enda kolumn. Faktum är att jag inte hade en aning om vad jag skulle göra förrän jag kom dit och noterade en chans att skriva om det som de gör mycket av, och som de gör väldigt bra. Den saken är bratwurst. Paulina har förmodligen det största urvalet jag någonsin har sett (någon som är sugen på currybratwurst?), båda traditionella sorter och uppfinningsrika variationer.
Till att börja med, vad är en bratwurst? Grundläggande research gällande den korven avslöjar två huvudkategorier: det finns den traditionella tyska bratwursten, en emulgerad korv med fin textur som ofta görs av kalvkött; och sedan finns det en korv som härstammar från Wisconsin, nämligen Sheboygan (stad i Wisconsin) bratwursten som har en grövre malning, gjord av griskött, säljs färsk och är den vanligaste sorten du hittar i USA.
Självklart har de båda varianterna på Paulina. Men jag stannade inte där. Jag lämnade inte butiken enbart med färskt griskött i korven, jag fick även med mig en lammgyrosbratwurst, en chorizobratwurst, en traditionell tysk bratwurst, en cheddarbratwurst, en Sheboyganbratwurst och en "turducken" bratwurst gjord av tre sorters fåglar.
Jag tillagade dem alla och efter ett smakprov dök några vinnare upp.
Den grundläggande färska bratwursten gjord på griskött hade rätt touch av kryddor och var perfekt i sitt utförande; det var förmodligen min favorit. Jag gillade även den traditionella tyska stilen, som var ytterst mjuk och saftig och subtilt smaksatt. Men korvarna med chorizo och cheddar kommer inte långt efter på andra plats, och min fru älskade turducken, som hade en ren smak med en kryddstark kick. Cheddarn var helt inblandad och jag hade inte kunnat identifiera den om jag inte visste att den fanns där, men den gav korven en särskilt mjuk och lös textur med en saltig smak, vilket kanske inte låter så aptitretande, men den smakade underbart.
Det är inte helt klart varför Paulina kallar några av dessa korvar "bratwurst" då, t. ex, chorizon bara smakade chorizo (om än väldigt gott). Men det spelar verkligen inte någon stor roll. Vad du kan räkna med hos Paulina är vällagade korvar, oavsett vad de väljer att kalla dem.
PAULINA MARKET
3501 North Lincoln Avenue, Chicago, IL 60657.
https://www.paulinamarket.com/
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 | 22 |
23 | 24 | 25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|