Direktlänk till inlägg 8 oktober 2017

Bombattentatet i Brighton

Av Mikael Holmkvist - 8 oktober 2017 17:38

Från Wikipedias engelskspråkiga sida:

 

 

 

The Grand Hotel morgonen efter bombningen

 

 

 

Plats: Grand Hotel, Brighton, England

Datum: 12 oktober 1984, 03:54 (svensk tid)

Måltavla: Margaret Thatcher

Typ av attack: Bomb

Vapen: Tidsinställd bomb

Dödsfall: 5

Icke-dödliga skador: 31

Förövare: Provisoriska IRA

 

 

Bombattentatet i Brighton

Bombattentatet mot ett hotell i Brighton var ett mordförsök av den provisoriska Irländska republikanska armén (IRA) riktat mot toppskiktet av den brittiska regeringen 1984. Det missade sina huvudsakliga måltavlor men dödade fem andra. Det skedde den 12 oktober 1984 på the Grand Brighton Hotel i Brighton, England. En bomb med långtidstimer placerades på hotellet av IRA-medlemmen Patrick Magee, med syftet att döda premiärministern Margaret Thatcher och hennes kabinett, som bodde på hotellet för det Konservativa partiets konferens. Även om Thatcher precis klarade sig undan några skador så dog fem personer inklusive ett sittande riksdagsledamot för de Konservativa, och 31 personer skadades.

 

 

Förberedelser

Patrick Magee hade bott på hotellet under pseudonymen Roy Walsh under helgen 14-17 september 1984. Under sin vistelse där placerade han ut bomben under badkaret i sitt rum, nummer 629. Enheten försågs med en långtidstimer tillverkad av komponenter från videokassettspelare och en Memo Park Timer-säkerhetsapparat. IRA-mullvaden Sean O'Calan påstod att bomben som användes bestod av 20 lb (9 kg) Frangex (spränggelatin). Anordningen beskrevs som en "liten bomb enligt IRA:s standard" av en dåtida nyhetsrapport och den kan ha undvikit att blivit upptäckt av spårhundar eftersom den var inslagen i plastfolie för att ta bort lukten av de explosiva ämnena.

 

 

The Grand Hotel, Brighton, 1986 (restaureringen nästan slutförd efter bombskadorna).

 

 

Explosionen

Bomben detonerade ungefär klockan 2:54 (3:54 svensk tid) den 12:e oktober. Mittsektionen av byggnaden kollapsade ner i källaren, vilket lämnade ett gapande hål i hotellets fasad. Brandmän sade att många liv troligtvis räddades av att det välbyggda viktorianska hotellet förblev stående. Margaret Thatcher var fortfarande vaken när det inträffade, hon jobbade på sitt kommande tal i sin svit. Explosionen förstörde hennes badrum rejält, men lämnade hennes vardagsrum och sovrum intakt. Både hon och hennes make Denis klarade sig helskinnade utan skador. Hon bytte om och leddes ut genom ödeläggelsen tillsammans med sin make och hennes vän och medhjälpare Cynthia Crawford, och kördes sedan till Brightons polisstation.

 

 

Runt klockan 4.00, då Thatcher lämnade polisstationen, gav hon en oförberedd intervju med BBC:s John Cole, där sade hon att konferensen skulle bli av som planerat. Alistair McAlpine övertygade Marks & Spencer om att öppna tidigt klockan 8:00 så att de som hade blivit av med sina kläder vid explosionen kunde köpa nya. Thatcher åkte från konferensen för att besöka de skadade på the Royal Sussex County-sjukhuset.

 

 

Offren

Fem människor dog, ingen av dem var regeringsministrar. Men en konservativ riksdagsledamot, sir Anthony Berry, dödades, tillsammans med Eric Taylor (ordförande för det Konservativa partiet i nordväst), Lady (Jeanne) Shattock (sir Gordon Shattocks fru, ordförande för det Konservativa partiet i väst), Lady (Muriel) Maclean (sir Donald Macleans fru, ordförande för de Konservativa i Skottland) och Roberta Wakeham (fru till John Wakeham, som var parlamentarisk sekreterare på finansministeriet). Donald och Muriel Maclean befann sig i rummet där bomben exploderade, men mr Maclean överlevde.

 

 

Många fler, inklusive Walter Clegg, vars sovrum låg direkt ovanför explosionen, och Margaret Tebbit (fru till Norman Tebbit, som var den dåvarande ordföranden för Kommerskollegiumet) blev permanent handikappade. När sjukhuspersonalen frågade Norman Tebbit, som var mindre allvarligt skadad än sin fru, huruvida han var allergisk mot någonting, ska han ha svarat "bomber".

 

 

Efterdyningarna

 

 

IRA-uttalande

IRA tog på sig ansvaret dagen efter, och sade att de skulle försöka igen. Deras uttalande löd såhär:

 

 

Mrs. Thatcher kommer nu inse att Storbritannien inte kan ockupera vårt land och tortera våra fångar och skjuta vårt folk på deras egna gator och komma undan med det. Idag hade vi otur, men kom ihåg att vi bara behöver ha tur en gång. Du måste ha tur hela tiden. Ge Irland fred och det kommer inte bli något mer krig.

 

 

Thatchers svar

Margaret Thatcher inledde nästa session på konferensen klockan 9:30 följande morgon, precis som planerat. Hon frångick sitt tal och de flesta av hennes planerade attacker mot Labourpartiet och sade att bomben var "ett försök att omintetgöra Hennes majestäts demokratiskt valda regering":

 

 

Det är omfattningen på illdådet som vi alla har sett och det faktum att vi är samlade här nu - chockade, men lugna och bestämda - är ett tecken på att den här attacken inte bara har misslyckats, utan att alla försök att förstöra demokratin med terrorism kommer att misslyckas.

 

 

En av hennes levnadstecknare skrev att Thatchers "lugn, i det omedelbara efterspelet av attacken och under timmarna efter den, vann universell beundran. Hennes trotsighet var ännu ett Churchill-liknande ögonblick under hennes regeringstid som verkade kapsla in både hennes egna stålliknande karaktär och den brittiska allmänhetens stoiska vägran att vika sig för terrorismen". Omedelbart efteråt steg hennes popularitet nästan till samma nivåer som under Falklandskriget. Lördagen efter bombattentatet sade Thatcher följande till hennes väljare: "Vi fick lida av en tragedi som ingen av oss kunde ha trott skulle hända i vårt land. Och vi reste oss upp och fixade till oss som alla bra brittiska människor gör, och jag tänkte, låt oss stå tillsammans för vi är britter! De försökte förstöra den fundamentala friheten som är födelserätten för varje brittisk medborgare, frihet, rättvisa och demokrati."

 

 

Godkännande i Storbritannien

Thatcher var en hatad person i vissa delar av det brittiska samhället. Vid tiden för bombattacken pågick gruvarbetarstrejken. Morrissey, frontman i det populära engelska alternativrockbandet the Smiths, skojade strax efter attentatet: "den enda sorgen med Brighton-bomben är att Thatcher kom undan oskadd". David Bret skrev i boken Morrissey: Scandal & Passion att "Tabloiderna var fulla av sådana kommentarer; skämt om tragedin drogs i radio- och tv-program. En klubb för arbetarmän i South Yorkshire funderade allvarligt på att fixa en insamling 'som skulle betala bombmannen att göra ett nytt försök'." 1986 firade det engelska punkbandet the Angelic Upstarts IRA:s mordförsök med deras provokativa singel "Brighton Bomb". De släppte senare ett album med samma namn 1987.

 

 

Patrick Magee

 

 

Så fort utredarna hade lokaliserat explosionsplatsen till badrummet i rum 629 började polisen spåra upp alla som hade bott i det rummet. Det ledde dem till sist till "Roy Walsh" (IRA-medlemmen Patrick Magee). Den 24 juni 1985 arresterades han i Glasgow tillsammans med andra medlemmar av en aktiv IRA-enhet då de planerade fler bombattacker.

 

 

I september 1985 fann man Magee (då 35 år gammal) skyldig till att ha placerat ut bomben, detonerat den och fem fall av mord. Magee fick åtta livstidsdomar: sju för brotten relaterade till Brighton-bomben och det åttonde för en annan bombplan. Domaren rekommenderade att han skulle avtjäna åtminstone 35 år bakom galler. Senare förlängde inrikesministern Michael Howard detta till "hela livet". Men Magee släpptes från fängelset 1999 under villkoren för Långfredagsavtalet, efter att ha avtjänat 14 år (inklusive hans tid innan domen). En talesman för den brittiska regeringen sade att frigivningen av honom "var svår att ta" och en vädjan från den dåvarande inrikesministern Jack Straw om att ändra det beslutet avböjdes av högsta domstolen på Nordirland.

 

 

Fyra medlemmar av en IRA-enhet fängslades också för deras involvering i aktionen. Magee håller fast vid att fingeravtrycksbevisen på ett registreringskort från hotellet var fejkat, samtidigt som han erkänner att han var en del av IRA-enheten som var ansvarig för dådet.

 

 

2000 pratade Magee om bombattentatet i en intervju med The Sunday Business Post. Han berättade för intervjuaren Tom McGurk att den brittiska regeringens strategi då var att framställa IRA som enbart brottslingar medan de kontrollerade the Troubles (konflikten i Nordirland) inom Nordirland:

 

 

Så länge kriget hölls inom den kontexten kunde de upprätthålla åren av nötning. Men under det tidiga 1980-talet lyckades vi med att förstöra båda strategierna. Hungerstrejken förstörde idén om kriminalisering och Brighton-bomben förstörde idén om kontrollerande inneslutning [...] Efter Brighton var allt möjligt och britterna började för första gången se väldigt annorlunda på oss; t.o.m själva IRA började, tror jag, fullt ut acceptera prioriteringen av kampanjen i England.

 

 

Om de som dog vid bombattentatet sade Magee: "Jag ångrar djupt att någon var tvungen att mista livet, men då det hände, förväntade sig det styrande Tory-partiet att de skulle förbli immuna från vad deras trupper vid frontlinjen gjorde mot oss?"

 

 

Attityder gällande säkerheten

Daily Telegraph-journalisten David Hughes kallade bombattentatet "den fräckaste attacken mot en brittisk regering sedan Krutkonspirationen" och skrev att den "utgjorde slutet på en tid av relativ oskyldighet. Från den dagen framåt har alla partikonferenser i det här landet blivit tungt försvarade citadell".

 

 

I populärkulturen

Jonathan Lees roman High Dive, från 2015, är en fiktiv berättelse om bombattentatet, till störst del skriven från de olika perspektiven från hotellchefen, hans tonårsdotter och en IRA-bombtillverkare som hjälper Magee. Rättigheterna till boken har köpts och det finns potential att den kommer bli film.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 18:44


            AV: Daniel Taylor, The Athletic, tisdag 12 september, 2023     Under sin första dag med husletande förstod Kevin Keegan att det inte var någon vanlig by då mäklaren föreslog att de skulle käka lunch för att diskutera va...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards