Direktlänk till inlägg 6 augusti 2017

KYLE WALKER FÖR £50M (579,9M KR)? KOLLEKTIV GALENSKAP HAR GREPPET OM PREMIER LEAGUE

Av Mikael Holmkvist - 6 augusti 2017 14:47

Hur ska historiker förklara ett samhälle som har levt under åtstramningar i sju år men som ändå ler välvilligt åt att en hyfsad högerback går för £50m (579,9m kr)?

   

"Kyle Walker är inte bara inte Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo, han är inte ens Stuart Pearce eller Steve Nicol." Fotograf: Adam Davy/PA

 


 

 

AV: Jonathan Wilson, the Guardian, fredag 14 juli, 2017:



Kyle Walker för £50m (579,9m kr). £50m (579,9m kr) för Kyle Walker. Det finns inget sätt att säga det på som inte låter lite, well, konstigt.



Det beror inte på Walker, som troligen var den bästa högerbacken i Premier League förra säsongen. Men ändå: £50m (579,9m kr) för Kyle Walker.



Delvis beror det såklart på den förändrade rollen för en ytterback. Ginaluca Vialli brukade säga att högerbacken undantagslöst var den sämsta spelaren i ett lag, den som blev över när de bra försvararna hade flyttats in i mitten och de tekniskt begåvade spelarna hade flyttats upp på mittfältet. Vänsterbackar, de var vänsterfotade och hade därför ett sällsynthetsvärde, var på något sätt ett annat fall, något exemplifierat på sättet på vilket de första tre storslagna offensiva ytterbackarna spelade till vänster: Nilton Santos, Giacinto Facchetti och Silvio Marzolini.



Det stämmer inte längre. Ytterbacken, även i en fyrbackslinje, har blivit en offensiv närvaro och det betyder att han inte bara måste ha snabbhet, bra kondition och defensiva kvaliteter utan också ha förmågan att kunna gå förbi en gubbe och leverera ett inlägg.



Walker kan allt det - även om det finns vissa i Spurs som anser att Kieran Trippier, som snittade 50% fler inlägg till rätt adress per match förra säsongen än Walker, är en bättre leverantör av bollar. Efter att ha gått miste om Dani Alves, ett högklassigt och billigt alternativ, är Walker ett förståeligt alternativ för City; han har inte vunnit lika mycket och han är, milt uttryckt, inte en lika bra fotbollsspelare, men han har Premier League-erfarenhet. Huruvida han har de tekniska kvaliteterna för att operera i den där inbäddade, defensiva mittfältsrollen som Pep Guardiola ofta kräver från sina ytterbackar är diskutabelt, vilket kanske signalerar att City kommer återvända till en mer ortodox förståelse för ytterbacksrollen, men Walker kommer helt klart bli en tillgång för truppen.



Men det adresserar inte centralpunkten, som är att han kostar £50m (579,9m kr), med potentiellt ännu mer i tilläggsbetalningar. Kanske är det vad marknaden kräver men marknaden börjar alltmer se ut som ett rövhål. Walker är bara den senaste i en serie extraordinära affärer den här sommaren: Romelu Lukaku för £75m (869,9m kr), Alexandre Lacazette för £53m (614,7m kr), Mohamed Salah för £37m (429,1m kr), Jordan Pickford för £30m (347,9m kr). Det är vanligtvis en billig poäng mot fotbollen att påpeka hur många sjukhus eller skolor som skulle kunna finansieras av en spelares veckolön, men helt seriöst, hur ska historiker i framtiden kunna förklara ett samhälle som har släpat sig fram under tyngden av åtstramningar i sju år, men som ändå ler välvilligt åt en hyfsad högerback som går för £50m (579,9m kr)?



T.o.m inom fotbollens guldsmyckade bubbla är det här en affär som står ut. Walker är 27. Han har bara gjort fem mål (nu är det kanske ett tecken på att fotbollen till sist har insett att mål inte är allt i en spelares värde, men poängen är att Walker inte bara inte är Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo, han är inte ens Stuart Pearce eller Steve Nicol). Han har bara varit med i 27 landskamper för England (han må vara det tydliga förstavalet som högerback nu men för ett år sedan hade inget blivit överdrivet bekymrad om Roy Hodgson hade föredragit Nathaniel Clyne). Men ändå är han nu den dyraste försvararen i historien.



Det känns som att en kollektiv galenskap har fattat sitt grepp om Premier League, som nu kan skryta med den dyraste fembackslinjen i historien: Walker, John Stones, David Luiz, Eliaquim Mangala, Luke Shaw. Delvis är det, såklart, ett resultat av det senaste tv-avtalet, som betyder att samtliga 20 Premier League-klubbar rankas på topp-30-listan i Forbes gällande årsomsättningarna. Och delvis beror det på att för shejkerna, oligarkerna och hedgefondstormännen som äger Premier League-klubbar är £50m (579,9m kr) faktiskt inte så mycket pengar. Den gamla skalan, där en klubbs rikedomar stod i direkt korrelation med biljettförsäljningarna och därför hade en viss grund i fansens vardag, gäller helt enkelt inte längre.



Men pengarna har i alla fall ett visst värde och om förra säsongens fall i statistiken över tittarsiffror blir en ihållande trend, om Sky's nystart av sina sportkanaler är respons på en oro om gällande den ekonomiska framtiden kan några av transferavgifterna som betalats i sommar komma att ses som omöjligt uppblåsta.



Tidigt på 1600-talet nådde handeln med tulpanlökar i Nederländerna exempellösa nivåer, särskilt efter att några plantor infekterades av mosaikviruset, vilket påverkade blombladen. Under flera år, trots varningar från gillen och kyrkan, gick priserna upp och upp, till synes helt utan gränser till en dag i februari 1637 då köpare helt abrupt, kanske p.g.a ett utbrott av böldpest, inte dök upp på en marknad i Haarlem. Bubblan sprack, de skandalösa summorna som betalats för lökarna framstod plötsligt som meningslösa, och hundratals investerare ruinerades över en natt.



Det finns alltid en fara i att ropa på skandal gällande transferavgifter. En del av reaktionerna på att Sunderland bröt £1,000 (11,600 kr) barriären för att köpa Alf Common från Middlesbrough 1905 ser skrattretande ut nu. Fotbollsboomen har överlevt finanskrisen. Kanske är sportens interna ekonomi robust och dessa avgifter meningsfulla. Kanske kommer Haarlem-ögonblicket aldrig att komma. Men å andra sidan, Manchester City har just köpt Kyle Walker för £50m (579,9m kr).

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7 8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards