Direktlänk till inlägg 16 november 2017

VARFÖR 60,000 MÄNNISKOR SLÖT UPP I EN NATIONALISTISK MARSCH I POLEN

Av Mikael Holmkvist - 16 november 2017 19:35

AV: Agnieszka Pikulicka-Wilczewska, Al-Jazira, söndag 12 november, 2017:

 

 

Runt 60,000 människor närvarade vid lördagens självständighetsmarsch. [Agnieszka Pikulicka-Wilczewska/Al-Jazira]

 

 

 

Warszawa, Polen - Efter att runt 60,000 människor, inklusive nationalister och fascister, samlades i den polska huvudstaden för en "självständighetsmarsch" i lördags har landets djupa uppdelningar verkligen kommit upp till ytan.

 

 

Årets tillställning arrangerades under slagordet: "Vi vill ha Gud".

 

 

Typiska skanderingar inkluderade: "Hela Polen sjunger med oss: åt h****** med flyktingarna", "Gud, ära, hemland", "Inte röd, inte regnbåge utan nationellt Polen", "En nation innanför gränserna" och "F*** Antifa".

 

 

Vissa rapporter sade att i havet av banners fanns det budskap som: "Rent blod", "Europa kommer bli vitt" och "Be för en islamisk förintelse".

 

 

Polen har vägrat att ta emot flyktingar, detta då högt uppsatta personer säger att människor med muslimsk bakgrund

är ett hot mot säkerheten. Mindre än en procent av den polska befolkningen är muslimsk.

 

 

Tillställningen, som även besöktes av medborgare från olika grannländer, skickade ett tydligt anti-EU, anti-liberalt och anti-islamskt budskap, trots att många deltagare - inklusive organisatörerna - påstod att marschen var fredlig och patriotisk.

 

 

En medlem av extremhögern bär en banner vid marschen. [Agnieszka Pikulicka-Wilczewska/Al-Jazira]

 

 

"Skål för storslagna Polen!" skrek en man från scenen till folkmassan som viftade med vita och röda flaggor. "Världen är i förändring. Vi utkämpar ett kulturkrig.

 

 

"Det här kriget utspelar sig inte någonstans långt borta. Det är i ditt hem även om du kanske inte inser det. Det är ett krig mot gud, mot hemlandet och ära, som de vill ta ifrån oss."

 

 

Folkmassan applåderade godkännande och jublade: "Storslagna katolska Polen, storslagna nationella Polen".

 

 

Några tände på bengaliska eldar.

 

 

"Europa och världen är i förfall"

Stämningen var festlig vilket tillsammans med det röda skimret och den mörkblåa himlen gav ögonblicket en ödesdiger atmosfär.

 

 

När talaren annonserade nationalsången sträckte familjer med barn, äldre, kvinnor och, framförallt, unga män på sig och sjöng med.

 

 

Varje år samlar Warszawas självständighetsmarsch den 11 november tusentals deltagare för att uppmärksamma minnet av 1918, när Polen återfick statsstatusen efter 123 år av uppdelningar.

 

 

Men det har också blivit en tillställning för högerextrema grupper att promota sin ideologi.

 

 

"Europa och världen är i förfall: kulturellt, ekonomiskt. Vi polacker måste vara alternativet," sade Tomasz Dorosz från det National-radikala lägret, då han talade på scenen. "Det kommer bli ett nationellt Polen eller inget alls."

 

 

"Idag tar vi tillbaka revolutionen från våra fiender. Idag är vi revolutionen. Vi kommer att bära denna banner," sade Dorosz kollega. "När vi marscherar tillsammans med gud är vi oslagbara."

 

 

Antifascistiska motdemonstrationer

Parallellt med marschen organiserade den Antifascistiska koalitionen, en paraplyallians bestående av the Warsaw Women Strike, Citizens RP och andra progressiva grupper, en demonstration under mottot: "För er frihet och vår".

 

 

Lidia Domanska från Antifascistiska Warszawa sade att runt 5,000 personer fanns med i motdemonstrationen.

 

 

Även om båda tillställningarna passerade utan någon stor incident så ligger spänningarna hela tiden där och lurar i Polens polariserade samhälle.

 

 

Då den offentliga diskursen skiftat och gått högerut kan ett splittrande språk och nationella slagord orsaka ytterligare kaos.

 

 

Utvecklingarna internationellt och inom landet på senare har fördjupat uppdelningarna.

 

 

Domanska berättade för Al-Jazira att efter parlamentsvalet 2015, som gav makt åt högerpartiet Lag och rättvisa, har "fascisterna tagit på sig kostymer och äntrat [den lägre kammaren i parlamentet]".

 

 

"Media är fylld av högerpropaganda; diskursen har skiftat mot åsikter som för bara några år sedan entydigt skulle ha stämplats som fascistiska och rasistiska," sade hon.

 

 

"Folk som matas med den här berättelsen börjar se hatiska tal som något acceptabelt."

 

 

Året 2015, då flyktingkrisen växte ytterligare och attacker skedde i Paris, var en vändpunkt för den europeiska extremhögern och förde in flera traditionella nationalistiska och högerextrema budskap i vardagspolitiken i östra Europa.

 

 

Det är nu vardagligt att sammanföra kristna värderingar, nationalstatens suveränitet och rätten att beskydda den nationella karaktären i samhället och ställa det mot vad de högerextrema ser som Bryssels försök att radera nationalstater och "islamisera" Östeuropas homogena samhällen.

 

 

"Polen är förebilden för Europa," sade en representant för den slovakiska extremhögern på scenen i lördags. "Det är dags för de europeiska nationalisterna att förenas i kampen mot neo-marxister och islamister."

 

 

Samtidigt har den högervridna polska regeringens motvillighet till att acceptera flyktingar och deras motstånd mot EU:s flyktingprogram lett till att deras popularitet vuxit hos extremhögern.

 

 

"Hotet kommer från Bryssel, de siktar på att skapa Europas förenta stater. Vi kommer inte låta dem göra det," sade Laszlo Toroczka från Ungerns Jobbik-parti, som talade vid lördagens tillställning. "Polacker och ungrare är kapabla att förändra Europa. Jag tror att med guds hjälp kommer vi att vinna."

 

 

"Religionen är verktyget extremhögern använder"

Trots den uttryckligen nationalistiska karaktären i retoriken som sipprade fram under marschen varnade flera av högerns representanter på sociala medier för att stämpla den som fascistisk och nationalistisk.

 

 

Tillställningen var, säger de, ett uttryck för polsk patriotism besökt av familjer med barn och inte arga grupper med unga vita män.

 

 

Enligt en studie utförd av the Public Opinion Research Centre (CBOS) som publicerades i november 2016 uttrycker 17 procent av polackerna stöd för rörelser som National-radikala lägret (ONR) och Allpolsk ungdom (Młodzież Wszechpolska), men endast sju procent identifierar sig som nationalister.

 

 

Samtidigt ser 88 procent av polackerna sig själva som patrioter, men för 52 procent är skillnaden mellan nationalism och patriotism oklar.

 

 

Samtidigt tilltalar de nationalistiska rörelserna främst människor som är yngre än 25 år, där stödjer 38 procent dessa grupper.

 

 

I augusti 2017 såg CBOS att 2015 var det 32 procent av de unga som identifierade sig med högerextrema åsikter - mer än rekordnoteringen från 1998.

 

 

Men den trenden var tillfällig och under de första sju månaderna av 2017 uttryckte 26 procent av de unga mellan 18 och 24 år sådana åsikter.

 

 

Stödet för extremhögern har inte överensstämt med ökningen av religiositeten bland polackerna, som enligt CBOS minskar.

 

 

Referensen till religionen i årets slagord för Självständighetsmarschen - Vi vill ha gud - kan därför kännas lite överraskande.

 

 

"Religionen är, framförallt, ett retoriskt verktyg som extremhögern använder för att framställa sig själv som försvararen av traditionella värderingar mot liberala progressiva och andra 'syndare'," berättar Andrea Pirro, forskarassistent för Scuola Normale Superiore, för Al-Jazira.

 

 

"Ett sådant narrativ har intentionen att förstärka motsättningarna mellan ett kristet 'oss' (den inhemska befolkningen) och ett icke-kristet 'dem' (genom exkludering, de icke infödda 'främlingarna').

 

 

"Religionen kan således tolkas som ett politiskt hjälpmedel som kan användas mot invandrargrupper, etniska minoriteter och 'liberala agenter' som enligt detta agerar å deras vägnar."

 

 

Professor Anna Grzymala-Busse, som jobbar på Stanford-universitetet, säger att Polens användande av religiös nationalism och sammansmältningen av religiösa och nationella identiteter inte är något nytt.

 

 

"Vi ser liknande versioner i andra länder i centrala och östra Europa [som] den serbiska regeringen under kriget i Jugoslavien [och] Jobbiks referenser till sankt Stefans krona i Ungern," sade hon. "Allt detta är instrumentellt användande av religionen för politiska ändamål och reflekterar sällan genuina religiösa känslor."

 

 

Följ Agnieszka Pikulicka-Wilczewska på Twitter: @Aga_Pik

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards