Alla inlägg under januari 2016

Av Mikael Holmkvist - 3 januari 2016 23:24

Med tanke på hur mycket de betalar för fotbollen kan man förstå varför tv-direktörer tycker att de kan arrangera matcher på ett sätt som passar dem istället för klubbarna eller de på läktarna. Men någon borde bry sig.

   

Leeds United v Derby County matchen går av stapeln efter många kontroverser med Sky TV kamerorna på plats.

 

 

 

AV: Daniel Taylor, the Guardians sportblogg, lördag 2 januari, 2016:

 

 

Det brukar lätt glömmas bort att när satellitparabolerna började sättas upp och Premier League hoppade i säng med BSkyB fanns det bara en medlem av den dåvarande etablerade Big Five-gruppen som kryssade i den relevanta rutan när tv-förslagen gick till omröstning.

 

 

Manchester United, Arsenal, Liverpool och Everton var alla emot vad den innan han blev adlad Alex Ferguson kallade ett "rätt och slätt lurendrejeri". Folk anklagar ofta de stora klubbarna för att vara giriga och driva fotbollen för sina egna behov men det var allmänt de mindre klubbarna som röstade i den affären, med siktet inställt på en del av tv-pengarna.

 

 

Undantaget var Tottenham Hotspur och deras ordförande, Alan Sugar, som förmodligen bara får leva med skepsisen med tanke på att han drev Amstrad, företaget som tillhandahöll parabolerna. "Amstrad-förbindelsen oroar mig," sade Ferguson efter det att affären gått igenom. "Det kan inte finnas någon supporter som inte ser på Tottenhams beslut att rösta för Sky-affären med mycket misstänksamhet."

 

 

Ferguson tillägnar ett helt kapitel till sina olika klagomål, han kallar det "Premier Nonsense", i en av hans tidiga böcker, Alex Ferguson: 6 Years at United, och om du fortfarande gillar att följa fotbollen på det gamla sättet och ägnar dina helger runt att resa till matcher uppskattar du kanske kontentan av det han säger.

 

 

"Hur mycket kan du kräva av supportrar?" säger Ferguson då han noterade störningen från de nya måndagsmatcherna och han beklagar sättet på vilket Sky "blöder publiken torr" genom att kräva av tittarna att sätta upp paraboler och betala månadsabonnemang. "Det skulle knappast passa en manager för en ledande klubb att prata om att folk både i och utanför spelet har blivit lurade, men jag kan mycket väl förstå om den vanliga supportern på gatan funderar," skriver han. "Hur fotbollsfolket som förhandlade fram kontraktet inte hade vett nog att veta att så fort överenskommelsen var påskriven så skulle Sky-folket skinna fansen, det kommer jag aldrig förstå."

 

 

Nästan en kvarts århundrade senare är engelsk fotboll så invirat i Sky att det nästan kan kännas som ett fantasitrick när man tänker på att en klubb med Uniteds makt initialt kunde vara så fientliga. Sky riskerade, enligt Ferguson, att visa för många matcher vid för många obekväma tidpunkter, vilket gjorde det i princip omöjligt för vissa fans att ta sig till matcherna, samtidigt som alla andra tvingades betala dyra pengar. "Jag kan se konflikter i framtiden," förutspådde han. "Jag tror att spelet kan komma att ångra dagen då vi sålde ut oss till satellit-tv."

 

 

Som det har utvecklat sig misstog Ferguson sig då han trodde att publiksiffrorna dramatiskt skulle gå tillbaka men det står klart, precis som han misstänkte, att många gammaldags fotbollsfans har drivits bort och jag vet efter att ha pratat med José Mourinho den här säsongen att den f.d Chelsea-managern tror att engelsk fotboll rör sig farligt nära mättnadspunkten. "I många länder, Portugal t. ex, går inte folk på fotboll längre," berättade Mourinho för mig. "De stannar hemma och det här [tv] är anledningen. Varför skulle en portugisisk man betala €50 (487 kr) för en biljett när det kan bli en skitmatch och han kan stanna hemma istället och se fotboll på tv? Ni, i England, skulle inte äta rostbiff varje dag, så varför ha fotboll varje dag? Det är för mycket."

 

 

Och monstret blir större. Nästa säsong adderar the Premier League fredagsmatcher till ekvationen och, än en gång, finns känslan av att tv är gud. Det är inte bara Sky heller. BT Sport skiftade nyligen Newcastles match borta mot Bournemouth, en resa tur och retur på 700 mile (= 1,126 km), till avspark klockan 12:45. BBC har flyttat Liverpools FA Cupmatch borta mot Exeter City till fredag kväll, tydligen utan en enda tanke på fansen som ska resa från Merseyside och det finns flera andra exempel på vad Spirit of Shankly, en Liverpool fansgrupp, nyligen beskrev som "föraktet och bristen på hänsyn de har mot fotbollssupportar".

 

Det är häpnadsväckande hur ofta det händer - Middlesbrough till Brighton för avspark klockan 12:30 på Sky är ett annat exempel - och det är ibland lockande att fundera på huruvida tv-bolagen gör det avsiktligt, om det betyder att fler människor ser matcherna via boxen.

 

 

På den grunden kan förmodligen många supportrar förstå Leeds Uniteds ställning när Sky's kamerafolk dök upp för att sätta upp allt inför den tv-sända matchen mot Derby förra tisdagen, bara för att finna dörrarna stängda och försedda med hänglås. Leeds är, för att uttrycka det milt, vansinniga på sättet på vilket deras matcher har blivit Sky-jacked (Skykapade) den här säsongen. Det krävdes ett bidrag från Shaun Harvey, vd för the Football League (och tidigare Leeds), för att övertyga sin gamla klubb om att öppna dörrarna men dödläget pågick så länge att Sky hade slutat marknadsföra matchen som live, i rädsla för att deras kameror inte skulle släppas in.

 

 

Den dispyten kan ha något att göra med det faktum att Leeds ägare, Massimo Cellino, sällan missar en chans att ta sig an ligan. Cellino håller för tillfället stafettpinnen i ett långt stafettlopp av knasiga men underhållande styrelserumsaktioner på Elland Road. Men Leeds har ett genuint klagomål med tanke på att deras match på annandagen, borta mot Nottingham Forest, flyttades en dag för att Sky skulle kunna visa den live, vilket betydde att de fick två dagar på sig att förbereda sig på ett Derby-lag som ser ut att ha en bra chans till uppflyttning och därmed fick 24 extratimmar på sig att återhämta sig. Oavsett din åsikt om Leeds, Cellino eller Steve Evans kan det inte vara rättvist att ett lag får tre dagars vila och det andra bara två.

 

 

Grejen är den att fans kan inte få allt. Transferfönstret öppnade i fredags och vi vet alla hur sporten jobbar sig upp till en desperat uppspelthet vid den här tiden på året. Många av supportrarna som kräver stjärntransfers och enorma utlägg kommer antagligen vara samma folk som klagar på att tv har för mycket makt. Men de två går hand i hand när det till stor del är p.g.a tv som det finns så mycket pengar i sporten.

 

 

Den första affären 1992 ansågs vara enorm då, den gick lös på £304m (4,04 miljarder kr), medan den som går in nästa säsong gör det för £5,136 miljarder (68,3 miljarder kr), vilket innebär ett genomsnitt på £10,2m (135,6m kr) per match för Sky och £7,6m (101m kr) för BT. Det är nästan för mycket för att kunna ta in och greppa.

 

 

I 2014 års årliga Deloitte Football Money League återfanns åtta Premier League klubbar bland de 30 rikaste i världen. När det nya avtalet träder i kraft kommer samtliga Englands 20 Premier League klubbar att finnas med på den listan. Det är troligt att Bournemouth kommer in, och Internazionale åker ut. De senaste siffrorna hade Burnley som större ekonomiskt sett än Ajax, fyrfaldiga vinnare av Europacupen och nästa säsong kommer laget som kommer sist i Premier League - hypotetiskt kan vi säga Brighton and Hove Albion - få ta emot £99,5m (1,32 miljarder kr) i tv-inkomster. Bayern München, för att sätta det hela i ett sammanhang, tog in £90,1m (1,19 miljarder kr) från sändningsintäkter, enligt Deloittes lista för 2015, och Paris Saint-Germain 69,7m (926,8m kr).

 

 

Mot den bakgrunden är det lättare att förstå varför tv-direktörerna tycker att de kan arrangera matcher på ett sätt som passar dem istället för klubbarna eller folket på läktarna. Särskilt Sky ger oss en smart produkt och om de vill vara lite tvära kan de påpeka att Ferguson inte verkade alltför irriterad när Glazer-familjen började driva upp priserna på Old Trafford och, på tal om att lura av folk stora pengar, tvingade säsongsbiljettsinnehavare att betala för cupmatcher de kanske inte ville gå på.

 

 

Det är bara synd att tv-företagen inte kan vara lite mer omtänksamma ibland och att ingen av personerna som sköter spelet, på the Football League och Premier League högkvarteren, någonsin verkar ha modet att tala ut för de vanliga fotbollsfansen. Det skulle inte krävas mycket och det faktum att det aldrig händer lämnar ibland intrycket att de egentligen inte bryr sig.

 

 

Vilka kommer att förlänga Hodgsons aktiva period?

Roy Hodgson har nu klockat upp 40 år som manager och the Football Association's vd, Greg Dyke, säger att mannen som ska leda England till EM 2016 bör vara erkänd som en av de mest outstanding tränarna landet någonsin producerat.

 

 

Det är definitivt en fantastisk aktiv period, den innehåller fler än 1,000 matcher, och Hodgson är ett lysande exempel på hur engelsk fotboll har gått tillbaka till dagarna då det satte stort värde på viktigheten av erfarenhet. Arsène Wenger, Claudio Ranieri, Louis van Gaal, Gus Hiddink och Manuel Pellegrini är alla i 60-årsåldern. Hodgson är 68 och han är underbart entusiastisk och det finns absolut inga tecken på att han saktat ner.

 

 

Samtidigt har det även klargjorts väldigt tydligt under de senaste veckorna hur de ledande klubbarna fortfarande ser honom som en manager för mittenskiktet. Chelsea letar efter en ny manager men ingen på Stamford Bridge verkar bry sig om att Englands manager bor alldeles runt hörnet, med ett kontrakt som går ut i sommar. Van Gaals position har frågetecken över sig i Manchester United medan Pellegrini verkar vara på väg ut i Manchester City.

 

 

Tre av toppjobben i England kan potentiellt bli tillgängliga men Hodgson omnämns aldrig och om EM 2016 visar sig bli hans sista involvering för FA kommer det bli intressant att se vilken klubb som erbjuder honom en väg tillbaka.

 

 

Var inte ledsen

Patrick Bamfords misstag efter att ha klippt sina band med Crystal Palace var att han borde ha väntat och haft en riktig konversation med Alan Pardew, av ren artighet, istället för att ha så bråttom med att låta världen få veta. Men samtidigt kan man ju fundera på om han verkligen behövde släppa en efterföljande ursäkt för att han beskrivit sin lånetid på Selhurst Park som "fruktansvärd"?

 

 

Bamford var en av de bästa spelarna i the Championship förra säsongen på lån hos Middlesbrough, där han gjorde 19 mål. Hans flytt till Palace skulle vara chansen att visa att en spelare som inte kunde slå sig in i förstalaget ändå kunde blomstra i toppdivisionen. Istället har han gjort nio framträdanden, åtta som avbytare, och inte gjort något mål. Självklart har det varit fruktansvärt och vi lever i en PR-besatt värld om han måste visa ånger för att inte erbjöd ett mildare alternativ.

 

 

The strife of Brian (Brians fejd)

Tråkigt nog är dagarna förbi när managers använde sina programkolumner till att säga något av riktigt intresse. Men Van Gaal missade helt klart ett kanonläge vid Manchester Uniteds 2-1 vinst mot Swansea City om vi tänker tillbaka på hur Brian Talbot välkomnade West Bromwich Albions fans till en match på The Hawthorns i december 1990. Talbot hade, precis som Van Gaal blivit indragen i prat om att få sparken efter en serie dystra resultat. "God eftermiddag, allihop," inledde han, "och ja, jag är fortfarande här."

Av Mikael Holmkvist - 3 januari 2016 23:21

 

Sadio Mane kommer att komma för ett massivt pris för Louis van Gaal enligt Saints bossen Ronald Koeman.



 

EXKLUSIVT AV: Mike McGrath, The Sun on Sunday söndag 3 januari, 2016:


 

LOUIS VAN GAAL har blivit informerad om att Sadio Mane kommer kosta sanslösa £62,5 miljoner (831,1m kr).

 


Southampton anfallaren - petad till bänken av disciplinanledningar igår - är redo att besvara Manchester Uniteds rop den här månaden, men han kommer kräva £125,000 (1,66m kr) i veckan i sitt femårskontrakt.



Hans avgift på £30 miljoner (398,9m kr) kommer innebära ännu ett gigantiskt utlägg från Old Trafford bossen LVG, som vill addera snabbhet till sitt anfall och har Mane samt Lazios Felipe Anderson i siktet.



Mane, sen till ett möte med laget inför Saints 1-0 förlust borta mot Norwich igår, vill få till en stor flytt.



23-åringen kom in under de sista tio minuterna men tittar på United eller Chelsea, detta efter att ha haft en stor inverkan på St Mary's sedan ankomsten från Red Bull Salzburg 2014.



Van Gaal försökte landa forwarden förra sommaren när hans totala utlägg passerade £250m (3,32 miljarder kr).




Och Saints bossen Ronald Koeman anser att hans stjärnspelare, som gjort sju mål den här säsongen, nu har tappat sitt fokus.



Han sade: "Sadio var en av de 11 spelarna som skulle starta men vi har regler.



"På vårt senaste möte två timmar innan matchen kom han sent. Det är omöjligt. Alla vet att vi har en straffpåföljd - man startar inte.



"Sen måste man göra ändringar i laget och på de fasta situationerna.



"Jag förstår inte en spelare som kommer sent till det sista mötet.



"Mitt budskap till honom för några dagar sedan var att han inte var riktigt fokuserad. Det var vid torsdagens träning."



Saints var övertygade om att hålla kvar Mane i somras när United ringde men nu kommer de på nytt att få sin motståndskraft testad. 

Av Mikael Holmkvist - 3 januari 2016 23:15

Parlamentsledamoten säger att han drack 3 flaskor vin per kväll medan han skickade explicita meddelanden

   

Spritproblem ... Danczuk

 


 

EXKLUSIVT AV: Ben Griffiths, The Sun on Sunday, söndag 3 januari, 2016:


 

UTSKÄMDE PARLAMENTSLEDAMOTEN Simon Danczuk erkände att han skickade sms till 17-åriga Sophena Houlihan för att han var "full, kåt och ensam".



Danczuk, 49, i sin första intervju sedan The Sun avslöjade meddelandena, sa att han var ensam på semester i Spanien då det hände och att han drack mycket.



Han tillade: "Yngre kvinnor är min akilleshäl. Min första fru var tio år yngre än mig, min andra fru var 17 år yngre, min senaste flickvän är 17 år yngre.



"Vissa män gillar äldre kvinnor, vissa gillar yngre kvinnor, vissa gillar brunetter, vissa gillar blondiner."



Daczuk, som är pappa till fem barn, tillade: "Jag har problem med alkoholen, och det är en stor bidragande orsak till att jag skickade meddelandena.



"Jag har träffat en psykiater för det och han har sagt till mig att sluta dricka i sex månader.



"Det känns hemskt det som hände. Jag vet inte vad som flög i mig.



"Jag skäms så mycket att jag har varit en sådan idiot. Jag är ledsen för att jag har svikit min familj och jag fruktar redan när mina unga söner får reda på det här när de är äldre."



Danczuk, Labour-parlamentsledamot för Rochdale, sa att han visste att meddelandena var fel i samma ögonblick han skickade dem men iland var han så full att han inte har något minne av vad han skrev.



Han erkände att han sa till Sophena att han ville daska till henne under spritfester där han drack upp till tre flaskor vin per kväll.



Parlamentsledamoten beskrev hur hans liv fallit sönder. Och han skyllde de "dumma meddelandena" på att han kände sig ensam och deprimerad samt en långvarig kamp mot spriten.



Danczuk blev avstängd av Labour den här veckan efter The Sun avslöjade att han skickat obehagliga meddelanden till Sophena strax efter det att hon hade ansökt om ett jobb hos honom.



Han sa att när scenkonststudenten först kontaktade honom i juli på Facebook mådde han inte så bra efter hans avslutade relation med exfrun Karen, 32.



Han sade: "Att skiljas var fruktansvärt. Jag hade stunder som var väldigt mörka och deprimerande och jag väde mig till spriten för att hjälpa mig igenom det.



"Det var ingen tvekan om att jag var ensam. Jag har ingen stor familj och det fanns inte många människor jag kunde prata med."



Danczuk sa att han sa till Sophena, som fyllde 18 under julhelgen, att hon kunde ansöka om ett jobb - men varnade henne för att hon förmodligen inte hade tillräckligt med erfarenhet.


 

"Online-vänskap" ... 17-åriga Sophena.



Han sa: "Jag försökte uppmuntra henne att intressera sig för politik.



"Vi fick en online-vänskap. Under de första månaderna såg jag det inte som något mer än en professionell konversation."



Efter ungefär en månad berättade Sophena för honom att hon var 17. Danczuk sa att det var "inget problem" för meddelandena handlade fortfarande om jobb. Men han erkände att han blev attraherad av henne under de följande veckorna efter att ha sett bilder på henne online.



Meddelandena blev explicita när han tog den veckolånga semestern i Spanien i september för att skriva en bok. Danczuk skickade henne ett meddelande där han ville att de skulle "träffas" - något han insisterar på att han aldrig skulle ha gjort under normala omständigheter.



Han sade: "Jag drack mycket där nere. Jag drack från sju på kvällen till två eller tre på natten. Jag drack ofta tre flaskor vin själv."


 

Utskämd ... Parlamentsledamoten från Rochdale.



Det var under en av dessa spritfester som han noterade en bild på Sophena i en vit bodysuit.



Han sade: "Jag vet inte vad som flög i mig när jag sms:ade henne gällande bilden. Jag var full.



"Jag sa till henne att den var fin och hon svarade att den 'skulle se bättre ut på dit sovrumsgolv'.



"Jag visste att det var ett steg för långt men jag hade druckit mycket och jag sa till henne att jag var kåt. Därifrån spårade det ur fullständigt."



Under de följande dagarna skickade paret flera explicita meddelanden till varandra.



Danczuk sa att det bara hände sent på kvällarna eller under natten efter det att han avslutat en flaska vin eller två. Vid ett tillfälle frågade han henne om han kunde få daska till henne och bjöd in henne att göra honom sällskap i Spanien.



I ett annat meddelande bad han henne att träffa honom vid Labourpartiets konferens veckan efter.



Han sade: "Varje meddelande jag skickade visste jag var olämpligt men jag gjorde det ändå.



"Det var berusat övermod och jag skäms för det. Jag hade aldrig några intentioner att träffa henne. Till sist gick jag sent och la mig. När jag vaknade tänkte jag 'Vem har jag skickat meddelanden till och vad har jag sagt?'



"Jag läste dem och tänkte 'Herregud det här är helt enkelt inte acceptabelt'. Jag hade verkligen ångest för det."



Vid ett tillfälle försökte Sophena diskutera jobb med en full Danczuk. Han svarade: "Låt oss återgå till sexet."



När han får en fråga om det meddelandet svarar han: "Det är riktigt illa eller hur? Jag kommer inte ihåg det. Jag hade druckit för mycket."



Danczuk sade att när han återvände till Storbritannien ansträngde han sig för att se till så att konversationerna med Sophena blev strikt professionella. Han tillade: "Jag visste att jag var tvungen att sluta sms:a henne de här grejorna. Hon var den enda personen jag hade gjort det med. Jag visste att det var fel. Det satte sig i huvudet på mig."



Veckan efter sågs parlamentsledamoten kyssa Labour-rådsmedlemmen Claire Hamilton, 32, på konferensen. Sedan blev de snart ett par.



Danczuk och Sophena skickade några meddelanden till varandra efter hans återkomst från Spanien, sedan avslutades all korrespondens. Han sade: "Jag var ganska lättad att det slutade. Jag skickade aldrig tjejen några meddelanden av en explicit natur när jag var nykter."



Men Danczuk erkände att hans tunga drickande fortsatte. Han sade: "Claire drack regelbundet två flaskor vin på kvällarna och jag drogs med i det. Jag drack mer än jag ville. Jag dricker aldrig innan klockan 17:00 så jag ser aldrig mig själv som någon alkoholist.



"Jag tyckte inte om mängderna Claire och jag drack så jag avslutade relationen."



I tisdags påstod Claire att Danczuk var en kvinnojägare och en alkoholist. Exfrun Karen sa i juni att parlamentsledamoten hade alkoholproblem.



Danczuk berättade för The Sun on Sunday att han träffade en psykiater för några månader sedan och fick rådet att ta ett sex månader långt uppehåll från alkohol.



Han tillade: "Jag tog vid den tiden ett uppehåll på en vecka eller två men det var allt. Mitt drickande bidrog definitivt till att jag och Karen inte stannade tillsammans. Jag tror jag har använt det som en försvarsmekanism.


 

Gamla vänner ... Parlamentsledamoten ute med dåvarande flickvännen Claire och exet Karen.



"Med psykiatern pratade jag även om sex men han tyckte inte det var något problem. Jag tycker jag har en hälsosam sexdrift."



I torsdags stängde Labour av Danczuk och i avvaktan på en utredning. Han bad om ursäkt och sade: "Det finns ingen större dåre än en gammal dåre."



Han sade att han har pratat med Karen, mamma till hans söner Milton, sju, och Maurice, fem, gällande skandalen.



Han tillade: "Hon har den allmänna åsikten att jag haft en medelålderskris."



Danczuk blev ett namn då han ledde en kampanj för att avslöja parlamentsledamotspedofilen Sir Cyril Smith och hjälpte till att ta Lord Jenner till domstol gällande tidigare fall av sexuella övergrepp. Han sade: "Jag känner att jag har svikit offren jag jobbade hårt för att hjälpa. Jag vill säga förlåt till dem.



"Jag är orolig för att jag har misskrediterat en del av det fina jobbet jag har gjort för dem.



"Jag har alltid sagt att jag är en vanlig kille som råkar jobba med politik. Jag har aldrig låtsats vara vitare än vit. Det är ett stort privilegium att representera Rochdale-folket. Jag har gjort så mycket när det handlar om att ge rättvisa till de som skymfats men jag är den här bristfälliga karaktären.



"Jag är väldigt besviken att jag har låtit mig själva hamna i den här situationen. Allt jag kan säga till Sophena är att jag är väldigt ledsen om jag har orsakat henne lidande."

Av Mikael Holmkvist - 1 januari 2016 20:42

Quo vadis? – (latin) "Vart går du?" –(eg. Domine quo vadis? Herre vart går du?) enligt legenden om Petrus som möter Jesus på Via Appia, strax utanför Roms stadsmur).

 

 

 

 

Inskickat av teddy den 24 december, 2015, 16:53, http://www.afinelung.com/:

 

 

Stockport borta var en av de där dagarna där allt kändes rätt i världen. En 2-1 vinst på bortaplan, efter ett antal förluster, och man fick träffa massor av röda, några som annars glidit bort från FC, och fotbollen var live, på plats.

 

 

En av dessa kompisar var på puben under kvällen. "Glidit bort" skulle beskriva hans berättelse väldigt milt. Förrådd av klubben skulle vara en bättre beskrivning. Jag har turligt nog aldrig behövt uppleva det. Under ungefär 8 år ansåg jag att klubben inte kunde göra något fel, sedan dess har vi haft tuffare tider. Att skriva en artikel om det är nästan terapeutiskt, och samtidigt som jag hoppas att det ger något intressant att läsa, så har det även hjälpt mig att reflektera och förstå vad som pågår.

 

 

Jag har aldrig blivit förrådd av klubben, men jag har ofta känt bitter besvikelse. För många av oss startade FC som en protest av Manchester United-fans. Självklart utvecklas saker och går vidare. Jag kommer ihåg en långvarig röd som för flera år sedan berättade för mig (den blåa jumpern och cargobyxorna han bär bör ge de flesta av er en aning om vem det var) att han hade slutat följa FC för att han "inte kunde acceptera tanken på att förälska sig i en klubb som inte var Manchester United". Jag förstod det inte då, men efter reflektioner så inser jag att han hade en poäng. FC har fortfarande en inneboende länk till MUFC, men klubben tog en annan väg i samma ögonblick vi gjorde flaggor som relaterade till FC eller sjöng nya sånger. Det var bara starten. 10 år, eller något liknande, är en lång tid. Förändringar är oundvikliga. Min egen relation till klubben har också ändrats under den tiden.

 

 

 

FC var en ersättare i början, det växte i mitt hjärta till en tillgivenhet, t.o.m en preferens. Men när klubben gör en besviken känns det som att mattan dras undan under dina fötter. Fasaden ramlar av. Man inser att det "bara" är 10 i jämförelse med åren med United. Man skulle kunna sluta gå och se FC, men man skulle aldrig kunna sluta vara ett United-fan. Men problemet är att svaret inte är att springa tillbaka till MUFC. Många av mina vänner har upplevt detta. De står fast i ingenmansland. Besvikna på FC, inte beredda att gå tillbaka till Old Trafford, de hamnar där vi aldrig ville vara - utan fotboll på helgerna, eller sittandes framför tv:n på någon pub. De är i mina ögon för bra för att sluta så.

 

 

“They cant hurt you, their style will never desert you, because theyre all safely dead”

 

 

Så vad har gått fel? I huvudsak stod tiden inte stilla. Vet du vilket det bästa ögonblicket i att äga din egen fotbollsklubb är? Den första matchen. Leigh RMI borta, bara United-fans, väldigt liten insats för de flesta personerna, inga integritetsproblem eller svåra beslut e.t.c., bara ett stort up yours till de gemensamma fienderna och en artikel i tidningen. Det är ögonblicket att vara med i. Det känns som att man har återuppfunnit fotbollen, alla respekterar dig, man har råd att vara självgod - En medlem en röst, "this is our club, belongs to you and me", fansen som ägare bla bla bla. I Hollywood skulle sluttexten rulla vid det här ögonblicket. Den stunden när idén bakom klubben står säker från det normala livets korruption, och "fotbollspuristerna" har vunnit.

 

 

Men problemet är att det inte finns någon fotbollsutopi. Segern förblir inte vunnen. Precis som Sepp Herberger, den f.d tyska managern, en gång sade "nach dem Spiel ist vor dem Spiel" - efter matchen är innan matchen. Saker oc h ting fortsätter, för evigt. Fotbollen slutar inte. Och om fotbollen inte slutar så förblir ingen klubb oförändrad. Faktum är att det bara blir mer komplicerat. Man börjar lära sig den hårda verkligheten.

 

 

En sådan verklighet är att majoriteten av fotbollsfansen faktiskt inte bryr sig så mycket om demokrati. De vill ha en röst om saker och ting blir lite vacklande, men i allmänhet förutom tillräcklig involvering för att skapa en viss känsla av tillhörighet, så vill de helst att någon annan tar hand om det. Kanske en populär ledare med några bra citat för när saker och ting går bra, och någon att skylla på när det går dåligt. FC är inte annorlunda. Under de första åren med FC fungerade detta bra. Vi hade en anständig konstitution och en del bra personer i styrelsen, några "rätta" beslut och en och annan hint om en kritisk inställning mot kommersialiseringen av fotbollen. Som ett resultat av detta litade jag på alla som skötte klubben. När det kom till omröstningarna kryssade jag i rutorna de rekommenderade och hade förtroende för finanserna. Jag spenderade förmodligen t.o.m mer tid än nödvändigt på omröstningarna gällande matchställsdesignen.

 

 

Kritik från källor som en kortlivad kritisk blogg (om jag kommer ihåg rätt kallades den Republikans) eller flyern Tony O'Neill gav mig en gång innan en match sågs som försök att gunga båten. Det var inte bara min åsikt, FC fans reagerade, och gör till en viss grad än idag detsamma, väldigt illa på kritik, oavsett hur konsturktiv den än var, mot klubben. Vi undrar för oss själva varför någon någonsin skulle tro att fansen i styrelsen någonsin skulle vilja något annat för klubben än vad vi som fans på läktarna vill?

 

 

“United we stand, divided we fall”

 

 

10 år senare är den demokratiska potentialen hos FC lika stark men den faktiska demokratin lika svag. Vi kan skryta med 5000 medlemmar, men uppenbarligen är de flesta bara lyckönskare, detta då antalet som röstar är sanslöst lågt. Dessutom har det visat sig att diskussioner om olika ämnen bland de aktiva medlemmarna är svåra att få till. Under de tidiga dagarna pratade vi ofta om att vara en "bred kyrka", viktigare var att vi hade ett gemensamt mål (starta en klubb) och en enande fiende (the Glazers). Nu antar vi att alla har en agenda. Den här frakturen i medlemskapet och den bredare fanbasen beror delvis på tiden som har passerat sedan vi definierade våra mål, delvis beroende på nykomlingar som inte nödvändigtvis omedelbart förstår vad klubben handlar om och delvis p.g.a det faktum att alla diskussioner mellan fansen verkar äga rum online (aldrig en bra plats för ett respektfullt öppenhjärtigt samtal).

 

 

Självklart beror inte paranoian som råder enbart på vem som sa vad på Facebook, klubben har också sin roll i skapandet av problemet. Under en lång tid saknades insyn, många beslut var i bästa fall svåra att förstå, i värsta fall influerade av svågerpolitik eller nära på machiavelliska intriger av vissa individer. Slutresultatet är att många förslag som skickats in för att förbättra klubben behandlas som trojanska hästar skapade av utomstående, klickar eller kritiker. Istället för förnuftiga diskussioner om fördelarna med förslagen har de som lagt ner tid och ansträngning på att sätta ihop något, eller faktiskt ställt upp i valet till styrelsen, fått motta bitterhet från kollegor.

 

 

 

Den här gången nådde vi ett nytt lågvattenmärke vid årsmötet. En grundande medlem (jag tror han t.o.m återfanns i styrningskommittén) skrev runt 32 separata förslag att diskutera och rösta på. Det fanns utrymme till kritik mot honom, en del av hans diskussioner runt dem var för personliga eller förolämpande, flera av förslagen skulle dessutom rättmätigt ha avvisats för att ha varit dåligt formulerade, således fanns det för många gråzoner. Men trots detta hade många av förlsagen viktiga poänger, ofta obekväma men men icke desto mindre giltiga.

 

 

Så vad hände? Personen i fråga var en förfallen medlem som hade ansökt om nytt medlemskap och fick sin medlemskapsansökan upphävd av styrelsen. Precis i tid hade styrelsen sett till så att han inte kunde närvara och stå upp för sina skrivelser. En relativt lång lista med medlemmar som hade stöttat hans förslag, efter lämpligt förfarande, ogiltigförklarades för att inte ha jobbat frivilligt tillräckligt ofta. Den tidigare ståndpunkten för klubben om att inte avvisa "besvärliga" fans, och livssynen om att alla medlemmar är lika trampades på. Dessutom hade en viktig chans att diskutera och använda den demokratiska strukturen som klubben erbjuder missats. Detta resulterade i att ytterligare en eller två medlemmar flöt bort från klubben, en möjlighet att finslipa eller klargöra klubbens ståndpunkter i ett antal viktiga ämnen har till synes framgångsrikt avskräckts.

 

 

Anledning till oro

Många personer har kritiserat förseningen av leveransen av den nya arenan, men det tycker jag är orättvist. Trots alla deras brister så har många som jobbar för klubben lagt ner åratal av sina liv på att ta oss dit, betydligt mer än de flesta av oss. Ska vi verkligen hålla de ansvariga för att arenan öppnade senare än man räknat med? Jag tycker inte det. Jag tycker fortfarande att vi sköts av fans, och förväntningen att det här ska gå i tid och efter budget hela tiden är kanske lite orealistiskt. Men det oundvikliga problemet handlar om att det verkar som att vi är skyldiga alla pengar eller tjänster.

 

 

 

Efter att ha stått ut med donationstillställningar som gjorde det ganska svårt att tro på billig fotboll (biljettpriserna var alltid låga, men mängderna frivilliga som bad om donationer i någon form blev tröttsamt för plånboken) försöker vi nu ta alla profiter som dyker upp. Exemplen på senare tid har inte varit gulliga, vare sig det handlade Twitter-reklamen för en Honda återförsäljare, eller prisökningen på matchprogrammen har vårt uppträdande blivit alltmer girigt. Jämför situationen vi befinner oss i med hur vi, som klubb, maler på om hur fantastiska vi är och skillnaden är vibrerande. Frasen "doing things differently" som kläcktes av den officiella klubben någon gång har nu samma ton som "every little helps". I tillägg till detta, istället för att lära sig från skitstormarna som har följt olika beklagliga beslut, har de som bestämmer blivit nervösa och försökt stänga ner diskussionerna eller välja ut en syndabock istället för att adressera problemen.

 

 

Under tiden fortsätter vi att sälja oss själva som en framgångssaga för att främja karriärerna för våra olika förmånstagare. Knappt en månad passerar utan att vår, i bästa fall, omogna demokratiska kultur, i skuld med en visserligen imponerande men ändå försenad arena, rullas ut i hundratals internetgrejor eller dokumentärer. Vi har blivit affischpojkarna och flickorna för supporterägarskap, trots att de flesta av oss är antingen likgiltiga inför konceptet eller har våra reservationer inför dess utförande. Det alltmer institutonaliserade Supporters Direct travar ut oss för att överyga andra fans om att deras klubbar borde följa en liknande väg. Det till synes dödfödda HFc Falke, ett färskt tillägg till omfånget av klubbar, finns aldrig med i tidningarna utan att nämna FCUM, vi är till synes flaggskeppsprodukten.

 

 

Med andra ord kör vi vinkningarna till kamerorna och atmosfären som ett koncept som vi för tillfället knappt deltar i, en utopisk vision för att ge andra fans och uefa-representanter av olika slag ett varmt sken. Folk pratar ofta om att klubben arrangerar tillställningar för sådana organisationer, t.o.m sommarturneringar med de andra lagen. Borde vi inte jobba på att få våra egna medlemmar återinkopplade innan vi börjar sköta marknadsföringen åt andra?

 

 

 

Våra fans verkar vara trötta och desillusionerade, splittrade och bittra. Vår demokrati har problem, nya fans är osäkra på vad vår kultur och vilka sedvänjor vi har, vår vision har aldrig definierats bortom att komma till vår nya arena. Vi har många öppna frågor som folk är för rädda för att försöka besvara, och de som ser att vi försöker tejpa igen sprickorna har börjat driva bort från klubben.

 

 

Så nu till uppvaknandet. Det skulle vara lätt för många av oss att ge upp. Är inte det en populär egenskap bland oss vänstermänniskor? (huruvida FC bara är för vänsterfolk är en annan fråga, men vi skriver för AFL här). Vi tycker om att ta den enkla utvägen, vi saggar på om hur vi blev sålda. Vi skulle kunna sitta på puben, påstå att allt var helt ok i klubben på den tiden då vi gick, att vi blev bestulna, att fotbollen är bristfällig, att det är någon annans fel. Faktum är att vi inte har någon annan att skylla på än oss själva. Vi måste acceptera att det inte finns någon fotbollsutopi. Utomstående tror kanske att vi lever i en, men vi måste kriga varje säsong för att få ha klubben som vi önskar, för att klara av förändringarna och evolutionen i klubben medan vi behåller vad den ska vara. Det kommer inte bli något lyckligt slut där vi vinner fotbollen, bara en serie av upp- och nedgångar, där vi kan, genom hårt arbete och uppmärksamhet, se till att kraften ligger på uppgångarna.

 

 

Klubben kommer aldrig förbli endast de grundande medlemmarnas innehav, men den kan passas vidare till andra som förstår och respekterar dess traditioner. Dessutom kommer det fortsätta ge oss ett ställe att gå till. Jag misstänker att vi inte kan leva utan fotboll. Vi är socialt inkompetenta som inte kan överleva utan spelets bekvämlighetsfilt, människor som känner sig alltför illa till mods gällande samhället för att spendera sina helger med att bara sitta på "trevliga" kaféer och dricka för dyrt kaffe med "trevliga" människor. Spelschemat låter oss strukturera våra liv bättre och framförallt behålla kontakten med vänner vi annars bara skulle se hälften så ofta. För mig är enbart det något som är värt att kriga för.

 

 

FC United of Manchester är vårt enda hopp att få behålla det här, och kriget är fortfarande möjligt att vinna. Om du marscherade innan hemmamatchen mot Milan 2005, eller slets från gatorna av polisen som jobbade för the Glazers, så vet du att kampen för FC är enklare än den med MUFC. Förra månadens omröstningar visade hur mycket apati det finns i FC och hur några få röster kan ha en influens. Huruvida det är att tvinga på riktig demokrati på klubben och göra sig av med smogen från snyltare, eller bara att hålla ett lock på fcfamiljen och deras högerpolitiska/kufiska upptåg genom att vara våra egna poliser på arenan, så är den här klubben vår att ha. Inget mer prat om vad vi borde ha gjort, eller hur andra har svikit oss, medan vi är dumpade ner i fotbollens ingenmansland på puben ska vi organisera oss, visa tålamod, diskutera, rösta och gripa tag i det som är vårt!

 

 

FCUM OK!

Av Mikael Holmkvist - 1 januari 2016 20:39

Atletico Madrid bossen ny favorit till att ersätta Van Gaal på Old Trafford

   

 

 

EXKLUSIVT AV: Paul Jiggins, The Sun, 1 januari, 2016:

 

 

MANCHESTER UNITED stjärnor tror att Diego Simeone kommer bli deras nya boss.

 

 

Jose Mourinho avvisade framstötarna från Real Madrid för att stärka sina chanser att få efterträda kritiserade Louis van Gaal.

 

 

Men flera källor inom truppen har självständigt berättat för SunSport att de tror att Atletico Madrid chefen Simeone är favorit till att ta över från LVG.

 

 

En sade: "Alla vad lär ligga på att Mourinho kommer in men snacket bland spelarna handlar helt om Simeone."

 

 

Att United siktar in sig på Simeone skulle vara en stor chock då han tippas bli Mourinhos permanenta efterträdare i Chelsea.

 

 

Men känslan inne på Old Trafford är att han kommer slå portugisen i jakten på United-jobbet i sommar - då det verkar troligt att LVG kommer gå, om han inte redan har sparkats då.

 

 

Holländarens kontrakt sträcker sig till 2017 men det är svårt att se honom bli kvar så länge. De smarta pengarna ligger på att han lämnar med samtycke efter den här säsongen.

 

 

Simeone, 45, skulle bli ett populärt val bland fansen.

 

 

Diego Simeone har vunnit La Liga och lett Atletico Madrid till en Champions League final.

 

 

Den hetlevrade argentinaren har lett Atletico till en La Liga titel, en Champions League final, Europa League, Uefa Supercupen, Copa del Rey och spanska supercupen sedan 2011.

 

 

Och han skulle vara den perfekta mannen för att få igång passionen i en klubb som har blicit stel och uttråkande av LVG:s negativa spelstil.

 

 

Trots att han inte talar engelska har Simeone inte gjort någon hemlighet av sin vilja att jobba som manager i Premier League.

 

 

Och rapporter i Spanien säger att han kommer vara villig att lyssna på erbjudanden i sommar.

Av Mikael Holmkvist - 1 januari 2016 20:34

   

Namninsamlingen uppmanar till att laget inte ska få använda hotellet.



 

AV: The Suns hemsida, 20:01, tisdag 29 december, 2015:



EN NAMNINSAMLING som uppmanar fotbollslegendarerna Gary Neville och Ryan Giggs att förbjuda Storbritanniens första underklädesfotbollslag från att använda deras hotellfaciliteter har fått ihop 1,000 namnunderskrifter.



The Lingerie Football League UK (Fotbollens Underklädesliga Storbritannien) har nyligen lanserats i Manchester och laget har bytt ut det traditionella matchstället till väldigt sparsamma utstyrslar.



Laget spelade sin första match onsdagen den 23 december, på fotbollsplanen på taket på Hotel Football som ägs av de f.d Manchester United-lagkamraterna.


 

Laget inför deras första match.



Några av spelarna intog planen i strumpeband för matchen mot Salford University och det hölls även en catwalkshow för underkläder i halvtid.



Gemma Hughes, grundare, sa att hon var inspirerad att starta ligan för att öka medvetenheten om löneskillnaderna mellan könen och skapa fler sponsringsmöjligheter för spelarna.



Men planerna har upprört fotbollstränarna och en namninsamling har startats med uppmaningen att Hotel Football ska dra tillbaka sitt stöd till ligan.



Tony Farmer, som startade Chelsea Ladies för mer än tio är sedan, sa att Manchester United-legendarerna Gary Neville och Ryan Giggs, som äger hotellet, är på väg att dra damfotbollen bakåt och startade namninsamlingen.



Han skrev: "Det här kommer att exponera kvinnliga fotbollsspelare som har jobbat så hårt för rätten att få spela fotboll utanför all sexism och alla fördomar som deras företrädare gått genomlida.


 

Spelarna har bytt ut de traditionella matchdräkterna mot minimala utstyrslar.



"Lingerie Football handlar om att göra spelet sexuellt kittlande för åskådarna och kan exponera spelare, särskilt unga tjejer som just börjat med fotboll, för folk som ser dem som ett sexuellt objekt istället för en idrottskvinna.



"Jag ber Manchester United-legendarerna från Class of 1992, som har avnjutit sådana fantastiska liv från fotbollsspelandet, att förstå innebörden av vad de gör.



"Och även visa lite respekt för kvinnliga fotbollsspelare som älskar spelet och vill spela det utan den sexuella skrämseln som framlyftningen av den här ligan kommer innebära."


 

Ett tusen personer har skrivit på namninsamlingen som uppmanar Hotel Football att dra tillbaka sitt stöd.



Namninsamlingen har fått fler än 920 signaturer och kampanjgruppen Women In Football och andra tränare har skickat sitt stöd.



Gemma Hughes, grundaren, sade följande i ett tidigare uttalande till M.E.N: "Vad vi gör att ta damfotbollen in i rampljuset.


 

Spelare har anklagats för att dra damfotbollen bakåt.



"Om ni tittar på t. ex tennis så får kvinnor och män samma summor. Anledningen är att kvinnor ser ut som kvinnor och försöker inte representera mannens spel."



Hotel Football har avstått från att kommentera.


 

Laget i träning inför deras första match.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards