Direktlänk till inlägg 5 augusti 2017

PREMIER LEAGUE 25 ÅR: DEN BÄSTA XI:AN, FRÅN PETR CECH TILL THIERRY HENRY

Av Mikael Holmkvist - 5 augusti 2017 22:23

Vårt lag, uttaget i en 4-4-2-formation, har inte plats för Gary Neville eller Frank Lampard men inkluderar inte färre än sju brittiska spelare

   

Från vänster: Rob Jones för Liverpool 1995, Thierry Henry för Arsenal 2002 och Cristiano Ronaldo för Manchester United 2004. Fotografier: Getty Images

 

 

 

 

AV: Simon Burnton, the Guardian, fredag 28 juli, 2017:

 

 

Skarpsynta läsare som har följt den här serien med alla tiders bästa spelare under Premier League-eran kommer snart notera att spelaren vi har deklarerat som den bästa under de senaste 25 åren, konstigt nog, inte är tillräckligt bra för vår kombinerade bästa XI. Vad som följer kommer inte stå i samklang med allas åsikter eller, uppenbarligen, ens med våra egna. Eric Cantona var en fantastisk spelare, den sortens rebelliska geni för de stora matcherna och som vinner individuella pris, men två andra forwards existerar vars involvering man enligt min åsikt inte kan stryka, vilket gör att det inte finns någon plats kvar för Cantona, Luis Suárez, Wayne Rooney, Sergio Agüero eller någon annan ur den stora grupp anfallare som har höjt pulsen och förtrollat oss under de senaste 25 åren.

 

 

Dessutom var något tvunget att göras för att stoppa Manchester Uniteds dominans under de senaste 25 åren från att förvandlas till en de-bästa-under-Sir-Alex-Ferguson-åren uttagning. Totalt spelade 27 av de 30 spelarna som vunnit ligan fyra gånger eller fler under Premier League-eran på Old Trafford under skotten, men endast två av dem - plus två spelare som vann tre titlar där - finns med i vår XI:a. Det kunde definitivt ha funnits med ett par till, eller så kunde ett fantastiskt lag sättas ihop utan någon alls därifrån. Det råder definitivt ingen brist på kandidater i uttagningen.

 

 

Det existerar en mer användbar guide till en spelares inverkan än att bara räkna medaljer, nämligen i form av the PFA Team of the Year. Sedan 1992 har totalt 275 platser i 25 lag gått till 148 spelare, vilket har skapat en A-till-Ö av det inhemska spelets stora namn under de senaste 25 åren, från Adams till Özil. Det kastar upp några intressanta konstigheter: Dennis Bergkamp, som vann tre ligatitlar och spenderade mer än ett årtionde med att dekorera Arsenal med sin makalösa elegans, och Peter Schmeichel, som spenderade nio pokalfyllda Premier League-säsonger i Manchester United, Aston Villa och Manchester City och blev mästare fem gånger, båda togs ut i laget endast en gång var. Om detta var den enda måttstocken på en spelares bidrag till Premier League var deras prestationer inte större än Stig Inge Bjørnebyes, Pascal Chimbondas och Sylvinho, som tillsammans vann tre Ligacuper.

 

 

Agüero, som har gjort 122 mål på 181 Premier League-matcher och vunnit två ligatitlar på sex år, har aldrig kommit med; det har inte heller Gareth Barry, som har spelat fler Premier League-matcher än någon annan på planeten förutom Ryan Giggs (och är bara fyra matcher till ifrån att komma ikapp honom). Bland målvakterna blev Tim Flowers, Shay Given, Joe Hart och David James samtliga uttagna två gånger, men efter Schmeichels uttåg har Manchester United-målvakterna blivit standarduttagningen, med David de Gea utvald fyra gånger, Edwin van der Sar tre gånger och Fabien Barthez en gång. På annat håll är det kanske överraskande att Rooney inte varit med fler gånger än David Batty (tre gånger) och att Dele Alli redan har blivit uttagen lika många gånger som Paul Scholes (två). Att helt enkelt ta ut spelarna på varje position som har varit med flest gånger ger ofta omedelbart ett excellent lag (för ordningens skull, i en 4-4-2-formation redovisar jag den här: De Gea - G Neville, Terry/Vidic, Ferdinand, Cole - Ronaldo/Beckham, Vieira [vald av min kollega Amy Lawrence som ligans bästa värvning], Gerrard, Giggs - Shearer, Henry) men belönar orättvist lång livslängd med prestationer framför ren och skär inverkan. Men det är svårt att argumentera för att någon spelare utanför dessa 148 förtjänar att på allvar övervägas för det här laget.

 

 

 

Målvakt: Petr Cech (Chelsea/Arsenal)

Cech har varit extraordinärt pålitlig och med 149 hållna nollor har han lämnat plan utan att släppa någon boll förbi sig fler gånger än någon annan Premier League-målvakt. Han höll 25 nollor enbart under säsongen 2004-05, när Chelsea hade den mest imponerande defensiva statistiken under de senaste 25 åren. Gianluigi Buffon anser honom vara "den bästa målvakten under den här eran" och José Mourinho deklarerade 2013 att "jag tyckte alltid, även när jag inte var i Chelsea, att vi hade den bästa målvakten i världen i Petr". 2006 fick han en fraktur i skallen efter en kollision med Readings Stephen Hunt, en skada som uppenbarligen även störde hans självförtroende, men mer än ett årtionde senare är han fortfarande förstavalet mellan stolparna för en av nationens toppklubbar.

 

 

Högerback: Rob Jones (Liverpool)

Den 28 september 1991 spelade den då 19-åriga Jones högerback för Crewe mot Gillingham i Division fyra. Helgen efter startade han för Liverpool mot Manchester United i en tv-sänd match på Old Trafford, med uppgiften att markera Ryan Giggs. Fyra månader senare startade han sin första match för England. Hans genombrott gick blixtsnabbt och hans insatser var briljanta. Under de efterföljande säsongerna utsåg Giggs och David Ginola honom till Premier Leagues bäste försvarare; han var anmärkningsvärt säker och outstanding i alla delar av spelet (förutom när det gällde att skjuta). Han var i princip alltid en startspelare för Liverpool under de fyra första Premier League-säsongerna, sedan började hans kropp svika honom. Vid 28 års ålder slutade han spela.

 

 

Mittback: Tony Adams (Arsenal)

Adams var inte bara en inspirerande engelsk mittback, kapten för klubb och landslag, han blev även på många sätt förkroppsligandet av själva Premier League, och förändringarna det tvingade på det inhemska spelet. Då den högsta ligan rebrandades var Adams väletablerad i mitten av Arsenals försvar, med 19 landskamper för England och med fyra av hans fem landslagsmål bakom sig. Han drack även för mycket och tränade för lite men allt det skulle snart ändras. Adams sade nyligen att Arsène Wenger är "i huvudsak inte en tränare" men fransmannens ankomst sammanföll definitivt med förvandlingen av Adams spel och resulterade i ett mål mot Everton 1998 som var ett av de mest glädjande under de senaste 25 åren.

 

 

Mittback: Jaap Stam (Manchester United)

Stam blev den dyraste försvararen i historien när Ferguson spenderade £10,75m (122,03m kr) på honom 1998. Han spelade endast tre säsonger i England men vilka år det var, de resulterade i ett hattrick av ligatitlar och en exempellös Trippel. Han var lång, extraordinärt stark och ändå snabb: enkelt uttryckt så kunde motståndarna inte gå förbi honom, tackla bort honom eller slå honom i luften. Och sedan, plötsligt, var han borta. Det fanns en hälskada och en bok som Ferguson ansåg var lite för ärlig men mest av allt så behövde United pengarna. Stam informerades, på uppfarten till en bensinstation, om att han skulle säljas till Lazio. "Det var ett av misstagen jag begick," erkände Ferguson senare. "Förhoppningsvis har jag inte begått alltför många men det var ett." Det är som BBC:s Mike Ingham uttrycker det: "Utan Jaap Stam skulle Sir Alex fortfarande vara Alex."

 

 

Hur laget formerar sig. Bild: The Guardian

 

 

 

Vänsterback: Ashley Cole (Arsenal/Chelsea)

Det är konstigt, med tanke på Englands problem på vänsterflanken mellan Stuart Pearces pensionering och Coles genombrott, att den stora majoriteten av vänsterbackarna i the PFA Team of the Year sedan 1992 har varit engelska. Ryan Bertrand, Wayne Bridge, Luke Shaw och Alan Wright har varit där; Danny Rose, Graeme Le Saux och Leighton Baines har blivit uttagna två gånger. Cole förtjänar absolut fler än sina fyra uttagningar - efter att så omtalat "nästan ha kraschat [sin] bil" när Arsenal erbjöd honom £55,000 (624,320 kr) i veckan istället för de £60,000 (681,080 kr) som han ville ha kan man bara föreställa sig vad som måste ha hänt när hans kollegor ansåg att Gaël Clichy var en bättre vänsterback. Cole förlorade endast 14,8% av hans 385 Premier League-matcher, var en outstanding landslagsman - om hans insats mot Cristiano Ronaldo i EM 2004 magiskt kunde buteljeras skulle innehållet vara extremt kraftfullt och omedelbart berusande - och han var anmärkningsvärt jämn.

 

 

Högermittfältare: Cristiano Ronaldo (Manchester United)

Real Madrid har bevittnat det mesta av Ronaldos karriär men Manchester United såg garanterat det bästa av den, delen då han förvandlades inför våra ögon från en briljant talangfull, överdrivet tricksande spelare till världens mest fruktade och fokuserade offensiva kraft. Under hans två första säsonger gjorde han bara nio ligamål totalt men han gjorde 17 under sin fjärde - då han utsågs till säsongens spelare av the PFA och the Football Writers' Association - och 31 under sin femte säsong, då han vann guldskon samt de två Årets spelare-priserna. Efter ytterligare 18 fullträffar 2008-09 drog han till Spanien.

 

 

Central mittfältare: Paul Scholes (Manchester United)

2011 sade Xavi minnesvärt till the Guardian att Scholes var "den bästa centrala mittfältaren jag har sett under de senaste 15, 20 åren. Han är spektakulär, han har allt: den sista passningen, mål, han är stark, han blir inte av med bollen, blick." Zinedine Zidane ansåg att han var "tveklöst den bästa mittfältaren i sin generation". Scholes var, precis som många av de största konstnärerna, undervärderad under sin karriär - hans två uttagningar till årets lag sätter honom på samma nivå som Stephen Carr, Bacary Sagna, Shay Given och William Gallas - och trots att han togs ut till 66 landskamper för England fullföljde han endast 26, tre färre än Barry. Kanske berodde det på att hans karriär sammanföll med Steven Gerrards och Frank Lampards, som båda slog honom när det gällde uppmärksamhet, men när det handlade om ren skicklighet slår Scholes förmodligen båda, och de flesta andra också.

 

 

Central mittfältare: Steven Gerrard (Liverpool)

Ferguson, som inte var helt opartisk när det handlar om Liverpool, må ha varit "en av de få som kände att Gerrard inte var en topp-, toppspelare" men berömmet från den f.d mittfältarens lagkamrater visar ganska bra hur aktad han var. Den tvåfaldiga Europamästaren och en gång världsmästaren Fernando Torres deklarerade honom som "den överlägset bästa spelaren jag någonsin spelat med"; Danny Murphy kallade honom "den bästa mittfältaren jag någonsin har sett"; Álvaro Arbeloa tyckte han var "den mest kompletta spelaren jag har spelat med". Gerrard utsågs bara en gång till the PFA Player of the Year men han var med i årets lag rekordmånga gånger, åtta. Ingen annan har klarat av fler än sex. Lampard, den engelsman som han oftast jämförs med, kom med tre gånger. När det gäller långlivad excellens och att visa upp det i alla offensiva och defensiva plikter står Gerrard ensam.

 

 

Vänstermittfältare: Ryan Giggs (Manchester United)

Ingen spelare har spelat fler Premier League-matcher än Giggs, 632, ingen har heller skapat fler Premier League-mål än walesarens 167 (näst bäst är Cesc Fabregas med betydligt färre 107). Med tanke på bristen på outstanding specialister ute till vänster - David Ginola är förmodligen nästa man på listan, innan man kommer till Damien Duff, Ashley Young och Stewart Downing - är det svårt att föreställa sig en rimlig alla tiders Premier League XI:a utan honom. "Endast två spelare fick mig att gråta när jag tittade på fotboll," sade den italienska forwarden Alessandro Del Piero minnesvärt. "En var Diego Maradona och den andra var Ryan Giggs."

 

 

Anfallare: Alan Shearer (Blackburn/Newcastle)

Den bästa målskytten under Premier League-eran. Shearer gjorde mål från nära håll, på nick, han satte frisparkar och han nätade med helst sanslösa bomber från 30 yards (27,4 meter). Han registrerade rekordmånga 11 hattricks i Premier League, var divisionens bäste målskytt i tre raka säsonger, mellan 1994 och 1997 och han skapade den kanske tråkigaste och mest omedelbart igenkänningsbara målgesten som mänskligheten känner till. Han har inte gjort det till en vana att skapa rubriker utanför planen - han firade minnesvärt Blackburns titelseger 1995 med att "åka hem och stryka kresot på staketet" - men han blev rutinmässigt uppmärksamhetens fokus på den.

 

 

Anfallare: Thierry Henry (Arsenal)

"Jag är besatt," sade Henry, "vid tanken på att skriva in mig i historien." Han skrev minst sagt in sig i Premier Leagues historia, där han satte 175 ligamål för Arsenal, d.v.s ett mål var 1,47:e match och han förvandlade sig själv till en blandning av spännande snabbhet och teknisk perfektion som var omöjlig att stoppa. Lilian Thuram ansåg att han var "den snabbaste mannen som någonsin knutit en fotbollssko", ett påstående som endast rekreationsfotbollsspelaren Usain Bolt på allvar kan käbbla om. Zidane kallade honom "förmodligen den tekniskt sett med begåvade fotbollsspelaren någonsin", vilket, med lite reflektion, kan vara helt sant. Han var lång, stark, snabb, intelligent och skicklig; i ett bingospel med positiva fotbollsattribut har Henry hela brickan.

 

 

Möjlig andraelva: Schmeichel - G Neville, Terry, Campbell, Baines - Beckham, Lampard, Vieira, Ginola - Le Tissier; Suárez.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7 8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards