Direktlänk till inlägg 31 mars 2016

FC UNITED OF MANCHESTER: HUR SAMHÖRIGHETEN FÖRVANDLADES TILL DISHARMONI

Av Mikael Holmkvist - 31 mars 2016 22:29

Flytten till deras egna arena, Broadhurst Park, var ett betydelsefullt ögonblick för Manchester United refuseniksen men bakom scenen har en klubb byggd på delade principer underminerats av rättsliga åtgärder, folk som avgått och munkavlar

   

United i disharmoni: interna gräl har skymt vad som annars varit en historisk säsong på Broadhurst Park, som kostade £6,3m (78,5m kr) att bygga.

 

 

 

 

AV: Daniel Taylor, the Guardian, fredag 1 april, 2016:

 

 

Det har gått 11 år sedan utbrytningsgruppen med Manchester United supportrar, trötta på kommersialismen och frosseriet i den moderna fotbollen, och bittert emot Malcolm Glazers övertagande, grundade deras egen klubb, och alla de som såg på dem med kalla, misstänksamma ögon, från Sir Alex Ferguson och vidare, inser förmodligen nu att den rörelsen är här för att stanna.

 

 

Ferguson beskrev FC United of Manchester som "sorgliga" och stormade ut från en presskonferens när han fick frågan om han hade något att säga gällande lagets första uppflyttning under ledning av Karl Marginson, ett varubud som på den tiden körde ut frukt och grönsaker. Ferguson hade, då han reste sig från sin stol, fyra ord att säga: "Inte intresserad, inte intresserad."

 

 

Alan Gowling, en kommentator på BBC Radio Manchester och f.d United forward, förutspådde att klubben inte skulle överleva sin första jul, ett citat som fortfarande uppmärksammas på supportrars T-shirts, och tanken på att lämna United för ett annat kommer alltid att få åsikterna att gå isär. Ni minns kanske scenen i Ken Loachs film Looking for Eric när en supporter från respektive lag sitter och dricker på en pub och de dras in i ett öldoftande gräl gällande vad som är rätt och fel. "Du kan byta ut din fru, din politik och din religion men aldrig ditt fotbollslag," säger United supportern. Det följs upp av dräparen från killen i den sponsorfria FC tröjan. "De lämnade mig," säger han.

 

 

Dessa gräl kommer förmodligen fortsätta ett bra tag till men de är vana vid det nu på Broadhurst Park, arenan som kostade £6,3m (78,5m kr) att bygga och som öppnade i maj förra året med den mest vibrerande atmosfären utanför de fyra professionella ligorna och en old-school känsla av tillhörighet. "Paj inte räkor" stod det på en banner under klubbens första år. Det kändes äkta, spännande, progressivt - united, med ordets rätta betydelse, och väldigt annorlunda mot Old Trafford kulturen med nudelpartners, globala affärer och ett klubbmärke med orden "football club" bortplockade.

 

 

FC United fans under FA Cup matchen i första kvalomgången mot Prescot Cables 2014.

 

 

Men den här säsongen har varit konstig för FC. De ligger 12:a i the National League North, efter att ha klättrat till sjätte nivån i fotbollspyramiden, och vid förra lördagens hemmamatch mot Chorley attraherade de en publik på 4,150 personer. Det var 10 matcher i League One och League Two som sågs av färre fans under påskhelgen och när FC har den sortens attraktionskraft är det lockande att tro att Manchester till sist kommer ha en tredje representant bland landets 92 professionella klubbar.

 

 

Men ändå har en klubb byggd på gemenskap och delade principer, bakom scenen, underminerats av den sortens interna gräl som man aldrig kunnat föreställa sig. General managern, Andy Walsh, annonserade förra veckan att han kommer avgå efter den här säsongen men det är bara en del av en berättelse som innehåller juridiska åtgärder, personer som avgått, protester, munkavlar och den omgärdande känslan att FC är låsta i en identitetskris.

 

 

The Guardian har sett korrespondens från Tim Worrall, en styrelsemedlem, där han summerar allvaret i det hela. "De nuvarande uppdelningarna och sprickorna inom klubben representerar en sann affärsrisk och det är angeläget att det adresseras," säger han.

 

 

För Walsh är det ett plågsamt sätt att avsluta sin tid som chef på. Han har varit en ambassadör, talesperson och galjonsfigur sedan klubbens tidiga dagar, men å andra sidan finns det ingen tvekan om att det kommer sluta bittert. En f.d styrelsemedlem lämnade klubben för ett par veckor sedan i protest mot hur den sköts. En nuvarande styrelsemedlem överväger sin position, desillusionerad av riktningen som klubben har valt, och splittringen har lett till en bitter tvist med John-Paul O'Neill, mannen krediterad med att ha grundat klubben 2005. O'Neill har ihärdigt försökt tackla styrelsen gällande vad han ser som ett övergivande av klubbens principer och han har plockat in jurister p.g.a påstådd ärekränkning.

 

 

Andy Walsh kommer att avgå som klubbens general manager efter den här säsongen.

 

 

Andra har utmanat Andy Walkers position, han är en allierad med Walsh, och jobbar under titeln fundraiser and communications officer. Anställningen av honom har beskrivits av Jonathan Kendal, f.d ordförande för finanskommittén, som "kraftigt splittrande". En läktarsång med orden "Walker out" hördes på Chorley matchen och Kendal har e-mejlat Worrall och bett om en "brådskande översyn" innan medlemsmötet den 24 april. "De rådande uppdelningarna är extremt allvarliga. Det är en affärsrisk för klubben i sin helhet om styrelsen inte undersöker de rådande splittringsproblemen."

 

 

Allt detta händer samtidigt som en internetomröstning visar att 84% av supportrarna säger att de inte har något förtroende för att styrelsen kommer anställa rätt person som Walsh's efterträdare. För en klubb som alltid varit stolt över att vara ett sådant tajt nätverk finns det en oenighet bakom scenen och det har runnit ner på alla nivåer. Programredaktören, Tony Howard, en riktig FC-krigare, avgick p.g.a sin frustration med styrelsen i juni förra året. Andra har hållit sig borta som en protest, eller hotat att göra det. "Det finns ett fundamentalt demokratiunderskott och samma sak när det gäller transparens och ansvarighet mellan klubben och dess medlemmar," säger O'Neill. "Efter att ha kämpat för att avslöja det i månader är jag inte längre arg på det, bara djupt bedrövad."

 

 

Det är en lång, komplex berättelse och det är inget enkelt ämne att tackla när FC har varit, och fortfarande är, en framgångssaga, frekvent hyllade för deras hängivenhet för fansägda klubbar. Broadhurst Park har precis utsetts till bästa non-league arenan av the Football Grounds magasinet, medan Walsh och hans kollegor har gjort ett enormt samhällsarbete i det lokala Moston distriktet. Walsh's annonsering gällande sin avgång refererade till "en magnifik facilitet som jag vet att våra medlemmar är väldigt stolta över, och en som många andra klubbar avundsjukt tittar på." Det har skett fyra uppflyttningar under hans tid och han säger att han kommer förbli involverad i en annan roll.

 

 

Det står också klart att splittringen har blivit alltmer bitter och obehaglig. "Måttet på en demokratisk organisation är hur olika uppfattningar uttrycks, debattens natur markerar dess karaktär," sa han i ett uttalande till the Guardian. "Debatt och respekt för andra har alltid varit en del av FC United. Smädelser och mobbning är skadande och har ingen plats i FC United då det hotar själva grunden på vilken klubbens framgångar har byggts."

 

 

Andra som står bakom Walsh säger att positionen är "fruktansvärd" p.g.a nivån på kritiken, de växande klyftorna och den överhängande anklagelsen om att klubben har övergett det den brukade stå för. När klubben som en gång i tiden skröt om "punk football" nyligen släppte en uppförandekod för konsultation, där supportrarna fick en lång lista med vad man får och inte får göra, höll publiken upp en banner inspirerad av en Pink Floyd låt - "We don't need no code of conduct, we don't need no fan control" - och frågor ställdes gällande reaktionen om Glazer familjen hade gjort samma sak på Old Trafford.

 

 

Många medlemmar blev även vansinniga på att klubben genomförde en fotografering med Damian Hinds, högt uppsatt inom Torys, under konservativa partiets konferens, trots att klubben har en policy om att inte användas för politisk promotion och det skedde dessutom endast några dagar efter det att ett stort antal supportrar marscherade mot regeringens nedskärningar.

 

 

Den här säsongens match i FA Cupens första runda mot Chesterfield flyttades kontroversiellt till en måndag för att tillfredsställa kraven från tv-bolaget.

 

 

Precis som för de flesta klubbarna på den här nivån finns det inget överflöd av pengar. FC litar hårt på pengainsamlingar och donationer och har kört ett upprop som de kallar Kit out the Cabin med målet att få in £15,000 (187,100 kr) till klubbens akademispelare. Men i februari röstade styrelsen med siffrorna 7-4 för att anställa Dave Boyle, f.d vd för Supporters' Direct, till en kostnad av £900 (11,226 kr) för att gå igenom fansens internetforum och rapportera tillbaka gällande postningar som skulle kunna beskrivas som trakasserier, omotiverat oförskämda eller potentiellt ärekränkande från de nio föregående månaderna.

 

 

Ironin är den att Boyle själv har en historia där han använt sociala medier på ett stötande sätt. Han avstod sin position för Supporters' Direct 2011 p.g.a ett antal oförskämda meddelanden på Twitter som fick the Premier League att dra tillbaka sin årliga finansiering av organisationen på £1,2m (14,9m kr). Som om detta inte vore tillräckligt förargligt så påstås det även att han postat oerhört kränkande kommentarer på When Saturday Comes message board om supportrar från ett FC forum.

 

 

Anställningen av honom stinker av "absolut oblygt hyckleri," enligt ett nyligen postat blogginlägg på A Fine Lung, en hemsida där flera Manchester baserade skribenter som har blivit alltmer kritiska mot FC-regimen huserar. "Utan minsta lilla hint av ironi erbjöds alltså ett av de ledande ljusen i supporterägarskapsrörelsen en rejäl summa av en supporterägd fotbollsklubbs pengar för att snoka i internetaktiviteten hos delägarna av exakt den klubben, en gång i tiden affischpojkarna och affischflickorna för supporterägarskapsrörelsen. Detta vid en tidpunkt då klubben sliter ekonomiskt för att ställa om till stressen och spänningarna med att äga sin egna arena."

 

 

Fansens banners på Broadhurst Park.

 

 

Boyle drog sig till sist ur, utan att ha fått betalt, och har berättat för the Guardian att det var ett direkt resultat av att han fått ta emot ett hotfullt anonymt telefonsamtal som han har anmält till polisen.

 

 

När det gäller Howard så hade dispyten som ledde till hans avgång sitt ursprung i det faktum att klubben höjde priset på matchprogrammet med 50p (6,24 kr) när de öppnade deras nya arena med ett besök från Benfica i maj förra året. En liten grej, kan man kanske tycka, men kom ihåg att det här är en klubb vars livssyn skulle vara emot kommersialism. Howard, en av de klubbgrundande medlemmarna, sägs ha blivit "rejält uppläxad" när han klargjorde att han var emot höjningen och folket som sköter klubben har rekommenderat Peter Thwaites, volontären som gör i ordning alla kontrakt, att infoga ett sekretessavtal till den nya programredaktören.

 

 

"Jag har tagit fram dussintals kontrakt för klubbanställda," svarade Thwaites i en postning på medlemmarnas forum. "Inget av dessa har inkluderat en sekretess- eller munkavleklausul, det har heller aldrig påståtts att en sådan restriktion var nödvändig. Så varför finns det plötsligt ett behov att ta in en sån för programredaktören? Vilka statshemligheter ska de någonsin vara med och ta del av? Margys laguttagningar?"

 

 

Postningen, senare borttagen av klubbens moderatorer, tillade: "Låt oss inte lura oss själva här, det här har ingenting med sekretess att göra. Det här är utvecklingen av en systematisk kultur av hemligheter, svepskäl och förvrängning. Information undanhålls, frågor besvaras inte, restriktiva uppförandekoder tas fram och försök görs för att kväva eller tysta kritik på forumen. Alla som uttrycker kritik mot sättet på vilket saker och ting sköts ses tydligen som en fiende till klubben."

 

 

Allting lär ställas på sin spets vid medlemsmötet den 24 april och det kommer bli ett tråkigt sätt att avsluta vad som annars har varit en betydelsefull säsong i deras nya hem på. "Publicitetssökare," kallade Ferguson dem. Det var aldrig sant - och det här är en berättelse som de helst inte skulle vilja behöva berätta.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards