Alla inlägg under augusti 2016

Av Mikael Holmkvist - 23 augusti 2016 21:09

Det var en tid när Oasis och Blur gjorde Storbritannien coolt och Uniteds grabbar började blomstra. The Spice Boys hittade the Liverpool groove men, i oktober 1995, begav sig två grupper med talangfulla spelare ut på en resa

   

Eric Cantona kvitterar på Old Trafford 1995 mot Liverpool och ger sig på lite pole dancing. Fotograf: John Giles/Empics Sports Photo Agency

 

 

 

 

AV: Rob Smyth, the Guardian, torsdag 22 oktober, 2015:

 

 

Följande text är ett utdrag från Rob Smyths artikel från det kommande nummer arton av the Blizzard. The Blizzard är en fotbollstidskrift som kommer ut fyra gånger om året, finns tillgänglig på www.theblizzard.co.uk på en betala-vad-du-vill basis i utskrivna och digitala format

 

 


Det finns två sidor av varje framgång. För varje vinnare måste det finnas åtminstone en förlorare och kontrasten mellan dem har sällan varit så nätt som med Manchester Uniteds Class of 92 och Liverpools Spice Boys. De var så olika att de fick krita och ost att framstå som det perfekta smörgåspålägget. Den ena är ett varumärke, den andra en varnande berättelse. Den ena maximerade sin talang; den andra pissade upp sin talang på väggen och hade på sig vita kostymer på Wembley. Den ena valde success (framgång), den andra excess. Den ena vann en massa ligatitlar och cuper, den andra samlade på kvinnliga troféer. Om man räknar antalet Premier League medaljer som vanns av de två spelargrupperna, blir slutresultatet Manchester United v Liverpool 50-0.

 


Det är så storyn berättas och samtidigt som den innehåller en viktig sanning gällande de fundamentala skillnaderna mellan lagen, så är den också lite enkelspårig. Den obestridliga storheten hos the Class of 92 behöver väldigt lite ytterligare utforskning, men berättelsen om det Liverpool laget är mer komplex än vad den mottagna visdomen antyder. Det finns multipla tolkningar av den eran, en av dem är att de flesta av spelarna och managern Roy Evans bör tillåtas omfamna och fira några av de lyckligaste minnena i deras liv utan att bli förminskade av frasen "Spice Boys". Robbie Fowler tycker minst sagt det. I sin självbiografi skrev han, "Vad som var otroliga tider på Anfield - framgångsrika, spännande, andlösa säsonger då jag förmodligen spelade min bästa fotboll i karriären - avfärdas med förakt av dessa två små ord."

 

 

Kungens återkomst bevittnas av Neil Ruddock. Fotograf: Shaun Botterill/Getty Images

 


Detta är inte att påstå att de var skuldfria. I princip alla spelarna tillstår det, eller som Fowler uttrycker det, "saker hände och det borde inte ha gjort." Stundtals betedde de sig som idioter, stundtals betedde de sig som ett annat pr-ord. Det fanns stunder då det verkade som att klubbens hymn hade ändrats till "You'll Never Drink Alone". "Win, draw or lose, first to the bar for booze," ("vinn, spela oavgjort eller förlora, först till baren för sprit"), var mantrat i omklädningsrummet, enligt Neil Ruddock. Men i mitten av 1990-talet, när det förvirrade firandet av Cool Britannia stod på sin topp och hedonism ett kort tag var ett nationellt tidsfördriv, placerade ett sådant beteende dem knappast i någon minoritet. Nostalgi accentuerar det positiva i nästan allt, men the Spice Boys är fortfarande ämne för förlöjligande och förakt, sedda som grabbiga underpresterare som skämde ut en stolt institution.

 


Laget förlorade för många viktiga matcher och under fyra hela säsonger under Evans vann de endast Ligacupen en gång, 1994-95. Frågan är om de vann i princip ingenting p.g.a deras klandervärda uppförande eller om deras uppförande blev klandervärt p.g.a de vann i princip ingenting.

 


De var verkligen tillräckligt bra för att spela ut de bästa lagen i England. De var det bättre laget i deras fem första Premier League besök på Old Trafford, men de vann ingen av de matcherna. En av dessa var 2-2 matchen på Old Trafford i oktober 1995; the Guardians Scott Murray sa att matchen "förklarade 1990-talets fotboll i ett nötskal", sådan var Liverpools oförmåga att få ett resultat som sammanföll med deras prestation. Det är en överraskning att med två lag med den perfekta kombinationen av offensiv skicklighet och en ömsesidig avsky för varandra, så blev det aldrig någon storslagen match mellan the Class of 92 och the Spice Boys. 1996 års FA-Cupfinal var stinkande dålig. 2-2 matchen tidigare den säsongen, en av flera skikt bestående liten klassiker, var det bästa de producerade.

 


Det var vid en tid när Britpop var i full fart och de två spelargrupperna representerade den engelska fotbollens fräscha nya ansikte efter den smutsiga säsongen 1994-95. Båda lagen hade nio brittiska eller irländska spelare under 25 år i deras matchtrupper, som då bestod av 14 man; deras liv och karriärer skulle splittra sig åt alla möjliga olika håll men då var de kollegor med liknande hopp och rädslor. Om något stack ut, så var det att Liverpools grupp med ungdomar var högre ansedda.

 


Samtliga 18 av dem ansågs ha biroller runt Eric Cantona, som skulle återvända efter sin åtta månader långa avstängning för att ha försökt sparka xenofobi ut ur fotbollen. Den matchen förvandlades till en kamp mellan de högre makterna: Cantona, Le Dieu, mot Fowler, som vid 20 års ålder redan kallades Gud av Liverpool fans. Han lyckades inte riktigt stjäla showen från Cantona - inte ens en andra uppståndelse för Jesus Kristus hade lyckats med det - men han gjorde ett förbannat bra försök, han satte två mål som gjorde folk upprymda. Det var, sa han senare, "hans livs match".

 

 

Eric Cantonas ökända kung fu spark mot Crystal Palace supportern Matthew Simmons på Selhurst Park 1995. Fotografi: Action Images

 


Fowler återfanns bland många som sympatiserade med Cantonas aktion på Selhurst Park. "När Cantona for in i publiken för att fixa den killen som skrek åt honom, antar jag att de flesta professionella spelarna tänkte, 'Bra gjort Eric,'" sa han i sin självbiografi. Andy Townsend var ännu mer kärv då. "Jag känner inte ett uns synd om den där idiotsupportern," sa han. "Jag slår vad om att hans arsle sjönk ner på backen när Eric kom farande." Cantona stöttades t.o.m av de bästa inom Britpopen, inklusive 3D i Massive Attack, Martin Carr i the Boo Radleys och Jarvis Cocker i Pulp. "Jag tyckte det var rätt av Cantona. Jag önskar att han slagit huvudet av honom," sa Cocker. "Han borde ha dödat honom."

 


En del av reaktionerna var som om han faktiskt hade dödat honom. Cantona kände det som om han blev jagad ut ur engelsk fotboll och länge såg det ut som att han skulle flytta till Internazionale och spela i hålet i vilket Dennis Bergkamp hade försvunnit. "JAG SLUTAR" stod det "VÄRLDSEXKLUSIVT" i "MIRROR SPORT" den 12 april 1995. "Cantona säger JA till £3m (35,1m kr) Inter förmögenhet," rapporterade Harry Harris.

 


Det hände inte och United såg ut att komma över deras sommar av missnöje - mer om det senare - när, i början av augusti, FA höll en undersökning huruvida Cantona hade brutit mot villkoren i sin avstängning genom att spela i en vänskapsmatch bakom stängda dörrar mot Rochdale. Det verkade som att hans avstängning skulle förlängas. Cantona bad om en transfer och åkte tillbaka till Frankrike; den här gången var Ferguson säker på att han skulle sticka.

 

 

Manchester Uniteds Eric Cantona och Alex Ferguson, vid en disciplinhearing hos FA efter kung fu sparken i februari 1995. Fotograf: Getty Images

 


Några av de viktigaste ögonblicken i Uniteds historia influerades av Cathy Ferguson, det inkluderar även hennes makes beslut att ställa in sin planerade pensionering 2002, och det här var ett annat sådant tillfälle. "Det är inte likt dig att ge upp så lätt," sa hon, "särskilt mot etablissemanget." Ferguson åkte till Paris i ett försök att övertala Cantona. Han undvek pressen - vilka han oavsiktligt själv hade tipsat "mitt i åtnjutandet av god mat och gott vin" vid en boklansering kvällen innan - genom att smita ut genom hotellköket och sedan fara runt i Paris på en Harley-Davidson med Cantonas rådgivare. En 53 år gammal man, på en motorcykel i ett främmande land, med en medelålderskris av det professionella slaget.

 


Han träffade Cantona på en restaurang, som ägaren hade stängt för kvällen för det här syftet, och började arbeta, antagligen mitt i åtnjutandet av god mat och gott vin. Ferguson tog grepp om den romantiska nörden i Cantona, pratade om storheterna i fotbollshistorien för att smöra in honom ordentligt innan han vände sig till huvudpunkten på dagordningen för att övertyga honom om att stanna. Senare backade FA gällande Rochdale matchen. "De där timmarna jag spenderade i Erics sällskap på den övergivna restaurangen," sa Ferguson i Managing My Life, "blev en av de mest värdefulla aktionerna jag har utfört i det här dumma jobbet jag har."

 


Cantonas avstängning slutade lördagen den 30:e september, viket gav Sky chansen att flytta den helgens match till söndagen den 1:a oktober eller måndagen den 2:a oktober. Det kunde mycket väl ha varit hemma mot Coventry eller borta mot Bolton, men t.o.m matchdatorn hade en viss teaterkänsla: Liverpool (H). Det här var mer oskyldiga tider och inte alla utgick från att det var 100% säkert att Sky skulle vilja tv-sända matchen. När spelschemat släpptes i tidningarna den 21 juni drog the Daily Mirror och andra med det faktum att Cantonas första match tillbaka efter straffet skulle bli mot Manchester City den 14 oktober, Uniteds första schemalagda match den månaden. Inom en vecka efter det att matcherna hade annonserats bekräftade Sky att matchen hade flyttats.

 


Den potentiella flytten och eventuella återkomsten för Cantona var endast ett element av den mest tumultartade sommaren under Sir Alex Fergusons karriär. Han bröt upp sitt första storslagna United lag, sålde Paul Ince, Mark Hughes och Andrej Kantjelskis. Att förlora tre spelare känns kanske inte så mycket nu; 1995, när trupprotering var ett kommande koncept, var det bokstavligt talat mer än en fjärdedel av hans lag. Ferguson hade motvilligt bestämt sig för att modifiera ett lag han älskade för att möta kraven från Europa; han ville ha en anfallare som var skarpare runt straffområdet, Andy Cole, och han kände att Ince hade blivit en taktisk risk. Det tog sig uttryck i våldsamma utskällningar i omklädningsrummet 1994-95 under förluster borta mot Barcelona (0-4) och Liverpool (0-2), som var det mest europeiska av de engelska lagen, ett taktiskt pussel över vilket Ferguson ändlöst stirrade. På ett konstigt sätt, och det är förmodligen inte värt att erbjuda den här teorin vid sista beställningen i Toxteth, hjälpte Liverpool United att vinna the Champions League p.g.a den taktiska träningen de gav dem.

 


Barcelona matchen var början på slutet av Fergusons relation med Ince. "Din djävla bottler*, Incey! Du kan inte hantera den här scenen, eller hur?" var Fergusons observering i halvtid. När Ince svarade, "Våga inte kalla mig en bottler, våga inte göra det," gick Ferguson målmedvetet fram till Ince och väste i hans ansikte, "Du är en djävla bottler!" Duon var tvungen att separeras av Steve Bruce och Brian Kidd. Liverpool matchen, fyra månader senare, bekräftade Fergusons bedömning att Ince såg sig själv som större än vad han var. Ince hade svårt att hålla sig till instruktionerna om att stanna till vänster på mittfältet för att neutralisera Steve McManaman. När han stack iväg på en löpning på egen hand efter Uniteds högersida, nickades bollen fram till McManaman, som löpte in på ytan lämnad av Ince för att inleda anfallet som ledde till Jamie Redknapps första mål. "Jag kände att han inte längre ville vara ankarmannen på mittfältet, där det inte fanns någon bättre för jobbet," skrev Ferguson senare. "Det stod klart för mig att han nu såg sig själv som en offensiv mittfältare, vilket var en hopplös felläsning av hans styrkor."

*Bottler: Inom fotbollen hänvisar ordet bottler till en spelare som initialt spelar bra men begår ett stort misstag eller sviker sitt lag när det verkligen gäller, d.v.s missar en straff, missar en enkel chans, tappar humöret och blir utvisad etc. Själv tänker jag automatiskt på John Terry och Stevie Me när ordet dyker upp, men det är bara jag...

 


När Ferguson sa följande till sitt lag, i halvtid i den matchen på Anfield, "några av er kommer inte vara kvar här om vi inte vinner ligan den här säsongen," stod det ganska klart till vem han pratade. Tre år senare, när han adresserade laget inför en viktig match mot Liverpool i april 1998, störde det honom fortfarande. "Vi förlorade ligan på Anfield genom att inte lyssna på instruktioner om McManaman," sa han i ITV:s The Alex Ferguson Story. Strax efter det började snacket handla om Ince, som då spelade för Liverpool. Det var då som Ferguson så berömt refererade till Ince's "fucking big-time Charlie bit" (big-time Charlie - en person som anser sig vara stor, stark och bra på något, men inte många andra håller med).

 


Ince var inte den enda spelaren som överraskande försvann 1995. Hughes gick till Chelsea för att han inte ville vara en truppspelare, medan Kantjelskis gick till FA-Cupvinnarna Everton efter att ha blivit osams med Ferguson. Berättelsen där gör gällande att hans agent hotade att få Martin Edwards mördad om affären inte gick igenom. Ferguson sa att det var "riktiga Gudfadern grejor". Senare i sin karriär blev Ferguson mästare på att manövrera fram ett gräl för att snabba på uttåget för en spelare han hade bestämt var förbi sitt bästa. Kantjelskis var en av få spelare att göra samma sak mot honom.

 

 

Ryan Giggs går av Wembleys plan, medan Alex Ferguson tittar på, efter hans lags 1-0 förlust i FA-Cupfinalen mot Everton 1995. Fotograf: Bob Thomas/Getty Images.

 


Ferguson ersatte ingen av dem. Det var den enda sommaren på Old Trafford då han inte köpte någon seniorspelare, men Darren Anderton avböjde en flytt til United. Ferguson kritiserades rejält och i en Manchester Evening News undersökning svarade 53% att de tyckte han skulle avgå. Även om man räknar in den opålitliga naturen i sådana undersökningar, så var det här uppseendeväckande, med tanke på att under de tidigare två och ett halvt åren hade United vunnit sin första titel på 26 år och deras första Dubbel någonsin. Oavsett hur orimligt det än låter idag så hade inte Ferguson något entydigt stöd i klubben; då han bad om att få diskutera ett nytt kontrakt, för att han hade hört att han tjänade mindre än hälften av vad George Graham hade haft i Arsenal, fick han inte riktigt det svaret han förväntade sig. "Tycker du att du har släppt på din koncentration?" sa professor sir Roland Smith, ordförande för Manchester United PLC. "Vissa personer på Old Trafford tycker att du inte är lika fokuserad som du har varit." Ferguson sa senare att han kände att hans jobb stod under ett signifikativt större hot sommaren 1995 än vid hans enorma besvär under hans fyra första år på Old Trafford. "Det kändes som att, jämfört med mig, så hade Gary Cooper i High Noon många som stöttade honom."

 


Den bakgrundshistorien understryker omfattningen på modet Ferguson visade när han bestämde sig för att bygga om förstalaget runt en massa smågrabbar. Ferguson kunde lätt ha spelat säkert och plockat in ett par erfarna spelare eller behållit Ince, men hans instinkt sa till honom att en onormal grupp unga spelare inte kunde vänta längre. Få utanför Old Trafford insåg renheten i guldet United hade upptäckt. "Det är fem eller sex som säkert kommer gå till den högsta nivån, ett exceptionellt högt ratio från ett ungdomslag, sa Ferguson. "Som alltid försöker vi leta efter brister och anledningar till att vi kan ha fel men, ärligt talat, ser vi inga." Det var inte Ferguson som pratade sommaren 1995 utan sommaren 1992, strax efter att de besegrat Crystal Palace och vunnit FA Cupen för ungdomar. Med tanke på antalet variabler som är involverat i ungdomsutveckling var det ett ganska rättframt uttalande. Han sa även om Scholes att "om han inte går hela vägen, då kan vi alla lika gärna packa ihop och gå hem".

 


I januari 1993 demonstrerade United sitt förtroende då de gav åtta av dem fyraårskontrakt. Alla åtta - Paul Scholes, Nicky Butt, David Beckham, Gary Neville, Chris Casper, Ben Thornley, Keith Gillespie och John O'Kane - tillhörde inte bara samma generation utan även samma skolår. Det var som att ha åtta Mensa-kandidater i samma klass.

 


Ryan Giggs är en del av the Class of 92 men han var egentligen en man av Class of 91, regelbunden spelare i förstalaget från hösten 1991. Han var bara ett år äldre än Scholes, Beckham och resten men hade ett försprång på de alla. Tillsammans gjorde Giggs och de andra 3,521 framträdanden för United.

 

 

David Beckham och Gary Neville firar med Premier League pokalen i maj 1996. Fotograf: John Peters/Man Utd via Getty Images

 


Några försvann och vänsteryttern Ben Thornley hade särskild otur; som ung spelare rankades han högre än Beckham, men hans spirande karriär återhämtade sig aldrig riktigt efter en allvarlig skada som han ådrog sig efter en vedervärdig tackling från Blackburns Nicky Marker i en reservlagsmatch 1994. Gillespie funderar kanske också på hur annorlunda hans liv skulle ha blivit om Uefa:s utlänningsregel hade tagits bort ett år tidigare; om den inte hade existerat 1995 hade Ferguson inte sålt Gillespie till Newcastle som en del av Cole-affären.

 


Fergusons överhalning 1995 var inte riktigt den spektakulära utrensningen som den ibland målas upp som - Gary Neville och Butt var delvis nersänkta i laget, de startade fler än 20 matcher 1994-95 - men det var ändå ett signifikativt språng av tilltro och en symbolisk övergång. Och sedan kördes United över med 3-1 borta mot Aston Villa på säsongens första dag. De låg under med 3-0 i halvtid och även om det fanns förmildrande omständigheter i Villas skicklighet (den säsongen slutade de fyra, vann Ligacupen och nådde semifinal i FA Cupen) och frånvaron av Cantona, Cole, Giggs och Bruce p.g.a skada eller avstängning, så var det få som brydde sig. Första dagen på en ny säsong innebar fritt fram mot United och Ferguson. Den mest berömda kritiken den kvällen kom från Alan Hansen i Match of the Day. "Jag tycker att de har problem," sa han. "Jag skulle inte säga att de har stora problem. Självklart har tre spelare flyttat. Tricket är alltid att köpa när du är stark, så han behöver köpa spelare. Du kan inte vinna någonting med smågrabbar... Aston Villa lär ha fått ett massivt lyft när de såg laguppställningen och det kommer hända varje gång han spelar smågrabbarna. Han måste köpa spelare, så enkelt är det."

 

 

Alan Hansen med sitt Match of the Day lag Gary Lineker och Mark Lawrenson, var berömt kritiska mot Uniteds smågrabbar. Fotograf: Alan Olley/BBC ONE

 


Hansen mindes en läxa från tidigt i hans Liverpool karriär. Bob Paisley sa åt honom att trots att han hade spelat bra, skulle han peta honom för Liverpool såg att, under sällsynta ögonblick av problem, betalade det sig alltid att köra med erfarenhet. Sanningen är den att Hansens kommentarer väsentligen var rimliga; även Ferguson sa senare det. Uniteds smågrabbar var två-gånger-under-en-livstid undantaget som bevisade regeln, och trots det så vann de bara titlar 1995-96 p.g.a två mogna giganter, Cantona och Peter Schmeichel, spelade den bästa fotbollen i deras karriärer under upploppet. Hansen får höra om det än idag. Han betalade för kvaliteten på de där berömda orden istället för naturen i hans kritik. Precis som med allt annat sånt här har all annan kritik från den tiden - identisk till sin natur, men inte lika minnesvärd - glömts bort, som om Hansen var en ensam galning som pekade ut Fergie och den här fantastiska gruppen smågrabbar. Det var han inte alls.

 


På träningen morgonen efter Villa matchen annonserade Brian McClair skämtsamt att laget bara behövde 40 poäng för att undvika nedflyttning. De tog 15 av dem i de kommande fem ligamatcherna. En 2-1 vinst borta mot regerande mästarna Blackburn, visad live på Sky en måndag kväll, sprakade av stil och äventyrslusta. När Beckham gjorde ett briljant vinstmål, ett skott över Tim Flowers efter en vändning, stormade Ferguson upp från bänken i sin kostym med ögonen uppspärrade och brinnande med faderlig stolthet och uppspelthet. Det var som om han precis hade sett en video med framtiden.

 


Blackburn inledde sitt titelförsvar uruselt, förlorade fem av deras första åtta matcher, och det stod snart klart att Uniteds huvudsakliga titelrivaler var Kevin Keegans Newcastle, som inledde säsongen spektakulärt efter värvningarna av Les Ferdinand och David Ginola, och Evans självsäkra Liverpool. Trots att de förlorade sina tidiga bortamatcher mot Leeds - där Tony Yeboah dängde in en berömd volley - och Wimbledon, såg de ändå riktigt bra ut. Några år innan David Brent myntade uttrycket, var Liverpool ett lag med chilled-out entertainers (avslappnade underhållare). Faktum är att deras unga lag, byggt runt Redknapp, McManaman och Fowler, ansågs av de flesta, inklusive Englands manager Terry Venables, vara mer lovande än Uniteds ungdomar, delvis p.g.a de redan hade en hel del förstalagsrutin. Det fanns en känsla av att Evans satte tillbaka dem på deras sittpinne, att Graeme Souness åren bara hade varit en avvikelse.

 


"Liverpool ser olycksbådande hotfullt ut igen, med ett ungt lag som verkar kapabla att nå storhet om Roy Evans kan hålla ihop det," skrev Paul Wilson i the Observer samma dag som de reste till Old Trafford. "United befinner sig helt klart i en övergång, experimenterar med unga spelare som det kan ett par säsonger för innan de mognar." Wilson refererade sedan till Hansens kommentarer och sade: "Men det kan vara möjligt att vinna mästerskapet med smågrabbar som Fowler, McManaman och Redknapp." Till sist konkluderade han: "Du kanske inte kan vinna mästerskapet med smågrabbar, men om du kastar in Cantona i ekvationen har du alltid en chans."

 


En av Cantonas viktigaste influenser var att lära dessa unga spelare värdet av professionalitet och träning, och även om det inte var särskilt tydligt då fanns det redan en och annan hint om kontrasterna mellan lagen. Liverpool var fortfarande 17 månader ifrån att bli kallade the Spice Boys för första gången men, när de åkte till Old Trafford, hade de just släppt en välgörenhetssingel och Sky kommentatorn Martin Tyler noterade att "det finns något av en popstjärneimage runt klubben för tillfället."

 

 

I augusti 1995 var den stora nyheten Blur v Oasis. Fotograf: Edd Griffin/Rex Shutterstock

 


Britpoppen var nära sin topp när lagen möttes den 1 oktober 1995. (What's the Story) Morining Glory? av Oasis släpptes dagen efter: Blurs The Great Escape hade kommit ut den 11 september. Precis efter det att United och Liverpool hade slutat spela äntrade Pulps Sorted For E's & Wizz - som föranledde en "FÖRBJUD DET HÄR SJUKA JIPPOT" rubrik på framsidan av the Daily Mirror, detta p.g.a att skivomslaget inkluderade instruktioner för hur man rullar en speed wrap (litet pappersknyte som man förvarar/gömmer droger i) - singeltopplistan som nummer 2. En del av det ser osmakligt ut såhär i efterhand, nostalgins cyniska syskon, men det är fortfarande den mest spännande tiden att ha varit en ung person på sedan 1960-talet. Miljontals medelålders människor kommer alltid minnas detta som deras livs bästa tid.

 


Det skulle vara att överdriva om man utmålade United v Liverpool som fotbollens motsvarighet till Blur v Oasis; Newcastle var det bästa laget i landet då, och den enda personen från de båda sidorna som var första nyhet i Nine O'Clock News - vilket Blur och Oasis var när de släppte sina singlar Country House och Roll With It på samma dag - var Cantona. Men den ungdomliga vigören på båda sidorna reflekterade tidens sinnesstämning och det fanns en hel del spänning inför vad dessa spelare skulle kunna tänkas göra mot varandra - och tillsammans, för England - under många år framöver, även om frasen "gyllene generation" inte riktigt var en del av fotbollens lexikon då.

 


Säsongen innan hade varit full av kontroverser, med Cantonas avstängning, anklagelser om fixade resultat mot Hans Segers och Bruce Grobbelaar, George Graham fick sparken för att han ska ha tagit emot en bung*, Paul Merson åkte in på rehab, kravaller utbröt vid vänskapsmatchen mellan Irland och England, och en hel del andra sidoberättelser. På framsidan av FourFourTwos utgåva där de gjorde en återblick på säsongen stod det "ÅRET DÅ FOTBOLLEN BLEV GALEN!" Med så många unga spelare, och spännande nya utländska nyförvärv som Bergkamp, Ruud Gullit, Ginola och Georgi Kinkladze, kändes det som en ny början; en tid av oskuldsfullhet och hopp där det fanns en genomträngande känsla av att vad som helst var möjligt.

*Bung - brittisk slang för en muta, en slags "underlättare för affärer". Ordet används inom fotbollskorruption då agenter betalar "bungs" och managers accepterar dem, för att t. ex en transfer ska gå igenom.

 


Att blondera håret var ett kort tag på modet runt den här tiden. Paul Gascoigne gjorde det i EM 96. Robbie Williams - i sin "fat dancer" fas mellan Take That och soloframgångarna, för att använda Noel Gallaghers fras - gjorde det. Det gjorde även Fowler, som åkte på sommarsemester till Faliraki där han och alla hans polare, inklusive den unga Liverpool försvararen Dominic Matteo, blonderade sig. "Det fick mig såklart att se helt jävla korkad ut," sa han i sin självbiografi. Beckham gjorde en miljon saker med sitt hår då han blev kändis. Men man misstänker att om Beckham eller någon annan av Uniteds ynglingar hade blonderat sig vid den tidpunkten i karriären, hade Ferguson snabbt hårtorkat bort det.

 

 

Nikes ökända reklam från 1995. Fotograf: Colorsport/Rex

 


I september 1995 var Ferguson irriterad över något annat istället: hajpen över Cantonas comeback. Den var ämne för en daglig nedräkning i många tidningar; bevakningen ser lättsam ut jämfört med post-Sky Sports News mardrömmen från 2015, men då var det helt nytt och utmattande för de som var involverade i de två lagen. Ferguson var trött på att prata om Cantona; Evans var irriterad på att hans lag sågs som utfyllnad i någon biroll.

 


Det fanns några återkommande teman i förhandsskriverierna, primärt rädslan för att arselhåriga neandertalare till försvarare skulle provocera Cantona tills han fick nog igen. Särskilt en arselhårig neandertalare till försvarare. Ruddock hade drabbat samman med Cantona i Liverpools tidigare besök på Old Trafford, en 2-0 förlust i september 1994 där de var det bättre laget under en timme. Ruddock vek vid upprepade tillfällen ner Cantonas krage för att vinna en vadslagning han hade med en lokal komiker vid namn Willie Miller. Cantona svarade med den sortens obehagliga tackling som hade inneburit ett omedelbart rött kort idag, men som då slutade med att kommentatorn observerade att förövaren hade tur som inte fick sitt namn uppskrivet. Cantona kom sedan med ett löfte till Ruddock: "Du och jag, vi slåss i tunneln."

 


När matchen slutade bad Ruddock David James, den största killen i Liverpools lag, att lämna planen tillsammans med honom. Efteråt satt han och drack alkohol i spelarbaren - Liverpool hade trots allt förlorat - när Cantona knackade honom på axeln. När han vände sig om var Ruddock säker på att det skulle braka loss; Cantona blinkade, gav honom en pint (56,8 cl) och gick därifrån. Det är åtminstone så Ruddock kommer ihåg det.

 


Innan deras nästa möte på Old Trafford bad Bruce sina professionella kollegor att inte agera fult mot fransmannen, samma sak gjorde PFA:s Gordon Taylor. Intressant nog blev det precis så. Cantona utsattes knappt för någon provokation alls under hela säsongen, vilket inte går ihop överhuvudtaget. Två möjliga anledningar sticker ut: respekt och empati för hur Cantona reagerade på Selhurst Park, och en snabb insikt om att en ny, lugnare Cantona hade återvänt och att provokationer skulle vara bortslösad tid.

 

 

Manchester Uniteds startuppställning. Fotograf: Guardians grafik

 


Det noterades av många att Cantona egentligen inte hade bett om ursäkt för sitt agerande, och det blev en del falsk upprördhet mot tonen i Nikes sätt att fira hans återkomst. "Han har bestraffats för sina misstag, nu är det någon annans tur," sa en stor affisch med Cantonas ansikte på. Det kom även en tv-reklamfilm där Cantona sa förlåt, typ. "Hej," sa Cantona, medan han tittade rakt in i kameran. "Jag vill be om ursäkt. Jag har gjort några fruktansvärda misstag. Förra året, i en säker 5-0 seger [mot Manchester City], gör jag bara ett mål. Mot Newcastle satte jag skottet tre inches (= 7,62 cm) utanför stolpen. Och på Wembley misslyckas jag med att fullborda ett hat-trick. Jag inser att det här uppförandet var oacceptabelt och jag lovar att inte göra om sådana misstag igen. Tack."

 


Över 100 pressmän dök upp till en träningsmatch på Old Trafford på torsdagen, där Cantona gjorde vinstmålet på Schmeichel i en 6-5 seger. "Lås in era döttrar och hoppa överbord på trålaren; sardinerna och fiskmåsarna kommer säkert följa efter," skrev the Times inför matchen. Den första dagen i oktober kom höstsolskenet till Manchester till Cantonas återkomst.

 


I the Guardian kallade David Lacey det "En Mancunian version av Bastiljdagen", detta då väldigt många dök upp i basker och man såg de franska färgerna på många flaggor och i mångas ansikten. DJ:en spelade the Plastic Bertrands punkhit "Ça plane pour moi" innan matchen, samtidigt som det gjordes en stor sak av det faktum att en av linjemännen hette Messiah.

 


Det fanns inga Liverpool fans på arenan, åtminstone inte officiellt, p.g.a kapacitetsbegränsningar. Publiksiffran var 34,934, det är den senaste gången en publik på mindre än 40,000 har sett en United v Liverpool match. Lagen startade matchen på tredje respektive femte plats, bakom Newcastle - som hade vunnit sju av deras första åtta matcher - och Aston Villa. Leeds, på fjärde plats, låg mellan lagen.

 

 

Liverpools startuppställning. Fotograf: Guardians grafik.

 


Efter att ha varit borta i 32 matcher och 248 dagar tog det 67 sekunder för Cantona att skapa det första målet för Nicky Butt. "Vem hade kunnat skriva ett sådant manus?" sa Ferguson. Det var en omedelbar påminnelse om en av Cantonas mest fantastiska färdigheter: förmågan att hitta ytor bortom de huvudlösa hönsen i 1990-talets engelska fotboll, ofta genom att bara stå still. Han var en enda man som frekvent stod ensam på planen. I det här fallet var han ute på vänsterkanten och gled in i ytan när Liverpools högerback Jason McAteer tryckte på framåt.

 


Roy Keane, Uniteds mittfältsguvernör, av naturen, inte till namnet efter Inces flytt, plågade McManaman så han blev av med bollen precis inne på sin planhalva. En frisk passning från Butt och en smart löpning utan boll av Keane gav Cole chansen att släppa fram Cantona på vänsterkanten. Han tog tid på sig, lyfte huvudet - det var inte bara kragen som stod upp ute på planen - och sedan, då ett antal spelare sprang mot målet, drog han slött bollen tillbaka åt andra hållet till Butt som anlänt sent precis utanför straffområdet.

 


Butts ovanliga förstamottagning, som antingen var briljant eller lyckosam, eller möjligen både och, var en genomskärare åt sig själv. Den lobbade bollen över Phil Babb och in på ytan framför David James. Då James rusade ut drog Butt dit bollen över honom också och i nät medan Ruddock hoppade efter den på linjen som en artritisk akrobat.

 

 

Nicky Butt gör 1-0, efter Cantonas assist. Fotograf: Peter Powell/Action Images

 


Det var en väldigt sällsynt grej, målet där målgöraren inte var huvudpersonen. "Cantona har skapat ett mål åt Nicky Butt!" sa Tyler på Sky. Medan de flesta spelarna lämnade Butt längst ner i en improviserad hög på ena sidan av planen, sprang Giggs och Gary Pallister direkt för att gratulera Cantona på andra sidan.

 


Som så ofta är fallet betydde det tidiga målet att de som gjorde det släppte över den territoriella fördelen och Liverpool började komma in i deras hypnotiska passningsrutin. Efter sex minuter drog Redknapp, som fick för mycket utrymme, iväg ett fint skott från 25 yards (=22,86 meter) som gick precis utanför Schmeichels vänstra stolpe. Precis som Andy Gray observerade för Sky så avslöjade den desperata naturen i Schmeichels dykning hur obekväm han var. Avslut som var nära att bli mål på Old Trafford började bli ett frustrerande tema för Redknapp; i besöket innan det här 13 månader tidigare skakade han om ribban från 20 yards (= 18,28 meter). Det skulle komma ytterligare en innan matchen var över.

 


Redknapp, 22 år gammal, kom fram som en signifikativ talang för både Liverpool och England. Han gjorde sin internationella debut en månad tidigare mot Colombia - det var hans felträff till inlägg som ledde till Rene Higuitas skorpionspark - och han startade även de två efterföljande matcherna. Han låg bekvämt före Uniteds två unga engelska mittfältare, Butt och Beckham, i Venables planer. (Scholes var en nummer 10 på den här tiden.) Med Ince frånvarande från laget då som straff för att ha dragit sig ur the Umbro Cup sommaren 1995 lutade Venables mot ett bollspelande centralt mittfält med Redknapp och Gascoigne i EM 96. Sen klev Redknapp av skadad efter sju minuter mot Schweiz i november 1995 och blev borta i tre månader. Ince, efter att ha hittat en väg tillbaka, visade upp sina överlägsna defensiva förmågor och startade i EM 96, där han spelade med sin vanliga underskattade briljans.

 

 

Jamie Redknapp med en blonderad Robbie Fowler och Stan Collymore. Fotograf: PA/Empics Sports Photo Agency

 


Trots detta kunde Redknapp ha spelat en stor roll i turneringen. Han vände på matchen när han kom in i halvtid i 2-0 vinsten mot Skottland och började omedelbart smörja Englands passningshjul och startade anfallet som ledde till Alan Shearers 1-0 mål. När han klev av skadad med några minuter kvar att spela, sa Venables till honom att han skulle starta nästa gruppspelsmatch mot Holland. Men skadan var betydligt mer allvarlig än någon hade insett och han missade resten av turneringen. Med tanke på att den vissnande David Platt startade mot både Spanien och Tyskland p.g.a avstängningar på Ince och Gary Neville, är det troligen rätt att anta att Redknapp skulle ha spelat båda matcherna. Med hans fina form och stora självförtroende hade det kanske förändrat hans liv. Vid 22 års ålder antar man att ögonblicket kommer att komma igen, men så blev det inte. Redknapp startade aldrig någon match för England i någon stor turnering. Det var hans ögonblick. Venables, som rankade honom så högt, skulle sluta efter EM 96 och hans ersättare, Glenn Hoddle, föredrog den dubbla säkerheten i form av Ince och David Batty. I mars 1998 spelade Redknapp som en sweeper för U21 som ett experiment.

 


Det här är inte detsamma som att säga att Redknapp definitivt skulle ha klarat av det; det vet vi helt enkelt inte. Men med en snällare vind och ett annat skeende, kunde han ha blivit en riktig topp, toppspelare. De där två skadorna mot Schweiz och Skottland gjorde så stor skada. "Som jag ser på det så gick jag åtminstone inte av för att jag var skit," sa han senare. "Jag spelade riktigt bra då, men sånt är livet."

 


Redknapp var en nyckelspelare på ett femmannamittfält för Liverpool, huvudanledningen till att de sträckte ut Ferguson mycket mer taktiskt än något annat engelskt lag under den perioden. Deras formation var inte ovanlig - mer än en tredjedel av Premier League lagen spelade med tre där bak den helgen - men kvaliteten med vilken de flyttade bollen på mitten av planen tog de till en annan nivå. Det var långt innan Ferguson myntade frasen för att beskriva Pep Guardiolas Barcelona som Liverpools passningskarusell drev honom till vansinne, och till hans taktiktavla. De tre på mitten var vanligtvis Redknapp, John Barnes - som Evans flyttade inåt för att vara hans "ögon och öron" på planen - och McManaman som vandrade fritt bakom frontduon.

 

 

Den nya "Fab" four med Steve McManaman, Rob Jones, Stan Collymore och Jason McAteer vid lanseringen av ett nytt Liverpool matchställ på 1990-talet. Fotograf: John Giles/Empics Sports Photo Agency

 


Ibland kunde deras dominans vara lite steril men de hade en lätt, sofistikerad stil och var ganska överlägset det mest kontinentala engelska laget. När Evans anställdes kallade Liverpools ordförande David Moores honom "den sista av the Boot Room pojkarna" p.g.a hans betoning på passningar och rörelse. Liverpools FA Cupfinalsskiva det året hette t.o.m "Pass and Move (It's the Liverpool Groove)."

 


Ferguson var fixerad av att stoppa McManaman från att diktera spelet, det blev t.o.m lite tjatigt. "Vi har hört det varje gång vi möter Liverpool - McManaman gör det ... Vi vet det," sa Schmeichel i The Alex Ferguson Story 1998. "Han behöver egentligen inte berätta det för oss, för vi vet. Jag tror att han gillar lagsnacket..."

 


Ferguson blev taktiskt besatt under sina senare år, men under större delen av 1990-talet skickade han, åtminstone i England, ut sitt lag i en 4-4-1-1 formation nästan utan att ens tänka. Liverpool var annorlunda. Deras extra man på mittfältet, och McManamans influens, ledde Ferguson till att testa alla möjliga saker mot dem. Hans planer inkluderade Denis Irwin på mittfältet mot McManaman, med Jordi Cruyff som vänster wing-back; Ince till vänster på mittfältet; ett 4-1-3-2 i 1996 års FA Cupfinal; Cantona ensam på topp; och ett lag utan yttrar. Den här gången startade han med en obalanserad 4-4-2 formation utan någon högerytter. Butt var symboliskt på högerkanten, men egentligen bäddades han in för att ge stöd åt Keane och Lee Sharpe, med Giggs ute på vänsterkanten.

 


Till en början var Butts huvudsakliga roll offensiv; efter att ha gett United ledningen gjorde han två farliga framryckningar på insidan av högerkorridoren efter passningar från Cole och sedan från Cantona, den senare med en fantastisk direktvolley. Båda gångerna kom Butt i en väldigt trång vinkel till höger om boxen och båda gångerna kom James ut för att kväva chansen.

 


Men t.o.m vid det tidiga skeendet spelade United mest på kontringar. Trots att de inte hade några fans och hade hamnat i underläge tog sig Liverpool lugnt och snabbt in i ett auktoritativt passningsspel. McManaman startade till höger, men han eller någon av Liverpools tränare insåg snart att då Butt var inbäddad kunde Liverpool överträffa United i antal på den andra sidan. McManaman flyttade över och spenderade större delen av den första halvleken till vänster centralt, varifrån han rutinmässigt matade antingen Fowler eller den överlappande wing-backen Steve Harkness. Han var så desperat att få bollen att han vid ett tillfälle, då Liverpool sonderade till höger, stod på andra sidan planen med handen uppe som en entusiastisk elev.

 


Liverpools dominans var sådan att United knappt kom ut från sin egen planhalva under en 10-minutersperiod mot slutet av den första kvarten. Det kom en allt större nervositet på arenan, där publiken skrek med en blandning av rädsla och trotsighet. Trots att United hade återhämtat sig från den dystra förlusten i säsongspremiären borta mot Villa, fanns det ännu ingen säkerhet gällande hur bra det här laget var eller skulle bli. All den gamla säkerheten från att se Dubbellaget från 1994 var borta. I deras två tidigare hemmamatcher hade United förlorat med 3-0 mot York i Ligacupen och åkt ur Uefa Cupen på bortamål efter 2-2 hemma mot Rotor Volgograd. Old Trafford var inte exakt något fort.

 


Liverpool skapade sin första klara chans i den 23:e minuten, Redknapp drog ut en fin crossboll till Fowler på vänsterkanten. Då Bruce stånkade och flåsade mot faran med en felplacerad övertygelse, visade Fowler honom precis tillräckligt av bollen för att få honom att tro att han kunde vinna den. Bruce agerade, Fowler satte bollen mellan benen på honom och var försvunnen. När sedan Pallister kom ut drog han nonchalant in ett underbart inlägg mot Rush vid bortre stolpen. Det ställde Phil Neville och Schmeichel, men den utsträckta Rush styrde bollen utanför ett öppet mål från tre yards (= 2,74 meter). Det var förmodligen inte en lika dålig miss som det såg ut, för Rush såg möjligtvis inte så mycket p.g.a den utrusande Schmeichel framför honom, men det hindrade inte ett hjärtligt "WAHHH" från United fansen till en man som bara gjorde ett av sina 346 Liverpool mål på Old Trafford. "Det är en underbar boll in från hans anfallspartner," morrade Andy Gray med ett avund som endast en f.d centerforward kunde få fram.

 


Efter en långsam start på matchen hade Fowler kommit igång på riktigt. Samma sak gällde hans säsong. Han utelämnades i några matcher tidigt efter att ha kommit tillbaka till försäsongen med "blonderat hår och en grabbig attityd... De gjorde rätt som petade mig." Han var även överallt i tabloiderna med blod rinnande från sin näsa då, efter ett upptåg för mycket, Ruddock slog till honom på en flygplats i september.

 

 

Ian Rush 1995 under slutet av hans Liverpool karriär. Fotograf: John Stillwell/PA Archive/PA Photos

 


Liverpool hade testat alla tre kombinationerna med Rush, Fowler och Collymore i början av säsongen, men det stod snart klart att det skulle bli Fowler plus en. Det förväntades bli Collymore, då Rush, vid 34 års ålder, skulle dra ner på tempot i sin karriär med fotbollsspelarens motsvarighet till den reducerade arbetsveckan. Collymore var något av en uppenbarelse för Nottingham Forest 1994-95 och imponerade stort på Ferguson med sina insatser mot United, och Evans var så sugen på att köpa honom att han flög tillbaka till London från en familjesemester på Saint Lucia för ett möte på en timme med Collymore innan han återvände till Karibien. Men efter att ha skrivit på för £8,5m (99,6m kr), en brittisk rekordsumma, fick Collymore en relativt dålig start på sin Liverpool karriär. Detta trots ett stormande långskottsmål mot Sheffield Wednesday i hans debut, och sedan ännu ett mot mästarna Blackburn i september. "I det ögonblicket kändes det som om flytten till Liverpool redan höll på att förvandlas till någon underbar dröm som skulle kasta mig hela vägen till den absoluta toppen och trycka in mig i det engelska landslaget," sa han om Wednesday målet i sin självbiografi. "Det kändes som att allt var möjligt."

 


Det var inte bara på planen det gällde. T.o.m innan han gick till Liverpool fann Collymore en livsstil som gav en ny betydelse till fantasifotboll. Under den näst sista helgen av säsongen 1994-95 mötte han upp ett antal Liverpoolspelare i London, några av dem hade han blivit kompis med under tiden med England. I sin självbiografi säger han att när han gick och knackade på en av spelarnas dörrar fick han sig något av en överraskning. "Det var alltid seden med fotbollsspelare på den tiden att man lämnade dörren till sitt rum öppen när man sov," sa han. "Mycket riktigt, dörren stod på glänt. Jag knuffade upp den och gick in. Jag stannade och stod helt still så fort jag såg scenen som utspelade sig framför mig. En av spelarna satt rakt upp på sängen, med händerna bakom huvudet, såg ut som en prins. Längre ner i sängen var två tjejer upptagna med att suga av honom. Båda två jobbade hårt med honom och han bara satt där och tittade på dem när de körde. Jag stirrade på det hela i en sekund och kunde inte fatta vad jag såg. Välkommen till the Premiership, tänkte jag. Sedan gick jag ner igen."

 

     

Stan Collymore blir överöst av fans efter att ha gjort ett sanslöst mål mot Blackburn 1995. Fotograf: Clive Brunskill/Getty Images

 


I sin egen självbigrafi refererar Fowler till berättelsen - det finns inget som pekar på att det nödvändigtvis handlar om honom - och avfärdar den. "Hmmmmm," sa han. "Verkar lite konstigt att du skulle vara på ett stort, välbesökt hotell med två tjejer, och inte ens bry dig om att stänga dörren." Det finns så många berättelser om the Spice Boys att, som Fowler säger, "det är svårt att veta vad som är sant och vad som är myt." Detta är särskilt sant gällande deras romantiska och sexuella bedrifter. 1995 publicerade FHM deras första lista över världens 100 sexigaste kvinnor. 1996 och 1997 var det lättare att bocka av dem som inte hade sammanlänkats med en Liverpoolspelare. När Phil Babb började dejta Loaded glamourtjejen Jo Guest hade situationen nästan passerat bortom all satir. "Vi var de första spelarna att få stora pengar, Porsche-bilar och Ferraris och som fick sidan tre brudar i säng," sa Ruddock. "Vi skrev om fotbollshistorien. Det var fantastiskt roligt, när man ser tillbaka på det."

 


Redknapp hade en kolumn i Smash Hits; McAteer gjorde en shampooreklam. James dök upp i en 50-foot (= 15,24 meter) poster för Armani i sina kalsonger. Det fanns en troligen apokryfisk berättelse om att James blev tillsagd av Evans att han skulle få böter om han åkte på en Armani show i Milano och att han då betalade böterna i förväg där och då.

 


Milano må ha varit förbjudet, men London var det inte. Efter många hemmamatcher åkte en grupp spelare direkt till Manchesters flygplats för en natt på stan i London. Mick McCarthy blev överraskad när han, efter att ha lämnat en Liverpoolmatch tidigt, såg alla spelarna på flygplatsen sitta och vänta på samma flyg. Identiteten på spelarna som åkte till London varierar från berättelse till berättelse, men de flesta håller med om att det mest var grabbarna från söder. Fowler säger att det var Redknapp, Ruddock, Babb, Scales, James och ibland Thomas, McAteer, Mark Kennedy och Collymore. De gick vanligtvis in på en av deras tre favoritnattklubbar - Chinawhite, Ten Rooms eller the Emporium - klockan 21:00.

 

 

Roy Evans möter media på Carrow Road innan hans första match som Liverpools manager 1994. Fotograf: Sean Dempsey/PA Archive Images

 


"Från vad vi hörde hade de alla ett bra skottfacit med kvinnorna i London," sa Matteo i sin självbiografi. "Problemet var att samtliga i truppen tjärades med samma borste, vilket alltid brukade irritera mig och Razor. Vi ville inte ha någon del av London scenen och föredrog istället att gå till vårt lokala vattenhål i Formby, The Grapes, på en lördag kväll." Och på en söndag morgon. "En typisk kväll involverade att sänka 20-25 pints (1 brittisk pint = 56,8 cl. 20 pints =11,2

Av Mikael Holmkvist - 20 augusti 2016 19:43

Man Utd 2

Zlatan Ibrahimovic 36

Zlatan Ibrahimovic 52 (straff)

 

 

Southampton 0

   

Zlatan Ibrahimovic firar efter att ha nätat från straffpunkten och fördubblat Manchester Uniteds ledning. Fotograf: BPI/REX/Shutterstock

 

 

 

 

AV: Daniel Taylor, the Guardian, lördag 20 augusti, 2016:

 


Det här är fortfarande bara i början med det finns redan en otvetydig känsla om att Manchester United är på väg tillbaka och att de är ivriga att ta igen förlorad tid. De har lidit mer under de senaste åren än vad de förmodligen vill minnas men José Mourinho kunde ses salutera publiken i triumf efter den här segern. Zlatan Ibrahimovic har ytterligare två mål till sin personliga samling medan Paul Pogba, världens dyraste fotbollsspelare, kom ut från sin återkomst med ett solskensleende.

 


Det enda som kanske var en besvikelse var att Ibrahimovic inte kunde markera sitt första framträdande på sin nya arena genom att ta med sig matchbollen hem som en souvenir efter ett hat-trick, och det fanns ett ögonblick efter matchen när han lekfullt angrep Pogba för att han hade skjutit, istället för att passa, under ett sent anfall. Men det var endast en flyktig källa till ångest med tanke på det spänstiga humöret inne på arenan och den förnyade känslan av optimism.

 


Pogba visade, stundtals, varför United har investerat så mycket i att forma laget runt honom. Ibrahimovic har gjort tre mål i sina två första Premier League matcher och det säger något om Mourinhos återuppbyggnad när Henrich Mchitarjan, ett annat av klubbens nyförvärv under sommaren, begränsades till ett sent inhopp från bänken, medan Michael Carrick, Phil Jones och Memphis Depay inte ens återfanns på bänken. Mourinho såg genuint plågad ut när han pratade om spelarna som spenderade kvällen "i sina fina Paul Smith kostymer istället för träningsoveraller".

 


Och mest av allt fanns det en känsla av att det kommer komma mera. Ett nytt lag tar form, det innehåller ett halvt dussin six-footers (6 feet = 182,8 cm), och Mourinho påpekade att det fortfarande finns mycket utrymme för förbättringar. Partnerskapet mellan Wayne Rooney och Ibrahimovic, till exempel, kan fortfarande bli bättre även om de kombinerade vid svenskens första mål. Anthony Martial har inlett säsongen långsamt och Pogba, vilket Mourinho förklarade, är inte i allra högsta toppform fysiskt, men det fanns stunder när £89m (1,04 miljarder kr) nyförvärvet visade en blandning av snabbhet, balans och kontroll som fick Old Trafford att godkännande surra.

 


Efter en underhållande dålig första bollberöring såg det ut som att Pogba hade varit här flera år - vilket, på ett sätt, stämde helt - medan Ibrahimovic stod för ännu en tydlig påminnelse om att United har rekryterat en anfallare som är kapabel att besegra några av de bästa mittbackarna i Englands toppdivision.

 


Wes Morgan kan vittna om Ibrahimovics styrka i överkroppen, tävlingsinriktade instinkter och otroliga nickförmåga efter vinstmålet i Community Shield och nu var det José Fontes tur att känna kraften. Ibrahimovics andra mål var en straff, tidigt i den andra halvleken, men hans första var ännu en demonstration av hans grymhet inne i straffområdet. Rooneys inlägg kom från höger och Ibrahimovic, 6ft 5in (= 195,58 cm) lång, var högre, starkare och mer beslutsam i sitt hopp än Fonte och skallade dit en perfekt avvägd nick i hörnet på Fraser Forsters målbur.

 


Uniteds framsteg är redan tydliga, med tanke på att de mötte ett Southampton lag som hade vunnit med 1-0 vid deras två senaste besök på Old Trafford och siktade på att bli det enda laget förutom Manchester City att vinna här tre gånger i rad under Premier League eran.

 


Claude Puel inledde med en äventyrlig uppställning, med Nathan Redmond och Shane Long i anfallet, medan Dusan Tadic opererade i fronten av en mittfältsdiamant. Deras förberedelser stördes av en tidig skada på Oriol Romeu men de höll spelet uppe bra i inledningen och hotade även sporadiskt framåt.

 


Vid andra tillfällen såg de lättviktiga ut i anfallet medan det för hemmalaget stod klart att det här var ett Mourinho lag och inget lag som opererade efter Louis van Gaals rigida taktik. United flyttade bollen med den sortens iver som inte alltid visades under deras tidigare manager. Deras ytterbackar fick mer licens att gå framåt och det var från en av dessa attacker som Luke Shaw avancerade fram till en position där Jordy Clasie, Romeus ersättare, satte ut sin fot och fällde honom, vilket resulterade i hemmalagets straff. Ibrahimovic tog bollen - inget ifrågasättande gällande vem som var Uniteds nya straffläggare - och sköt bollen till höger om Forster.

 


Strax innan det hade Tadic nickat bollen förbi David de Gea bara för att få se målet dömas bort då en av linjedomarna hade höjt sin flagga. Puel gnällde inte alltför intensivt på något av dessa domslut men Southampton hade rätt att känna sin förfördelade gällande straffen. Vid 2-0 kunde hemmalaget börja slappna av, spela med en mer sprudlande vitalitet i kontringarna.

 


Mourinho hade sagt att Pogba inte skulle orka spela hela matchen men mittfältaren blev kvar på planen tiden ut. Marouane Fellaini har föryngrats hittills under Mourinho och som en fortsättning på temat nyfunnen sammanhållning blev Juan Mata varmt omfamnad av sin manager när Mchitarjan ersatte honom under sista kvarten.

 


Ibrahimovic var offside när Antonio Valencia slog ett inlägg till honom vid bortre stolpen och Pogba sköt en sen chans utanför stolpen. "Du borde ha passat," påpekade Ibrahimovic till sin lagkamrat, med spelad ilska. United har tagit två raka segrar och Old Trafford kändes som en lycklig plats.

Av Mikael Holmkvist - 20 augusti 2016 19:41

• Svensken har nätat i samtliga sina tre matcher han spelat för Manchester United

 

• Ibrahimovic: "Ju mer mogen du blir, desto mer ansvar tar du."

   

Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba firar ett av svenskens mål mot Southampton igår.

 

 

 

 

AV: Jamie Jackson, the Guardian, lördag 20 augusti, 2016:

 


Zlatan Ibrahimovic har intentionen att Manchester United ska utveckla "monstermentaliteten" han lärde sig från att spela med spelare som Fabio Cannavaro, Patrick Vieira och Gianluigi Buffon i Juventus tidigare under hans karriär.

 


Ibrahimovic gjorde båda målen i fredag kvällens 2-0 seger mot Southampton på Old Trafford, därmed har han slagit till i samtliga tre tävlingsmatcher för United och totalt gjort fyra mål. United har startat bra, tagit maximala sex poäng, men Ibrahimovic vill hjälpa sina nya lagkamrater - särskilt de yngre spelarna - att höja sitt fokus och deras inställning, vilket kommer från svenskens egna erfarenheter då han kom till Juve 2004, 22 år gammal.

 


"Jag spelade med många stora stjärnor," sa han. "Jag menar när jag kom till Juventus var jag en ung kille. Jag hade Vieira, Cannavaro, Thuram, Buffon, Del Piero, Trezeguet, Nedved, Camoranesi, Emerson. Det var ett monsterlag, det fanns så många [storspelare]. Mentaliteten kom från det. Ju mer mogen man blir, jag har två barn nu, man tar på sig mer ansvar.

 


"Jag har mitt ansvar mot laget. Tränaren ger mig mycket ansvar och jag tar det. Jag är bara mig själv. Jag försöker hjälpa alla de andra. Bilden för mig, utanför planen och i media, är att folk dömer mig innan de känner mig. De skriver [det och det] men det stör mig inte. Det går in i ena örat och ut genom det andra. Det är viktigt vad killarna tycker om mig, det är det viktigaste. Om jag kan hjälpa till så kommer jag att hjälpa till, och jag kan hjälpa till ännu mer."

 


34-åringen tillade: "Laget gjorde bra ifrån sig mot Southampton och jag tycker vi kan göra mycket, mycket mer. Men det är den andra matchen i Premier League och många saker är nya. Vi har en ny tränare, ny personal, några nya spelare. Det är som ett pussel - vi måste sätta ihop pusslet och sedan få det att fungera. Två matcher hittills och två vinster, så vi har sex poäng och vi kommer fortsätta arbeta hårt. Jag tror att utgången kommer bli bra."

 


Ibrahimovic tonade ner sitt eget målgörande. "Det är inte viktigt, det viktiga är att vinna," sa Ibrahimovic. "Om laget spelar bra så spelar individen bra. Jag är glad för laget. Jag försöker hjälpa dem på sättet jag kan, genom att göra mål och skapa chanser. Även ge assists till de andra så de kan näta. Om jag nätar, eller om det är Eric [Bailly], eller någon annan, så länge jag vinner kommer jag vara glad."

 


United är den åttonde klubben i Ibrahimovics förgyllda karriär och han är osäker på om det här är den bästa starten. "Jag vet inte. Jag har bytt klubbar många gånger, så jag vet inte specifikt. Låt mig återkomma till dig gällande den frågan," sa han.

 


Ibrahimovics andra mål mot the Saints var en straff i den andra halvleken, svensken har tagit över straffansvaret från kaptenen Wayne Rooney. "Vi pratade för ungefär två veckor sedan om det så det var ingen förvirring," sa han. "Det bestämdes långt innan, det hände inte ute på planen."

Av Mikael Holmkvist - 19 augusti 2016 01:50

 

Bilden: Efter två tävlingsmatcher har det börjat ställas frågor varför Henrich Mchitarjan startat båda dessa på bänken, nu har Mourinho svarat.

 

 

 

 

Hallo på er alla igen, här kan ni läsa en kort rapport från Mourinhos presskonferens igår eftermiddag: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2016/08/18/11353357-jos-mourinho-varnar-om-att-inte-forvanta-sig-superprestation-av-paul-pogba/

 

 

 

Ni som regelbundet läser skiten jag sprider här vet att jag inte är något stort fan av Wayne Rooney. Inte alls, faktiskt. Jag var förväntansfull och lite uppspelt, något det var länge sen jag var inför en United match, i söndags när det hela drog igång igen. Men det hela dämpades lite av Rooneys närvaro i startelvan. Visst, han gjorde det viktiga 2-0 målet. Men vad ger han oss egentligen idag? Det var länge sen han var bra och man undrar hur många chanser han ska få egentligen. Att vara ganska bra var sjunde match och slå några bra passningar under 90 minuter, räcker det? Tittar man på hans veckolön är det ett jävla hån.

 

 

 

För mellan dessa passningar och hans alltmer sällsynta mål, jag vet att han är på väg att slå Bobby Charltons rekord, men det är i sammanhanget irrelevant, går det trögt, han saktar ner vårt spel, slår bort enkla passningar, verkar ha tappat kontrollen i mottagningarna och ser allmänt klumpig ut. Så fort ett anfall får lite fart och ser lite intressant ut sitter jag bara och hoppas att scousern inte ska få bollen!

 

 

 

I England har "experterna" oerhört svårt att kritisera honom. Inte ens Englands kanske bäste fotbollssnackare, Gary Neville, har bollar nog att göra det. Visst, de var lagkamrater och Neville var hans tränare för Ingurland, men "fackföreningskämpen Röde Nev" ska ju vara känd för att säga vad han tycker. Men icke. Detta fenomen märks av även här i Sverige. Den enda som är uppfriskande kritisk mot honom, är såklart den ofta briljanta Erik Niva. Annars är det många av de svenska rävarna som håller Rooney som världsklass och att man aldrig får räkna ut honom etc. Jag vet inte vad de grundar det på.

 

 

 

Men det finns fortfarande gamla United spelare som inte är med i ryggdunkargänget på Old Trafford, såna som faktiskt snackar fritt och kommer med relevanta åsikter. Mina damer och herrar, herr Paul Parker då han pratade med 888.com:

 

 

"Det här är en avgörande säsong för Rooney. Det handlar inte längre om att han ska slå rekord utan avsluta sin karriär i Manchester United. Han måste visa sitt värde och att han förtjänar att vara med i laget och inte bara vara med p.g.a marknadsföring.

 

 

"Oavsett hur mycket folk än uppskattar vad han har gjort genom åren och hur många mål han har gjort så handlar fotbollen om nuet och att bedömas i nuet. Om någon bara hade hört talas om Wayne Rooney och sett honom nu skulle de tänka 'Vem är den här killen? Han är överviktig och långsam. Det skottet var fruktansvärt, och det ser inte ut som att han kan röra eller flytta sin kropp tillräckligt snabbt."

 

 

Det kändes uppfriskande och fler borde snart inse det, men vad vet jag? Att sedan se honom och Zlatan intervjuas efter matchen och höra scousern säga att han anser att han är tillräckligt bra för att spela och att han inte har något att bevisa, ja det visar ju bara vilken girig, genomkorkad jubelidiot han är. Här kan ni beskåda hans senaste mästarklassuppvisning:

https://streamable.com/fu20

 

 

 

Det enda som var bra med den intervjun var att Eric Bailly fick pris som matchens lirare. Vilken best! Visst, han kommer att göra misstag, men oj vad jag har saknat den sortens mittback i en United tröja - stenhård och fullständigt kompromisslös! Efter den ångestladdade videon med scousern bjuder jag er att avnjuta det hr istället:

 

 

 

En spelare man däremot, till skillnad mot Rooney, vill se i startelvan är Henrich Mchitarjan. Jag blev väldigt glad när vi köpte honom tidigare i somras. Det är en spelare jag faktiskt har sett en del och det jag har sett gillar jag väldigt mycket. Känns även som en ödmjuk kille som inte ska behöva hamna i mitt Memphis Depay fack.

 

 

 

Överreaktioner är en av de vanligast förekommande grejorna i dagens moderna fotboll. När det gäller United så vet tidningsfolket att vi säljer lösnummer och genererar klick som ingen annan fotbollsklubb i hela världen. Därför gäller det att vrida, vända, maximera, förstärka och vrida på varje liten grej när det handlar om de Röda, allt för att få fram en "exklusiv" artikel.

 

 

 

Vi har ju spelat Community Sheild och en ligamatch hittills den här säsongen, när vi pratar tävlingsmatcher, så det känns ju lite överdrivet att börja resa enorma frågetecken kring varför armeniern inte har startat någon av dessa matcher. Dessutom har han ju setat på bänken både på Wembley och Vitality Stadium, så det kunde ju inte vara någon skada eller sjukdom som höll honom utanför. När vi pungade ut £26,3m (234,7m kr) för en spelare som stundtals dominerade i Bundesliga förra säsongen så såg jag honom som en given startspelare. Det var även ett av de frågetecken som Erik Niva reste inför ligapremiären i söndags, varför startade inte Henrich Mchitarjan?

 

 

 

Vid gårdagens presskonferens svarade Mourinho på frågan:

 

 

 

Det berodde på "valmöjligheter," sa portugisen. "Jag gick till matchen mot Leicester och jag läste matchen och jag tyckte vi behövde Jesse Lingards snabbhet. Och mot Bournemouth trodde jag att de ville pressa väldigt högt, och en spelare som [Juan] Mata kan komma in och nå ytor bakom linjerna för press och det skulle kunna bli väldigt användbart för oss. Och jag bestämde mig för att spela Rooney i båda matcherna på den positionen nära Zlatan och jag startade inte med Mikhy.

 

 

"Vissa managern, när de köper spelare, när det är deras beslut att köpa spelare, är den första saken de tänker är att skydda sig själva och att skydda deras val. Spelaren de köper måste spela hela tiden. Sån är inte jag. Innan mig kommer laget, och vad jag tycker är bäst för laget. I de här två matcherna var Mata och Lingard de bästa valen för laget, omställt till Premier Leagues verklighet så jag fattade det beslutet. Men Mchitarjan är en superfotbollsspelare och han kommer få många chanser den här säsongen."

 

 

 

Nu återstår det bara att åka ner till Bolaget och inhandla några burkar Guinness och bre några BLT-mackor så är man redo för hemmapremiären, med Pogbas debut och förhoppningsvis med armeniern i startelvan (och Rooney utanför matchtruppen), var länge sen man såg fram emot en match så här mycket, fy fan vad Van Gaalen förstörde för oss alltså! Men nu känns det som att vi är i början av den rätta vägen igen, och det känns gött som fan!

Av Mikael Holmkvist - 18 augusti 2016 16:53

• Mittfältaren lär starta för Manchester United mot Southampton

 

• Zlatan Ibrahimovic "kommer stanna i två år" insisterar managern

   

Paul Pogba var avslappnad under träningen men José Mourinho varnade för att han inte är tillräckligt fit för att spela 90 minuter mot Southampton. Fotograf: Matthew Peters/Man Utd via Getty Images

 


 

AV: Daniel Taylor, the Guardian, torsdag 18 augusti, 2016:



José Mourinho går in i sin första hemmamatch som Manchester United manager med en varning om att Paul Pogba inte är tillräckligt fit för att leverera en "superprestation" i sin hemmadebut och han vill att fansen ska höja volymen på Old Trafford.



United möter Southampton och Mourinho klargjorde även att han inte störs av klagomålen från deras manager, Claude Puel, om att United hålls som ansvariga för spekulationerna som sammanlänkar José Fonte med klubben. "Jag bryr mig inte," sa Mourinho sakligt.



Mourinho valde istället att uppmuntra Uniteds hemmapublik att förbättra den ofta kritiserade atmosfären på Old Trafford. "Jag tycker att allt startar där," sa han. "Om, på Old Trafford, ett par tusen bortasupportrar kan vara mer högljudda än 70,000, då har vi problem och det betyder att det inte finns något band mellan laget och supportrarna.


 

Zlatan Ibrahimovic har möjlighet att förlänga sitt ettårskontrakt. Fotograf: Matthew Ashton - AMA/Getty Images.



"Om det finns ett band, den faktorn - att vara stark hemma - måste komma tillbaka. Men jag tycker att allting startar med den relationen - sättet laget spelar på, sättet det uppträder på, spelets läge, den mentala inställningen. Om fansen känner det bandet, då vill de också spela och om fansen spelar, då finns det ingen chans för motståndaren."



Detta är en vanlig förfrågan från United managers, det går tillbaka till Sir Alex Fergusons tid i klubben, men då Premier League flyttar in i världen med fotboll på fredag kvällar bör volymen inne på Old Trafford åtminstone höjas av närvaron av världens dyraste spelare.



Pogba är inte helt i fas fysiskt, rapporterade Mourinho, men £89,3m (1,03 miljarder kr) nyförvärvet från Juventus är redo för "några minuter" och förväntas komma att starta på mittfältet.



"Vi spelade med några spelare mot Leicester [Community Shield] med mindre träning än Paul," sa Mourinho. "Vi hade killar som kom tillbaka från EM och semestern, med bara en veckas träning, och de spelade mot Leicester - inte på toppen av sitt spel, inte redo för 90 minuter, men de spelade och presterade.



"Paul har tränat i mer än en vecka, 10 eller 11 dagar, och hans omställning är väldigt enkel för han är en pojke härifrån. Han känner alla och behöver inte tid för att komma in i det, bara tid för att bygga sin kondition och sin förståelse för sättet laget försöker spela på. Jag tycker han är redo att spela. Nittio minuter, det tror jag inte. En superprestation, det tror jag inte. Men tillräckligt för att accelerera hans integrering i laget."


 

Eric Bailly berömdes för sin "starka personlighet". Fotograf: Frank Augstein/AP.



Mourinho fick frågan var han ser Pogba passa in och huruvida det skulle betyda en ändring av hans 4-2-3-1 formation. "Vi kommer inte att ändra systemet dramatiskt för en spelare. Vi ändrar inte till fem där bak för i Juventus spelade han med fem där bak. Vi kommer inte att göra dramatiska ändringar. Men det finns stunder i matchen där, ja, vi måste ändra detaljer.



"Mot Leicester spelade Michael Carrick; mot Bournemouth, Ander Herrera. De är olika spelare och vi spelade på olika sätt. Med [Morgan] Schneiderlin eller Pogba, finns också detaljer som kommer ändras men inte huvuddragen i vår modell."



Mourinho gick sedan vidare och berömde ytterligare två av hans nyförvärv, han sa att han var överraskad av den "starka personligheten" som Eric Bailly hade visat sedan han kom till klubben och han klargjorde att han förväntar sig att Zlatan Ibrahimovic kommer stanna på Old Trafford även efter sitt initiala ettårskontrakt.



Ibrahimovic har en möjlighet att förlänga det kontraktet med ytterligare ett år och Mourinho fick det att låta som en självklarhet. "Han verkar glad. Jag frågar varje dag för jag vet hur viktigt det är för en familjeman som han; jag frågar om hans fru, barn, integreringen, deras hus. Allt är bra, alla är glada. Hans motivation är hög så han är här, utan tvekan, under de kommande två åren."

Av Mikael Holmkvist - 17 augusti 2016 21:16

• Målvakten har lämnats på bänken i säsongens två första matcher av Pep Guardiola  

 

• Mittfältaren menar att Brendan Rodgers har en "medelålderskris"

   

 Joey Barton skapar lite liv kring Rangers. Fotograf: Jason Cairnduff/Reuters

 

 

 

 

AV: Press Association, i the Guardian, onsdag 17 augusti, 2016:

 

 

Joey Barton har beskrivit Manchester Citys behandling av Joe Hart som "vidrig" och säger att det inte skulle ha hänt under hans tid i klubben.

 

 

Hart har lämnats på bänken av Pep Guardiola i Citys två första matcher för säsongen och Englandsmålvakten sammanlänkas alltmer med en flytt från klubben han spelat för sedan 2006 och gjort närmare 350 matcher för. Rapporter gör gällande att Barcelona målvakten Claudio Bravo är på väg att slutföra en flytt till the Etihad Stadium.

 

 

Rangers mittfältaren Barton, en akademispelare som tog sig in i seniorlaget hos City och spenderade fem säsonger i förstalaget innan han lämnade 2007, sa följande till Talksport: "Det är inte klubben som jag lämnade.

 

 

"Klubben jag lämnade och som jag ser nu är två totalt olika organisationer. Klubben jag spelade för hade inte behandlat en spelare som varit en tjänare så länge som Joe har på det sättet som de har gjort. Jag tycker det är vidrigt.

 

 

"Han är en fullfjädrad landslagsman, någon som förmodligen, innan City tog pengarna, kunde ha gått vidare till större och bättre saker själv, men han stannade och ville vara i City.

 

 

"Jag ser inte vad han har gjort fel för att bli behandlad på detta sätt. Hans attityd är inte förskräcklig. Jag gillar inte det här. Det är vanlig mänsklig anständighet, oavsett hur bra du tränare du är. Varför behandla honom så?"

 

 

Guardiola, den f.d Barça tränaren som tog över City i somras efter att ha lämnat Bayern München, startade Willy Caballero framför Hart i både lördagens 2-1 vinst mot Sunderland och tisdagens 5-0 triumf borta mot Steua Bukarest.

 

 

Barton tillade: "Jag har sett Caballero och säger du till mig att Caballero är bättre med fötterna än Joe Hart? Jag har inte sett det.

 

 

"Varför inte låta honom kriga för sin plats och om han sen inte är tillräckligt bra säg: 'Jag har gett honom en chans.' Det är vad varje manager borde göra, ge alla en chans."

 

 

Samtidigt försökte Barton reta upp Rangers rivaler Celtic inför deras möte den 10 september genom att påstå att deras manager Brendan Rodgers har en "medelålderskris".

 

 

"Jag har inte lyckats springa på honom än," sa Barton med glimten i ögat. "Jag vet att platserna dit han går och platserna dit jag går förmodligen skiljer sig med solbrännan och tänderna och de där grejorna. Det är inte den sortens inrättningar jag dyker upp vid. Jag har ingen medelålderskris."

Av Mikael Holmkvist - 17 augusti 2016 21:10

Manchester Uniteds första förlust av deras rekordnyförvärv hjälper till att förklara en del galna löner som vrider till ynglingars huvuden. Då Pogba återvänder åker 'den nya Cruyff' tillbaka ut på lån

   

Paul Pogba och Adnan Januzaj firar Manchester Uniteds vinst av the Manchester Senior Cup 2012. Deras karriärer har efter det tagit väldigt olika banor. Fotograf: John Peters/Man Utd via Getty Images.

 

 

 

 

AV: Daniel Taylor, the Guardians sportblogg, lördag 13 augusti, 2016:

 

 

Pengarna är så astronomiska nuförtiden, de rika blir så mycket rikare och siffrorna blir högre hela tiden, kanske är det här ett passande tillfälle att fråga sig hur länge det kommer dröja innan fotbollen visar upp sin första spelare att tjäna £1m (11,7m kr) i veckan.

 

 

Snabbare än du kanske kan föreställa dig, i alla fall om man utgår från en nyligen genomförd intervju med en av sportens mer formidabla agenter. "Jag tror inte att bubblan kommer spricka," säger Jonathan Barnett. "Fotbollen blir större och större, och lönerna kommer bli större och större Så, ja, någon som betalas £50m (587,1m kr) om året? Jag tror det kommer att komma väldigt snart."

 

 

Barnett, för de som inte känner till namnet, befinner sig i en bra position att bedöma det, med tanke på att han har Gareth Bale, superstjärna, bland sina klienter och förhandlade fram £85m (998,1m kr) flytten från Tottenham Hotspur till Real Madrid som gjorde walesaren till den dyraste spelaren på planeten. Väldigt blygsam är han gällande det, också. "Att kunna säga att jag har gjort den största affären i historien är fantastiskt, och folk tittar på mig i ett annat sken. Jag pratade med en spelare utomlands och hans mamma och pappa ville ta ett kort med mig. Jag säger inte att det är för att de gillade mig, det var för att de tänkte: 'Det här är killen som gjorde världsrekordet.' Jag får mycket av det. De flesta av de unga spelarnas familjer utomlands tar en bild med mig."

 

 

Nu har den affären såklart överskuggats av Paul Pogbas transfer från Juventus till Manchester United, den flytten höjde världsrekordet till £89,3m (1,04 miljarder kr), och det är inte konstigt att så många personer finner summorna helt sanslösa när agenten i det fallet, Mino Raiola, enligt rapporterna har dragit in något i närheten av £25m (293,5m kr). Raiolas klienter inkluderar även Zlatan Ibrahimovic och Henrich Mchitarjan och han gillar antagligen att ha Uniteds exekutiva vice ordförande, Ed Woodward, på snabbuppringning. Raiola har, för att sätta det i ett sammanhang, tjänat mer på sina olika transaktioner den här sommaren än vad Sir Alex Ferguson betalades under någon femårsperiod, innan 2010, då han styrde Old Trafford på sin absoluta topp.

 

 

Fundera sedan på den andra änden av skalan och skillnaden mellan de olika stegen i engelsk fotboll när Barnsleys vidareförsäljningsavgift från John Stones £47,5m (557,7m kr) transfer mellan Everton och Manchester City är högre, på £6,8m (79,8m kr), än Yorkshire klubbens hela årsinkomst, postade i deras senaste räkenskaper till £4,8m (56,3m kr).

 

 

Sedan har vi storyn som nådde mig tidigare i somras gällande vakansen för en ny Port Vale manager. Neil Redfearn intervjuades och Port Vale, som slutade i mitten av tabellen i League One förra säsongen, gillade vad de såg. Diskussionerna föll samman när Redfearn hörde att lönen var £40,000 (469,696 kr) om året - mindre än vad materialförvaltaren tjänar hos många Premier League klubbar.

 

 

Gapet blir definitivt större. Det här är vägen som fotbollen har tagit under en ganska lång tid och vi borde förmodligen vara medvetna vid det här laget om att klagomål på det kommer inte förändra någonting. Men det betyder inte nödvändigtvis att vi måste gilla det och det var verkligen svårt att läsa Arsène Wengers åsikter om de ändrade finanserna utan en känsla av att luften gick ur en som kommer från upptäckterna av vissa delar av sporten som blir alltmer svåra att omfamna.

 

 

Wenger pratade om en kultur där spelare blir rika innan deras tid och när han frågades om de största förändringarna, då han närmar sig 20 år som Arsenals manager, nämnde han agenternas makt. "Jag har kämpat hela mitt liv för att fotbollsspelare ska tjäna pengar men när man betalar dem innan de producerat kan det döda hungern," sa han. "Jag är rädd att vi nu har spelare under 17, under 18, som tjänar £1m (11,7m kr) om året. När Ian Wright tjänade det, hade han gjort mål, han hade utsatt sin kropp för påfrestningar. Nu, innan de startar, är de miljonärer - en ung spelare som inte ens har spelat." Multimiljonärer, för att vara exakt. Tydligen är den accepterade summan för en "top kid" i dagens klimat faktiskt £40,000 (469,696 kr) i veckan och ett fyraårskontrakt - runt £8m (93,9m kr) totalt.

 

 

Underskatta inte den påfrestande effekten av den här för mycket, för ung kulturen. Adnan Januzaj ansågs vara en av de mer begåvade unga spelarna i Europa när han skrev på sitt första stora avtal med Manchester United i oktober 2013, 18 år gammal. "En ung Cruyff", kallade den dåvarande managern, David Moyes, honom bakom scenen.. Han menade Johan, antagligen, och inte Jordi, med tanke på att Real Madrid, Barcelona och Paris Saint-Germain samtliga försökte locka bort Januzaj från Old Trafford. Nu, tre år senare, har han dykt upp på lån hos Sunderland. José Mourinho ville inte omedelbart ha honom. Louis van Gaal gillade inte vad han såg. Borussia Dortmund tog in honom på lån förra säsongen och skickade sedan tillbaka honom fyra månader tidigare än planerat. Januzaj, nu 21 år, sägs vara extremt förtjust i stjärnfotbollsspelarens förmåner och det är förmodligen ingen tillfällighet att hans drift utför började efter det att han skrivit på det där femårskontraktet.

 

 

En spelare med dessa suddiga prioriteringar bör inte förvänta sig alltför mycket sympati gällande den läckta nyheten att han känner sig "förnedrad" av Mourinho och det påminner mig om en konversation med någon på Old Trafford under slutet av förra säsongen efter avslöjandet inifrån omklädningsrummet om att några av seniorspelarna inte fullt ut gillade vad som hände med deras yngre kollegor.

 

 

Hur, frågades det, kunde klubben rättfärdiga ett £2,5m (29,3m kr) kontrakt för Tyler Blackett? Blackett skrev på det kontraktet i februari 2015 och under resten av säsongen gjorde han två inhopp från avbytarbänken, vilket gav totalt 27 spelade minuter. Förra säsongen gick han på lån till Celtic och för ett par dagar sedan pratade jag med någon som såg hans debut i Skottland. "Det gick emot allt förnuft att han var en Manchester United spelare," var domen. Blackett startade två matcher till och var sedan aldrig mer med i Celtics trupp till en ligamatch igen. 22-åringen väntar nu på att gå ut på lån igen och här är grejen: det finns inte alltför många klubbar som vill ta på sig en veckolön på £20,000 (234,850 kr).

 

 

Svårigheten är att veta vad som kan göras för att förändra den här kulturen när det finns mer pengar än någonsin som flyter runt i Premier League och klubbar vill undvika att få sina fingrar brända på det sättet som hände United under Pogbas första sejour på Old Trafford, när han inte fick pengarna han ville ha och spelade ut sitt kontrakt för att få ett bättre avtal i Juventus.

 

 

"Det kommer aldrig någonsin finnas en bättre tid att vara fotbollsspelare än nu," deklarerade Alan Shearer 1999. Men han hade fel. Men han hade fel, med det nya tv-avtalet finns det så mycket prispengar att dela på att klubben som kommer sist i Premier League kommer tjäna mer än de som vinner Bundesliga. Samtliga Englands 20 toppklubbar förväntas finnas med när the Deloitte Football Money League presenterar de 30 rikaste i världen och det betyder att vi nu har en liga där Bournemouth, Crystal Palace, Leicester, Manchester United, Swansea, Watford och West Ham alla har slagit sina transferrekord den här sommaren. Everton tror att de kommer göra detsamma den här veckan för Yannick Bolasie och det säger en hel del om sportens moderna finanser när en opretentiös klubb som Stoke kan erbjuda £20m (234,8m kr) för Saido Berahino och West Brom är villiga att betala £25m (293,5m kr) för Christian Benteke. Bolasie är tydligen nu värd någonstans mellan £25m och £30m (293,5m kr och 352,2m kr), och när en spelare på hans nivå genererar den sortens avgift blir det tydligt varför klubbar betalar sina växande stjärnor mer än någonsin.

 

 

Det finns ingen enkel lösning men kanske skulle makthavarna utforska huruvida det är möjligt att sätta ett tak på spelarlönerna vid en viss ålder. Det har diskuterats, enligt Dan Ashworth, the Football Association's tekniske director, och det skulle också kunna vara en bra idé att introducera förtroendefonder, vilket betyder att unga spelare skulle få en del av deras lön medan resten hålls tillbaka tills senare i deras karriärer.

 

 

Tyvärr är det inte alltid så lätt att veta vad de relevanta personerna faktiskt gör åt det. Colin Gordon, en annan av sportens mer prominenta agenter, intervjuades nyligen för en bok gällande nedstämdheten som påverkar Englands landslag och berättade en story om när han höll ett två timmar långt möte med Greg Dyke, dåvarande ordförande för FA, för att föreslå idén med förtroendefonden. "Greg Dyke älskade det," minns han. "'Fantastiskt, briljant,' sa han, 'skicka mig ett e-mejl.'" Gordon skickade Dyke e-mejlet. Vad hände sen? "Jag hörde inte ifrån honom."

 

 

 

Charlton farsen inget att skratta åt

Den kanske sorgligaste delen av det senaste PR-fiaskot som involverar Charlton Athletic är att det känns helt naturligt vad den här en gång så stolta klubben har blivit under deras nuvarande regim.

 

 

Det är verkligen svårt att tänka på någon annan gång när en supporter som ansöker om att köpa en säsongsbiljett sedan har fått motta ett brev som säger att det beror på underskriften av ett kontrakt som hindrar honom från att fälla "nedsättande kommentarer" på sociala medier om sättet som klubbens sköts på.

 

 

Tyvärr för Charlton så ska man nog förvänta sig en del kritik online när klubben har relegerats till League One, olika protester gällande ägaren, Roland Duchâtelet, och vd:n, Katrien Meire. Kanske borde de relevanta personerna förstå att det bästa sättet att undvika klagomål på är att sköta klubben på ett sätt som lockar fram välvilja. Samtidigt får man väl säga att det är synd att the "Agreed Behavioural Contract" inte fungerar åt båda hållen, så att Charltons supportrar skulle kunna övervaka uppförandet hos folket som sköter klubben om det skulle behövas.

 

 

 

Zlatan är självcentrerad men vinner över dig

Den unge Zlatan, Fredrik Gerttens dokumentär som följer de tidiga delarna av Zlatan Ibrahimovics karriär, släpps på måndag och jag kan rekommendera den, inte minst för att det är sällsynt att se, på nära håll, en av våra kategori A fotbollsspelare på en sådan mänsklig nivå. Ibrahimovic gör ingen besviken med den där blandningen av arrogans och stundtals briljans som lämnar föreställningen att Manchester Uniteds nyförvärv, inte alltför olikt Cristiano Ronaldo, kommer prata vältaligt om vilket ämne som helst, så länge det ämnet är han själv.

 

 

Det är inget skådespeleri och det står snabbt klart att Ibrahimovic var precis lika full av sig själv som yngling i Malmö som han är nu. Som en av hans äldre lagkamrater i Sverige uttrycker det: "Han är ingen stjärna än, men han tror att han är det."

 

 

Samtidigt finns det mer med Ibrahimovic än skrävlet - notera hans häftiga reaktion i ansiktet när Ajax fans visslar mot en av hans tidiga insatser i Amsterdam ("De vet inte hur bra jag är") - och min gissning är att du kan komma att gilla honom mer efter att ha sett den här filmen.

Av Mikael Holmkvist - 17 augusti 2016 20:55

AFC Bournemouth 1    

Adam Smith 69

 

 

Manchester United 3

Juan Mata 40

Wayne Rooney 59

Zlatan Ibrahimovic 64

   

Zlatan Ibrahimovic gör Manchester Uniteds tredje mål mot Bournemouth. Fotograf: Michael Steele/Getty Images

 

 

AV: Dominic Fifield på Vitality Stadium, the Guardian, måndag 15 augusti, 2016:

 


Det tog lite mer än en timme, och ett dundrande bidrag från egot som leder hans lags anfall, innan José Mourinho lät den ganska irriterande fasaden släppa och visade sina sanna känslor. Manchester United managern hade sett sitt nya lag etablera en ledning som redan såg oöverstiglig ut när Zlatan Ibrahimovic fick bollen ungefär 25 yards (=22,8 meter) från mål och, med Bournemouths spelare fortfarande yra efter Anthony Martials sprint, avfyrade ett skott mellan Steve Cooks ben, förbi Artur Boruc och in i bortre hörnet.

 


Hemmalaget bjöd in till avslutet då ingen gick på anfallaren men det utfördes med perfekt precision, och allt detta i ett anfall som forwarden hade dragit igång långt in på Uniteds territorium. Medan Ibrahimovic omringades av lagkamrater ute på planen, sprang managern ut ur det tekniska området och skrek ut sitt eget firande med tränarpersonalen strax bakom sig. Kanske ville Mourinho bara se en liten uppvisning i riktig klass för att sätta lite glans på sin första Premier League match som chef. Han var definitivt övertygad om att det var ett mål som bekräftade framgång och en positiv start. Och det avslutet från långt håll såg till att slutresultatet reflekterade hans lags dominans sett över hela matchen.

 


Det här är fortfarande väldigt tidigt och det här laget kommer att, så fort Paul Pogba och Henrich Mchitarjan har integrerats ordentligt, bli ännu mer effektivt med tiden. Det kommer perfektionisten som den portugisiska managern är att se till. Men den nya eran har verkligen börjat på ett enormt uppmuntrande sätt och Mourinho lämnade arenan nöjd med mycket av det han hade bevittnat på sydkusten.

 


Eric Bailly, £30m (352,2m kr) nyförvärvet från Villarreal, var aggressiv och auktoritativ trots att han hade missat träningarna hela veckan p.g.a en skada han ådrog sig i Community Shield vinsten. Juan Mata och Ander Herrera bjöd på blixtrande ögonblick av påhittighet och fantasi, Martial bidrog från kanten, medan Ibrahimovic behållit det stoltserande steget som i så stor grad skrämde de franska klubbarnas försvar förra säsongen.

 


Han hade inte alltid sin närvaro i straffområdet, där han inte fick till någon bollberöring innan pausen, men han har nu nätat i sina debuter i Serie A, La Liga, Ligue 1, Champions League och Premier League. Hans manus fortsätter att skrivas på ett skickligt sätt. "Det är inte lätt," sa svensken. "Allt är nytt för mig, från mina lagkamrater till klubben, miljön, de nya arenorna. Men sakta kommer jag in i det och jag spelar bara mitt spel och får laget att vinna."

 


Inflytandet han kan ha på det här omklädningsrummet kan bli avgörande, även om hans kombination med Wayne Rooney instinktivt kan kännas obekvämt så kan båda peka på belöningen här och t.o.m en och annan glimt av ett riktigt partnerskap.

 


Men för att köra på med riktig Mourinho pragmatism handlade det här bara om resultatet på en arena där United förlorade under Louis van Gaal förra säsongen. Tillfredsställelsen föddes från en insats som initialt var rostig men som, ju längre tiden gick, resulterade i en övertygande vinst. Dessa tidiga händelser, där möjligheter brändes med för hårda passningar eller slarviga avslut, verkade vara bortglömda så fort en tremålsledning hade etablerats. "Att kontrollera matchen utan att ha några problem gör det här till en bra seger," sa managern. Han har aldrig förlorat sin första Premier League match under någon säsong, och så fort hans lag tog ledningen fanns det aldrig något snack om att den sekvensen skulle hotas av Bournemouth.

 


Eddie Howe skulle med rätta kunna klaga på bristande tur i inledningen, vilket tjänade till att punktera den lokala optimismen som piskats upp av 40 minuter jämnt spel. Sedan, från ingenting, missbedömdes Simon Francis bakåtpassning, slogs för lätt och plockades upp av en rusande Mata. Hans avslut blockerades av en utrusande Artur Boruc, men bollen studsade på den stapplande Francis smalben och tillbaka till spanjoren. Han kunde sedan glatt slå in bollen i det tomma målet.

 


Mata hade aldrig gjort något Premier League mål för Mourinho trot att han spelade 13 gånger för honom i Chelsea säsongen 2013-14. Efter förnedringen på Wembley förra veckan, där inhopparen byttes ut på övertid, tydligen p.g.a en bristande längd i laget, var det här ett mer tillfredsställande ingripande.

 


Målet illustrerade kanske även varför Howe fortfarande letar efter defensiva rekryter. Stokes funktionella spelare Marc Wilson förväntas återvända till sydkusten - där han tidigare har spelat för Portsmouth - i en affär initialt värd £2m (23,4m kr), och Cook blev helt ställd när Ibrahimovics klack skickade fram Rooney innan Boruc snyggt blockerade avslutet.

 


Det visade sig bli en kort respit. Antonio Valencia stormade snart förbi Charlie Daniels och slog in bollen som mötts av ett vilt avslut av Martial. Och där fortsatte hemmalagets dåliga flyt, för det felträffade skottet föll fint till Rooney, ensam vid målområdet, som enkelt kunde nicka bollen förbi polacken och fördubbla ledningen.

 


Bournemouth, med Lewis Cook tystlåtet imponerande på det centrala mittfältet, saknade bettet för att såra gästerna, deras offensiva spelare ville gärna göra för mycket i lovande positioner. Jordon Ibe, Joshua King och Callum Wilson kan komma att bli ett mer potent hot i kontringsspelet på bortaplan, men inhopparna Lewis Grabban och Benik Afobe skakade åtminstone om United när Ibrahimovic hade avnjutit sitt ögonblick. Det var Grabbans passning som togs emot av Adam Smith och ytterbacken dundrade sedan in ett fint tröstmål bakom David de Gea. Spanjoren behövde även göra en bra räddning på Andrew Surmans avslut på övertid.

 


"Vi var helt klart med i matchen fram till det första målet," sa Howe. "Det kom från ingenting: det var inte som att de hade brutit ner vår formering och gjort ett outstanding mål. Det var ett skräpmål." Mourinho kommer knappast att bry sig. Vi fick se en knuten näve i luften efter matchen, tydligen riktad mot, och returnerad av, Ed Woodward uppe på läktaren. Hans ämbetstid i United är igång på allvar.

 

 

Matchens lirare: Eric Bailly (Manchester United)

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards