Direktlänk till inlägg 16 november 2017

TUSENTALS GICK MED I HÖGEREXTREM MARSCH I WARSZAWA PÅ POLENS SJÄLVSTÄNDIGHETSDAG

Av Mikael Holmkvist - 16 november 2017 19:40

AV: RT, söndag 12 november, 2017:

 

 

Warszawa, Polen den 11 november, 2017. © Agencja Gazeta / Adam Stepien / Reuters

 

 

 

 

Högljudda, rasistiska och högerextrema aktivister kapade Polens självständighetsdag i Warszawa. Under mottot "Vi vill ha gud" höll nationalister upp banners som sade: "Död åt fienden till hemlandet," som bara ett exempel bland många andra.

 

 

Den så kallade "Självständighetsmarschen," för att fira Polens återfödelse som nation 1918, organiserades delvis av neo-fascistiska grupper som National-radikala lägret (ONR), Nationella rörelsen (RN) och Allpolsk ungdom (MW). Enligt polisens beräkningar drog den nationalistiska samlingen runt 60,000 aktivister, några ungdomar bar balaklavor.

 

 

Då man uppmärksammade ett viktigt element i den polska nationalismen och dess starka identifiering med den romersk-katolska kyrkan samlades tusentals under mottot, "Vi vill ha gud", då högerextrema aktivister marscherade på Warszawas gator.

 

 

Påtagligt peppade av den polska regeringens motvillighet att ta emot flyktingar under EU:s kvoter visade de högerextrema aktivisterna även upp sina islamofobiska, främlingsfientliga och nationalistiska böjningar då de bar banners med en bild på islam som en trojansk häst. Andra banners bar texten: "Vitt Europa med broderliga nationer."

 

 

 

 

 

Högerextrema supportrar höll även upp flaggor med emblemet tillhörande de nationella beväpnade styrkorna och orden "Död åt fienderna till hemlandet." En av aktivisterna berättade för TVP-nyheterna att han deltog "för att få bort judarna från makten."

 

 

Till ljudet av trummor skanderade man "Katolskt Polen, inte sekulärt" och "Heder och ära till hjältar, vitt och rött är oövervinnerliga färger", samtidigt som man ihärdigt viftade med vita och röda polska flaggor. Demonstranterna färgade himlen rosa efter att ha tänt bengaliska eldar och kastat knallskott, följt av fler sånger, "Ära till hjältarna," "Stolthet, stolthet, nationell stolthet!" och "Gud, ära, fosterland" genom hela marschen.

 

 

Omkring 6,000 poliser var insatta för att hålla ordning i staden. I Warszawa utspelade sig ett antal marscher och tillställningar, som exempelvis en motdemonstration av den antifascistiska rörelsen. Runt 1,500 människor närvarade vid den och bestod av medlemmar från ungefär ett dussintal olika vänsterorganisationer.

 

 

De höll upp banners med orden: "För eran frihet och vår," "Kvinnor mot fascism," "Nationalism är en sjukdom" och "Klasskamp, inte nationell." Aktivisterna var ute på gatorna för att demonstrera mot nationalism, rasism, sexism och andra sorters hat.

 

 

Inga stora incidenter rapporterades under hela dagen och inrikesministern Mariusz Blaszczak blev ombedd att kommentera orden som skrivits på banderollerna vid den högerextrema processionen. Han påstod då att han personligen inte sett dem och Blaszczak bad journalisterna att inte "få sådana uppenbara associationer."

 

 

Istället kallade han självständighetsmarschen "en underbar syn." "Vi är stolta över att så många polacker har bestämt sig för att delta i ett firande sammanlänkat med självständighetsledigheten," tillade ministern enligt AP.

 

 

Dagen firas den 11:e november varje år och kallas Polens självständighetsdag, som uppmärksammar återfödseln av Polens suveränitet som den Andra polska republiken 1918, efter att under 123 år delats mellan det ryska imperiet, preussiska hertigdömet och det habsburgska imperiet. Den polska självständigheten bekräftades av västmakterna i Versaillesfördraget, som officiellt avslutade första världskriget.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards