Direktlänk till inlägg 1 september 2017

MARTIN EDWARDS SJÄLVBIOGRAFI: ARSENE WENGER VAR MITT TOPPVAL TILL ATT ERSÄTTA ALEX FERGUSON SOM MANCHESTER UNITEDS MANAGER

Av Mikael Holmkvist - 1 september 2017 22:33

F.d Old Trafford-ordföranden avslöjar i Red Glory: Manchester United and Me att diskussioner fördes med Arsenal-chefen som var "intresserad"

   

Arsene Wenger var en eldig rival till Alex Ferguson - men Manchester United ville även att han skulle bli skottens ersättare.

 

 

 

 

EXKLUSIVT AV: Jordan Davies, the Sun, torsdag 31 augusti, 2017:

 

 

EN NIO ÅR lång pokaltorka, katastrofala transferaffärer och misslyckanden i Europa skulle ha varit svårt att svälja på Old Trafford efter Fergies framgångsrika år.

 

 

Men om Arsene Wengers facit på senare är något att utgå ifrån så hade det kunnat bli Manchester Uniteds öde om de hade lockat till sig fransmannen 2002.

 

 

Den dåvarande ordföranden Martin Edwards ledde den mest storslagna eran i Uniteds historia, med Alex Ferguson som manager.

 

 

Uniteds försök att sno åt sig Wenger från Arsenal avslöjas av den f.d ordföranden Martin Edwards i hans nya självbiografi Red Glory: Manchester United and Me.

 

 

Alex Ferguson hade annonserat att han skulle sluta efter säsongen 2001/02 så United närmade sig the Gunners boss.

 

 

Men Fergie svarade för en dramatisk U-sväng i februari 2002.

 

 

Men Edwards säger att han var tystlåtet säker på att kunna landa Wenger.

 

 

Han avslöjade: "Vårt förstaval var Arsene.

 

 

"Sedan han kom till Arsenal 1996 hade Wenger varit ganska framgångsrik, särskilt under hans första hela säsong som manager då han vann Dubbeln.

 

 

Arsene Wenger känner en stark lojalitet till David Dein, säger Martin Edwards.

 

 

 

"Och medan det är sant att säga att han genomlidit svåra tider sedan dess så ansåg vi då att han var den bästa kandidaten till att ersätta Alex.

 

 

Han var definitivt mitt val nummer ett. Så vi gjorde vårt närmande och Wenger visade upp ett litet intresse, tillräckligt för att vilja träffa Peter Kenyon och mig i hans hus i London för att lyssna på vad vi hade att säga.

 

 

"Faktum är att vi hade ett par möten med honom och ett tag trodde vi att det fanns en möjlighet att han skulle komma till oss.

 

 

"Men jag tror att Wenger kände lojalitet till David Dein.

 

 

"Han stod David väldigt nära och det var orsaken han gav oss till sist till varför han sade nej till United.

 

 

"Han kände att han hade startat något med Arsenal och att hans band till klubben var för stora, han ville inte bryta de banden."

 

 

Sven-Göran Eriksson, då Englands boss, var ännu närmare att komma.

 

 

Svensken kom överens om villkoren med de Röda Djävlarnas chefer innan han såg affären stoppas då Ferguson gjorde sin U-sväng.

 

 

Men Edwards erkänner att han hade reservationer gällande Erikssons vilja att spendera stora pengar.

 

 

Han tillade: "För att vara sanningsenlig var jag inte 100 procent säker på att han var rätt man för jobbet.

 

 

"Ja, han hade haft en del framgångar och han hade ett bra facit, men han hade spenderat mycket för att uppnå framgång. Och han var oprövad i engelsk klubblagsfotboll."

 

 

Men det blev ändå ingenting av det då Fergie ändrade sig och ledde United vidare till ännu mer framgångar.

 

 

Men trots att pokalerna fortsatte att ramla in var det inte alltid helt smidigt bakom scenen.

 

 

Edwards erkänner att han stundtals hade en besvärlig relation med Fergie under sin regeringstid - och där de inte kom överens gällde ofta managerns lön.

 

 

Ett gräl involverade att Fergie hotade att BOJKOTTA utmarschen på Wembley i 1996 års FA-Cupfinal mot Liverpool.

 

 

Edwards skriver: "I slutet av säsongen 1994-95 var Alex fortfarande irriterad på att han fick mindre betalt än George Graham, och trots att vi inte hade vunnit något den säsongen bad han mig om ännu en löneförhöjning.

 

 

Alex Ferguson var missnöjd med lönen från United då de vann 1996 års FA-Cupfinal.

 

 

England ville ersätta Terry Venables med Alex Ferguson, säger Martin Edwards.

 

 

"Saken löstes inte som Alex ville ha det. Under dagarna fram till FA-Cupfinalen 1996 kom frågan om hans lön upp till ytan igen. Jag lämnade förhandlingarna till fotbollsdirectorn Maurice Watkins och ordföranden Roland Smith.

 

 

"Jag fick senare höra att saker och ting hade gått väldigt hett till och Alex, frustrerad över vad som hade erbjudits, hotade med att inte ta på sig managerns traditionella cupfinalsroll att leda ut sitt lag på Wembleys plan.

 

 

"Jag tror inte det fanns någon riktig möjlighet att Alex skulle lämna United gällande sin lönedispyt med oss, men jag tror att FA vädrade blod i vattnet och som ett resultat ville de att Alex skulle ersätta Terry Venables som Englands manager.

 

 

"En skotte som leder England! Inte en chans."

 

 

Trots deras upp- och nedgångar är Edwards helt övertygad om att Fergie inte skulle ha nått framgångarna som han uppnådde utan hans stöttning.

 

 

Den f.d ordföranden spenderade 23 år på toppen av Old Trafford, han startade 1980 och ledde Uniteds tillväxt fram till en global supermakt.

 

 

När han lämnade sin roll 2003 hade de vunnit åtta Premier League-titlar, sex FA-Cuper och Champions League - inklusive den berömda Trippeln 1999 - under hans regeringstid. Och genom ekonomiska manövreringar, som att börsintroducera klubben 1991, var United värt mer än £700 miljoner (7,63 miljarder kr) då han lämnade.

 

 

Han var även mannen som tog Fergie till Manchester 1986 och betalade då endast £600,000 (6,54m kr) i kompensation för att ta skotten från Aberdeen.

 

 

Men trots Fergusons briljans på sidlinjen menar Edwards att den legendariska bossen har en hel del att tacka honom för. Han sade: "En av mina största styrkor som ordförande och vd var att jag var en bra delegerare.

 

 

Jaap Stam visade sig bli ett superbt köp när United förstärkte sitt försvar 1998.

 

 

"Jag anställde folk som jag trodde var rätt för jobbet och lät de göra sina grejor och jag lade mig inte i.

 

 

"Det bästa exemplet på det var Fergie. Jag försökte så mycket jag kunde att ge honom verktygen för jobbet.

 

 

"Under den första tiden hade Alex och jag en väldigt nära relation.

 

 

"Efter att klubben börsintroducerades 1991 var jag tvungen att avsätta mer tid med klubbens affärer, så jag drogs bort och var inte lika nära Alex.

 

 

"Men jag var alltid stöttande av vad han försökte göra, särskilt med ungdomarna och lagbygget, att köpa spelare och betala de högre lönerna som vi till sist var tvungna att acceptera.

 

 

"Jag tycker att sättet på vilket jag stöttade Alex visas i resultaten och pokalerna vi samlade på oss genom åren.

 

 

"Jag missunnar inte Alex några av applåderna han fick - han förtjänade varenda en av dem. Men oavsett hur viktig hans roll som manager var, så var Alex en del av ett tydligt definierat system som hjälpte till att göra hans framgångar möjliga.

 

 

Dwight Yorke bildade ett superbt anfallspar med Andy Cole från 1998.

 

 

"1998, när klubben inte vann någonting, tror jag inte att någon annan klubb vid den tiden skulle ha köpt Jaap Stam och Dwight Yorke för totalt £23m (250,8m kr).

 

 

"När saker och ting blev tuffa och vår dominans i det inhemska spelet såg ut att glida iväg hade vi medlen och resurserna för att lösa det.

 

 

"Om vi inte hade gjort det hade vi aldrig vunnit Trippeln, oavsett hur bra managern än var."

 

 

EDWARDS OM ATT SPENDERA

ANKLAGELSEN har alltid sagt att United sålde ut sig och blev överdrivet kommersialiserat - men alla klubbar gjorde samma sak.

 

 

Medan jag drev United hade vi aldrig någon god fe som Chelsea, där en rik individ tar över, kastar pengar omkring sig och ändrar deras fotbollsöde.

 

 

Allt genererades från oss själva genom en bra förvaltning.

 

 

CANTONAS KONTRAKT

ERIC anlände till mitt kontor och jag förklarade att om vi förlorade ligan så kunde det sluta med att han fick mindre - men om vi vann den skulle han få mer.

 

 

Jag frågade: "Så under de tre kommande åren Eric, hur många gånger kommer vi att vinna ligan?"

 

 

Omedelbart sade han: "Tre gånger", det var så säker han var.

 

   

Eric Cantona var alltid säker på Man Uniteds titelchanser.

 

 

DET UTEBLIVNA KÖPET AV ZIDANE

JAG KAN fullt ut förstå Alexs argument då för att inte ta Zidane. Alex kunde inte veta att Eric skulle sluta. Det är väldigt likt Lineker-situationen under Ron Atkinsons tid... men Zidane i Uniteds röda tröja är en av de största vad-som-kunde-ha-blivit-händelserna under min regeringstid i klubben.

 

 

Man United missade chansen att köpa Zinedine Zidane.

 

 

EDWARDS OM... VERON

JAG VAR väldigt besviken när vi köpte Juan Sebastian Veron 2001.

 

 

Vi hade vunnit ligan och vi hade Nicky Butt hos reserverna. Jag kände, 'Varför spendera £28 miljoner (305,4m kr) på en spelare som kostar £5m (54,5m kr) om året i lön?'

 

 

Vi bröt lönestrukturen på en spelare. Jag tyckte inte det var nödvändigt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards