Alla inlägg den 15 september 2017

Av Mikael Holmkvist - 15 september 2017 21:37

FC Köln i London

Jag återvänder ofta till Uniteds fantastiska vändning mot Bernd Schusters och Maradonas Barcelona 1984. Kan se det här klippet hur många gånger som helst, gör det gärna du också. Men titta på publiken här och framförallt, lyssna på den. Sångerna och jublet vid målen och den totalt annorlunda atmosfären jämfört med idag. Och inte en enda selfiepinne eller half-n-half-halsduk i sikte!

 

 

Man kan lugnt säga att slipsarna förstört den engelska supporterkulturen fullständigt. Deras krig mot arbetarklassupportrarna har pågått länge och det har varit hänsynslöst. Hela grejen hade varit död länge innan, men om man inte trodde på det så fick alla bevis på det i februari 2012, när Ajax kom till Manchester och bekräftade Old Traffords död.

 

 

Jag tror inte längre att det finns någon bortre gräns för vad parasiterna i toppen kan göra för att ytterligare skända liket som den brittiska supporterkulturen numera utgör. Inte en djävel lyfter ens på ögonbrynet åt att "folk" betalar tusentals kronor för att bli ignorerade av 20-åriga mångmiljonärer på deras väg in i omklädningsrummet. Eller att "fans" äter finare middagar och sedan ställer sig och stirrar in i en glastunnel när de två lagen ställer upp sin innan de går ut på planen. Ja, jag pratar om Citys patetiska "Tunnelklubb". Nästa säsong kommer Tottenham också att ha en. Vilken klubb blir först med att erbjuda sina kunder, ursäkta, fans, möjligheten att kika in i favoritlagets duschrum efter matchen?

 

 

Och att ens jämföra atmosfären på många av de engelska arenorna med vad som regelbundet presteras i Tyskland, Argentina eller Turkiet blir bara löjligt. Man kan säga mycket om atmosfären på Old Trafford, men vi kan fortfarande peka på en viss stolthet när det gäller vårt bortafölje, där är vi fortfarande är ledande i England, även om det inte går att jämföra med 70-, 80- och 90-talet, såklart.

 

 

En klubb i England vars fans jag alltid skrattat åt är Arsenal. De utmålar sig gärna som lite mer sofistikerade än andra, så pass sofistikerade att de inte behöver sjunga några läktarsånger. Bättre att sikta på att få vara med i det briljant pinsamma Arsenal TV. Har sett United v Arsenal ett antal gånger och de är den "storklubb" med genomgående absolut sämst fans, i mina ögon.

 

 

Igår kolliderade det här som jag skrivit om ovanför på ett helt magnifikt sätt. Arsenals pinsamheter på läktarna, den döda engelska supporterkulturen och dess diametrala motsats: den tyska motsvarigheten.

 

 

Medan Köln lyfte taket på det själlösa rymdskeppet the Emirates i bakgrunden är det här en Arsenalsupporters huvudsakliga bekymmer:

https://twitter.com/Block_5_Gooner/status/908412588144435201

 

 

 

Jag har inga band till FC Köln, men efter gårdagens insats av deras supportrar i London så lyfter jag på hatten och tackar för uppvisningen. Ian Stirling sammanfattade det hela ganska elegant när han skrev: "Igår kväll påminde 20,000 Köln-fans oss om vad vi förlorade som supportrar. Den här morgonens pressrapporter påminner oss om varför vi förlorade det."

 

 

På de allra flesta håll inom engelsk media plockade man fram krigsrubrikerna och fördömde dessa sluskiga tyskar för var de gjorde. Ni vet, media i det landet går ofta hand i hand med slipsarna när det gäller supportrar. Det ska vara välbärgad, korkad medelklass som passerar vändkorsen. Folk som spenderar stora pengar på svindyra souvenirer och blaskig öl i klubbens officiella shoppar/kiosker. Bort med de aggressiva arbetarfansen som aldrig kan hålla käften, inte fyller påsarna med skit och som kanske t.o.m får för sig att yttra svordomar inne på arenan!

 

 

Men samtidigt har de inga problem med att fördöma atmosfären på arenorna, eller rättare sagt den totala avsaknaden av den. Men hellre tyst och en massa selfies som tas under matcherna än folk som inte spenderar och bara ska skrika och gapa.

 

 

Tack och lov så finns det såklart några få undantag och här ska jag berömma the Guardians Barney Ronay för den här artikeln från the Emirates:

http://beansontoast.bloggplatsen.se/2017/09/15/11478281-arsenal-tagna-med-overraskning-da-alkoholfyllda-koln-fans-gjorde-kvallen-orolig/

 

 

 

Jag gillar framförallt de här raderna:

"Många engelska arenor måste kännas som förbryllande tystlåtna, färglösa platser för europeiska fans som vuxit upp med tanken om en engelsk läktarkultur. Ledsen gott folk, men vi sålde bort det för en tid sedan. Och vänligen, kom ihåg att lämna arenan via presentshoppen."

 

 

Sen kan man ju faktiskt även ta sig en titt på Arsenals roll i det hela. De satte priset £16-£24 (183 kr - 275 kr) på många av biljetterna eftersom de visste att deras fans inte skulle bry sig om den här matchen. Då de visste att det inte fanns någon chans att de skulle sälja ut arenan tillät de sedan medlemmar att köpa upp till fyra extrabiljetter var, men bara om de hade registrerat sig innan EL-lottningen.

 

 

Samtidigt gav de bara Köln 3,000 biljetter, trots att de var fullt medvetna om att åtminstone 10,000 skulle resa. Så vem är det som har skapat detta oundvikliga problem* nu igen?

 

 

*Obs! Inget problem för någon förutom Helen Lovejoy och Henry Winter.

 

 

Säker på att det sitter nötter där ute och läser detta och tror att jag pratar om tyska krigshuliganer som invaderade London med ett enda uttalat mål: Förstöra och bränna ner the Emirates (vilket på sätt och vis vore en välgärning, men det kan vi ta en annan dag). Så var det alltså inte.

 

 

Här ger frilansaren på BTSport, BBC, Evening Standard, The Set Pieces m. fl. med det helt briljanta namnet Archie Rhind-Tutt en klockren förklaring till Kölns besök i den engelska huvudstaden:

http://beansontoast.bloggplatsen.se/2017/09/15/11478282-koln-fansen-forkladde-sig-till-arsenal-supportrar-for-att-se-matchen-de-inte-kunde-missa/

 

 

 

Han twittrade dessutom bra igår kväll:

 

 

Archie Rhind-Tutt @archiert1

Jag bor i Köln och var på the Emirates ikväll. Pratat med publikvärdar + flera Köln-fans, spenderade tid med några idag...

 

 

20,000 Köln fans drog inte ut på plundringståg på the Emirates - det hände inte.

 

 

Den bästa beskrivningen av vad som hände, från vad jag såg och från folket jag pratat med, är den här av @barneyroany:

http://beansontoast.bloggplatsen.se/2017/09/15/11478281-arsenal-tagna-med-overraskning-da-alkoholfyllda-koln-fans-gjorde-kvallen-orolig/

 

 

Så avslutningsvis lägger jag in två bilder från gårdagen som illustrerar skillnaderna på ett helt briljant sätt. Trevlig helg på er och än en gång: Stort tack för uppvisningen, FC Köln!

   

 

Av Mikael Holmkvist - 15 september 2017 21:34

Fans arresterade då kravallpolis användes vid de kaotiska scenerna på Emirates

   

Tillbaka på den stora scenen. Köln spelar nu i en europeisk turnering för första gången på 25 år. Catherine Ivill - AMA/Getty Images

 

 

 

 

AV: Archie Rhind-Tutt på the Emirates, Evening Standard, fredag 15 september, 2017:

 

 

Att säga att Köln har varit uppspelt gällande möjligheten att få spela europeisk fotboll under de senaste månaderna är en underdrift.

 

 

Staden är fotbollsgalen och domineras av FC Köln. En publik på 50,000 personer packar regelbundet in sig på RheinEnergieStadion vid hemmamatcherna. När klubben slutade femma i maj, och därmed säkrade automatisk kvalificering till Europa League, blev det fullständigt kaos. Tusentals klev in på planen på Kölns hemmaarena, vissa grät - Köln var tillbaka i europeisk fotboll för första gången på 25 år.

 

 

Det var garanterat, oavsett vart i Europa de skulle, att tusentals skulle följa dem.

 

 

En av deras supportrar på the Emirates hette Marcel, ett Köln-fan i 20-årsåldern. Han var inte det minsta överraskad över hur många supportrar som gjorde honom sällskap igår.

 

 

FC Kölns fans tar över London inför matchen mot Arsenal.

 

 

 

"Allt dessa fans har fått se är nedflyttning efter nedflyttning," sade han efter att Köln genomlidit fem bara under de senaste 20 åren.

 

 

Att vara i Europa var redan det stort, men att lottas mot Arsenal höjde uppspeltheten till en ny nivå.

 

 

Engelska lag vördas av många tyska fans p.g.a deras tradition. Att möta en klubb med Arsenals anseende skulle alltid komma att ses som en massiv kupp.

 

 

Det finns fans jag känner som bokade flyg och tåg oavsett om de kunde få biljetter till matchen eller inte - de ville bara vara i London och se sitt lag. Det här var deras cupfinal.

 

 

Det spelade ingen roll för dem om de var tvungna att betala mer än £100 (1,146 kr) för en biljett, som till sitt egentliga pris bara skulle ha kostat dem £17 (195 kr), som vissa gjorde. Allt som betydde något var att vara där.

 

 

Det fanns även en del fans som inte visste hur saker och ting fungerar när det gäller segregering av supportrar i England.

 

 

Varje helg i Bundesliga ser man bortafans sitta i hemmasektionerna utan några problem, men det finns vissa hemmasektioner med restriktioner, men inte alla.

 

 

Totalt sett är atmosfären när det gäller segregering betydligt mer avslappnad än i Premier League men det beror såklart på vilken arena man befinner sig på.

 

 

När de fick reda på detta och i rädsla för att inte bli insläppta på arenan fanns det Köln-fans som bestämde sig för att lämna sina klubbtröjor hemma, köpa Arsenal-halsdukar och vissa bytte t.o.m bakgrundsbild på sina mobiltelefoner till Arsenal-märket.

 

 

De ville bara komma in och heja på sitt lag. Precis som London upptäckte i torsdagseftermiddag, så gör Kölns fans det högljutt.

 

 

Det är förståeligt att de Arsenal-fansen som blev omgivna av dem kanske fann hela den situationen otroligt hotfull, men det här är två klubbar med diametralt skilda atmosfärer. RheinEnergieStadion är betydligt mer högljudd och livlig än the Emirates vanligtvis är på en matchdag.

 

 

Det ursäktar inte vad som hände några publikvärdar och fans i torsdagskväll. Precis som de flesta andra klubbarna har Köln en liten klick fans som är benägna att orsaka problem men det var inte målet för den stora majoriteten av de som tog sig in på the Emirates.

Av Mikael Holmkvist - 15 september 2017 21:29

London fick smaka på hur det känns att få in tusentals bullriga, stampräglade supportrar i sin stad, men scenerna var till största delen fredliga

 

FC Köln-fansen marscherar runt Oxford Circus inför matchen mot Arsenal - video.

 

 

 

 

AV: Barney Ronay på the Emirates Stadium, the Guardian, fredag 15 september, 2017:



Så det är så här det känns att vara där när engelsmännen dyker upp, att vara på andra sidan kanalen när vi åker dit. Under en kväll av förvirring, oro och några milda utbrott  av våld runt the Emirates Stadium fick London ett smakprov på hur det känns att bli tagen med överraskning av tusentals bullriga, stampräglade, alkoholfyllda fotbollsfans som letar efter ett utrymme att kalla sitt eget under kvällen.



Först de goda nyheterna. Arsenals Europa League-match mot Köln gick till sist av stapeln, försenad till 21:05 (22:05 svensk tid) efter massiva trängselproblem utanför arenan. Tiotusentals förvirrade och oroade fotbollssupportrar minglade på betonggångbanorna runt arenan utan att tappa fattningen eller bli våldsamma eller komma i närheten av den sortens problem som allvarlig överbeläggning kan orsaka. Inne på arenan, där en uppskattad siffra på 20,000 Köln-fans fick inträde, var scenen feberaktig och spetsig men till största delen fredlig då supportrar blandade sig med varandra på läktarna. Det kunde verkligen ha blivit så mycket värre med tanke på hur många som var involverade, och med tanke på berusningen som fyllts på under hela dagen då flera av Köln-fansen spenderat större delen av torsdagen med att dricka stark belgisk lager på olika platser runt centrala London.



Under de mest spända ögonblicken fram till avsparken kunde polisens kravallteam ses smyga runt i den stora folkmassan vid insläppen, och några arresteringar gjordes efter att en grupp Köln-fans försökte storma en av insläppsportarna. Det uppstod handgemäng bland de tillresta fansen och man kunde se några otäcka scener i bortasektionen under förseningen innan avsparken då de med biljetter på andra sektioner av arenan försökte tvinga sig fram till den huvudsakliga massan av Köln-fans och stötvis bråkade med publikvärdar. Till sist anlände polisen, hundratals extrakonstaplar hade kallats in för att hantera en situation som verkade ha tagit dem med lite överraskning.


 

Bengaliska eldar tändes på bortasektionen av Köln-fansen. Fotograf: Robin Jones/Digital South/Silver Hub/Rex/Shutterstock

 

 



Under hela dagen stod det klart för alla som tittade på att något ovanligt höll på att byggas upp. Köln är en av Bundesligas mest högljutt stöttade storstadsklubbar och deras fans har varit alldeles febriga inför deras första sejour i Europa på 25 år. Varningar gällande en massinvasion med biljettlösa fans hade cirkulerat ända sedan lottningen. Först den här veckan släppte Arsenal en varning till fans om att inte resa utan biljetter. En rejäl ökning av ansökningar om medlemskap rapporterades i Tyskland och färska biljettansökningar från Tyskland avslogs.

 


Så de var förvarande. Men tydligen inte förberedda. Då norra London motvilligt gäspade sig genom torsdagens förberedelser marscherade en stor falang av den tillresta supporterarmén och sjöng och brände av fyrverkerier och bullrade sig långsamt fram från Oxford Street till Holloway Road. Kanske kunde polisen ha fångat upp dem längre ifrån arenan. Ett är i alla fall säkert och det är att de kunde ha varit där med ett större antal redan vid starten.



Vid klockan sex gick helt enkelt en svallvåg av tyska fans runt vid arenan, minglade med pendlare, blockerade sidogator. Det kändes gemytligt, men kanske lite klaustrofobiskt. Förra veckan såg man vägspärrar och polishästar i västra London för att tackla 1,500 tillresta Millwall-fans. Här kunde man, två timmar innan avspark, se en ensam polisman energiskt peka bort en oändlig procession med sjungande bortafans från fel sida av en avtagsväg.



Då broarna som leder in till arenan stängdes och nyheterna sipprade fram gällande den försenade avsparken började rykten cirkulera om tyska fans som köpte Arsenal-halsdukar i klubbshoppen för att komma in på hemmasektionerna. Några sade att Kölns fans hade fått tillåtelse att sitta på sina platser de fått biljetter för bredvid hemmafansen, men att de instruerats om att inte jubla om deras lag gjorde mål - ett fantasifullt rykte som krossades i samma ögonblick som Jhon Córdoba gjorde ett spektakulärt ledningsmål efter nio minuter, vilket ledde till vilt firande runt hela hela det febriga Emirates. I sin tur for Arsenal-fansen upp på fötterna och uppmanade några publikvärdar om att kasta ut bortafansen som satt mitt ibland dem. Alla höll sig lugna, så gott det gick.

 

 

Kölns fans firar deras ledningsmål genom att spilla in över sargerna på the Emirates. Fotograf: Craig Mercer - CameraSport/CameraSport via Getty Images.



Vad hade Arsenal kunnat göra annorlunda? Vilket är det korrekta protokollet för att hantera 20,000 högljudda människor som dyker upp i ditt hörn av staden och kräver att få komma in? Tidigare har Englands fans och engelsk media varit kritisk mot polisen utomlands som samlat ihop fansen på små ytor på ett hårdhänt sätt och även använt sig av tårgas. Här uppträdde gästerna på det stora hela bra, responsen från polisen och klubben var vettig, men kanske lite spänd, och med en känsla av att ha blivit tagna med överraskning, trots alla varningar.



När man balanserar risker var det helt klart rätt beslut att spela matchen istället för att ställa in den och försöka fösa 20,000 högljudda tyskar ner längs Holloway Road. Men det kommer att bli konsekvenser efter detta. Köln kommer kanske att kritiseras för det breda brottet att ha misslyckats med att kontrollera sina fans, eller i själva verket misslyckats med att avråda dem från att resa. Arsenal kommer bli tvunget att svara på närvaron av så många bortafans på fel sektioner av arenan, orsaker som måste redas ut ordentligt, för att inte prata om förvarningarna och ryktena. Om försäljningen av 15,000 extrabiljetter verkligen var ett verk av svartabörshajar, då finns det några seriöst hårt arbetande fulingar runt norra London.



Det kommer även att mumlas mer om de större problemen med våldsamheter i tysk fotboll, sångerna från nazisttiden förra veckan vid landskampen mot Tjeckien i Prag och de regelbundna problemen vid Bundesliga-matcher. Här kunde man se bengaliska eldar i den utvidgade bortasektionen. Men det var till sist och syvende verkligen relativt milt, en spänd, förvirrad kväll som hela tiden kändes balanserad, precis på rätt sida av det ordningsamma.



Vad ska man, som slutnot, säga om Arsenal här? Det fanns tveklöst något gripande gällande spektaklet att the Emirates invaderades av en mer vibrerande, ilsken, passionerat involverad fotbollskultur. Även under de goda tiderna kan Arsenals hem kännas lite tomt och ihåligt, ett välordnat storföretagsskal. De är inte ensamma om det. Många engelska arenor måste kännas som förbryllande tystlåtna, färglösa platser för europeiska fans som vuxit upp med tanken om en engelsk läktarkultur. Ledsen gott folk, men vi sålde bort det för en tid sedan. Och vänligen, kom ihåg att lämna arenan via presentshoppen.



På planen höll ett reservbetonat lag ut, under vad som hade kunnat bli en traumatisk kväll. Ett skifte i uppställningen ledde fram till Sead Kolasinacs dunkande kvittering innan mål av Alexis Sánchez och Héctor Bellerín svängde över kvällen till Arsenals fördel.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards