Direktlänk till inlägg 16 november 2017

TRÄFFA AMANDA STAVELEY: FOTBOLLENS NYA FIRST LADY KOMMER NÄRMARE ETT KÖP AV NEWCASTLE UNITED

Av Mikael Holmkvist - 16 november 2017 20:07

Staveley hjälpte shejk Mansour att köpa Manchester City och fotograferades på plats vid den oavgjorda matchen mot Liverpool

   

Amanda Staveley är på väg att ta över Newcastle United. (Bild: REX/Shutterstock)

 


 

 

AV: Chris Knight och Mick Gadd, Daily Mirror, torsdag 19 oktober, 2017:



Född och uppvuxen i Yorkshire har Amanda Staveley blivit favorit till att bli den nyaste ägaren i Premier League.



44-åringen som driver PCP Capital Partners äntrade en nonclosure-överenskommelse med Newcastle United i torsdags inför ett förväntat £300m (3,49 miljarder kr) bud på klubben.



Om Staveley slutför affären och tar över på St James' Park är det rättvist att säga att Storbritanniens "mest glamourösa finansiär", enligt This is Money, kommer bli något helt annat än Mike Ashleys tid i klubben.



Staveley var en gång i tiden romantiskt involverad med prins Andrew, hertig av York, innan hon träffade sin make Mehrdad Ghodoussi, som arbetade för hennes företag.



De gifte sig 2011 och de har ett barn, Alexander (Lexi), som föddes efter att Staveley fick åka in på förlossningen under ett affärsmöte. Hon delar numera upp sin tid mellan Dubai och deras ställe i Park Lane, London.



Staveley är charmig och mäktig, hennes företag rapporteras vara stöttat av £28 miljarder (326,1 miljarder kr) från Mellanöstern och Kina och hon har helt klart siktet inställt på att bli en stor spelare inom fotbollen.



Så vem är den här potentiella nästa fotbollens first lady?


 

Staveley såg Newcastles 1-1 match mot Liverpool, efter att tidigare ha försökt ta över de Röda. (Bild: PA).


 

Vad vet hon om fotboll och sport?

Från affärssidan vet hon väldigt mycket. Staveley är inte främmande för att göra affärer åt fotbollsklubbar.



Hon sågs på läktaren på St James' Park förra veckan innan Ashley formaliserade sin intention att sälja klubben, men Newcastle är inte det första laget på hennes radar.



Staveley och PCP hjälpte till med genomförandet av shejk Mansours övertagning av Manchester City från Thaksin Shinawatra 2009.


 

Staveley njuter av sin dag på läktaren på St James' Park. (Bild: Newcastle Chronicle)

 

 

Shejk Mansours köp av Man City hjälptes av Staveleys företag. (Bild: Getty)



Och förra året var företaget en del av ett uppdelat bud för att köpa in sig i Liverpool som avböjdes av Fenway Sports Group.



Hon pratade med Liverpool amerikanska ägare men lämnade förhandlingsbordet när de smällde på en prohibitiv prislapp på £1 miljard (11,6 miljarder kr) på klubben efter de förberedande utköpsdiskussionerna.



Staveley har även band till hästkapplöpning.


 

Staveleys PCP Capital Partners stöttas av £28 miljarder (326,1 miljarder kr) från Mellanöstern och Kina. (Bild: REX/Shutterstock)


 

Vad har hon för bakgrund?

Hon är dotter till Robert och Lynne Staveley och Amanda har behållit sin Yorkshire-accent från hennes uppväxt och modiga affärsaktioner verkar vara ett familjedrag.



Hennes pappa grundade tivolit Lightwater Valley 1969 medan hennes farfar, Ralph, var framgångsrik med sin vadslagningsverksamhet och, senare, med Doncasters hundkapplöpningsbana.



Staveley gick på Queen Margaret's skola i York där hon var en entusiastisk idrottsutövare, särskilt inom friidrott och som ryttare, men en trasig häl avslutade hennes idrottskarriär.


 

Staveley och hennes make Mehrdad Ghodoussi. (Bild: Getty Images Europe)




Efter att ha lämnat skolan vid 16 års ålder tog hon sina A-levels under ett enda år innan hon kom in på Cambridges St Catharine's college för att läsa moderna språk.



Men hon fullföljde aldrig sin examen där hon lämnade skolan efter att hennes farfar dog, hon sade att han hade lärt henne allt hon visste.



"Jag var väldigt ung. Min farfar dog och jag var i en väldigt olycklig period," sade hon.



Men istället för att flytta tillbaka till Yorkshire inledde hon sin resa mot att bli en multimiljonär.


 

Hur blev hon en sådan prominent spelare inom affärsvärlden?

Efter att ha struntat i sin examen tog Staveley ut ett lån på £180,000 (2,09m kr) för att öppna restaurangen Stocks mellan Cambridge och Newmarket.



Utan någon formell utbildning "levde och andades hon affärer och bankkontakter" då hon både studerade för hennes framtida roller i city-världen (Honken: Londons bankvärld) och arbetade som servitris.


 

Staveley (t.h.) med Amanda Wakeley och Nick Candy på the BFI and IWC Luminous Gala på The Guildhall den här månaden. (Bild: Getty Images Europe)




Det är här som det sägs att Staveley byggde upp sitt utbredda affärsnätverk i Mellanöstern, från hennes Newmarket-restaurang - där hon träffade regionens rika hästägare.



En av dessa sägs vara en stor investerare i hennes nästa projekt, Q.ton-konferenscentret vid Cambridge Science Park, innan hon utsågs till Årets affärskvinna 2000.



Men efter att ha sålt en andel på 49 procent av EuroTelecom, ett företag som floppade då Dotcom-boomen kollapsade, köpte hon tillbaka sin andel i Q.ton i en komplicerad affär som blev ett misslyckande för företaget.



Hon har kallat sig själv en "stöddig, arrogant jävel" då men det var en tuff läxa som hon lärde sig väldigt mycket av.


 

Staveley hamnade bland rubrikerna 2003 då hon dejtade prins Andrew. (Bild: Press Association)


 

 

Kommer hon att bli fotbollens first lady?

Staveley kommer definitivt att göra sällskap med några prominenta kvinnor i toppen av fotbollsträdet om hon tar över Newcastle.

 

 

I Southampton har Katharina Liebherr en andel på 20 procent tillsammans med Kinas Gao Jisheng, som har majoritetskontroll.



Karren Brady är kanske det kändaste ansiktet i de övre skikten hos Premier League-klubbarna. Baronessan Brady är vice ordförande i West Ham.



I Skottland räddades i princip Hearts av den nuvarande ägarinnan Ann Budge efter att ha hamnat i ekonomiskt kaos.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards