Direktlänk till inlägg 15 september 2017

ARSENAL TAGNA MED ÖVERRASKNING DÅ ALKOHOLFYLLDA KÖLN-FANS GJORDE KVÄLLEN OROLIG

Av Mikael Holmkvist - 15 september 2017 21:29

London fick smaka på hur det känns att få in tusentals bullriga, stampräglade supportrar i sin stad, men scenerna var till största delen fredliga

 

FC Köln-fansen marscherar runt Oxford Circus inför matchen mot Arsenal - video.

 

 

 

 

AV: Barney Ronay på the Emirates Stadium, the Guardian, fredag 15 september, 2017:



Så det är så här det känns att vara där när engelsmännen dyker upp, att vara på andra sidan kanalen när vi åker dit. Under en kväll av förvirring, oro och några milda utbrott  av våld runt the Emirates Stadium fick London ett smakprov på hur det känns att bli tagen med överraskning av tusentals bullriga, stampräglade, alkoholfyllda fotbollsfans som letar efter ett utrymme att kalla sitt eget under kvällen.



Först de goda nyheterna. Arsenals Europa League-match mot Köln gick till sist av stapeln, försenad till 21:05 (22:05 svensk tid) efter massiva trängselproblem utanför arenan. Tiotusentals förvirrade och oroade fotbollssupportrar minglade på betonggångbanorna runt arenan utan att tappa fattningen eller bli våldsamma eller komma i närheten av den sortens problem som allvarlig överbeläggning kan orsaka. Inne på arenan, där en uppskattad siffra på 20,000 Köln-fans fick inträde, var scenen feberaktig och spetsig men till största delen fredlig då supportrar blandade sig med varandra på läktarna. Det kunde verkligen ha blivit så mycket värre med tanke på hur många som var involverade, och med tanke på berusningen som fyllts på under hela dagen då flera av Köln-fansen spenderat större delen av torsdagen med att dricka stark belgisk lager på olika platser runt centrala London.



Under de mest spända ögonblicken fram till avsparken kunde polisens kravallteam ses smyga runt i den stora folkmassan vid insläppen, och några arresteringar gjordes efter att en grupp Köln-fans försökte storma en av insläppsportarna. Det uppstod handgemäng bland de tillresta fansen och man kunde se några otäcka scener i bortasektionen under förseningen innan avsparken då de med biljetter på andra sektioner av arenan försökte tvinga sig fram till den huvudsakliga massan av Köln-fans och stötvis bråkade med publikvärdar. Till sist anlände polisen, hundratals extrakonstaplar hade kallats in för att hantera en situation som verkade ha tagit dem med lite överraskning.


 

Bengaliska eldar tändes på bortasektionen av Köln-fansen. Fotograf: Robin Jones/Digital South/Silver Hub/Rex/Shutterstock

 

 



Under hela dagen stod det klart för alla som tittade på att något ovanligt höll på att byggas upp. Köln är en av Bundesligas mest högljutt stöttade storstadsklubbar och deras fans har varit alldeles febriga inför deras första sejour i Europa på 25 år. Varningar gällande en massinvasion med biljettlösa fans hade cirkulerat ända sedan lottningen. Först den här veckan släppte Arsenal en varning till fans om att inte resa utan biljetter. En rejäl ökning av ansökningar om medlemskap rapporterades i Tyskland och färska biljettansökningar från Tyskland avslogs.

 


Så de var förvarande. Men tydligen inte förberedda. Då norra London motvilligt gäspade sig genom torsdagens förberedelser marscherade en stor falang av den tillresta supporterarmén och sjöng och brände av fyrverkerier och bullrade sig långsamt fram från Oxford Street till Holloway Road. Kanske kunde polisen ha fångat upp dem längre ifrån arenan. Ett är i alla fall säkert och det är att de kunde ha varit där med ett större antal redan vid starten.



Vid klockan sex gick helt enkelt en svallvåg av tyska fans runt vid arenan, minglade med pendlare, blockerade sidogator. Det kändes gemytligt, men kanske lite klaustrofobiskt. Förra veckan såg man vägspärrar och polishästar i västra London för att tackla 1,500 tillresta Millwall-fans. Här kunde man, två timmar innan avspark, se en ensam polisman energiskt peka bort en oändlig procession med sjungande bortafans från fel sida av en avtagsväg.



Då broarna som leder in till arenan stängdes och nyheterna sipprade fram gällande den försenade avsparken började rykten cirkulera om tyska fans som köpte Arsenal-halsdukar i klubbshoppen för att komma in på hemmasektionerna. Några sade att Kölns fans hade fått tillåtelse att sitta på sina platser de fått biljetter för bredvid hemmafansen, men att de instruerats om att inte jubla om deras lag gjorde mål - ett fantasifullt rykte som krossades i samma ögonblick som Jhon Córdoba gjorde ett spektakulärt ledningsmål efter nio minuter, vilket ledde till vilt firande runt hela hela det febriga Emirates. I sin tur for Arsenal-fansen upp på fötterna och uppmanade några publikvärdar om att kasta ut bortafansen som satt mitt ibland dem. Alla höll sig lugna, så gott det gick.

 

 

Kölns fans firar deras ledningsmål genom att spilla in över sargerna på the Emirates. Fotograf: Craig Mercer - CameraSport/CameraSport via Getty Images.



Vad hade Arsenal kunnat göra annorlunda? Vilket är det korrekta protokollet för att hantera 20,000 högljudda människor som dyker upp i ditt hörn av staden och kräver att få komma in? Tidigare har Englands fans och engelsk media varit kritisk mot polisen utomlands som samlat ihop fansen på små ytor på ett hårdhänt sätt och även använt sig av tårgas. Här uppträdde gästerna på det stora hela bra, responsen från polisen och klubben var vettig, men kanske lite spänd, och med en känsla av att ha blivit tagna med överraskning, trots alla varningar.



När man balanserar risker var det helt klart rätt beslut att spela matchen istället för att ställa in den och försöka fösa 20,000 högljudda tyskar ner längs Holloway Road. Men det kommer att bli konsekvenser efter detta. Köln kommer kanske att kritiseras för det breda brottet att ha misslyckats med att kontrollera sina fans, eller i själva verket misslyckats med att avråda dem från att resa. Arsenal kommer bli tvunget att svara på närvaron av så många bortafans på fel sektioner av arenan, orsaker som måste redas ut ordentligt, för att inte prata om förvarningarna och ryktena. Om försäljningen av 15,000 extrabiljetter verkligen var ett verk av svartabörshajar, då finns det några seriöst hårt arbetande fulingar runt norra London.



Det kommer även att mumlas mer om de större problemen med våldsamheter i tysk fotboll, sångerna från nazisttiden förra veckan vid landskampen mot Tjeckien i Prag och de regelbundna problemen vid Bundesliga-matcher. Här kunde man se bengaliska eldar i den utvidgade bortasektionen. Men det var till sist och syvende verkligen relativt milt, en spänd, förvirrad kväll som hela tiden kändes balanserad, precis på rätt sida av det ordningsamma.



Vad ska man, som slutnot, säga om Arsenal här? Det fanns tveklöst något gripande gällande spektaklet att the Emirates invaderades av en mer vibrerande, ilsken, passionerat involverad fotbollskultur. Även under de goda tiderna kan Arsenals hem kännas lite tomt och ihåligt, ett välordnat storföretagsskal. De är inte ensamma om det. Många engelska arenor måste kännas som förbryllande tystlåtna, färglösa platser för europeiska fans som vuxit upp med tanken om en engelsk läktarkultur. Ledsen gott folk, men vi sålde bort det för en tid sedan. Och vänligen, kom ihåg att lämna arenan via presentshoppen.



På planen höll ett reservbetonat lag ut, under vad som hade kunnat bli en traumatisk kväll. Ett skifte i uppställningen ledde fram till Sead Kolasinacs dunkande kvittering innan mål av Alexis Sánchez och Héctor Bellerín svängde över kvällen till Arsenals fördel.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards